Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Szemtől szembe: a kiscsoportos hittanórákban rejlő lehetőségek

Akkreditált továbbképzés lesz a Dunántúli Református Egyházkerület Katechetikai Intézetének szervezésében. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Tanfolyamot szerveztek katekéták továbbképzését végző szakemberek számára

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezésben idén indult először olyan képzés, amely a hitoktatók továbbképzésében fontos szerepet játszó szakemberek számára kínált fejlődési lehetőséget. A tanfolyam résztvevői május közepén vehették át oklevelüket. (Magyar Kurír)

Bérmálás: Érd-Újváros - beszámoló

2018. május 20. - Érd-Újvárosban Spányi Antal megyés püspök bérmált. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

13. Egyházmegyei Nap - Pünkösdhétfő - beszámoló

2018. május 21-én, Pünkösdhétfőn került megrendezésre idén Székesfehérváron a Bregyó Közi Ifjúsági Szabadidő Központban a 13. Egyházmegyei Nap. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Anders Arborelius svéd bíboros: Az Egyház változik, a súlypont többé már nem Európa

A bíborosi kollégium tagja a világ legkülönbözőbb részein élnek. Hogyan ismerkednek meg egymással a bíborosok? Erről kérdezte mások mellett Anders Arborelius svéd bíborost a Német Katolikus Egyház internetes portálja, a Katholisch.de. (Magyar Kurír)

IV. Károly ereklyéit helyezték el Jászóvárott

Május 21-én ünnepi szentmisében helyezték el a jászóvári premontrei apátsági templomban IV. Károly csontereklyéjét. Az eseményről Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános tájékoztatott. (Magyar Kurír)

Oklevelet adtak át Szocska A. Ábelnek, a Szent Miklós görögkatolikus székesegyház értékgondnokának

Május 18-án Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester emléklapot adott át a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan bekerült helyi értékek képviselőinek, így a települési értéktárba tavaly felvett Szent Miklós-székesegyház értékgondnokának, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspöknek is. (Magyar Kurír)

Az úrvacsora és az Eucharisztia állt az ökumenikus lelkészkörök idei találkozója középpontjában

Az ökumenikus lelkészkörök találkozóját május 17-én a máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban tartották mintegy hatvan résztvevővel az ország minden részéről; egy-egy résztvevő érkezett Kárpátaljáról és Felvidékről is. Tomka Ferenc atya számolt be a találkozóról. (Magyar Kurír)

Erdő Péter: az a cél, hogy egyre több templom legyen nyitva

Budapest, 2018. május 21., hétfő (MTI) - Az a célunk, hogy egyre több templom legyen nyitva napközben, lehetővé téve az imádkozást, szentségimádást - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartott karizmák ünnepén. (MTI)

Először lép föl Magyarországon a Cappella Romana

Budapest, 2018. május 21., hétfő (MTI) - Először lép föl Magyarországon a Cappella Romana, amely június 2-én a Szent Efrém Férfikarral ad koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban Budapesten. (MTI)

A magyar kormány támogatásával felújított és kialakított közösségi házat avattak Gyimesbükkön

Kolozsvár/Gyimesbükk, 2018. május 21., hétfő, (MTI) - A magyar kormány támogatásával felújított és kialakított közösségi házat avattak fel hétfőn a Székelyföld keleti peremén fekvő Gyimesbükkön, a helyi templom szomszédságában. (MTI)

Pünkösd - Néprajzkutató: a fiatalságról és a szerelemről is szól az ünnep

Budapest, 2018. május 21., hétfő (MTI) - Pünkösd a harmadik legnagyobb egyházi ünnep, de emellett a fiatalságról, a szerelemről, a párválasztásról is szól - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán, pünkösdhétfőn. (MTI)

Katolikus pap: a menekültek visszatérésében a biztonság alapvető szempont

Budapest, 2018. május 21., hétfő (MTI) - A menekültek visszatérésében a biztonság alapvető szempont - hangsúlyozta Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában (MTI)

Pünkösd - Kozma Imre: pünkösd üzenete ma fontosabb, mint valaha

Budapest, 2018. május 20., vasárnap (MTI) - Pünkösd üzenete örökké aktuális, de napjainkban különösen fontos, mert a világ lelkileg kiüresedett - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az M1 aktuális csatorna esti műsorában. (MTI)

Pünkösd - Ferenc pápa: a világnak és az embereknek is változásra van szükségük

Vatikánváros, 2018. május 20., vasárnap (MTI) - A Szentlélek az az isteni erő, amely megváltoztatja a világot - mondta Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi misén vasárnap. (MTI)

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

Budapest, 2018. május 20., vasárnap (MTI) - Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről. (MTI)

Hercegi esküvő - Megnősült Harry herceg

London, 2018. május 19., szombat (MTI) - Megnősült szombaton Harry herceg. (MTI)

Csíksomlyói búcsú - Zarándokok százezrei várják a mise kezdetét a csíksomlyói hegynyeregben

Csíksomlyó, 2018. május 19., szombat, (MTI) - Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra. (MTI)

Hercegi esküvő - Protokollszakértő: nem a politikusok a főszereplők

Budapest, 2018. május 19., szombat (MTI) - Harry herceg, a brit királyi család tagja és menyasszonya, Meghan Markle szombati esküvője arisztokrata esküvő lesz, nem a politikusokról szól - mondta Ocsenás Katalin protokoll szaktanácsadó-rendezvényszervező az M1 aktuális csatornán szombaton. (MTI)

Hercegi esküvő - A Sussex hercege és hercegnője címet viselheti Harry és Meghan Markle

London, 2018. május 19., szombat (MTI) - Szombati esküvője után a Sussex hercege és hercegnője címet viselheti Harry herceg és amerikai menyasszonya, Meghan Markle. (MTI)

Hercegi esküvő - A hagyományos királyi pompa és a modern kor ötvöződik Harry és Meghan Markle esküvőjén

London, 2018. május 19., szombat (MTI) - Az ősi királyi pompa és a modern kor elemeit ötvözi Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle szombati esküvői szertartása. (MTI)

Pünkösd - A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Budapest, 2018. május 18., péntek (MTI) - Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztény egyházak. (MTI)

Csíksomlyói búcsú - A Magyar Unitárius Egyház: a vallásszabadságot lehetővé tevő János Zsigmond fejedelem nem volt erőszakos hittérítő

Bukarest, 2018. május 18., péntek (MTI) - A Magyar Unitárius Egyház (MUE) elnöksége pénteken közleményben emelt szót "az évente visszatérő hamis legenda ellen", amely a csíksomlyói búcsú eredetét János Zsigmond 1567-es állítólagos hittérítő hadjáratához kapcsolja. (MTI)

Észtország is készül a pápalátogatásra – Kiállításon mutatják be Ferenc pápa életútját

A pápa szeptember 22. és 25. között apostoli látogatást tesz Litvániában, Lettországban és Észtországban. Készülve a látogatásra az észt apostoli adminisztráció kiállítást szervezett Ferenc pápáról a tallinni Szent Károly-templomban. (Magyar Kurír)

Konferenciával ünnepelték a presbitérium létrejöttét Vámosgálfalván

350 éve alakult meg Erdély első presbitériuma. Az évforduló alkalmából ünnepi konferenciát szerveztek Vámosgálfalván. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Fodor István áldozópap vasmiséjét ünnepelték Létavértesen

Különleges ajándék egy pap számára, hogy megérheti, egészségben megünnepelheti pappá szentelésének 65. évét. Fodor István görögkatolikus áldozópap megkapta Istentől e rendkívüli kegyelmet. Május 6-án mutatta be vasmiséjét a nagylétai templomban. (Magyar Kurír)

Mátyás királyról nyílt kiállítás Veszprémben

A Mátyás király-emlékév kapcsán nyílt kiállítás Veszprémben május 4-én, „Hunyadi Mátyás, a keresztény Európai kultúra védelmezője - Mátyás király egyházpolitikája és a 15. század egyházművészete” címmel. (Magyar Kurír)

Pünkösdi hétvége a felvidéki Nagykaposon

Nagykapos katolikus hívei Urunk mennybemenetelének ünnepe óta minden szentmise előtt imádkozták a Szentlélek-kilencedet, kérve Istent, hogy árassza népére a Jó tanács, Jámborság, Értelem, Bölcsesség Lelkét. (Magyar Kurír)

Megrongálták a csepeli kálváriát

Vandálok megrongálták a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát - tájékoztatta a XXI. kerületi önkormányzat május 21-én közleményben az MTI-t. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomoz az ügyben. (Magyar Kurír)

Összekötik az elszakadt szálakat

Még csak tíz éve, hogy újra van helyben lakó lelkésze a trianoni döntéssel Magyarországtól elszakított maréknyi közösségnek, a szentlászlói reformátusoknak. Már csak parókiát szeretnének, hiszen az elmúlt években felújították Szlovénia egyetlen református templomát, és egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak a környező magyarországi gyülekezetekkel. (reformatus.hu)

Mátyás királyról nyílt kiállítás Veszprémben

A Mátyás király-emlékév kapcsán nyílt kiállítás Veszprémben május 4-én, „Hunyadi Mátyás, a keresztény Európai kultúra védelmezője - Mátyás király egyházpolitikája és a 15. század egyházművészete” címmel. (Magyar Kurír)

A Szentlélek kapcsolatot teremt köztünk

Az idén pünkösd előtt készülünk a 2009. május 22-én kinyilvánított magyar református egység tizedik, méltóságteljes megünneplésére. A kettős ünnep veti fel a kérdést: vajon megéljük-e valóban a célul kitűzött egységet, és valóban az Isten szerinti-e a létrejött egység? (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2018. május 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mk 9,30-37 (Magyar Kurír)

Elnézést, hogy kell reformátusnak lenni?

Teljesen más életkor, személyiség, képzettség és Isten kegyelméből mégis együtt és ugyanarra készül a 16 éves kamasz és az ősz hajú 70 éves, élete alkonyán. (parokia.hu)

A Szentek Ügyeinek Kongregációja dekrétumai hősies erények elismeréséről

Ferenc pápa május 19-én, szombaton kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit meghatalmazott az alábbi dekrétumok közzétételére, melyekben tizenkét Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel. (Magyar Kurír)

„Máriának ez a címe nem elméleti meggondolásokra ösztönöz” – Főegyházmegyei majális Máriaremetén

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye pünkösdhétfőn, május 21-én tartotta meg a máriaremetei kegytemplom kertjében hagyományos majálisát. Idén először volt ez a nap Szűz Máriának, az Egyház Anyjának emléknapja. Az ünnepen Erdő Péter bíboros, prímás tartott katekézist és mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Madárasszonytól Sáraasszonyig – Finy Petra „Akkor is” című könyvéről

Az „Akkor is” a szeretetvesztés, szerelemvesztés, házassági párbeszédhiány könyve, ugyanakkor a gyógyulásé, a talpra állásé is. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 21-én, pünkösdhétfőn

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Püspöki szentmise bérmálással Detroitban

Május 17-én Cserháti Ferenc centuriai címzetes püspök, a külföldön élő római katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök szentmise keretében bérmált a detroiti Szent Kereszt magyar templomban. Koncelebráltak Ligeti Angelus és Kiss G. Barnabás ferencesek. (Magyar Kurír)

Althann Mihály Frigyes bíboros hagyatéka – Beszélgetés Beer Miklós váci megyéspüspökkel

Háromszáz éve nevezték ki váci püspökké Althann Mihály Frigyes bíborost. E jubileum alkalmából május 11-12-én nagyszabású programsorozatot szervezett a Váci Egyházmegye. Az esemény apropóján Bölönyi Gabriella kérdezte Beer Miklós váci megyéspüspököt elődje műveiről, valamint annak jelentőségéről. (Magyar Kurír)

Szicíliában jártak a Pápai Magyar Intézetben lakó papok

A pünkösdi hétvégén, május 17. és 20. között a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora és papjai Giorgio Demetrio Gallaro, a szicíliai Piana degli Albanesi püspökének és az egyházmegye egyik papjának, a PMI-ben lakó Ignazio Ceffalia pápai káplánnak meghívására látogattak a délolasz szigetre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliája: Az Egyház legfőbb vonása az anyai gyengédség

Első alkalommal ünnepelte a Katolikus Egyház a márciusban bevezetett ünnepet, Mária egyházanyaságát. Május 21-én, pünkösdhétfőn Ferenc pápa reggeli homíliájában az Egyház anyai jellegéről és a gyengédségről elmélkedett. (Magyar Kurír)

Az őszi pápalátogatás állt a litván püspökök plenáris ülésének középpontjában

Május 15. és 17. között tartották Vilniuszban a litván püspöki konferencia plenáris ülését. Megbeszéléseik középpontjában Ferenc pápa szeptemberi litvániai útja állt. Véglegesítési szakaszához érkezett az apostoli út részletes programja, amelyet a Szentszékkel együttműködve dolgoznak ki a szervezők. (Magyar Kurír)

Elhunyt Buday Károly esperes

Buday Károly atya 91 éves korában, 2018. május 19-én megtért Teremtőjéhez. Temetését május 26-án tartják szülőfalujában, Inámban. A gyászmise 10 órakor kezdődik a helyi katolikus templomban. (Magyar Kurír)

Munkácsy Mihály az Ermitázsban

A világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban önálló kiállításon mutatkoznak be Munkácsy Mihály művei. Az április 23-án megnyílt tárlat július 29-ig látogatható. (Magyar Kurír)

Fatimai engesztelő imatalálkozó Bodollón

191. alkalommal tartottak fatimai engesztelő imatalálkozót Bodollón május 13-án. (Magyar Kurír)

Idén is szervez nyári táborokat a pécsi püspökség

Az egyhetes múzeumpedagógiai táborokat a barokk díszkertben tartják 7-12 éves gyermekek számára. (Magyar Kurír)

Pünkösd ajándéka – a siketeknek is

Istennél nincsenek választóvonalak, igéje ugyanúgy szól a siketekhez és a hallókhoz, de azt teljes szívből csak a saját nyelvi és kulturális közegünkben érthetjük meg a legteljesebben. Épp ezért már jelnyelven is elérhető Márk evangéliuma és további újszövetségi könyveket fordítanak a magyarországi siketek számára. (reformatus.hu)

Amatőr fotópályázat Nyugat-Magyarország szerelmeseinek

A jubileumát ünneplő mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia „Mosonmagyaróvár szakrális értékei” címmel fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A fotópályázaton lakóhelytől függetlenül és korhatár nélkül bárki részt vehet; határideje: 2018. október 16. 18 óra. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. május 21., Szűz Mária, az Egyház Anyja

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 19,25-34 (Magyar Kurír)

Saját szavak, közös nyelv

A nyelv nem veszélytelen: amit néven nevez, az lángra kap. Az Igazság nem csak szabaddá tesz, de az Igazság Lelke ki is égeti belőlünk mindazt, ami hazugság, ami felesleg, ami kacat. (parokia.hu)

„Elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam…”

A közelmúltban ért véget a Magyar Bibliatársulat bibliaismereti versenyének legújabb fordulója, melynek különdíjasát, Bandor Zoltánt kérdezték a játékról, a Bibliáról, Isten gondviseléséről. (reformatus.hu)

Imaösvényen pünkösd felé

A budaörsi reformátusok különleges módon készültek pünkösdre. Nem prédikációkkal, nem a megszokott evangelizációs estékkel, hanem imaösvényekkel. A rendhagyó kezdeményezésről annak készítője, Fekete Ágnes beszámolóját olvashatják. (reformatus.hu)

Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az életszentség nem kevesek kiváltsága, hanem mindenki hivatása!

Május 20-án is elimádkozta a Szentatya a húsvéti időszak szokásos Mária-imáját, a Regina Coelit a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Előtte pünkösd ünnepéről elmélkedett, utána pedig több aktuális eseményről is szót ejtett, köztük arról, hogy júniusban új bíborosokat fog kinevezni. (Magyar Kurír)

Kitaszítva

Életünket, szeretteinket biztonságban akarjuk tudni - alapvető emberi igény ez, s annál szomorúbb, hogy sokaknak bizony még manapság sem adatik meg. A Kitaszítva bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Kezeink munkáját tedd maradandóvá”

A fenti bibliai igét kapta címéül a fővárosi Bibliamúzeum legújabb időszaki kiállítása, amely XX. századi mesterművekből ad válogatást. A múzeum történetében először fordul elő, hogy a kurátorok nem egy téma vagy egy művész életműve köré szervezik az időszaki tárlatot, hanem egy magángyűjtemény darabjait mutatják be a nagyközönségnek. A „Kezeink munkáját tedd maradandóvá” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A hét szentje

Casciai Szent Rita május 22. A A hét szentje bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Althann Mihály Frigyes püspök tisztelete Vácott

Konferenciával, kamarakoncerttel, tematikus kiállítással, püspöki szentmisével és keresztáldással tisztelegtek május 11-én és 12-én Vácott a városépítő két Althann püspök, elsősorban a háromszáz évvel ezelőtt az egyházmegye élére kinevezett Althann Mihály Frigyes emléke előtt. A Althann Mihály Frigyes püspök tisztelete Vácott bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Egyházközségi munkatársak találkozója Egerben

„Isten munkatársai vagyunk” (1Kor 3,9) - ezzel a mottóval rendezték meg az egyházközségi munkatársak találkozóját május 12-én az egri bazilikában. A program napközi imaórával kezdődött: a résztvevők együtt imádkoztak az Érseki Papnevelő Intézet kispapjaival. A Egyházközségi munkatársak találkozója Egerben bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Madárdal a Margitszigeten

Kati lányomék néhány napra hazalátogattak Svájcból, és a vőm szívesen sétált volna egyet a tavaszi Margitszigeten. A Madárdal a Margitszigeten bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Testvérplébániák majálisa Tapolcán

A tapolcai Nagyboldogasszony-plébánia meghívására május 5-én a Balaton-felvidéki városba utazott a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia zarándokcsoportja. A látogatás célja az volt, hogy a két közösség együtt töltsön néhány örömteli órát a Szűzanya hónapjának első szombatján. A Testvérplébániák majálisa Tapolcán bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Gyermekeinek példaképe, a család imádkozó lelke

Veszprémben május 12-én rendezték meg a hagyományos főegyházmegyei zarándoklatot. Boldog Gizella, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentje ünnepi szentmiséjét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be az Óváros téren. A Gyermekeinek példaképe, a család imádkozó lelke bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A Lélek szerinti döntésről

Pünkösdi interjú Dobszay Benedek ferences tartományfőnökkel, a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának elnökével A A Lélek szerinti döntésről bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A keresztény örömről szólt a tavaszi Nagymaros

Az idei tavaszi nagymarosi ifjúsági találkozót május 12-én tartották. A magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő országos lelkinapjának előadásai, programjai ezúttal az öröm témáját járták körül, a Szent Pál-i felszólítás nyomán: „Örüljetek az Úrban szüntelenül!” (Fil 4,4). A A keresztény örömről szólt a tavaszi Nagymaros bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A Szentlélek az Egyház erőforrása – Pünkösd a Káptalandombon

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be május 20-án, pünkösdvasárnap a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise keretében az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, valamint a Tulipános Általános Iskola mintegy ötven diákjának szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Győri Egyházmegye főpásztora. A szentmisén koncelebrált Németh József, az orsolyita oktatási intézmény igazgatója, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa: Mennyire jót tenne, ha mindennap befogadnánk az élet-helyreállítót!

Május 20-án a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét. Homíliájában a Szentlélek életet megváltoztató erejéről beszélt, és annak szükségéről, hogy állandóan befogadjuk az életünkbe a megújulást, fiatalságot, erőt, békét hozó Lelket. (Magyar Kurír)

Lélektan csellóval – Várdai István és az „Ex du Pré–Harrell Stradivarius”

Amikor Várdai Istvánt beszélgetésre kértem, arra gondoltam, legjobb lenne egy párhuzamos pályaképet felvázolni - az övét és hangszeréét onnantól, hogy megkapta azt a csellót, amelyen egykor Jacqueline du Pré, majd Lynn Harrell játszott. (Magyar Kurír)

Szárnyaló művészlélek – Medgyaszay István népi ihletésű vasbeton-építészete

Ha azt halljuk, hogy egy épület vasbetonból készül, akkor egy hideg, nem éppen finom anyag jut az eszünkbe. A nyers beton kemény, szürke és érdes, nemigen szerethető ebben a formájában. (Magyar Kurír)

Hiánypótló piarista intézmény létesült a fogyatékkal élők segítésére

A Piarista Rend Magyar Tartománya sajtóközleményben tájékoztat a Kilátó fejlesztőközpont létrehozásáról. (Magyar Kurír)

Elhunyt Darío Castrillón Hoyos bíboros

A kolumbiai bíboros a Papi Kongregáció korábbi prefektusa volt. Ferenc pápa gyásztáviratot küldött halálhíréről értesülve. Temetési szertartását május 19-én tartották a Szent Péter-bazilikában. Szülővárosában, a kolumbiai Medellín székesegyházában helyezik örök nyugalomra. (Magyar Kurír)

Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől. (Magyar Kurír)

Üres vászon – Az „Elégtétel” című filmről

Új stílus hódít az európai művészfilmes színtéren: kimért képek, ritkás szavak, lassú tempó... Baltasar Kormákur az idei Titanic Filmfesztiválon nálunk is bemutatott legújabb mozija, az „Elégtétel” örömteli kivételnek ígérkezett. (Magyar Kurír)

Merjünk-e a Szentföldre zarándokolni?

A kérdésről Horváth Zoltánnal, a terézvárosi Avilai Szent Teréz-templom plébánosával - aki évtizedek óta vezet zarándoklatokat Jézus életének helyszíneire - beszélgetett a Vatikáni Rádió. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 20-án, pünkösdvasárnap

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa új bíborosokat nevez ki június 29-én

Május 20-án, a déli Regina Coeli elimádkozása után jelentette be a Szentatya, hogy június 29-én új bíborosokat fog kinevezni. Ferenc pápa bejelentésének szövegét és az új bíborosok névsorát az alábbiakban olvashatják. (Magyar Kurír)

Október 14-én avatják szentté VI. Pált és Romero érseket

Ferenc pápa vezette május 19-én, szombaton a délelőtti imaórát a Vatikánban, melynek során megtartották a nyilvános, rendes konzisztóriumot néhány szenttéavatási ügyben. (Magyar Kurír)

Rendhagyó idegenvezetéseket tartanak a pécsi székesegyházban pünkösdhétfőn

Május 21-én, pünkösdhétfőn a Pécsi Egyházmegye délelőtt és délután is rendhagyó idegenvezetéssel várja a látogatókat. Délelőtt fiatalok vezetik körbe a látogatókat a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, délután pedig Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa mutatja be a templomot. (Magyar Kurír)

Tegyetek tanítványommá minden népet!

„Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Jézus Krisztus nagy misszióparancsa, Mt 28,18-20) Gyülekezetünk Isten országának kovásza ott, ahol (baptist.hu)

Az Eucharisztia ünneplése 29.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Beszámoló a tömbösített lelkipásztori képzésről

A Baptista Teológiai Akadémia képzésének előrelépését méltatja, hogy másodjára valósult meg kihelyezett lelkészképzés a nógrádi Berkenyén. A teológusok és tanáraik kis előadások és műhelymunkák során foglalkoztak teológiai és aktuális témákkal, mint gyülekezetplántálás; szegregáció és rasszizmus; ifjúsági munka; gyülekezetplántálás; újszövetségi írásmagyarázattal többek között. A régi idők szeminarista idejét idézte a közösségépítéssel tarkított lelki- és tanulmányi elvonulás. (baptist.hu)

A Lélek és a lélek

Keresztyén ünnepeinket titokszerűség lengi körül. Ha karácsony története a szűztől fogantatás hírével lepi meg az embert, a húsvét pedig a Jézus Krisztus feltámadásáról üzen, akkor mit mondjuk pünkösdről, a Szentlélek megérkezésének napjáról? Ezek az események mind azért olyan meghökkentőek, mert szétfeszítik emberi gondolkodásunk kereteit, és szinte „provokálnak”, hogy olyasmit fogadjunk be, ami - ahogyan mondani szokás - „nem fér a fejünkbe”. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A „Lélekhívástól” a „Lélekszállásig”

A pünkösdi ünnepkör legjellegzetesebb énekei a „Lélekhívás”, az epiklézisz himnuszai: „Jövel Szentlélek Isten, Tarts meg minket Igédben…” (RÉ 368), „Jövel Szentlélek Úristen, lelkünknek vígassága…” (RÉ 369), „Jövel Szentlélek Úristen, töltsd bé szíveinket épen…” (RÉ 370), „Jövel, teremtő Szentlélek, és híveiddel légy vélek…” (RÉ 373) (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Mai evangélium – 2018. május 20., pünkösdvasárnap

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 15,26-27;16,12-15 (Magyar Kurír)

„Miért várjak még tovább az Úrra?”

(2Királyok 6) A nyomorúság megkeményít, vagy közelebb visz az Úrhoz? Ilyenkor is reménységgel várunk az Úrra; sőt, átéljük az Ő jelenlétét; - vagy reményvesztetten feladjuk: nincs mire várni, sem az Úrra, sem másra…** (Dunántúli Református Egyházkerület)

A Mindent – mindig

„Ha közeledünk Istenhez, egyre jobban tapasztaljuk, hogy Isten nem valamit ajándékoz nekünk Szentlelkével, hanem önmagát. A Mindent - mindig" - Bogárdi Szabó István püspök pünkösdi írása. (reformatus.hu)

A Mindent – mindig

Ha közeledünk Istenhez, egyre jobban tapasztaljuk a hit megújuló erejében, a józan reménykedésben és a készséges szeretetben, hogy Isten nem valamit (sokat, többet) ajándékoz nekünk Szentlelkével, hanem Önmagát. (parokia.hu)

Pünkösd a korszakváltás

Izraelben a betakarítás végén, húsvét után 50 nappal következett a hetek ünnepe. Ekkor elzarándokoltak az emberek Jeruzsálembe, áldozatot mutattak be, és dicsérték az Istent! Ezen az ünnepen mindig elhangzott Habakuk próféciája: „Témán felől jön az Isten, Párán hegyéről a Szent. Fensége beborítja az eget, dicsőségével megtelik a föld. Ragyogása maga a világosság, fénysugarak villognak mellette: (baptist.hu)

Nemzetközi zsidó-keresztény konferencia Budapesten

„A megbékélés útja a törékeny világban: zsidó és keresztény együttműködés a felelős polgárság érdekében” címmel szervez nemzetközi konferenciát Budapesten és Kecskeméten a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács (ICCJ) 2018. június 24-27. között. (reformatus.hu)

Michael Harris orgonaművész is fellép a Református Zenei Fesztiválon

Az idei Református Zenei Fesztivál kiemelt vendége Michael Harris edinburghi orgonaművész, aki május 24-én, csütörtökön 18 órától a Hold utcai református templomban barokk műveket játszik, másnap pedig a késő esti zenés áhítaton ad koncertet a Kálvin téri református templomban. (reformatus.hu)

Az EVT igazságos békét sürget a Szentföldön

Az Egyházak Világtanácsa nyilatkozatot tett közzé, amelyben igazságos békére hív a Szentföldön és követeli, hogy vessenek véget az erőszak büntetlen alkalmazásának. (reformatus.hu)

Pünkösdi célgyűjtés: Bibliai Családi Park

Ahogyan arról előző számunkban részletesen írtunk, gyülekezeteinkben pünkösd ünnepén új missziós lehetőség kerül előtérbe. Az Országos Tanács döntése alapján idei pünkösdi célgyűjtésünkkel a Bibliai Családi Park megvalósítását segíthetjük elő. A korábbi sátormisszió modern utódjaként a Bibliai Családi Parkkal az egyház a gyülekezeteknek egy olyan eszközt szeretne biztosítani, amelynek segítségével eredményesen érhetik el a településükön élő (baptist.hu)

Egységbe fűzi a megosztott népet

Pünkösdi körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára. (Dunántúli Református Egyházkerület)

A Lélek ugyanaz, a művészet sokféle – Megnyílt a „Megújító érintés” című tárlat a Párbeszéd Házában

Május 18-án, pénteken este a Párbeszéd Házában megnyílt az Olajág Keresztény Művészeti Társaság „Megújító érintés” című kiállítása. A tárlatot a Párbeszéd Háza és az Olajág szervezte meg mai magyar egyházművészek alkotásaiból. (Magyar Kurír)

Gyógynövényes piknik Kesztölcön – Csóka János pálos tartományfőnök a hétköznapok Istenéről

Május 18-án, pénteken kivételesen családias rendezvényen vettünk részt Kesztölcön. A helyi gyógynövénykert mellett rendezett pálos gyógynövénynap és piknik meggyőzően tanúskodott arról, hogy a közösségi együttlétek megteremtésének a templomokon kívül is szorgalmazói lehetnek az egyházi szereplők. (Magyar Kurír)

Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

Pünkösd ünnepe húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén május 20-án ünneplünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába. (Magyar Kurír)

Elhunyt Lando Modest verbita szerzetes

Az Isteni Ige Társasága tudatja, hogy Lando Modest verbita szerzetes életének 44., szerzetességének 23., papságának 16. évében, május 13-án este tragikus hirtelenséggel elhunyt a kőszegi Szent Imre Missziósházban. (Magyar Kurír)

Csak tettem a dolgom – Interjú a püspökké szentelésének 25. évfordulójára készülő Bosák Nándorral

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a 25 éves egyházmegyében püspöki hálaadó ezüstmiséjére készül. Az egyházmegyét megszervező főpásztor immár harmadik éve nyugdíjasként szemléli a világot és az Egyház életét. Kovács Ágnes készített vele interjút. (Magyar Kurír)

Az Istenanya tekintetének ajándéka Csíksomlyón

Marian Adam Waligóra pálos szerzetes, a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke celebrált szentmisét a csíksomlyói búcsún, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyergen május 19-én. (Magyar Kurír)

Egyházzenei áhítat Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

Május 23-án 19 órától a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban egyházzenei áhítatot tartunk Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. Az áhítatot Veres András győri megyéspüspök nyitja meg. Az eseményen felcsendülnek Alessandro Scarlatti (Ad te Domine levavi animam meam és Exultate Deo), Giovanni Pierluigi da Palestrina (Alma redemptoris Mater), Tomás Luis de Victoria (Popule meus), Dieterich Buxtehude (D-moll toccata), Koloss István, (Mise Apor Vilmos tiszteletére - Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), Joseph Anton Bruckner (Locus iste), Harmat Artúr (150. zsoltár), Charles-Marie Widor (V. szimfónia II. tétel), Wolfgang Amadeus Mozart (C-dúr missa brevis - Orgelsolomesse) művei. A hangversenyen közreműködik: Bognár Krisztina (szoprán), Cziglényi László (orgona), Finszter Eszter (alt), Giczi Balázs (orgona), Horváth Csaba (tenor), Katona Péter (basszus), valamint a Palestrina Kórus és Zenekar. Vezényel Katona Tibor kántor-karnagy. A belépés (Győri Katolikus Egyházmegye)

Lélek szerint

Pünkösd - Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 2,1-11; 1Kor 12,3b-7.12-13/Gal 5,16-25; Jn 20,19-23/Jn 15,26-27;16,12-15) (Magyar Kurír)

Szíriai keresztényekről szóló dokumentumfilmet mutat be a Duna Televízió

A Közel-Keleten élő keresztények helyzetét mutatja be az „Övék a mennyek országa” című dokumentumfilm-sorozat, amelynek harmadik, Szíriáról szóló része május 21-én, pünkösdhétfőn este lesz látható a Duna Televízióban. (Magyar Kurír)

Görögkatolikus diakónust szenteltek Egerben

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök május 13-án Egerben diakónussá szentelte Vajda Mihályt, a görögkatolikus szervezőlelkészség tagját. (Magyar Kurír)

Gyökössy Endre: Jöjj, éltető Lélek!

Gyökössy Endre (1913-1997) református lelkész, pszichológus, író, költő. Édesapja református, édesanyja katolikus volt. Gyermekkorára mindig úgy emlékezett vissza, hogy a legtisztább és legteljesebb ökumenében nőtt fel, soha nem érezte, hogy a szülei különböző keresztény felekezetekhez tartoznak. (Magyar Kurír)

Negyedik alkalommal ünnepelték meg az ápolók világnapját Nagyváradon

Hálaadó szentmisével, előadással és szeretetvendégséggel ünnepelték az ápolók világnapját május 11-én a nagyváradi Caritas Catolica székhelyén, a Szent József Központ kápolnájában. Az ünnepségre a karitászintézményekben dolgozó ápolókat, idős- és lelkigondozókat hívták meg. (Magyar Kurír)

A határokat átlépő megértés csodája

Isten akcióban - így válaszolt Vladár Gábor teológus professzor, soproni református lelkész arra a kérdésünkre, hogyan írná le a Szentlelket teológiai szakkifejezések nélkül. Pünkösdi interjú. (reformatus.hu)

Görögkatolikus diakónusszentelés Egerben

Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök május 13-án Egerben diakónussá szentelte Vajda Mihályt, a görögkatolikus szervezőlelkészség tagját. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. május 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 21,20-25 (Magyar Kurír)

Menekültmissziós beszámoló

Amikor az emberek anyanyelvükön hallják a bibliai tanítást, mindig feszült figyelemmel követik a magyarázatot és képeket. (parokia.hu)

Mit hoz a jövő?

Mitől keresztyén egy iskola, és mitől lesz az a jövőben? Mit gondol a keresztyénség a mesterséges intelligenciáról és a robotikáról? Értékrendünknek milyen szerepe van az ismeretszerzésben? Erről szólnak majd az idei Keresztény Sziget pódiumbeszélgetései. Emellett számos családi program várja az érdeklődőket május 26-án egész nap a Margit-szigeten. (reformatus.hu)

A chilei püspökök benyújtották lemondásukat a pápának

A Ferenc pápával folytatott háromnapos megbeszéléseket követően a chilei püspöki konferencia képviselői május 18-án Rómában sajtókonferencián jelentették be a hírt, hogy a 34 püspök előző nap írásban benyújtotta a Szentatyának lemondását. A pápa a következő hetekben dönt ügyükben. (Magyar Kurír)

Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

Pünkösd ünnepe Húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén május 20-án ünneplünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet hellenista hatásra ógörögül pentékoszténak (ötvenedik) neveztek. Nyelvünk - számos más nyelv között - ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ferenc pápa: A pásztor szeret, legeltet, készülődik

Szeretsz-e? - kérdezi az Úr és valóban ez a keresztény ember legfontosabb kérdése - értelmezte Ferenc pápa május 18-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában a Jézus és Péter apostol közötti párbeszédet. (Magyar Kurír)

Tűnődések II. János Pál pápával (2.)

Gondolatok a szentatyától a mindennapokra. Egyszerű szavak, melyek által mégis olyan alapvető fogalmakon gondolkodhatunk, mint szeretet, szabadság, igazság, irgalmasság - Szent II. János Pál pápa tanítása szerint. (Magyar Kurír)

Tükrözzük vissza Isten örömét! – Beszélgetés László Viktorral, az „Ez az a nap!” főszervezőjével

Az Ez az a nap! keresztény kulturális szervezőiroda „Az út” címmel tart 24 órás zenei dicsőítést június 2-án a Budapest Sportarénában. László Viktorral, az iroda alapító főszervezőjével beszélgettünk. (Magyar Kurír)

Megtartották a Kanadai Magyar Papi Egység idei lelkipásztori találkozóját

A Hamilton melletti Ancasterben tartották május közepén a Kanadai Magyar Papi Egység idei lelkipásztori találkozóját Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök részvételével. (Magyar Kurír)

Erények embere – Boldog Scheffler Jánosra emlékeztek Szatmárnémetiben

Jó volna kérnünk Scheffler püspöktől, hogy járjon közben értünk, hogy mi is bölcsen tudjunk élni, észrevenni a mindennapokban Isten jelenlétét és okosan tervezni az életünket - mondta Ruppert József Boldog Scheffler János emléknapján, május 17-én a szatmári székesegyházban bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

Pünkösd a közmédiában – A Duna Televízió közvetíti a csíksomlyói búcsút

Változatos műsorokkal készül pünkösd ünnepére a közmédia. Szombaton, május 19-én 11.30-tól idén is a Duna Televízió közvetíti a csíksomlyói pünkösdi búcsút. (Magyar Kurír)

Fatimai engesztelést tartottak Toronyban

Május 13-án a hagyományokhoz híven fatimai engesztelő imaestet tartottak Toronyban. Az imádságot Perger Gyula atya vezette. A szentmisén Stróber László zalaegerszegi plébános mondott szentbeszédet. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A pápa a súlyos tényekkel való őszinte szembenézésre kérte a chilei püspököket

A napokban zajlottak Ferenc pápa és a chilei püspökök találkozói a Vatikánban. Május 17-én este a Szentatya egy-egy levelet adott át a 34 főpásztornak, amelyben azt kéri, hogy nézzenek szembe őszintén a súlyos visszaélések eseteivel, és munkálkodjanak a szeretetközösség helyreállításán. (Magyar Kurír)

Életre hív

Keresztyén fiatalok dicsőítették a feltámadott Jézust a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának csütörtöki zenés vigíliáján. Képriportunk a pünkösdváró alkalomról. (reformatus.hu)

Szentföldi katolikus püspökök: A gázai vérontás elkerülhető lett volna

A Gázai övezet és Izrael határánál tartott palesztin tiltakozó tüntetések vérontássá fajulása elkerülhető lett volna, „ha az izraeli erők nem alkalmaztak volna halálos fegyvereket” - írják május 15-én megjelent közleményükben a szentföldi katolikus püspökök. (Magyar Kurír)

Szent István tiszteletére szenteltek templomot a Kovászna megyei Szörcsén

Szent István királynak ajánlott templomot szenteltek május 17-én Szörcsén (Kovászna megye), mely az imecsfalvi plébánia filiája. A szentmisét Tamás József gyulafehérvári segédpüspök mutatta be a megjelent környékbeli papok koncelebrálásával. (Magyar Kurír)

Fogyatékkal élő sportolók is részt vesznek az edelényi görögkatolikus úszóversenyen

A május 26-án rendezendő I. Edelényi Open elnevezésű országos asztalitenisz-verseny és az első edelényi görögkatolikus úszóverseny egyik kiemelt célja, hogy közös élményeket szerezzenek a fogyatékkal élő és az egészséges sportolók. A versenyt a Magyar Speciális Olimpia Szövetség is támogatja. (Magyar Kurír)

Pünkösdi rádiós istentisztelet

Református istentiszteletet közvetít a Kossuth Rádió május 21-én, pünkösd hétfőn a Budapest-Budafoki Református Egyházközségből. (reformatus.hu)

Egységbe fűzi a megosztott népet

Pünkösdi körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára. (reformatus.hu)

Református istentiszteletek pünkösdkor

Összegyűjtöttük a négy egyházkerület lekészi vezetőinek pünkösdi szolgálatait. (reformatus.hu)

Előrelépés történt August Hlond SDB bíboros, lengyel prímás boldoggáavatási ügyében

A Szentek Ügyeinek Kongregációja május 15-i rendes ülésén a testület elismerte, hogy Isten Szolgája August Hlond (1881-1948) szalézi tartományfőnök, bíboros, lengyel prímás hősiesen gyakorolta a keresztény erényeket. (Magyar Kurír)

Szatmárnémetibe érkezett Szent Antal ereklyéje

Páduai Szent Antal két ereklyéjét vitte Szatmárnémetibe május 17-én a Konventuális Ferences Minorita Rend Szent Józsefről nevezett moldvai rendtartománya. Az ereklye előtt május 19-ig imádkozhatnak a hívek a székesegyházban. (Magyar Kurír)

Újabb négy évre kötött szerződést a Romániai Református Egyház és a HEKS

Kató Béla hangsúlyozta, hogy a hűség ma ritka, ezért is fontos, hogy a HEKS hűséges maradt hozzánk, romániai reformátusokhoz. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Szabó Magda Emlékház - Pünkösd és gyermeknap

Szabó Magda Emlékház Pünkösd és gyermeknap 2018. május 26. 10-12 óra (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Nepomuki Szent Jánosra emlékeztek Csömörön

Május 16-án Nepomuki Szent János emléknapját ünnepelték Csömörön. A Nepomuki Szent János-szobrot, mely a település legrégebbi építészeti műemléke, 1771-ben készíttette Gróf Grassalkovich Antal a csömöri lakosoknak. (Magyar Kurír)

Búcsút ünnepeltek a 150 éves nagybecskereki székesegyházban

Nepomuki Szent János ünnepén, május 16-án tartották az idén 150 éves nagybecskereki székesegyház búcsúját. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa fogadta az új, nem rezidens szentszéki nagyköveteket

Ferenc pápa május 17-én, csütörtökön fogadta Tanzánia, Lesotho, Pakisztán, Mongólia, Dánia, Etiópia és Finnország szentszéki nagykövetét. (Magyar Kurír)

Pápai Kollégiumi Lapok - megjelent a PRTA diákújságának májusi száma

A tovább mögött a Pápai Református Teológiai Akadémia Diákújságának májusi - pünkösdi számát olvashatják el. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Szeretethíd - Debrecenben - 2018

„A Szeretethíd a magyar reformátusság legnagyobb önkéntes megmozdulása, amiben - a második évtől kezdve - már az egész Kárpát-medence részt vesz. Debrecen is a kezdetektől aktív szerepet vállal a programsorozatban” - mondta Vad Lilla, a Magyar Református Szeretetszolgálat önkéntes programok vezetője. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Először tartottak találkozót a dél-bánáti hittanosok

Május 12-én tartották a dél-bánáti hittanosok találkozóját a délvidéki Versecen. Ilyen jellegű összejövetelt először szerveztek a körzetben. A találkozó jelszava a zsinati „Jó nekünk itt lenni” mottó volt. (Magyar Kurír)

A Boldogasszony-zarándokvonat útja

A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony-zarándokvonat Nagyváradot, Kolozsvárt és Marosvásárhelyet érintette május 17-én. A zarándokokat minden állomáson ünnepélyesen köszöntötték. (Magyar Kurír)

A templom nem múzeum, hanem élő tér – Pécsi szabadegyetem a gazdasági felelősségről

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemének május 16-i alkalmán a gazdasági felelősségről fejtették ki gondolataikat az előadók a pécsi Magtár Látogatóközpontban. (Magyar Kurír)

Az embernek fia

Berki Viola Az embernek fia című képével hitvallást tett. A kép különössége, hogy Viola hitvallása a hívő keresztény hitvallása mellett az alkotóművész prófétai bizonyságtétele is. (parokia.hu)

Fatimai engesztelést tartottak Szombathely-Szentkirályon

A fatimai jelenések ünnepén, május 13-án engesztelő imaestet tartottak Szombathely Szentkirály városrészében a Szent István király-templomban. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember május 20-i száma

Az Új Ember ez évi huszadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Diákélet a reformáció után

A 16-19. századi református diákéletről tartott előadást Dr. Dienes Dénes egyetemi tanár Miskolcon, a Lévay József Muzeális Könyvtárban, május 16-án. A Lévay József Centenáriumi Emlékprogram keretében szervezett előadáson egyháztörténet iránt érdeklődők és középiskolás tanulók vettek részt. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Krisztus-festő

Berki Viola Az embernek fia című képével hitvallást tett. A kép különössége, hogy Viola hitvallása a hívő keresztény hitvallása mellett az alkotóművész prófétai bizonyságtétele is. (parokia.hu)

A templomon kívül is

A református énekkincset kívánja bemutatni, egyben misszionálni szeretne a Református Zenei Fesztivál, amelyet idén május 24 és 27. között tartanak Budapesten a Ráday utcában és a Bakáts téren. A fesztiválról és a Református énekek Müpa-beli koncertjéről beszélgettünk Böszörményi Gergely főszervezővel. (reformatus.hu)

Megáldották az országos rehabilitációs központ kápolnáját

Kápolnamegáldással, állandó kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel ünnepelte május 17-én az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), hogy száz éve, 1918. május 1-jén nyílt meg Budapest és Budakeszi határában elődje, a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona. (Magyar Kurír)

Az edelényi görögkatolikus iskola diákjai az élelmiszer-pazarlás ellen

Második helyezést ért el az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 6.b osztálya a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által az élelmiszer-pazarlás megelőzése témakörében meghirdetett országos pályázaton. (Magyar Kurír)

Hármas ünnepet tartott a montreáli magyar katolikus közösség

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök idei észak-amerikai látogatása alkalmával ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be a montreáli Magyarok Nagyasszonya-templomban május 13-án. (Magyar Kurír)

Adjatok hálát mindenért! – Máriapócson tartotta első püspöki liturgiáját Szocska Ábel

Máriapócson tartotta első püspöki liturgiáját május 13-án Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök. A szertartás során a főpásztor hálát adott a Könnyező Szűzanyának. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Haladjunk Jézussal a valódi egység útján

Két út áll előttünk: a valódi egység útja, melyen Jézus akar minket vezetni, és a hamis egységé, amelyiken járva kibeszéljük, elítéljük egymást, s ami széthúzáshoz vezet - hangsúlyozta Ferenc pápa május 17-én, csütörtökön reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában. (Magyar Kurír)

12 híres ember, akik Máriába helyezték bizodalmukat

Színészek és sportolók egyaránt kifejezték már nagyközönség előtt is szeretetüket Isten Anyja iránt; az ő szavaikat idézzük Mária hónapjában. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. május 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 21,15-19 (Magyar Kurír)

Az örökkévalóság emberarcú is – Búcsút ünnepeltek a szatmárnémeti székesegyházban

Isten emberlétünk teljes valóságát, a megváltott és megdicsőített emberi természetet magával vitte a mennyországba - mondta május 10-én, Urunk mennybemenetelének ünnepén Luczás Lóránd szaniszlói plébános, a szatmárnémeti székesegyház búcsúi szentmiséjének szónoka. (Magyar Kurír)

Mai hiányzó: a prófétai lelkület

Orbán Viktor negyedik beiktatási beszédében egyszer sem mondta ki az „illiberális” kifejezést, helyette hangsúlyosan a keresztény demokráciát használta, rádiós nyilatkozatában pedig még azt is hozzátette, hogy egy „európai hagyományokban gyökerező, régi vágású” kereszténydemokráciára gondol. Ezzel, persze, alaposan belebonyolódott újdonsült demokráciájába, hiszen az Európai Unió alapításában oroszlánrésze volt annak a régi vágású kereszténydemokráciának, mely legalább annyira volt liberális mint keresztény, mellyel szemben a brüsszelezés nem csupán csak bocsánatos bűn. Bővebben... (egyhazforum.hu)

Kápolna a város szélén

A történelmi keresztyén egyházak vezetőinek jelenlétében szentelték fel május 17-én az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet kápolnáját, megnyitották állandó kiállítását és bejelentették, hogy július 1-jétől Magyarország Kormánya minden olyan kórházi lelkigondozó javadalmazását átvállalja, aki az egyházon keresztül szolgál az egészségügyben. (reformatus.hu)

Hitre alapozott nevelés – A cserkészetről szólt a „Hitünk és életünk” szabadegyetem záró előadása

Május 9-én a Győri Hittudományi Főiskolán a „Hitünk és életünk” című szabadegyetem 2017/18-as szemeszterének utolsó előadásán a cserkészet missziós lehetőségéről, a cserkészmozgalomhoz szorosan kapcsolódó Táborkeresztről és a Magyar Cserkészszövetség katolikus közösségéről tartottak előadást. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Legyetek tanítvánnyá! Gyülekezeti felnőttképzési program a Szabolcs-Beregi Egyházmegyében

Legyetek tanítvánnyá! Gyülekezeti felnőttképzési program a Szabolcs-Beregi Egyházmegyében (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A Magyar Kánonjogi Társaság tanévzáró ülése

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézete az elmúlt huszonkét évhez hasonlóan az Intézet elnökének beszédével és a Magyar Kánonjogi Társaság éves első ülésével zárta le a 2017/2018-as akadémiai évet május 15-én. (Magyar Kurír)

Megtartották az idei első fatimai zarándoknapot Alsószentivánon

A fatimai Szűzanya legrégebbi magyarországi búcsújáró helyén, a Fejér megyei Alsószentivánon májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain zarándoknapot tartanak. Az idei első búcsúnapon, május 13-án közreműködött Pitti Katalin operaénekesnő, Liszt-díjas érdemes művész. (Magyar Kurír)

Birtokba veheti a református egyház a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium tanári lakásait

Kolozsvár, 2018. május 17., csütörtök (MTI) - Tíz évvel a visszaszolgáltatás után ténylegesen is birtokba veheti az Erdélyi Református Egyházkerület a nagyenyedi Bethlen utca tanári lakásait - írja csütörtöki számában a Krónika című erdélyi magyar napilap. (MTI)

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Budapest, 2018. május 17., csütörtök (MTI) - Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról. (MTI)

Pál József-Csabát nevezték ki a Temesvári római katolikus egyházmegye püspökévé

Kolozsvár, 2018. május 16., szerda (MTI) - Ferenc pápa a székelyföldi származású Pál József-Csaba kanonokot és főesperest nevezte ki temesvári megyéspüspöknek - közölte szerdán a temesvári egyházmegye. (MTI)

Fejlődj az MRSZ önkénteseként!

Új, féléves önkéntes programra várja a fiatalokat a Magyar Református Szeretetszolgálat. (reformatus.hu)

38 évesen elhunyt Bakonyi János plébános

Hrabóczki József Sándor megemlékezését adjuk közre Bakonyi János váci egyházmegyés papról, aki május 15-én közlekedési balesetben vesztette életét. (Magyar Kurír)

Római konferencia a közép-kelet európai kegyhelyekről és zarándoklatokról

Nemzetközi konferenciát tartottak május 15-én, kedden a Római Magyar Akadémián „Kegyhelyek és zarándoklatok Közép-Kelet Európában” címmel. (Magyar Kurír)

Lelkészbeiktatás volt Kerkafalván

2018. május 6-án iktatták be a Kerkamenti Református Társegyházközség lelkipásztori tisztébe Szakál Zoltán megválasztott lelkipásztort. A tovább mögött az ünnepi istentiszteletről készült rövid összefoglalót tekinthetik meg. (Dunántúli Református Egyházkerület)

„Együtt várunk rád” – Kiválasztották a szatmárnémeti katolikus ifjúsági találkozó himnuszát

Év elején hirdettek versenyt a július 25. és 29. között Szatmárnémetiben megrendezésre kerülő Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT) himnuszának megalkotására. A pályázat győztese Fehér Róbert Benjamin és Berendi Róbert „Együtt várunk rád” című dala lett. (Magyar Kurír)

A Balatonon zárult a nemesvámosiak fatimai emlékéve

Idősek, fiatalok, kisgyermekes családok imádkoztak rózsafüzért és vettek részt szentmisén május 13-án, az első fatimai jelenés 101. évfordulóján a Balaton vizén, a Szent Miklós hajón. (Magyar Kurír)

Művészeti gálát tartottak a mátészalkai katolikus iskolában

Hetedik éve rendez nagyszabású művészeti gálát a mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola. A május 12-i gálán több száz diák lépett fel. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei karitászönkéntesek találkozója Nagybecskereken

Fontos, hogy megérezzétek, hogy a Szentlélek által milyen nagy dolgot bíz rátok a Mennyei Atya - hangsúlyozta előadásában Gyuris László püspöki helynök, nagybecskereki székesegyházi plébános az egyházmegyei karitász önkénteseinek találkozóján május 11-én. (Magyar Kurír)

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Elindult a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat május 17-én, csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról. (Magyar Kurír)

VI. Pál pápa lemondó levelet írt arra az esetre, ha nem tudná ellátni péteri szolgálatát

A napokban jelent meg olaszul Leonardo Sapienza „La barca di Paolo” [Pál bárkája] című könyve Boldog VI. Pál pápáról, amelyben már ismert és mindeddig kiadatlan leveleket is közöl. Ezek közül kiemelkedik az a saját kezűleg írt levél, amelyben lemond a pápaságról, ha súlyosan akadályoztatva lenne. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. május 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 17,20-26 (Magyar Kurír)

Érettségi a református gimnáziumokban - a nagy lehetőség

Három református gimnáziumban érdeklődtünk a diákok terveiről és arról, hogy mit jelent egy református intézményben készülni az első nagy megmérettetésre. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban