Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Kína súlyosan korlátozó intézkedéseket hozott egy püspök temetésével kapcsolatban

Fényképezés tilalma, válogatott gyászolók: a kínai Joseph Li Mingshu püspök temetését, melyre június 18-án került sor, nagy titkolózás vette körül. Még a családot is ki akarták zárni róla. Az okok azonban nem világosak. (Magyar Kurír)

Pótfelvételi lehetőség a Sárospataki Teológiára

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia pótfelvételt hirdet a 2018/2019-es tanévre a következő szakokon: (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

A kipróbált hit otthona – Bővül a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon

Letették június 20-án a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon új szárnyának alapkövét. Az 1,07 milliárd forintos fejlesztés várhatóan 2019 augusztusára, Szent Lőrinc ünnepére készül el. (Magyar Kurír)

Betiltották a Dávid-csillagot egy New York-i óvodában

Az óvodában közölték a szülőkkel, hogy “biztonsági okokból” a gyerekek nem viselhetnek Dávid-csillagos nyakláncot. Az egyik apukát annyira felháborította a dolog, hogy pert indított az intézmény ellen. A 43 éves Dmitry Goldin Oroszországból vándorolt be az Egyesült Államokba, még 1991-ben. Fiát, a négy éves Isaacot 2016-ban íratta be az angolul és oroszul is oktató manhattani […] A Betiltották a Dávid-csillagot egy New York-i óvodában bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Ferenc pápa második beszéde Genfben: A vér ökumenizmusa előrehaladásra biztat minket!

Június 21-én a genfi Ökumenikus Központ Visser‘t Hooft terme adott otthont a délutáni ökumenikus találkozónak az Egyházak Világtanácsa alapításának hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepségen, amelyen a Szentatya is részt vett, egynapos genfi látogatása során. (Magyar Kurír)

Megújult a vámosgyörki kántorház

A Heves megyei Vámosgyörk római katolikus plébániája 24,5 millió forintos pályázati támogatással modern közösségi épületet varázsolt a leromlott állapotú kántorházból. (Magyar Kurír)

Jövő héten Indulnak a BOK-IC angol bibliai táborok

Jövő héten Indulnak a BOK-IC angol bibliai táborok a Baptista Oktatási Központ és az Internatonal Commision missziós társaság közös szervezésében. A háromszor 1 hetes táborok első csapata megérkezett Texasból. Az első héten 7 tábor lesz 7 városban.Köszönjük, hogy imádkoztok értük. Egészségért, biztonságért, megtérésért, áldásért. (baptist.hu)

Üzenet lufikkal

Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda (ÖDE) Margit-szigeti flashmobot szervez június 23-án, szombaton 15 órától. (reformatus.hu)

Múzeumok Éjszakája Debrecenben

Idén is változatos programokkal várja az érdeklődőket Debrecen, a Múzeumok Éjszakája tavalyi fővárosa. Megnyitja kapuit Városháza, a Déri Múzeum és tagintézményei: a Medgyessy Ferenc Emlékház és a Debreceni Irodalom Háza, a Debreceni Református Kollégium, a Nagytemplom, a Szabó Magda Emlékház, a MODEM, a Delizsánsz Kiállítóterem és a Pásti Utcai Ortodox Zsinagóga is. (reformatus.hu)

Életműdíjat kapott a pétfürdői Kolping-iskola igazgatója

Fodor Tamás, a pétfürdői Kolping Katolikus Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium címzetes igazgatója vehette át az intézményt fenntartó Magyar Kolping Szövetség (MKSZ) életműdíját négy évtizedes iskolaszervezői, intézményvezetői és pedagógusi munkásságának elismeréséül június 1-jén. (Magyar Kurír)

Fülöp Attila: 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodik az állam

Pécs, 2018. június 20., szerda (MTI) - Magyarországon 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodik az állam, részben önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményeken keresztül. Erre a célra évente 56 milliárd forint támogatást fordít a kormány - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Pécsen. (MTI)

Soltész Miklós: a közösségteremtést szolgálják a nyári gyerektáborok

Narda, 2018. június 20., szerda (MTI) - A kormány az elmúlt nyolc évben kiemelten fontosnak tartotta a nyári táborok támogatását, legyenek azok Erzsébet-táborok, a határon túliak számára megtartott táborok, vagy éppen az egyházak által szervezett karitatív célú nyári táborok, hiszen ezek mindegyike közösséget épít, közösségi élményeket nyújt a résztvevők számára - hangoztatta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi államtitkára Nardán, ahol részt vett a szombathelyi egyházmegyei karitász tábor megnyitóján. (MTI)

A KDNP támogatja az alaptörvény módosítását

Budapest, 2018. június 20., szerda (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja és megszavazza szerdán az alaptörvény hetedik módosítását - mondta Harrach Péter frakcióvezető a voksolás előtt tartott sajtótájékoztatón. (MTI)

Washington zaklatással gyanúsított nyugalmazott bíborosa nem teljesíthet papi szolgálatot

Washington, 2018. június 21., csütörtök (MTI) - Theodore McCarrick bíboros, Washington nyugalmazott római katolikus érseke a jövőben nem teljesíthet papi szolgálatot szexuális zaklatás "hitelt érdemlő" gyanúja miatt - közölte egyháza szerdán. (MTI)

Mai evangélium – 2018. június 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 6,19-23 (Magyar Kurír)

Újmiséjét ünnepelte Holpár Balázs Sopronban – KÉPRIPORT

A szentelését követő napon, június 17-én mutatta be első szentmiséjét Holpár Balázs a soproni Szent István-templomban. (Magyar Kurír)

Az ortodox zsidóknak köszönhetően növekszik Anglia zsidó népessége

Hosszú évek csökkenése után ismét növekszik a Nagy-Britanniában élő zsidók száma. Ennek oka a haredi közösség egyre nagyobb gyermekvállalási kedve. A brit hitközségek ernyőszervezete által készített statisztikai kutatás szerint a zsidó közösségen belül 2006 óta minden évben nagyobb a születések száma, mint a halálozásoké. A szigorúan vallásos haredi közösségben 1979 óta múlja felül egyre inkább […] A Az ortodox zsidóknak köszönhetően növekszik Anglia zsidó népessége bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Megjelent az Új Ember június 24-i száma

Az Új Ember ez évi huszonötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

A krisztusi fészekrakás örömével - REND-elő

Idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a REND (Református Egyházi Napok - Dunántúl) találkozót. Június 29. és július 1. között Kaposváron több mint száz programmal várják a dunántúli és a Kárpát-medencei magyar reformátusságot. Steinbach József dunántúli püspökkel a fesztiválról beszélgetett a Reformátusok Lapja. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Az út

Nem éreztem jól magam a lelkemben. Néhol üresnek találtam, néhol pedig túlzsúfoltnak. Túl sok volt benne a szomorúság, kevés a lelkesedés. Sok fáradozás és kevés gyümölcs. Sok érzés és kevés bölcsesség. Sok változás, kevés biztonság. (parokia.hu)

A Szent Imre Iskola Te Deum-a a Prohászka templomban - beszámoló

2018.06.20. - Ugrits Tamás atya arra biztatta a diákokat, adjanak hálát a segítségért, és mondjanak köszönetet a szüleiknek, tanáraiknak és a diáktársaknak, hogy Isten kegyelme rajtuk keresztül is működött az iskolai évben. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Nyári tábor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban - beszámoló

2018.06.21. - Ismét gyermektábornak adott otthont a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Idén is kirándulások, tánc és a zenei programok mellett kézműves foglalkozásokkal várták a Ház munkatársai a gyerekeket. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa első beszéde Genfben: Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!

Június 21-én csütörtök délelőtt a Szentatya részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe. (Magyar Kurír)

Szavaival és jelenlétével is tanított – Búcsút vettek Péteri Páltól

A pécsi köztemető kápolnájában mondott szentmise után június 20-án délelőtt Veres András győri és Varga László kaposvári megyéspüspök örök nyugalomra helyezte Péteri Pál pápai prelátust, tiszteletbeli kanonokot, nyugalmazott plébánost. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 21-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Az Egyház arca mi vagyunk – 75 éves a győri Szent Imre-templom

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel a győri Szent Imre-templomot Boldog Apor Vilmos püspök. A jubileum alkalmából június 3-án ünnepi szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök. Az előesti szentmisét Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Elindult az első Bárka

200 gyerekkel a „fedélzeten" elkezdődött az első Bárka tábor. 4 év alatt 6500, zömében hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerek nyári táboroztatását vállalta a Magyarországi Református Egyház európai uniós pályázati forrásokból. Az élménypedagógia eszközeivel fejlesztő és integráló foglalkozások visszatérő vendége lesz Pápai Joci is, az énekes ugyanis szívén viseli a „szárnyaikat nehéz körülmények között bontogató" tehetségek jövőjét. (reformatus.hu)

Ökumenikus imádságot tartottak a meghalt menekültek emlékére Budapesten

Június 20-án, a menekültek világnapján a Szent Egyed közösség tagjai s barátai világszerte, így Budapesten, a Kaniziusz Szent Péter-templomban is megemlékeztek azokról, akik az Európába vezető úton vesztették életüket, miközben a háború, elnyomás, szegénység elől menekültek egy jobb jövő reményében. (Magyar Kurír)

Koszorúzás a szétszóratás emléknapján – Elhurcolt minoritákra emlékeztek Miskolcon

A szétszóratás emléknapja alkalmából június 19-én a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportja koszorúzási ünnepséget rendezett a minorita rendház falán elhelyezett emléktábla előtt Miskolcon. (Magyar Kurír)

M.I.N.D. – A magyar jezsuiták új kiadványt indítottak Gonzága Szent Alajos emlékévében

Emlékévet hirdetett Arturo Sosa SJ általános rendfőnök a 450 évvel ezelőtt született jezsuita, Gonzága Szent Alajos tiszteletére. Ez alkalomból jelentette meg a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya a „M.I.N.D. – Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére” című füzet első számát. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 21-én

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: Kedves fiatalok! Segítsetek a felnőtteknek, akiknek a szíve sokszor már megkeményedett, hogy a párbeszéd és az egyetértés útját válasszák! (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 21-én

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán az Egyházak Világtanácsa alapításának 70. évfordulója kapcsán: Együtt haladni, együtt imádkozni, együtt dolgozni: ez a legfőbb út, ami a keresztény egységhez vezet. (Magyar Kurír)

Súlyos kijelentések egy ortodox metropolitától: A katolikusok is eretnekek

A katolikus és az orosz ortodox egyház közötti nehézségekkel teli viszony az utóbbi időkben egyértelműen javult. Most mégis nyilvánosságra került egy prédikáció, melyben egy magas rangú ortodox egyházi vezető, Kliment metropolita nagyon erős katolikusellenes hangnemben szólalt meg. (Magyar Kurír)

Rudolf Péter Igaz Ember Díja az 1945 című film főszerepéért

Igaz Ember-díjjal tüntette ki 2018. június 20-án Rudolf Péter Kossuth- és Jászai-díjas művészt a Mensch Nemzetközi Alapítvány. (szombat.org)

Evangelizáció középkori alkotásokkal – Sarkadi Nagy Emese a Műhelytitkokról

Sarkadi Nagy Emese „Műhelytitkok” című, az esztergomi Keresztény Múzeum mintegy ötven középkori műalkotását elemző „rendhagyó kalauzát” június 18-án, a budapesti Párbeszéd Házában mutattak be. (Magyar Kurír)

A jövőt építik Kárpátalján

Átadták a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon összegyűjtött adományokat a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak. A három millió forintos támogatást a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) fél millió forint értékű élelmiszer felajánlással egészítette ki. Fekete Károly tiszántúli püspök a június 17-i ünnepélyes átadáson azt hangsúlyozta, mennyire fontos a kárpátaljai emberek jövőképének építése. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Családtól családig – A lengyel püspöki kar elnöke fogadta az aleppói érseket

Joseph Tobji aleppói érsek június 18-án Stanisław Gądecki érsekkel, a lengyel püspöki konferencia elnökével találkozott. Tobji érsek köszönetet mondott a támogatásért, amelyet a lengyel egyház nyújtott a szíriaiaknak, különösen a háborútól erősen sújtott Aleppó lakóinak. (Magyar Kurír)

Roma délután – nem csak romáknak

Első alkalommal szervezett roma délutánt június 15-én a Zala megyei Gutorfölde plébániájának közössége. A rendezvényt meglátogatta Székely János szombathelyi megyéspüspök is. (Magyar Kurír)

„Börtönben voltam, és fölkerestetek” – RÉV szenvedélybeteg-segítő szolgálat speciális környezetben

A Fejér Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektumában több mint két éve működtet tematikus csoportfoglalkozásokat a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia, „Kifelé! Ki felé?!” címmel; továbbá egyéni konzultációkat megelőzés, terápia céljából a fogvatartottak számára. (Magyar Kurír)

Hová tűntek a damaszkuszi zsidó kincsek?

A világ egyik legősibb zsinagógájaként számon tartott (egykori) damaszkuszi zsinagóga kincseinek veszett nyoma a polgárháború évei alatt. Bizonyos tárgyak külföldi orgazdáknál tűntek fel. (zsido.com)

Országos adománygyűjtést szervez az Ökumenikus Segélyszervezet

A háború után visszatelepülő iraki családok otthoni boldogulásának elősegítéséért indított országos adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet. (refradio.eu)

Mai evangélium – 2018. június 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 6,7–15 (Magyar Kurír)

Amit nem vehetnek el

Dac, hit, szabadságvágy – három erő, mozgatórugó, amely egyetlen történelmi nőalakban ölt testet. Kocsis István monodrámája rendkívül erős hatással kelti életre Árva Bethlen Kata alakját, amelyet Kökényessi Ági színművésznő formált meg a Református Zenei Fesztivál utolsó napjának estéjén, a budapesti Ráday utcában. (parokia.hu)

Bőséggel megáldott város

Rippl-Rónai József, Vaszary János, Csik Ferenc és Czibor Zoltán – mindannyian Kaposváron születtek. Csertán Márton, Ikafalvi Farkas Béla, Matoltsy Sándor és Magay Ferenc – jeles személyek, akiknek emlékezetét hálával őrzik a somogyi megyeszékhely református gyülekezetében. A dél-dunántúli városban jártunk, hogy megismerkedjünk az idei REND (Református Egyházi Napok – Dunántúl) helyszínével és házigazdáival. (reformatus.hu)

„Távolodóban” – Búcsú Kányádi Sándortól

A déli harangszóval érkezett a szomorú hír ma, 2018. június 20-án: meghalt Kányádi Sándor. A költőre és az emberre emlékezünk, akinek egyszer vendégei lehettünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Gyermekként vagy rabszolgaként gondolkodó keresztények vagyunk?

A Szentatya június 20-án folytatta a tízparancsolatról megkezdett katekéziseit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia nem véletlenül „tíz szót” és nem tíz parancsolatot említ: Isten ugyanis nem szolgaságba vető zsarnokként, hanem gondoskodó apaként bánik velünk. (Magyar Kurír)

Karok és lábak nélkül él, de nem kifogásokat keres, hanem másokat bátorít

Massimiliano Sechi, a karok és lábak nélkül született férfi előadásait rengetegen hallgatják Olaszországban. „Nincs kifogás” néven alapított mozgalma bátorítja az embereket, hogy bízzanak magukban, bátran induljanak el céljaik felé. (Magyar Kurír)

Személyi változások a Győri Római Katolikus Egyházmegyében

Dr. Veres András katolikus megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2018. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Az amerikai püspökök ellátogatnak a menedékkérő szülőktől elszakított gyerekekhez a mexikói határhoz

Az egyesült államokbeli püspökök „erkölcstelennek” nevezték a migrációs politika néhány intézkedését, például azt a módszert, hogy a gyermekeket elválasztják szüleiktől, ezzel eltántorítva az menekülteket attól, hogy az USA déli határainál próbáljanak bejutni az országba. (Magyar Kurír)

Az ifjúság a szentség ideje – Bemutatták a fiatalokról szóló szinódus munkadokumentumát

Június 19-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a Vatikánban az „Instrumentum laboris”-t, azaz a szinódusi munkadokumentumot, amelyet szakértők állítottak össze. (Magyar Kurír)

Újra megnyitotta kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora

Idén is megnyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora a Vas megyei Nardán. A június 20-i megnyitón Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára is. (Magyar Kurír)

A kereszténység védelme alkotmányos kötelesség lett

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását szerdán. (reformatus.hu)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete június 20-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: Az ember méltósága nem azon múlik, hogy állampolgár, migráns vagy menekült. Emberséges gesztus megmenteni annak az életét, aki a háború, a nyomor elől menekül. (Magyar Kurír)

A pápa segélyt küld a vulkánkitörés által sújtott Guatemalába

Százezer dollárnyi segélyt küld Ferenc pápa Guatemalába, melyet a vulkánkitörésben megsérültek ellátására fordítanak. A természeti katasztrófa 1,7 millió embert érint. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenetet küldött a „Találkozás ebédje” rendezvény résztvevőinek

A Szentatya június 19-én üzenetet küldött a „Találkozás ebédje” elnevezésű kezdeményezés résztvevőinek. A programot a római Karitász szervezte az olasz főváros Szent II. János Pál szegénykonyháján az „Osztozzunk az útban” (Share the Journey) kampány keretében. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa első Twitter-üzenete június 20-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: A szegényben, a kiselejtezett emberben, a menekültben Jézussal találkozunk. Ne engedjük, hogy a félelem meggátoljon szükséget szenvedő felebarátunk befogadásában! (Magyar Kurír)

Biciklin járja végig a menekülőútját egy túlélő

Közel 80 évvel ezelőtt Paul Alexander már megtette ezt az utat. Igaz, akkor a náci birodalom elől menekítették ki az Egyesült Királyság területére. Csecsemőként saját édesanyja adta át a Kindertransport nevű mentőakció egyik önkéntesének 1938-ban, hogy a gyermeket biztonságba helyezzék, több tízezer másik zsidó gyermekkel együtt. (zsido.com)

„Mi magunk vagyunk az egyház” – Médianapot tartottak Nagyváradon

Idén kétnaposra bővült a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye által hagyományosan megszervezett médianap. Június 15-én, pénteken este „A hit kiárusítása” című dokumentumfilmet vetítették le a Posticum kulturális központban, másnap a hamis hírek kártékonyságáról értekeztek a résztvevők. (Magyar Kurír)

„Egy táskányi boldogság”

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) nemrég megjelent érzékenyítő mesekönyvének egyik története egy olyan kisfiúról szól, aki orvosnak készül, azonban a család anyagi nehézségei miatt nem tudják megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges tanszereket. Ez a helyzet sokaknál nemcsak a képzelet játéka, hanem évről-évre ismétlődő szomorú valóság. Ezért a szervezet idén is elindította a tanévkezdést támogató programját. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Sajtótájékoztatót tartottak a keresztény szemléletű vezetőképzés beindításáról Kaposváron

A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara június 18-án mutatta be új szakirányú továbbképzési szakát, amely a Keresztény értékrendű vezetés nevet viseli. (Magyar Kurír)

Hollandiai zsinagóga épült újjá Izraelben

Egy olyan holland zsinagóga pontos mását építették fel Izraelben, melyet a nácik kiraboltak és felrobbantottak a második világháborúban. A maradványokat az ötvenes években bontották le. (zsido.com)

Két gyémántmisés a magyar szaléziak közösségében

Az óbudai szalézi közösség két tagja, Timár Mihály és Baji János papi szolgálata 60. évfordulóját ünnepli. 1957. június 19-én tettek örökfogadalmat Budán, szentelésüket 1958. június 28-án ünnepelték Szegeden. Timár atya június 17-én mutatta be gyémántmiséjét az óbudai Segítő Szűz Mária-kápolnában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét - mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is - két részletben, teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

Reménység ellenére remélni

Történelmi mérföldkő a csömöri gyülekezet, de a település életében is a Magvető Házának átadása. A beruházás első ütemében felépült a gyülekezeti terem, a lelkészi hivatal, valamint a lelkész szolgálati lakása, de a közeli jövőben kitárhatja ajtaját Isten Háza is. (parokia.hu)

A biztonsághoz vezető úton menekülőkért imádkozhatunk

A menekültek világnapja alkalmából az Európai Egyházak Konferenciája és társszervezete, az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága közös levélben fordult az európai egyházakhoz. A két szervezet egyben liturgiai javaslatot is készített igei alkalmakhoz és ökumenikus imádságokhoz. (reformatus.hu)

Az elhurcolt kalocsai zsidókra emlékeztek

A II. világháború során Kalocsáról elhurcolt zsidókra emlékeztek az egykori zsinagóga épülete melletti parkban hétfőn, a kalocsai holokauszt évfordulóján. (szombat.org)

Ferenc pápa találkozott a lengyel férfival, aki 18 évet töltött ártatlanul börtönben

A június 13-i általános kihallgatás után Ferenc pápa találkozott a 41 éves Tomasz Komendával, akit igazságtalanul vádoltak meg egy 15 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával, és 18 évre bebörtönözték. (Magyar Kurír)

Bemutatták Rómában a gyógyíthatatlan gyermekek jogainak chartáját

Az Apostoli Szentszék fenntartásában működő római Bambino Gesù kórház május 28-án mutatta be a gyógyíthatatlan gyermekek jogainak chartáját. A tíz cikkelyből álló dokumentum a gyermek családja és az orvosok közötti terápiás szövetségről, a gyógyításban, kezelésben történő közös részvételről szól. (Magyar Kurír)

Közzétették az Amazónia térségével foglalkozó szinódus előkészítő dokumentumát

Az amazóniai egyháznak alternatív, átfogó és szolidáris fejlődési modellt kell keresnie, olyan etikára építve, amely figyelmet fordít a hiteles természeti és emberi ökológia iránti felelősségre - hangsúlyozza a június 8-én kiadott dokumentum. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk Jézus és a vértanúk logikáját

Nehéz belépnünk Jézus logikájába, vagyis megbocsátanunk ellenségünknek, megpróbálni szeretni őt és imádkozni érte. Mégis erre az isteni tökéletességre kell törekednie a keresztény embernek - fejtette ki június 19-én, kedden a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén a pápa. (Magyar Kurír)

A megtérés flashbackje

A drogmisszió Adna kávézója, a budapesti ünnepi könyvhét, a gazdagréti református gyülekezet - ezeket a helyszíneket járta végig az ünnepi könyvhéten Orsolics Zénó Flashback című könyvével. A kötet életének első lépései a szerző életének fontos színtereit, szerepeit ölelik át. Rendhagyó önéletírás, bizonyságtétel, formálódás, kibontakozás áll előttünk közel 160 oldalon. (reformatus.hu)

Apai jóság?

"Az Apák napja olyan ünnep, amely segít, hogy szokjuk az apák jelentőségét. Mi apák pedig a saját szerepünk fontosságára csodálkozhatunk rá." Szalay László Pál református lelkész vallomása családja három generációjának apa-élményéről. (reformatus.hu)

Ferenc pápa a családokhoz (1. rész): A szerelem olyan, mint a tésztafőzés – mindennapi feladat!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét - mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is - három részletben, teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

„Az elvetett mag már dolgozik” – Tanévzáró Ajakon a missziós kereszt jelenlétében

Ajakra érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje június 14-én. A kereszt fogadása alkalmából Galsi János mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Elkészült a Római Kúria új apostoli konstitúciójának vázlata

Háromnapos ülést tartott a kilenctagú bíborosi tanács június 11. és 13. között Ferenc pápa részvételével. A megbeszélésen a „Praedicate Evangelium” kezdetű új apostoli konstitúció vázlatával foglalkoztak, amelyet átadnak a Szentatyának, hogy áttekintse és kiegészítse a szükséges változtatásokkal. (Magyar Kurír)

Nőszövetségi Konferencia - 2018. június 29.

Meghívó A Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetség Debrecenben 2018. június 29-én 10 és 16 óra között a Nagytemplomban Egyházkerületi Konferenciát tart Szeretettel hívjuk és várjuk a Kárpát-medencei nőszövetségek és gyülekezetek tagjait! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

„Egy táskányi boldogság”

Sok családnak évről-évre nehézséget jelent az iskolakezdés, mert szűkös anyagi kereteik miatt nem tudják megvásárolni a szükséges tanszereket. Őket segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat idén is meghirdetett tanévkezdést támogató programjával. (reformatus.hu)

Zarándoknapot tartottak Alsószentivánon

A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáróhelyén, Alsószentivánon májustól októberig, minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain zarándoknapot tartanak. Június 13-án az ünnepi szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Öröm a mennyben és a földön

2018. június 17-én délután teljesen megtelt a váci baptista imaház, ahol bemerítést tartott a helyi gyülekezet. Hét megtért keresztény tett bizonyságot megtéréséről Isten és az emberek előtt. Sok vendég, barát, érdeklődő is eljött az ünnepi istentiszteletre. A bizonyságtevők között volt egy testvérpár, Urbán Réka és Bálint, akik a gyülekezetben nőttek fel. Mindkettőjüknek komoly harcot jelentett, (baptist.hu)

A szeretet a végső mozgatórugó – Ferenc pápa asztrofizikusokat fogadott a Vatikánban

Június 6. és 29. között tartja nyári egyetemét a Vatikáni Csillagvizsgáló Castel Gandolfóban. Az asztrofizikai képzés résztvevőivel június 14-én találkozott Ferenc pápa a Vatikánban. A Szentatya kiemelte: a hit és a tudomány együtt segítenek megérteni a világegyetemet. (Magyar Kurír)

Aranymisét ünnepeltek Dürnsteinban

Hugo Rafael De Vlaminck, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye tiszteletbeli kanonoka június 17-én pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte az ausztriai Dürnsteinb városában. (Magyar Kurír)

Bemutatták Szombathelyen Németh Norbert „Isten anyai és atyai arca” című könyvét

Személyes hangvételű beszélgetés keretében mutatták be június 11-én a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárának konferenciatermében Németh Norbert egyetemi lelkész, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium igazgatója új - társszerzőkkel közösen írt - könyvét. (Magyar Kurír)

Istennel sosem vagyok egyedül

Valahányszor kétségeim támadtak, kinyitottam a Bibliát, és megkaptam a feleletet. Az igékkel válaszol Isten. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Rómában tanácskoztak a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói

Az őszi világtalálkozó előkészítése a lovagrend alkotmányának megújítására, az európai helytartóságok jelentése, új főkormányzó és megújult médiajelenlét: ezekről tanácskoztak Rómában a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói június 14-én. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. június 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,43-48 (Magyar Kurír)

Néróért imádkozni

A mindenkori hatalomnak nemcsak a gyakorlati, konkrét ügyeket kell megoldania, hanem valamilyen eszmeiséget is hitelesen kell képviselnie. Hogyan tud e két feladattal szembenézni egy önmagát kereszténynek és demokratának valló kormány? Bogárdi Szabó István püspök és Balog Zoltán leköszönő miniszter vitaestjén jártunk. (parokia.hu)

A Karitász Rév intézményének munkássága egy specifikus környezetben

Kifelé! Ki felé?! 2018.06.19. - A Fejér-megyei Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektumában több, mint két éve működtetünk tematikus csoportfoglalkozásokat és egyéni konzultációkat megelőzés, illetve terápia céljából a fogvatartottak számára. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A jövőt építik Kárpátalján

Átadták a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon összegyűjtött adományokat a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak. A három millió forintos támogatást a Magyar Református Szeretetszolgálat fél millió forint értékű élelmiszer felajánlással egészítette ki. (reformatus.hu)

Világosító Szent Gergely-búcsút ünnepeltek Szamosújváron

Az örmények apostola, Világosító Szent Gergely emléknapjához kapcsolódva, június 16-án tartották Szamosújváron az erdélyi örmények búcsúünnepét. (Magyar Kurír)

Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte. (Magyar Kurír)

Bővült a „somogyikumok” köre

Somogy megye közgyűlése, valamint az értéktár bizottság évről évre választ azon büszkeségek, helyi nevezetességek közül, amelyek méltóak az „Örökségünk - Somogyország Kincse” kitüntető címre, illetve eredetiségük, unikális jellegük miatt az értéktár meghatározó elemei lehetnek. (Magyar Kurír)

Nyolc papot szenteltek Kassán – Schmotzer Péter Szepsiben mutatta be újmiséjét

Június 16-án Kassán, a Szent Erzsébet-székesegyházban Bernard Bober érsek pappá szentelt nyolc diakónust. A kassai főegyházmegye új papjai közül ketten magyarok: Kark Krisztián Szepsibe kapott kápláni kinevezést, Schmotzer Pétert pedig Nagykaposra disponált beosztásra a főpásztor. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A diktatúrák a rágalmazó kommunikációval kezdődnek

A botrányról szóló hírek vonzzák az embereket, és ezt a rossz szándékú hatalom kihasználja, hogy lerontsa mások hírnevét. Innen már csak egy lépés, hogy ténylegesen elpusztítsa az embert, mint az a zsidókkal történt az elmúlt évszázadban - mondta Ferenc pápa június 18-i reggeli homíliájában. (Magyar Kurír)

Az Igazságügyi Minisztérium Nyugdíjas Bizottságának tagjait látta vendégül a Püspöki Hivatal

A Szent Miklós-székesegyházat is megismerhették szabolcsi útjuk során az Igazságügyi Minisztérium Nyugdíjas Bizottságának kirándulói 2018. június 15-én. (nyirgorkat.hu)

Egyházmegyei evangelizáció Szatmárban június 3-6. között

„...kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól.” (Ef 1, 2) (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A gyémántmisés Németh Károly atyát köszöntötték a toronyi egyházközségben

A június 16-17-i hétvégén tartotta gyémántmiséit Németh Károly atya a toronyi plébániához tartozó négy községben. (Magyar Kurír)

Legyen ránk jegyezve orcád világossága – Európai keleti katolikus püspökök találkozója Calabriában

„Legyen ránk jegyezve orcád világossága, hogy meglássuk benne a megközelíthetetlen fényt” - ez volt a mottója az európai keleti katolikus püspökök idei találkozójának, melyet Donato Oliverio, a lungrói eparchia püspöke meghívására Calabriában rendeztek meg június 14. és 17. között. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei médianapot tartottak Nagyváradon

Június 16-án a nagyváradi Posticumban szervezte meg nyolcadik médianapját a Nagyváradi Egyházmegye. (Magyar Kurír)

Motoros zarándoklat – frissítve

Sok szeretettel várnak minden motorost és motorokat kedvelőt 2018. június 23-án Máriapócsra, ahol a napot imádsággal és a biztonságos közlekedés fejlesztésével fogják tölteni az érdeklődők. (nyirgorkat.hu)

Hálaadás a papszentelés kegyelméért

2018. június 19. - Spányi Antal megyés püspök tart hálaadó szentmisét a bajnai templomban kaposvári és esztergom-budapesti egyházmegyés szemináriumi évfolyamtársaival, pappá szentelésük 42. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Papjait köszönti a megyés főpásztor

2018.08.21. - Spányi Antal megyés püspök kezdeményezésére minden hónapban egybegyűlnek a névnapjukat ünneplő papok a Székesfehérvári Püspökségen. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Konfirmáció Dadon és Bokodon, avagy népegyház vagy hitvalló egyház?

Isten kegyelméből májusban a dadi és bokodi gyülekezetekben négy konfirmandus tehetett hitvallást Urukról, Jézus Krisztusról. Dadon Bierbauer Csenge, Kovács Rebeka és Szabó Krisztina Anna, Bokodon Szűcs Kata Szilvia. Hogy ez a szám (sok vagy) kevés? Örök kérdés ez egyházunkban. (Dunántúli Református Egyházkerület)

SzamosFeszt - június 30 - július 1.

Adj Isten Szatmárban! - hallhatjuk faluszerte a településen. Aki szereti a népzenét, a táncot, a gasztronómiát, a túrázást, a lovas, gyermek és családi programokat, azoknak ezen a hétvégén Cégénydányádon a helyük. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Szabó Magda nosztalgia villamos

A DKV Zrt. és a Református Kollégium Múzeuma közösen különjáratot indít az 1-es villamos vonalán 2018. június 21-én. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Lecsapott a vihar a siteri műemléktemplomra

A múlt heti Magyarországon, Partiumon és Erdélyen végig haladó vihar megrongálta a Nagyváradtól 21 kilométerre fekvő Siter Árpád-kori református templomát is. A helyreállításhoz segítséget kér a gyülekezet. (reformatus.hu)

Boldog Sándor Istvánra emlékeztek Újpesten

Sokan összegyűltek Boldog Sándor István vértanúságának évfordulóján, június 8-án az újpesti Szent István-templomban (Clarisseum), hogy a vértanúhalált halt szalézi testvérre emlékezzenek. Az ünnepi szentmise keretében három új szalézi munkatárs tett ígéretet. (Magyar Kurír)

Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért. (Magyar Kurír)

Magyar evangélikus kapcsolatépítés Nigériában

A Lutheránus Világszövetség „Kölcsönös tanulás a vezetők cseréjén keresztül” (Mutual Learning through Exchange of Leaders) elnevezésű projektjének a Magyarországi Evangélikus Egyházat érintő első lépéseként dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Buda Annamária diakóniai osztályvezető látogatott Nigériába. A képen a LCCN érseke - egyben az LVSZ elnöke -, Dr Panti Filibus Musa látható Dr. Fabiny Tamással, Buda Annamáriával az LCCN vezetői társaságában. Az LVSZ célja a... (diakonet.hu)

6+1 érdekesség a zsinagógákról

Sok polgártársunk még sosem járt zsinagógában, ezért összeszedtünk 6+1 érdekességet, amit a „gyülekezés házáról” tudni érdemes. Aki közelebbről is megismerkedne a zsinagógák világával, az a Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezett Nyitott Zsinagógák Éjszakájánál jobb alkalmat nem is találhatna erre. 1) A világ legrégebbi aktív zsinagógája Prágában áll A világ legrégebbi, ma is működő zsinagóga a […] A 6+1 érdekesség a zsinagógákról bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Sajtótájékoztatót tartottak a székesfehérvári püspökségen a Múzeumok Éjszakájáról

Tizedik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakáját. A város és környéke egyik legkedveltebb és leggazdagabb kulturális rendezvénye évről évre egyre több látogatót vonz az év legrövidebb éjszakáján a fesztivál helyszíneire. Idén június 23-án várják az érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Egy keleti egyház arca

„Legyen ránk jegyezve orcád világossága, hogy meglássuk benne a megközelíthetetlen fényt” - ez volt a mottója az Európai görögkatolikus püspökök idei találkozójának, melyet ezúttal az olaszországi Lungroban szerveztek meg június 14. és 18. között. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kanada: háromszülős család, az abortusz kötelező elfogadása, keresztény egyetem alapításának tilalma

Az elmúlt hónapok híre volt, hogy 2018 nyarától csak olyan szervezetek igényelhetik a hagyományosan adható állami támogatást nyári táborok szervezésére Kanadában, amelyek elfogadják a liberális kormányzat alapelveit, köztük az abortuszhoz való „jogot”. (Magyar Kurír)

Papi jubileumokat és kanonoki beiktatást ünnepeltek Szombathelyen

Június 16-án Székely János megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be az egyházmegye papságával a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban. A főpásztor köszöntötte az idén jubileumukat ünneplő papokat, a liturgia keretében pedig kanonoki beiktatásra is sor került. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a teatinus nővérekhez: A szemlélődő imádság lelkületével szolgáljatok!

A Szentatya június 16-án délben a Konzisztórium teremben fogadta a teatinus nővérek kongregációjának küldöttségét, akik alapítójuk négyszáz évvel ezelőtti halálára emlékeznek. Beszédében a szemlélődő ima fontosságáról, az Eucharisztia központi szerepéről és az önzetlen szolgálatról szólt a pápa. (Magyar Kurír)

Kásler Miklós: Szent László az egyik legnagyobb magyar államférfi volt

Nagyvárad, 2018. június 18., hétfő (MTI) - Szent László az egyik legnagyobb magyar államférfi volt - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn Nagyváradon, a Szent László Napok nyitórendezvényén. (MTI)

Magyarországi reformátusok által gyűjtött pénzadományt adott át Fekete Károly püspök Kárpátalján

Nagydobrony, 2018. június 17., vasárnap (MTI) - A XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon gyűjtött hárommillió forint pénzadományt adott át Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak vasárnap az ungvári járási Nagydobronyban. (MTI)

„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre. (nyirgorkat.hu)

A tanulás mellett tűnjetek ki a szeretetben – Te Deumot tartottak Kaposváron

Varga László megyéspüspök celebrálta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola év végi hálaadó szentmiséjét a Nagyboldogasszony-székesegyházban június 15-én. A szentmisében a főpásztor hálát adott az elmúlt tanévért. (Magyar Kurír)

Ülésezett a hierarchák tanácsa, a Görögkatolikus Metropólia döntéshozó testülete

Június 12-én a debreceni metropóliai hivatalban tartotta meg soron következő rendes ülését a hierarchák tanácsa, mely a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (Görögkatolikus Metropólia) legfőbb döntéshozó testülete. A tanács tagjai a magyar görögkatolikus főpásztorok. (Magyar Kurír)

Újra Túr-túra

A tavalyi évhez hasonlóan „Egy csónakban evezünk” címmel házasság erősítő családtábort szervez a Nyíregyházi Egyházmegye családreferense és a Görög Menta Szolgálat 2018. július 19. és 22. között. (nyirgorkat.hu)

Hálaadás a papszentelés kegyelméért

2018. június 29. - Spányi Antal megyés püspök tart hálaadó szentmisét a bajai templomban kaposvári és esztergom-budapesti egyházmegyés szemináriumi évfolyamtársaival, pappá szentelésük 42. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek Szanyban

A Szent Anna Katolikus Általános Iskola munkatársai és diákjai Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek május 24-én a Győr-Moson-Sopron megyei Szanyon. A megemlékezés lelki csúcspontja az ünnepi szentmise volt, amelyet Veres András győri megyéspüspök a helyi plébániatemplomban mutatott be. (Magyar Kurír)

Hárommillió forint adomány a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak

Fekete Károly tiszántúli püspök, Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Oláh István, a Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke látogatott el 2018. június 17-én, vasárnap délután Nagydobronyba. Fekete Károly tiszántúli püspök itt adta át azt az adományt, melyet a reformátusok gyűjtöttek a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon Debrecenben. A hárommillió forintos támogatás mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat élelmiszer-adománnyal is hozzájárult az intézmény szolgálatához. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. június 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,38-42 (Magyar Kurír)

A magvető reménységével

Hálaadó istentiszteleten vették birtokukba gyülekezeti otthonukat, a Magvető Házát a csömöri reformátusok szombaton. Az építkezés nem áll meg, következő lépésként a templomot szeretnék felépíteni. (reformatus.hu)

Az első és az egyetlen

Állítása szerint az udvarlásban gyerekes és naiv volt, leendő felesége mégis határozottnak és megbízhatónak látta. A nő viszont saját magát nem tartotta alkalmasnak arra, hogy lelkészfeleség legyen. Férje rácáfol, azt mondja, nem is kaphatott volna nála jobb társat. Egy lelkészházaspár egymásra találásának története. (parokia.hu)

Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József. (Magyar Kurír)

Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József. (Magyar Kurír)

A lélek vendége

„A nagy dolgok csöndben teljesednek be… a belső tekintet világosságában figyelmünket a legrejtettebb, legcsöndesebb eseményre akarjuk fordítani, amelynek titkos forrásai Istenben vannak elrejtve, és láthatatlanok az emberi szemnek.” A A lélek vendége bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Szegény Szentlélek, mennyi munkája lehet” velünk!

Június 6-án délelőtt a Szentatya folytatta a bérmálásról megkezdett katekézis­so­ro­zatát. Hangsúlyozta, hogy a Szentlélek ajándékát mindnyájan azért kaptuk, hogy továbbadjuk másoknak, hogy kilépjünk magunkból, és egymás megszentelődésén munkálkodjunk. Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk. A „Szegény Szentlélek, mennyi munkája lehet” velünk! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A szelídség lelkülete

Bábel Balázs érsek vezette a Jézus Szíve-búcsú körmenetét Kalocsán A A szelídség lelkülete bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Múltőrzés Vácon

Valamivel több mint egy évvel az alapkőletétel után, május 31-én átadták és megáldották a Váci Püspöki és Káptalani Levéltárat, amely a környék utca saroktelkén épült fel. A környék arculatához is jól illeszkedő, impozáns épületet Kokas László tervező-építész álmodta meg, a kivitelezés Urbán Péter és csapata munkáját dicséri. A Múltőrzés Vácon bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ülésezett a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 5-én és 6-án megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, a testület titkára június 7-én számolt be az ülésen tárgyalt témákról. A Ülésezett a püspöki konferencia bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom”

A Katolikus Szeretetszolgálat idősotthonainak dolgozói és lakói évről évre közösen vesznek részt Mátraverebély-Szentkúton a Jézus Szíve-zarándoklaton. Az idei alkalmat június 8-án, pénteken tartották. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt. A „Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Találkozás, imádság, tánc

Huszonkettedik alkalommal találkoztak Poznań közelében, a Lednica-mezőn a lengyel fiatalok, hogy együtt ünnepeljék a keresztény hit ajándékát. A június 2-i rendezvény résztvevőit, a mintegy nyolcvanötezer fiatalt Ferenc pápa is üdvözölte üzenetében. A Találkozás, imádság, tánc bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes

A budapesti piarista rendház tagjaival, valamint híveivel és volt hittanosaival együtt ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját Kállay Emil piarista szerzetes, egykori tartományfőnök. A budapesti piarista kápolnában június 8-án tartott szentmisét Labancz Zsolt tartományfőnök mutatta be. A Vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Megtartó szeretettel

Szeretetnapot rendeztek Győrben június 10-én Böjte Csaba és általa pártfogolt gyerekek részvételével és javára. A jótékonysági kulturális és gasztronómiai fesztivált a Győri Egyházmegye „Adj örömmel!” mottóval hirdette meg, immáron tizenhatodik alkalommal. A Megtartó szeretettel bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Missziójuk Krisztus iránti személyes szeretetből fakadjon

Erdő Péter papokat és diakónusokat szentelt Esztergomban A Missziójuk Krisztus iránti személyes szeretetből fakadjon bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A szőlőtőről az oltárra – A gyulafehérvári misebor útján

A Gyulafehérvári Főegyházmegye miseborának nyomába eredt Bőjte Csongor, a gyulafehérvári papnevelő intézet növendéke. A bor útján kalauza Tóth Csaba, az érsekség borásza volt. (Magyar Kurír)

2018.06.17.

E heti lapszámunkban többek közt olvashatnak a győri jótékonysági fesztiválról, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek írását a papszentelések idején, illetve beszámolunk az esztergomi diakónus és papszemtelésről A 2018.06.17. bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Egy emberarcú kastély: Bonchida

Szemet-lelket gyönyörködtető kirándulásként érdemes ellátogatnunk a bonchidai kastélyba, amely Erdély egész művészettörténetének nemes összefoglalása. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Közös gondolkodás a háláról a teremtésvédelem jegyében

„A hála mint a fenntarthatósági fordulat alapja” címmel rendeztek teremtésvédelmi konferenciát június 16-án a Párbeszéd Házában. A rendezvényen többek közt Erdő Péter bíboros, prímás is felszólalt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A varjak szeretik a cseresznyét – Schmidt Egon ornitológus írása

Laci fiammal és feleségével, Edittel május 18-án reggel Badacsonyba mentünk, ahol egészen fent, az erdőhatárnál egy kis nyaralójuk van. (Magyar Kurír)

Négy pappal gazdagodott a Veszprémi Főegyházmegye

A veszprémi Szent Mihály-bazilikában június 15-én Márfi Gyula érsek áldozópappá szentelte Merva Péter, Simon László, Szabó Zoltán és Tóth Tamás diakónusokat, valamint akolitussá avatta Tiszta Zsoltot. (Magyar Kurír)

Tizenöt éves a BBTE zenepedagógiai képzése

A 2003-ban alakult intézetet egésznapos programmal, istentisztelettel, hangversennyel ünnepelték. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Seholországban

A „Sosem voltál itt” című amerikai film főhősének egyáltalán semmi sem fáj már - és ez rémisztőbb bármilyen csapdában vergődő lélek rúgkapálásánál. (Magyar Kurír)

A keresztény kultúra védelme is bekerülhet az alaptörvénybe

Magyarország keresztény kultúrájának védelme is bekerülne alaptörvénybe az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által június 14-én megszavazott módosító indítvány szerint. (reformatus.hu)

Fagyizáskor gondoljunk a szíriai gyerekekre!

Június végéig még támogathatjuk - akár egy fagyi árával is - a háborús körülmények között élő gyerekeket. Adományaikkal a szíriai református egyházak vasárnapi iskolai programját segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). (reformatus.hu)

Régi zenei napok lesznek Vácon

Az idei évben Vácon rendezik meg a Régi Zenei Napok fesztivált, mely június 30. és július 7. között várja páratlan kurzus- és koncertkínálattal a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget. (Magyar Kurír)

Lelkesítő családi nap

Keresztyén családi napot szervez az Abaúji Református Egyházmegye július 7-én Abaújváron. (reformatus.hu)

Az Eucharisztia ünneplése 31.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egyetemisták szakácskönyve

A Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség gondozásában most megjelent „Egyetemisták szakácskönyve” egy különleges gyűjtemény. A kötetben szereplő receptek elkészítése nem bonyolult, nem kíván nagy előképzettséget, mégis nagy sikert arathatunk vele akár baráti körben, akár másutt. (Magyar Kurír)

Nagy előrelépés Isten Szolgája Mindszenty József bíboros szenttéavatási ügyében

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – Hol a csend mostanában?

Jókai Anna Vasárnapi levelei közül ma a zajról és a csendről olvashatnak új, állandó rovatunkban. (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2018. június 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mk 4,26-34 (Magyar Kurír)

Presbiterek vasárnapjára

„Nem új keletű dolog a presbiteri tisztség, már az ősegyházban is voltak, akik a gyülekezetek lelki vezetőjét segítették. Hallatlan megtiszteltetés, hogy az Úristen feladatot bíz ránk, és az erőt is megadja annak elvégzéséhez." Huszár Pál írása. (reformatus.hu)

„…meglátogatta népét, és váltságot szerzett neki.”

(Lukács 1,67-80) Kórházban voltam, beteglátogatáson. Gyakran jutok el börtönökbe is, szolgálatra, látogatásra. Hálásak a betegek, a fogvatartottak ezekért a látogatásokért: - általunk érkezik valami hozzájuk a „kinti, mindennapi, egészséges, szabad, normális” világból; - miközben reményt, erőt ad nekik, hogy még emlékeznek rájuk, még nem írták le őket végképp. (Dunántúli Református Egyházkerület)

„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára. (Magyar Kurír)

Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben. (Magyar Kurír)

Nemes szerepem

Gyermeket neveltem, etettem, meleg helyre fektettem, vele nevettem, ebben leltem kedvem. Egyszer-egyszer elfenekeltem, mert fegyelmeztem, de nem kegyetlen tettel, mert szerettem. Boldog apák napját kíván az MBE Férfimissziója! (baptist.hu)

Az apák férfivá nevelik a fiúkat

„Aminthogy azt is tudjátok, hogy mint gyermekeit az apa, mindenkit egyenként intettünk és buzdítottunk, és kérve kértünk titeket: éljetek Istenhez méltó módon, aki az ő országába és dicsőségébe hív titeket.” (1Thessz 2,11-12) A férfiak nevelik férfivá a fiúkat Természetes, hogy különbözőképpen kell nevelni a fiúkat és a lányokat, egyszerűen mert mások. Néha nagyon mások. Ugyanakkor (baptist.hu)

Régebbi anyagok az archívumban