Németországi izraelita gyülekezetek ellenzik október 31-e munkaszüneti nappá nyilvánítását

Németországi izraelita gyülekezetek ellenzik október 31-e munkaszüneti nappá nyilvánítását

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Berlin – A németországi Niedersachsenben az izraelita gyülekezetek országos egyesülete (Landesverband der Israelitischen Kultusgemeinden von Niedersachsen K.d.ö.R.) tüntetéseket helyezett kilátásba, amennyiben a tartományban október 31-ét hivatalos ünnepnappá nyilvánítják.

Az erről szóló döntés egyértelműen „sértő lenne, és súlyos teherként nehezedne a keresztény-zsidó kapcsolatra, mondta Michael Fürst a Hannoversche Allgemeine Zeitungnak. Fürst a németországi protestáns egyháztól „több alázatot várt volna el, tekintve, hogy a keresztények mi mindent követtek el Luther támadó, antiszemita megnyilvánulásait követve.

A tartományi kormány arra törekszik, hogy közös észak-németországi megoldás szülessen. A hamburgi tartományi parlament február 28-án már döntött arról, hogy október 31-ét új ünnepnapként vezetik be, melyet már ebben az évben meg is tartanak. Így döntött Schleswig-Holstein is, és Bréma is efelé hajlik. 

Az evangelikus.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. Oldalunkon a megjelenést követő egy hónapban van lehetőség kommentelni, utána lezárjuk ezt a lehetőséget. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!