Blogok

Ebben a rovatunkban keresztény, elsősorban evangélikus blogokat szemlézünk. Ezek azonban nem részei az evangelikus.hu tartalmának, a címek minden esetben az eredeti megjelenési helyre mutatnak.

Archív rekordok száma: 26674 || 2. oldal a 267-ből. || Előző oldal || Következő oldal

Egyenes beszéd helyett burkoltan mond nemet az újraházasodottak áldoztatására a lengyel püspöki kar végső AL-instrukciója

Június 8-án tartotta a lengyel püspöki konferencia a 379. nagygyűlését, ahol elfogadták a konferenciának az Amoris Laetitia apostoli buzdításhoz fűzött hivatalos lelkipásztori útmutatóját. Az útmutató "nem foglalkozik a nem szentségi kapcsolatokban élő emberek áldoztatásának kérdésével" - szögezte le a püspöki kar sajtóirodája a dokumentum kiadása kapcsán. A püspökök erre a kérdésre nyíltan valóban nem tértek ki az útmutatójukban, helyette rögtön a dokumentum első részében kijelentik, hogy Ferenc pápa Amoris Laetitiába foglalt tanítását az előző pápák tanításával együtt kell értelmezni. "A korábbi irányadó dokumentumok közé tartozik VI. Páltól a Humanae Vitae, II. János Páltól a Familiaris Consortio, a Reconciliatio et Poenitentia, a Veritatis Splendor, XVI. Benedektől a Deus Caritas Est, és a Sacramentum Caritatis." - írják a püspökök az útmutatójukban. A felsorolt dokumentumok II. János Pál és XVI (Katolikus Válasz)

Incze Nikoletta: Létezik erőszakmentes eszköz Európa iszlamizálódásának megelőzésére

Lehet, hogy az ükunokáink muszlimok lesznek. Ez nem vicc. Tehetünk ellene, de rengeteg munkánk lesz vele. A Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának magyarországi vezetőjével beszélgettünk. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Fegyvert kérnek a papok

Tavaly december óta 3 papot gyilkoltak meg a Fülöp-szigeteken. Az egyház ellen irányuló egyre gyakoribb támadások miatt több pap is jelezte fegyverviselési szándékát, amit egy 2014-es törvény lehetővé is tenne az országban. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Szent II. János Pál pápa Róma első "LMBT Pride" felvonulásáról

2000. július 8-án Rómában tartották a világ első WorldPride "meleg büszkeség" felvonulását. Egy nappal később, a hagyományos vasárnap déli Úrangyal-imádság után mondott beszédében II. János Pál pápa e szavakkal reagált a felvonulásra, és az azt megelőző fesztiválprogramokra: Kötelességemnek érzem most, hogy szót ejtsek azokról a közismert demonstrációkról, amelyeket Rómában tartottak az elmúlt néhány napban. Róma Egyházának nevében csakis a mély szomorúságomat tudom kifejezni a 2000-es Nagy Jubileumi Év meggyalázása, és ama város keresztény értékeinek megsértése miatt, amely oly kedves a katolikusok szívének szerte a világon. Az Egyház nem hallgathat az igazságról, mert azzal kudarcot vallana a hűségében a Teremtő Istenhez, és nem segítene megkülönböztetni a jót a rossztól. E tekintetben pusztán felolvasni szeretném azt, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa mond, amely, miután megjegyzi, hogy a homo (Katolikus Válasz)

Gluténmentes kovászos uborka

Őszintén meg kell mondanom, hogy ez nem kovászos, mert nincs benne kenyér, de olyan az íze, mintha kovászos lenne. Sváb kovászos uborkának is hívják, de akkor sincs benne kovász. Gondolom, hogy eredetileg a hazánkban élő németek készítették. A lényeg az, hogy azok is fogyaszthatják, akik egyébként nem ehetnek gluténtartalmú ételeket, tehát a hagyományos kovászos uborkát. Szottyos, öreg krumplival készül, és már van egy ilyen recept a blogon, de abba nem tettem fokhagymát és káposztát sem. Igazi 5 literes üveget használtam. Amint látható, gyönyörű zöldes színe van, és egy üvegpecsét mutatja az űrtartalmát. Nem tudom, hány éves lehet.Hozzávalók:2,5 kg közepes uborka2 evőkanál só2 nagy csokor kapor2 nagy öreg krumpli1 gerezd fokhagyma1/4 káposztavízElkészítés:Az uborkákat megmossuk, végeit levágjuk, a két végén ellentétes irányban bevágjuk. Az üveg aljára helyezzük a karikára vágott krumpli egyik felét, (A parókia konyhájából)

Megrázó levelet írt az édesanya annak az orvosnak, aki abortuszt javasolt neki

Érzelmes levelet írt egy stanfordi anyuka, akinek terhessége során kiderült, hogy a babája nagy eséllyel Down-szindrómás. Az orvos határozottan az abortuszt tanácsolta, de erre az anyuka nemet mondott, 15 hónappal később pedig egy nagyszerű levelet írt. A NYDailyNews cikkét a Lemon fordította le. “Tisztelt Doktor Úr, Egy barátnőmnek is Down-szindrómával született nemrég a babája, az orvosa pedig, mikor ez kiderült, azt mondta neki, hogy babája tökéletes. Mikor megszületett a kisfiú, és az anyuka újra találkozott az orvossal, az csak annyit mondott neki: “Ugye mondtam, hogy tökéletes.” A barátnőm története összetörte a szívem. Nagyon örültem, hogy a barátnőmmel ilyen jól bántak, de el is szomorodtam, mert pontosan tudtam, hogy ez nekem is járt volna. Bárcsak ő lett volna az orvosom! Életem legnehezebb időszakában találkoztam Önnel. Riadt voltam, ideges és kétségbeesett. Még nem tudtam az igazságot a babámr (777blog.hu)

Minden egyetem missziós terület

Még az egyházi fenntartású intézmények is. A MEKDSZ rendezvényén jártunk. [...] Bővebben! (Szemlélek)

777 OFFLINE – Hodász András és Nagy Gergely

Május 29-én a 777 OFFLINE vendégei voltak Nagy Gergely református lelkész, teológus és Hodász András katolikus pap. Az est során többek között szó esett a predestinációról, pápaságról és egyéb izgalmas témákról. A beszélgetésről készült felvételt itt lehet megnézni. Mi is a helyzet a pápai tévedhetetlenséggel? És a predestinációval? A 777 OFFLINE vendégei, Nagy Gergely és Hodász András többek között ezt is megvitatták, valamint válaszoltak a hallgatóságban felmerülő kérdésekre is. The post 777 OFFLINE - Hodász András és Nagy Gergely appeared first on 777. (777blog.hu)

06.11 Emberfia

Máté 8,19-20 tovább (Velünk az Isten!)

06.12 Orvos

Máté 9,9-13 tovább (Velünk az Isten!)

Színház a moziban

A színházi közvetítések korából lehet ismerős a pillanat, mikor nemzetünk neves színművészei köszöntek vissza a királyi televízió képernyőjéről. A kilencvenes évek elején, vagy régebben született generációk unalmas délutáni óráikban nem csak a mesecsatornák kínálatával, de akár a budapesti színházak műsoraival is megismerkedhettek. A brit National Theatre Live nevű kezdeményezésnek köszönhetően azonban néhány éve világszerte nézők tízezrei csodálhatják meg a vászonra vetített előadásokat. Ez a kis beszámoló is egy ilyen vetítés hatására született, mégpedig a 2015-ban színpadra állított Hamletet nézhettük meg Benedict Cumberbatch főszereplésével. [...] Bővebben! (A kritizátor blog)

Szent hagyomány a Szenthagyomány?

A katolikusokat sok dolog elválasztja a protestánsoktól, és ennek a sok dolognak sok része a Szenthagyománynak nevezett nagy tömbben került rögzítésre - ami persze önmagában is elválasztó elem. A Sola Scriptura emlőin nevelkedett protestantizmus természetesen nem ismer el semmiféle toldalékot a Biblia mellett - de tényleg, milyen alapon is tartják szent hagyománynak a katolikusok a Szenthagyományt?A mariológia kapcsán megírt sorozatomat is azzal kezdtem, hogy nem kenyerem a konfliktus szítása katolikusok és protestánsok között, és ebben a szellemben kíváncsiskodok most is a Szenthagyományt illetően. A kérdés már csak azért is érdekes, mert a Szenthagyomány mintha egyfajta "spirituális konténerként" működne, melyben többek között az előbb említett, Máriával kapcsolatos kijelentések is megtalálhatók. Ennél fontosabb azonban, hogy a katolikus hit szerint ez a hagyomány tulajdonképpen egyenlő tekintélyű a Szentírással. Ahogy (Megint Megmondom)

Amikor Isten nem adja meg azt, amire vágysz

Isten hűséges - ezzel mindannyian tisztában vagyunk, és talán meg is lepődnénk, ha valaki azt mondaná, helytelen kontextusban használjuk ezt a kifejezést. Mikor legutóbb hallottad, hogy valaki azt mondja: “Isten olyan hűséges!”, vagy hogy “Hát nem hű az Isten?”, az mégis milyen szövegkörnyezetben hangzott el? Amikor általában ezt hallom, akkor szinte biztos lehetek benne, hogy valami nagy életesemény történt: Egy barátnőmet eljegyzik, és a bejegyzéséhez odabiggyeszti az #IstenHűséges hashtaget. Egy másik ismerősöm életet ad egy egészséges gyermeknek - egészen biztos, hogy találni lehet a bejegyzése alatti kommentrengetegben valami olyasmit, hogy: “Isten olyan hű hozzád és a férjedhez!” Vagy egy barátom elköltözik, és arról társalognak, milyen hűséges is Isten, amiért új otthonra lelhetett. Első ránézésre egyik kijelentéssel sincs semmi probléma. Jézus követőiként tudjuk, hogy Isten hűs (777blog.hu)

A szeretet hat ismérve, avagy „hiába eszem meg két kiló gyulai kolbászt naponta, ettől még nem szeretem jobban az anyósomat”

Egy kedves ismerősöm mondását idéztem a címben, hogy tudatosodjon bennünk, hogy az Eucharisztia tesz alkalmassá minket, hogy úgy szeressük egymást, ahogy Jézus szeretett minket! Csodálatos élőlény az ember. Kiemelkedve a faji keretekből, nem egyed, hanem, ahogy Kosztolányi fogalmaz: „egyedüli példány”. Homlokán ott a jegy, hogy milliók közt az egyetlen egy. Ezért nem elég, hogy biológiai valóságunkat tápláljuk, szükséges, hogy legyen olyan táplálékunk is, ami elvezet minket az örök életre, egyedüliségünkre. „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van!” „Ezt tegyétek minden nap a világ végezetéig!” Vagyis az Úr imájában nem a kétkilós szezámmagos rozskenyérért imádkozunk, hanem azért, hogy Jézus legyen a mindennapi kenyerem, hogy tudjak úgy szeretni, ahogy Ő! Ez jezsuitaságom forrása. „Jesu ita” - azaz: úgy, mint Jézus (IHS). Ezért veszün (Jezsuita blog)

Új utak

Elvesztem a mindennapjaim rutinjában. Hogy reggel fel kell kelni, reggelit készíteni, lezuhanyozni, felöltözni, munkába indulni. A dolgozóban feladatokat megoldani, aktívnak, energikusnak lenni, határidőket betartani. Aztán hazajönni, elvégezni a házimunkát, rendet, tisztaságot tartani, állatkákat etetni. Lezuhanyozni, lefeküdni, idejében elaludni. És ezt így, személytelenül, csupa főnévi igenévvel, csinálni… Egyre többször kapom magam azon, hogy elfelejtettem a kis […] The post Új utak appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Nagy Konstantin mutatóujja

Megtalálták a párizsi Louvre-ban Nagy Konstantin római császár bronzszobrának hiányzó mutatóujját. A császár óriási szobrának maradványait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, azonban most a francia múzeum felfedezte, hogy a testrész már 1863 óta náluk van. (…) A római múzeum igazgatója szerint az ujját még 1564-ben szedték le a szoborról, akkor amikor a földgömböt is amelyet a kezében tartott. A gömböt egy kilométerkőre helyezték a híres római Via Appia úton. Előkerült Nagy Konstantin szobrának másfél évszázada elveszett ujja - mult-kor.hu Nem tudom, gondolkodta(to)k-e már azon, hogy - főként napjaink internetes világában - milyen eseményből lesz hír...? Minek van hírértéke? S a „hírgyárakban” mennyire tudják befolyásolni, manipulálni, hogy mit hogyan értelmezzünk? Egészen konkrétan, kíváncsi lettem volna arra, ha például Vespasianus császár aranyszobrának lábfeje vag (reposzt.hu)

Tényleg megtiltották a közös imát a brazil focistáknak? Itt a válasz!

Hatalmas port kavart a 777 felületén az a cikk, amelyet a Magyar Kurír fordított le egy lengyel oldalról: az írás szerint a brazil labdarúgó-szövetség megtiltotta a világbajnokság alatt a játékosoknak a közös imát, sőt a keresztvetést is. Mivel rengeteg komment érkezett, amely szerint nem valószerű a történet, ezért elkezdtünk utánajárni az igazságnak: érdekes dolgok derültek ki! A Magyar Kurír írása az Ekai lengyel újság cikkét fordította le, amely szerint a portugál O Globo arról számolt be, hogy a brazil labdarúgó-szövetség megtiltotta a játékosoknak a közös imát a világbajnokság idejére. A cikket tökéletesen fordította le Koncz Éva, a katolikus hírújság munkatársa, az eredeti cikket azonban sokan nem találták meg, így elkezdtek kételkedni, hogy valóban megjelent-e a lengyel felületen. Néhány kereséssel azonban könnyen fellelhető az írás, amely ide kattintva elolvasható, hangsúlyozzuk, hogy gyakorlatilag sz (777blog.hu)

A Vatikán felkérésére James Martin is a dublini Családok Világtalálkozójának előadója lesz

Elfogadta a Vatikán meghívását a jezsuita James Martin, hogy a 2018-as dublini Családok Világtalálkozója egyik előadója legyen. A LMBT-propagandista pap, aki - sokak megdöbbenésére - tavaly április óta a Vatikán kommunikációs tanácsadójaként dolgozik, "Hogyan tudják a plébániák támogatni azokat a családokat, akiknek önmagát LMBTI+ emberként azonosító tagja van?" címmel tart majd előadást a katolikus egyház egyik legnagyobb idei rendezvényén. Az augusztusban tartott világtalálkozó fő témája egyébként Ferenc pápa apostoli buzdítása, az Amoris Laetitia lesz. A találkozón maga Ferenc pápa is résztvesz, és fel is fog szólalni majd. James Martin SJ ma az Egyház egyik legbotrányosabb provokatőre, liberális és LMBT-párti körökben pedig az egyik legnépszerűbb, médiacelebként is ünnepelt figurája. A botrányainak újabb, hosszas felsorolása helyett olvasóinkat immár egyszerűen csak a vele kapcsolatos cikklistánkhoz irá (Katolikus Válasz)

- Kedd [2018.06.12.] Isten igazságosan ítél!

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Kedd [2018.06.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Zsolt 112,8 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ez 12,20 Rendületlen a szíve, nem fél, végül megvetéssel néz ellenségeire. A lakott városok romba dőlnek, és az ország pusztává lesz. Akkor majd megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR! Rendületlen az ő szíve; nem fél, míglen ellenségeire lenéz. És a lakott városok elpusztulnak s a föld pusztaság lesz és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. Szíve nyugodt, nem ismer félelmet; ellenségei szégyenbe (Bátorító blognapló)

- Kedd [2018.06.12.] "Ezért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Kedd [2018.06.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Mt 11,28 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 2Móz 2,20 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Akkor ezt mondta a lányainak: Hol van ő most? Miért hagytátok ott azt az embert? Hívjátok ide, és egyék ve (Örömüzenet)

- Kedd [2018.06.12.] "Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2018.06.12.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Jer 14,9b S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Gal 3,26 Hiszen te közöttünk vagy, Uram, rólad neveztek el minket: ne hagyj el bennünket! Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által. Hiszen te közöttünk vagy, Uram, és mi a te nevedről neveztetünk; ne hagyj el minket! Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által. Hiszen itt élsz, közöttünk, Uram, a te nevedet viseljük. Ne hagyj el hát minket! (Útmutató)

A mi “Ez az a napunk”

Újra egy teljes aréna, több ezer ember dicsőítette Istent Budapesten: az ott átélt élményről mesélt a 777-nek három fiatal. (777blog.hu)

Amikor Isten valamit elkér

Újabb elgondolkodtató, nagyon szép írással ajándékozta meg szerkesztőségünket Palojtay Márta, aki korábban a tízparancsolat és a betegségek kapcsolatáról írt. (777blog.hu)

Texasban is ünnepelték Brenner János atya boldoggá avatását

A magyar ciszterci szerzetes papot és vértanút, Brenner Jánost (1931-1957) május 1-jén avatták boldoggá Magyarországon. A szombathelyi Emlékmű-dombon megtartott ceremóniára egy a texasi ciszterci közösség tagjai is elzarándokoltak. (Katolikus Válasz)

Te hol szeretnél örökké élni? – Lélekemelő #11

Mennyország, vagy pokol? És azt a bizonyos infúziót bekötötték már neked? Aki kérdez: Varga László püspök. (Szemlélek)

Az utolsó vagy az utolsó előtti?

Jézus követőiként az eljövendő világ népe vagyunk, hiszen miénk lesz a mennyek országa és örökölni fogjuk a földet. Erről szól a hitünk és a reménységünk. Martyn Lloyd-Jones szerint a problémáink fele mégis abból a gyakorlati feltételezésből fakad, hogy ez az élet az egyetlen életünk és ez a világ az egyetlen világunk. (Szabados Ádám blogja)

Az iszlám teszi újra keresztyénné Európát?

A címben feltett kérdés reflexió egy, a Metazinban 2013-ban közölt szemle címére:„Az iszlám szekularizálja Európát?” A szemle az Aeon-ban megjelent, Renan McCrea jogász- politológus által írt esszét ismerteti (How to hobble religion), amely azzal az izgalmas, s ma is aktuális kérdéssel foglalkozik, hogy vajon a bevándorolók által behozott iszlám hogyan hat majd a keresztyénség Európában még érzékelhető szimbolikus-kulturális jelenlétére? McCrea arra a követeztetésre jut, hogy az iszlám térhódítással szembeni védekezésül Európa további szekularizációja várható. (reposzt.hu)

Hangolódó #97 | Rossz a világ? Táncolj!

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Veres Szilárd készítette. (KötőSzó)

Az én Rómám Heidelberg

Három éven át, a 20. század végén róttam a világ egyik legnagyobb, legpatinásabb egyetemi városának ódon utcáit, lelkemben felidézve Heidelberg kátés korszakát, a bölcs pfalzi fejedelmek vallásbékére törekvő "kálomista" hitét, jó 400 évvel ezelőtti időket, meg azokat a teológiai, filozófiai, írói nagyságokat, akik itt tanítottak, alkottak. Ó, Heidelberg, Neckar folyód csendes, évezredeket regélő partján, itáliai színeiddel, Te, felséges, mennyei inspirációjú, marasztaló aurás város, egykori ifjú diákod lelkes tudásszomjával, s az öregdiák hálás számadásával köszöntelek 2018 nyárelején... (Békefy Lajos blogja)

A népszerűség és Krisztus

Valljuk be, nagyon sokan szeretnénk azt, hogy a kereszténység népszerű legyen. Tömve legyenek a templomok, sokan járjanak dicsőítő alkalmakra, minél többen imádkozzanak, és népszerű emberek beszéljenek pozitívan a hitről. Erősnek és magabiztosnak akarjuk érezni magunkat. De vajon Jézus is így volt vele? (777blog.hu)

Egy kérdés az utolsó napon

Azt hiszem, a legtöbb keresztény eljátszott már a gondolattal, milyen is lesz a világvége. Technikai részletekbe persze nem vagyunk beavatva, ám ha már hisszük, hogy lesz ilyen, elgondolkodtató, pontosan hogyan történik majd… Gondolatkísérlet következik. (777blog.hu)

Kreatív evangélizáció szerte e világon (III. rész)

Ahogy korábban említettük, amikor a kreatív evangélizációról cikket megírtuk (ill. lefordítottuk), nem gondoltuk volna, hogy egy háromrészes trilógia lesz belőle. Valahogy úgy jártunk, mint Tolkien a Gyűrűk urával. Erős a hasonlat? Sebaj. Következzen a befejező rész: Az evangélizáció visszatér. (A MEKDSZ mi vagyunk)

Az én levelem Neked

Gyerekkorom óta küzdök az alvászavarral, ami azt jelenti, hogy rengeteg éjjel egy furcsa, felemás állapotban lebegek az alvás és az ébrenlét között. Nagyjából kétperces periódusokra sikerül elszenderednem, ilyenkor beúsznak elém bizonyos álomképek, viszont aztán újra felébredek és ismét a szobám ismert vonalait látom magam előtt. Azért veszélyesek az ilyen pillanatok, mert olyan, mintha egy folyamatos tudatmódosított állapotban léteznék: nehezen lehet megkülönböztetni, hol ér véget az álom és hol kezdődik a valós ébrenlét – meddig tart a fikció, és hol kezdődik a valóság. (TeSó blog)

Él és épül az egyház Európában

A „caminós” ágostonos nővérek folyamatosan bővítik monostorukat, hogy helyet adhassanak az új belépőknek. A háromperces videó nemcsak az épülő templom toronyszerkezetének bravúros beemelését mutatja, hanem a nővérek titkából is megsejtet valamit. (Christianae)

A digitális háló ne az elidegenedés helye legyen!

Az internet Isten ajándéka, ugyanakkor egy nagy felelősség is. A közösségi oldalak segítsék a szolidaritást és a másik ember iránti tiszteletét, erre buzdít Ferenc pápa. (Szemlélek)

Humánforradalom. Történelmi utunk a Másik felé

A nyugati világ embere mára telítődött élelmiszerekkel, iparcikkekkel, valamint információkkal. A technológia fejlődése (elsősorban az informatika és a robotika) kényelmesebbé tette az életünket és több szabadidővel ajándékozott meg, de - sajnos vagy szerencsére - nem oldotta meg az életproblémáinkat. (Jezsuita blog)

Utazunk, de nem egyedül!

Közeledik a vakáció, a nyaralások ideje. Mindenki célba vesz egy nyaralót, kempinget, szállodát, ahol fel tud töltődni, ki tudja pihenni az év fáradalmait. Sokan csak a Balatonig mennek vagy egy csendes vidéki nyaralóba, de egyre többen vállalkoznak nagyobb utakra. Vajon ki, hogy vág neki az útnak? (777blog.hu)

Veszély vagy lehetőség?

Magyaregresre egyetlen út vezet. Azon lehet bejutni a kicsiny faluba és ha valaki távozni szeretne, ugyanerre az útra kell lépnie. Egy zsáktelepülésről van tehát szó. Amikor meghalljuk ezt a kifejezést, rögtön az jut eszünkbe, hogy bizonyára hátrányosabb helyzetben van, mint azok, akik olyan faluban élnek, amelyen átmegy egy út, esetleg több is. (reposzt.hu)

Oda a szabad akarat a közösségi oldalakkal?

Elképzelhetetlen ma Facebook, Google nélkül élni. De biztos, hogy ez kell nekünk? (Szemlélek)

Fogjunk össze a felgyújtott templom helyreállításáért!

A kemenessömjéni közösség számít minden jóakaratú ember hozzájárulására, hogy mielőbb sikerüljön felújítani az épületet. (Szemlélek)

Kálmán, aki csodát tesz a romkocsmák árnyékában

A bulinegyed közepén búvik meg egy mindennapi segítő, aki tényleg menővé teszi az adományozást. (Szemlélek)

Szeretet és diszkriminációmentesség – Ezt üzeni ma Sztehlo Gábor

„Ebben a bizonytalanságban az egyetlen, aki állandóságot mutatott ezeknek a gyermekeknek, Sztehlo Gábor volt, aki Istenbe vetett eltántoríthatatlan hitével maradt szikla, és ezzel valódi hegyeket mozdított meg. Egyedül a szeretethez és a különbségeket nem ismerő befogadáshoz ragaszkodott, ettől egyik önkényuralmi rendszer sem tántorította el." – írja Sztehlo Gábor evangélikus lelkészről a Sztehlo-gyerekek voltunk című kötet fülszövege. (KötőSzó)

Müller bíboros a német interkommúnió-tervezet elutasításáról: "A szakadék előtt húzták meg a vészféket..."

Túl későinek nevezte Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció előző prefektusa Róma beavatkozását a katolikus hívek protestáns házastársainak áldoztatásáról folyó németországi vitába. (Katolikus Válasz)

Mert a kilátóból minden egészen más

Sorra épülnek a kilátók, mert ahol van egy hegy, ott szeretnénk még messzebbre látni. Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolatai. [...] Bővebben! (Szemlélek)

„Hiszem a bűnök bocsánatát”, de miért is hiszem azt?

(Dunántúli református igehirdető)

A püspök, aki ember maradt

Varga László naponta rövid üzenetek tesz közzé a Facebook oldalán, ott van, ahol gyógyulásra van szükség, és pont arra törekszik, mint Ferenc pápa, csak egy kicsit hamarabb hirdette meg a "szegények egyházának" építését. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A szexuális együttléteinknek nem csak az emléke marad velünk?

Egyszer úgy magyarázták el nekünk, miért nem ártatlan játék csupán a szex, hogy a kezünkbe adtak egy piros és egy zöld gyurmagolyót, majd arra kértek, először gyúrjuk őket össze, majd szedjük őket szét úgy, hogy a piros gyurmában ne legyen zöld gyurmadarab, a zöldben pedig ne legyen piros. Bárki kipróbálhatja, szinte lehetetlen a feladat. A […] (Szabados Ádám blogja)

Lopott idő

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a felnőttképzések utáni igény, így egyre több vállalkozás alakult annak érdekében, hogy ezt a hirtelen támadt keresletet kiszolgálja. A szakképzésnek számító, OKJ-s tanfolyamok között viszont egyre több az olyan, ami hatásos marketinggel csalogatja magához a pályát váltó felnőtteket, ám valódi tudást kevesen kínálnak... Egyre többen csalódottak és dühösek az OKJ-s képzések miatt nlcafe Országos képzési jegyzék. OKJ. Elviekben felnőttek szerezhetnek államilag elismert szakmát. Mindenképpen jó kezdeményezés. Hiszen az élet végéig tanul az ember. Némely képzés fizetős, némely támogatott. A keresett szakmákban ha fizetős képzést találunk, az nem véletlen. Hiszen a képzés után, ha jó tudást szerzett, hamar elhelyezkedhet stabil megélhetéssel. Most éppen informatikusok, informatikai mérnökök, hálózat gazdák, rendszergazdák, programozók, gyártósorprogramozók hiány (reposzt.hu)

- Szerda [2018.06.06.] "Rám zúdult izzó haragod, rettentő csapásaid megsemmisítenek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Szerda [2018.06.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Zsolt 88,16 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ez 14,4 Nyomorult és beteg vagyok ifjúságom óta, rettegek tőled, tanácstalan vagyok. Ezért beszélj velük, és ezt mondd nekik: Így szól az én Uram, az ÚR: Ha valaki Izráel házából úgy megy a prófétához, hogy a szívébe fogadja bálványait, és azon jár az esze, ami bűnbe viszi őt, annak én, az ÚR, fogok válaszolni a sok bálvány miatt. Nyomorult és holteleven vagyok ifjúságomtól kezdve; viselem a te rettentés (Bátorító blognapló)

- Szerda [2018.06.06.] "Hirdesd nekik az én igéimet, akár hallgatnak rá, akár nem törődnek vele; hiszen engedetlen nép ez!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Szerda [2018.06.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 10,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: Ez 3,27 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a „Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el, és aki engem elutasít, az azt utasítja el, aki elküldött engem.” Csak ha én szólok hozzád, és megnyitom a szádat, akkor mondhat (Örömüzenet)

- Szerda [2018.06.06.] "Örökkévaló Isten az Úr. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Szerda [2018.06.06.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Hab 3,19 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: 2Kor 12,9 Az Úr, az én Uram ad nekem erőt; Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Az Úr Isten az én erősségem, Elég néked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el. Az én erőm az Úr, az Isten. „Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében.” "Az ÚR Jézus Krisztus: ISTEN (Útmutató)

Német kánonjogász: Ferenc pápa elvetette az interkommúniót? A püspökök akkor is bevezethetik!

Mindössze egy nap telt el azóta, hogy nyilvánosságra került a Hittani Kongregáció levele, amelyben Ferenc pápa álláspontját tolmácsolva a Kongregáció elutasította a német püspöki konferencia interkommúnió-tervezetét. A tervezet "bizonyos körülmények között" lehetőséget adott volna a katolikus hívek protestáns házastársai számára, hogy szentáldozáshoz járulhassanak. Tegnap este a püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros a meglepettségét fejezte ki az elutasítás miatt. Ma már egy münsteri kánonjogász, valamint a Németországi Katolikus Nők Egyesülete (Katholische Frauengemeinschaft Deutschlands, KFD) nyílt lázadásra buzdítanak a kérdésben Rómával szemben. Önmagában nem ez a megdöbbentő. Hanem az, hogy mindezt a német püspöki konferencia hivatalos híroldalán, a katholisch.de-n teszik. A cikk összefoglalóját lásd a kép alatt. (Az összefoglalónkban a katholisch.de cikkéből kihagytunk - főleg az előzm (Katolikus Válasz)

Egy nap alatt több ezren csatlakoztak az abortuszellenes petícióhoz

Egy nap alatt csaknem hatezren írták alá azt a petíciót, amelyet a CitizenGO indított annak érdekében, hogy Magyarországon csökkenjenek az abortuszok száma. A KSH statisztikája szerint hazánkban tavaly 28 500 magzat életével végeztek, ami napi átlagban 78-at jelent. A Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint tehát csak a tavalyi évben Esztergom lakosságával megegyező számú életet oltottak ki itthon. A petíciót - amelyet a 777 támogat - változtatás nélkül közöljük, a cikk alján található linken lehet csatlakozni. Összefogás egy abortuszmentes Magyarországért Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony és Miniszter Urak! Tisztelt Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Június 4-e a nemzeti összetartozás napja. 1920-ban ezen a napon csonkították meg a történelmi Magyarországot, 1956-ban pedig ugyanezen a napon foganatosították - szovjet nyomásra - azt az abortuszrendeletet, amely bevezette hazánkban a k (777blog.hu)

Isteni gének

Szerző: Pintér Béla Ajánlás típusa: zene Video: Ahogy az olaj a vízzel nem vegyül össze Úgy én sem maradhatok a Földön örökre. Én kimondom bátran, hiszek az Igének Hisz dolgoznak bennem az Isteni gének. Az Ő képmására lettem teremtve Az Ő vére lüktet az összes erembe Ha kérdeznéd tőlem hogy hol a lakásom Én örömmel mondom, az aranyutcákon. Ez nem az én bolygóm, máshova vágyom Máshol vár engem az én országom Bár ez az ország túl van a Holdon Én mégis itt mélyen, a szívemben hordom.tovább (Velünk az Isten!)

10 ötlet, hogy jobb legyen a kapcsolatod az anyósodékkal

A házasságra készülő fiatal nők gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon sikerül-e jó kapcsolatot kialakítaniuk az apósukkal és az anyósukkal, különösen az utóbbival. A világ egyes részein szokás, hogy a házasságkötést követően az ifjú pár az anyósékhoz költözik. Igaz, nálunk ez nincs is divatban, de ahogy a tapasztalat mutatja, így is bőven van lehetőség a megsértődésre és a félreértésekre. Néha egy kis hidegháború is előfordul, és mindez csak azért, mert két nő próbálja feltalálni magát a kialakult új élethelyzetben. 1. Menjetek el „randizni”! A menyek és anyósok alkalmanként szervezhetnek maguknak anyós-meny programokat. Ilyen program lehet például egy közös mozizás, ebéd, vagy vásárlás, esetleg egymásnak is vásárolhattok ajándékokat. Vagy egyszerűen csak menjetek el a helyi templomba, vagy plébániátokra és imádkozzatok együtt. Sokféle programlehetőség kínálkozik, de a lényeg minden esetb (777blog.hu)

Elvesztetted a magzatodat? Van kiút a fájdalomból!

Elsősorban vetélés, halva születés miatt magzatukat elvesztettek hív gyógyító lelki programra Udvardyné dr. Tóth Lilla és Udvardy Márton - a házaspárral a Kaposvár közelében tartandó programról beszélgettünk. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Várnunk kellett volna, míg kiderül?

Ahogy arról tegnap gyorshírben tájékoztattunk, majd a teljes dokumentumot is közzétettük magyarra fordítva, Ferenc pápa nevében a Hittani Kongregáció elutasította a német püspöki konferencia februárban megszavazott interkommúnió-tervezetét, amellyel a német püspökök "bizonyos körülmények között" engedélyezték volna, hogy katolikus hívek protestáns házastársai szentáldozásban részesüljenek. Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon várnunk kellett volna-e a Hittani Kongregáció megnyilvánulására, ahelyett, hogy a nyilvánvaló és közismert katolikus tanítás alapján botrányként tudósítottunk immár hónapok óta a német püspöki konferencia tevékenységéről? Egyesek nyíltan "a pálya széléről való bekiabálásnak" vélik a KV tudósítását. Szerintem pedig minden katolikus joga, ha nem is kötelessége, hogy akár püspökök tévtanításaival szemben is felvállalja a katolikus tanítást. Utólag erre az esetre nehéz (Katolikus Válasz)

Mit keresnek motorosok a körmeneten?

A halál torkából visszatért fiatal pap, Németh János nem csupán rajong a motorozásért, hanem őt is különös tisztelet övezi a motorosok körében. A virágszórós katolikus ünnepen is megjelentek a kétkerekesek. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Ezt hiszem az isteni iránymutatásról

Vasárnap az istentiszteleten arról volt szó, hogy honnan ismerheti fel a keresztyén ember minden kétséget kizáróan az isteni vezetést. Volt szó például a számomra is ismerős „igét kaptam” típusú életvitelről, és arról, hogy milyen könnyen félre tudjuk vezetni saját magunkat, ha a Bibliát horoszkópként használjuk. Mivel a mindennapi hitéletünket nagyban meghatározó kérdés az, hogy […] The post Ezt hiszem az isteni iránymutatásról appeared first on TeSó blog. (TeSó blog)

Győzött az élet Portugáliában

Nem szavazták meg az eutanázia-törvényeket, bár nem sokon múlt. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Felgyújtottak egy templomot

Szombatra virradó éjjel fedezték fel, hogy ég a kemenessömjéni katolikus templom. Hamar értesítették a polgármestert és a plébánost is. Súlyos, sokmilliós károk keletkeztek. Németh Zoltán plébános elmondta, az egy éve vásárolt orgona teljesen kiégett, de korom van a falakon is, mindent újra kell festeni. A tűz a kórusban keletkezett, szerencsére az egész épületre nem terjedt át. Felgyújtották a kemenessömjéni templomot - nyugat.hu „Apa, hallottad mi történt tegnap Sömjénben?” - kérdezte tőlem vasárnap este nagyfiam. Baleset? Gyilkosság? Ilyenekre gondol először az ember... Aztán „lepergettem” magamban ennek a Celldömölk melletti, mintegy 600 lelkes település nevezetességeit, hogy mivel is történhetett ott valami...? A valaha szebb napokat látott Berzsenyi-és Radó-kastélyokkal? Vagy egy helyi család egyre népszerűbb levendulaültetvényével? Netalán-tán azzal a hiánypótló háborús emlékmű (reposzt.hu)

- Kedd [2018.06.05.] Jézus így válaszolt: "Én vagyok az út, az igazság és az élet!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Kedd [2018.06.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Zsolt 86,11 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ez 14,8 Taníts engem utaidra, URam, hogy igazságod szerint járjak, és teljes szívvel féljem nevedet. Szembefordulok az ilyen emberrel, intő példává teszem, és kiirtom népem közül. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR. Mutasd meg nékem a te útadat, hogy járhassak a te igazságodban, és teljes szívvel féljem nevedet. Szembefordulok az ilyen emberrel, intő példává teszem, és kiirtom népem közül. Akkor m (Bátorító blognapló)

- Kedd [2018.06.05.] "Ti szomorkodtok, de szomorúságotok örömre fordul!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Kedd [2018.06.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 10,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: 2Kor 2,4 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a „Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el, és aki engem elutasít, az azt utasítja el, aki elküldött engem.” Mert sok gyötrődés és szívbeli szorongás között, sok könnyh (Örömüzenet)

- Kedd [2018.06.05.] "Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Kedd [2018.06.05.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: 4Móz 21,7 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 8,36 Ekkor odament a nép Mózeshez, és ezt mondta: Vétkeztünk, mert az Úr ellen és ellened szóltunk. Imádkozz az Úrhoz, hogy távolítsa el rólunk a kígyókat! És imádkozott Mózes a népért. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Akkor méne a nép Mózeshez, és mondának: Vétkeztünk, mert szólottunk az Úr ellen és te ellened; imádkozzál az Úrhoz, hogy vigye el rólunk a kígyókat. És imádkozék (Útmutató)

Van igazságos történelem?

Április 25-e. Újraírni a történelmet? [i] Nincs szükség különleges éleslátási készségekre, hogy előre lássuk, hogy a közeli április 25-t viták fogják kísérni az ünnepség értelméről és a részvételről az ünnepi meneteken és tüntetéseken. Így volt ez az utóbbi években és sok jel engedi előre látni, hogy a kérdés újra felmerül, netán még nyilvánvalóbban. Az utóbbi […] (Kiss Ulrich blogja)

Reinhard Marx bíborost "meglepte" a Hittani Kongregáció elutasító levele

Miközben május 3-án még a német püspökök felkérést kaptak Ferenc pápától arra, hogy jussanak "egyhangú" álláspontra a protestáns házastársak áldoztatásának kérdésében, a Szentatya most mégis az interkommúnió-tervezet elutasításával vetett véget ennek a folyamatnak. A német püspöki konferencia elnöke, Reinhard Marx bíboros a meglepettségét fejezte ki a Hittani Kongregáció ma nyilvánosságra hozott levele miatt, amelyben Luis Ladaria érsek, a Kongregáció prefektusa, Ferenc pápa döntését tolmácsolva elvetette a német püspöki kar háromnegyede által megszavazott interkommúnió-tervezetet (a levél teljes szövege magyarul ide kattintva olvasható). Ahogy Marx bíboros elmondta, ő a Kongregáció levelét június 4-én este kapta kézhez. A május 3-án Rómában tartott megbeszélésen a német püspökök azt az útmutatást kapták, hogy "jussanak egyhangú álláspontra, amennyire lehetséges, az Egyház egységének szellemében (Katolikus Válasz)

Láttad már, ahogy két püspök asztalitenisz meccset vív?

Fülöp érsekről már közöltünk olyan képeket, amikor egy quad nyergében gurul, de itt most négyzetre lett emelve a klerikális fittség. [...] Bővebben! (Szemlélek)

06.04 Dávid Fia

Máté 1,1.6; 15,21-28 tovább (Velünk az Isten!)

Nemet mondott Ferenc pápa a német püspöki kar interkommúnió-tervezetére

Ahogy arról ma gyorshírben tájékoztattunk, Ferenc pápa nevében a Hittani Kongregáció elutasította a német püspöki konferencia februárban megszavazott interkommúnió-tervezetét, amellyel a német püspökök "bizonyos körülmények között" engedélyezték volna, hogy katolikus hívek protestáns házastársai szentáldozásban részesüljenek. A Hittani Kongregáció ezt közlő, május 25-én kelt levelét több sajtóorgánum is ma lehozta. A levél teljes szövegének magyar nyelvű fordítását az alábbiakban közöljük. Hittani Kongregáció Prot. N. 212/2018 - 64727 Vatikánváros A Szent Offícium Palotája 2018. május 25. Őeminenciájának, a Főtisztelendő Reinhard Marx bíboros úrnak München és Freising érsekének A Német Püspöki Konferencia elnökének Kardinal-Faulhaber Str. 7 D-80333 München Németország Eminenciás Úr, Legkiválóbb Elnök Úr! A 2018. május 3-án a "Mit Christus gehen..." ["Együtt járni Krisztussal. (Katolikus Válasz)

Kapros túrógombóc pontosan

Van néhány túrógombóc recept a blogon, gluténmentes is. A mostani nem új recept, csak dkg-ban adtam meg a búzadara mennyiségét. Egy része most a finom, friss, saját kertünkben nőtt kaporral készült Hozzávalók:-gombóc40 dkg házi túró15 dkg búzadara2 tojás1 csipet sóSüssina édesítő-bunda:olajzsemlemorzsa Elkészítés:A túrót villával összetörjük, elkeverjük a többi hozzávalóval. Teáskanállal kimérjük a gombócokat, és a tenyerünkkel gömböt formálunk belőlük, és forró, sós vízben kifőzzük. Közben az olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kifőtt gombócokat vagy megforgatjuk benne, vagy nem. A túró egy részében elkeverünk egy evőkanál vágott kaprot, és úgy főzzük ki. Tálaláskor joghurttal vagy tejföllel leöntjük. Itt joghurttal.Bibliás elmélkedés a receptek alatt: itt és itt (A parókia konyhájából)

Egy indonéz atya gyönyörű imája Magyarországért és a magyarokért

A nemzeti összetartozás napjára emlékezünk, hiszen 98 éve, 1920 június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot. Kitörölhetetlen fájdalom a magyarság számára, mégis fontos, hogy ezen a napon arra emlékeztessük egymást, hogy összetartozunk. Elias Ohoiledwarin Magyarországon élő indonéz verbita szerzetes gyönyörű imát írt hazánkról, nemzetünkről és rólunk magyarokról. Ezzel az imádsággal köszöntünk ma minden magyart, határainkon innen és túl, és adunk hálát Istennek azért, hogy magyarnak születhettünk! Mennyei Atyám! Itt vagyok a Te országodban, Magyarországon, Ahova engem rendeltél. Itt vagyok a Te népeiddel, a magyarokkal. Értük könyörgök, Atyám: Áldd meg ezt az országot - hogy a Te Országod épüljön benne Áldd meg ezt a nemzetet - hogy igazi nemzeted legyen itt Európában Áldd meg ezt a népet - mint saját kiválasztott néped. Mennyei Atyám! Hálát adok Neked - hogy ide küldtél. Hálát adok Neked - hogy (777blog.hu)

Kinek fáj még Trianon?

Hát nekem! [...] Bővebben! (Szemlélek)

Lelkipásztor újbóli kirendelés Kispesten

LELKIPÁSZTORCSALÁD ÚJBÓLI KIRENDELÉSE A felvétel 2018. június 3-án készült a Kispesti Baptista Gyülekezet istentiszteletén.Ekkor történt Dr. Mészáros Kálmán lelkipásztor és családjának újbóli kirendelése egy úrvacsorai szövetségmegújítás keretében a kispesti gyülekezeti szolgálatra.Az újbóli beiktató és kirendelő ünnepi alkalom Gerő Tamás gyülekezetvezető/főgondnok igei köszöntőjével, majd Brad Baker misszionárius, a Magyarországi Baptista Egyház külmissziós koordinátorának áldó imádságával egészült ki. (Mészáros Kálmán blogja)

„Sokszor eszembe jut, hogy mit hagyok az utókorra” – nagyinterjú Beer Miklós leköszönő váci püspökkel

Tizenöt év szolgálat után távozik hamarosan Beer Miklós váci megyéspüspök: a 75. születésnapját pénteken ünneplő főpap benyújtotta lemondását, amelyről hamarosan dönt a Szentatya. Ennek apropóján beszélgettünk a derű püspökével általa hagyott örökségről, jó és rossz döntésekről, paphiányról,a saját környezetében való megítéléséről, közéleti szerepvállalásról, és természetesen az utódjáról is. Ez a születésnap Miklós atya számára tényleg más volt, mint a több, hiszen betöltötte a 75. életévét, amihez mindenekelőtt szívből gratulálunk! Milyen teendői vannak most? Olyan egyházi törvényünk van, amely szerint a püspököknek 75 éves koruk betöltésekor fel kell ajánlaniuk a Szentatyának a lemondásukat Ezt én is megtettem, így most várom a Szentatya válaszát: ő ilyenkor vagy elfogadja ezt, vagy azt kéri, hogy egy későbbi intézkedésig folytassam szolgálatomat. Ez eldől hamarosan, de mindenk (777blog.hu)

“A Biblia nem mond ellent a tudományos felfedezéseknek” – Hodász András atya

Izgalmas kérdésekkel folytatódik a 777 videósorozata, a KV! Hodász András atya a lövöldözős játékokról, a szentbeszéd szerepéről, és még a dinoszauruszok létezéséről is kifejtette véleményét. Hodász András atya másfél évvel ezelőtt indította el videósorozatát a 777 Youtube-felületén, a kérdésekre adott válaszokból nemrég egy könyv is megjelent. A KV legújabb részében ezúttal is három kérdésre kaphattak választ az érdeklődők, a legutolsó a tudományra vonatkozott: “Dicsértessék! Egyszerű, mégis érdekes kérdésem az lenne, hogy a keresztény hit a dinoszauruszokat és más őskori lényeket elfogadja-e?” Hodász András atya így válaszolt a feltett kérdésre: “Nagyon fontos a keresztény hittel kapcsolatban, hogy tudományos kérdésekben mi nem döntünk. Ha a tudósok például kiásnak egy dinoszaurusz csontvázat, akkor arra mi nem mondjuk azt, hogy az nem létezik. A hit nem erről szól! A hit nem &l (777blog.hu)

A pápa szívén viseli Medjugorje sorsát

Rendkívüli apostoli vizitártort küld a Vatikán a bosznia-hercegovinai zarándokhelyre. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Bizalmat és reményt kaptunk, vallják a zaklatást megélt chilei papok

A hatalmi, lelkiismereti és szexuális visszaélések chilei áldozatait, összesen 5 pap és 2 laikus találkozhatott Ferenc pápával múlt szombaton. [...] Bővebben! (Szemlélek)

NEMZETI IMANAPOT! REFORMÁTUSOK TRIANONRÓL

NEMZETI IMANAPOT! REFORMÁTUSOK TRIANONRÓL ÉBRESZTŐ TÖRTÉNELMI SZEMLE JÚNIUS 4-ÉN „Agonosz diadalához csak annyi kell,hogy a jók tétlenek maradjanak” (Edmund Burke) Történelmi panorámánkban most magyar református szerzőket idézünk Trianon máig súlyos tehertételéről magyarságunkon. És a gondolatok egyenesen elvisznek a cselekvő kitörési pontok kereséséig, melyek közül egy kiváltképpeni lehetőség megvalósításra vár: a Nemzeti Imanap, mint a jók összefogáságnak, cselekvésének, a poszt-trianoni traumák gyógyításának módja. Gondolkodjunk el fölötte, és keressük a mielőbbi megvalósítás lehetőségét. Néhány református idézet, majd javaslat olvasható az alábbiakban. Nekem fáj Trianon, tenni szeretnék e fájdalom ellen, másokkal együtt… Írja Dr. Békefy Lajos „Trianon ellen az tesz a legtöbbet, aki a legtöbb hazugságot irtja ki a magyar életből és a legtöbb igazságnak szerez érvén (Békefy Lajos blogja)

Gyorshír: Nyilvánosan is az ellenzők mellé állt a Hittani Kongregáció és Ferenc pápa a német interkommúnió-tervezet vitájában

A német sajtó (lásd pl. kath.net és Die Tagespost) az alábbiakról egyelőre csak gyorshírt közölt, a teljes levél és a részletek közlését későbbre ígérték. Egy levelet hozott ma nyilvánosságra a szentszék, amelyet a Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria érsek írt a német püspöki konferencia elnökének, Reinhard Marx bíborosnak. A német nyelven írt és május 25-ei keltezésű levelet maga Ferenc pápa is aláírta. A Hittani Kongregáció a hivatalos levelében megerősítette annak a hét német püspöknek az álláspontját, akik a világegyházra tartozónak és elfogadhatatlannak tartották a februárban a német püspöki konferencia háromnegyedének szavazataival jóváhagyott interkommúnió-tervezetet. A tervezet értelmében egyedi mérlegeléssel áldoztathatóvá válnának Németországban a katolikus hívek protestáns házastársai. A tervezetet támogató német püspökök ezt pusztán lelkipásztori kérdésnek ítélték, (Katolikus Válasz)

Kognitív disszonancia, avagy stratégia a kulturális különbségek kezelésére – mókás jelenetekkel

Jön a nyár, és talán megadatik, hogy kizökkenjünk a megszokott kerékvágásból. Talán adódik majd alkalom ismeretlen dolgok felderítésére is. Sokan esetleg külföldre is elutaznak, ahol hosszabb-rövidebb időre megmerítkeznek egy idegen kultúrában. Ha egy, a miénktől nagyban különböző világba csöppenünk, eleinte legtöbbször élcelődni kezdünk a különbségeken. Megesik, hogy kicsúfoljuk azokat, akik másként élnek, másként gondolkoznak, mint mi magunk. Hadd tegyek néhány megjegyzést ezzel kapcsolatban. [...] Bővebben! (Jezsuita blog)

Hallottál már a legújabb tejsütiről?

Egy új helyre elutazni...Egy új táska és szandál a nyárra...Egy új játék, vagy könyv a gyermeknek...Egy új ülőgarnitúra a nappaliba, vagy csak egy új szőnyeg...De néha elég, vagy szükséges legalább egy új mosóport, fogkrémet, sampont kipróbálni.Furcsa megfogalmazni, de néha még egy új görög joghurt, vagy egy új fajta túró rudi is meg tud bennünk valamit mozgatni.Elkezdetem figyelni magamat, hogyan is hatnak rám az új dolgok és arra jöttem rá, hogy jó érzést okoz még az is, ha reggel egy új illatú papírzsebkendőbe fújhatom az orromat. :)Igazán felüdítő érzést okoz egy új nyári ruhát felvenni, vagy egy új tollat használatba venni. Vagy amikor haza mész és otthon egy tetszetős új bútor darab gyönyörködtet. Valameddig van hatása, igazán jó hatása van! Mintha én is más lennék, mintha az az új dolog képes lenne engemet is megújítani, felfrissíteni. Igaz az is persze, hogy elég hamar megszokottá válik minden (Lelkészfeleségként)

Az oltár előtt lőtték le a késelő férfit a berlini rendőrök

Egy késelő férfira hívták ki a rendőrséget a berlini dómhoz vasárnap délután négy óra körül. A bent lévő turistákat evakuálták az épületből, közülük senki sem sérült meg - írja a Daily Mail. (777blog.hu)

Vass András: Az egyház ne igazodjon politikai ideológiához vagy hatalomhoz, hanem türközze Isten fényét

A Pannon Filharmonikusok állandó karmestere szerint a keresztény értelmiségieknek nem politikai irányzatok, pártok mellett, hanem fontos társadalmi ügyek mellett kell felemelniük a hangjukat, szem előtt tartva a Biblia tanításait. Vass Andrással készült interjút ajánlunk. [...] Bővebben! (Szemlélek)

#csakegygondolat – Én megtettem mindent?

Mások hibáztatása mindig könnyebb. De nekünk is van felelősségünk. Még most is a fülemben cseng az a prédikáció, amit egy ifjúsági találkozón hallottam. Azért emlékszem rá, mert nagyon igaz, és én is rengeteget küzdök vele. Ha az ember részese egy közösségnek, gyülekezetnek, plébániának, akkor hajlamos elkényelmesedni és a csodát várni a vezetőktől. De egy közösség sikeressége nem egy vagy két emberen múlik, mindenkinek bele kell tennie a magáét. Ebben a prédikációban a lelkész arról mesélt, hogy fiatalként nagyon sokat panaszkodott a gyülekezeti ifjúsági csoportra. Az egyik panaszáradata alatt azt is kijelentette beszélgető partnerének, hogy annyira rossz az ifi, hogy ott is hagyja a közösséget. Társa szépen végighalgatta, majd csak ennyit kérdezett tőle: És te mit tettél azért, hogy jobb legyen? A fiatal fiú szinte megfagyott. Természetesen semmit nem tett, a kérdés betalált, nem is hagyta ott a közösséget (777blog.hu)

Nem jön többé

Június 4. van. Azt mondják, hogy aligha találni ma olyan családot Magyarországon, amelynek ne lennének határon túli kötelékei. Emlékszem az erdélyi rokonokra, aki kalotaszegi terítőkkel és díszpárna huzatokkal (korondi tányérokkal) évente jöttek hozzánk látogatóba. Szüleim mindig vettek valamit. Sokan választották abban az időben a segítségnyújtásnak ezt a módját. Pénzt nem tudtak adni, mert azt nem fogadták el. Ezért a terítők, tányérok sok lakásban csak gyűltek és gyűltek. A konyhában egy külön falon csak tányérok voltak. Sok kába reggelen azokat nézegettük a reggeli majszolása közben. És azokban a motívumokban elég jól el lehet mélyülni. A hűtőnkön is egy olyan poszter volt, amin kalotaszegi népviseletbe öltözött lány áll virággal a kezében egy bulldózer előtt. (Aztán évekkel később az önkormányzat életveszélyessé nyilvánította málló vakolatú, de teljesen ép szecessziós bérházat, és mi elk (reposzt.hu)

Fontos érsekség vezetését bízza Ferenc pápa az Amoris Laetitia háttérírójára

Ferenc pápa Argentínában a La Plata érsekség fejévé teszi meg Victor Manuel Fernandez érseket, aki a Szentatya személyes jóbarátja, és az Amoris Laetitia apostoli buzdítás háttérírója. A hírt a szentszék sajtóirodája közölte június 2-a, szombaton. Az ötvenöt éves Fernandez Héctor Aguer érseket váltja a La Plata-i érsekség élén, miután Aguer érsek májusban betöltötte a nyugdíjkorhatárt jelentő 75. életévét. A teológus Fernandez 2011-től idén áprilisig az Argentin Pápai Katolikus Egyetem rektora volt. Az áprilisi távozásakor az egyetem munkatársai azt nyilatkozták a Catholic News Agency hírügynökségnek, hogy Fernandez azért nem marad rektor, mert abban reménykedik, hogy La Plata érseke lehet. A La Plata-i érsekséget Argentína második legfontosabb érseki területének tartják, közvetlenül a Buenos Aires-i érsekség után (ahol pápasága előtt Bergoglio érsek szolgált). Fernandez az argentin egyház erősen vit (Katolikus Válasz)

- Hétfő [2018.06.04.] "Az én népem lesznek, én pedig Istenük leszek!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 "NE FÉLJ!" & "ÉN VAGYOK!" IGE; 3 FORDÍTÁSBAN HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR http://www.garainyh.hu *** http://andreas.blog.hu *** http://web.t-online.hu/garainyh/nefelj.html - Hétfő [2018.06.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL S z e n t B i b l i a az ÚRISTEN bátorít: a z é r t "Ne félj!": Zsolt 78,53 S z e n t B i b l i a m e r t : az örök VAGYOK "Én vagyok!": Ez 14,11 Biztonságban vezette őket, nem rettegtek, de ellenségeiket a tenger borította el. hogy többé ne tévelyedjék el tőlem Izráel háza, és ne tegyék magukat tisztátalanná semmiféle vétkükkel. Akkor majd az én népem lesznek, én pedig Istenük leszek - így szól az én URam, az ÚR. És vezeté őket biztonságban, és nem félének, ellenségeiket pedig elborítá a tenger. Azért, hogy el ne tévelyedjék (Bátorító blognapló)

- Hétfő [2018.06.04.] Jézus Krisztus "lett a sarokkő, amelyet ti, az építők, megvetettetek!"

**************************************************** * MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 HETI ÉS NAPI IGEVERS; 3 FORDÍTÁSBAN * Naponkénti vezérigék * http://kispest.lutheran.hu/eke/enekeskonyv/web2/pageTartalom.html *, http://web.t-online.hu/garainyh/igeliturgia.html **, http://oromuzenet.blog.hu (és itt is; minden vasárnap 00:03-tól) & http://web.t-online.hu/garainyh/2.html HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR - Hétfő [2018.06.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL Heti igevers: Lk 10,16 (*=Válasszon a 463 evangéliumi énekből) S z e n t B i b l i a Napi igevers: ApCsel 4,19-20 (**=A teljes igeszakasz az igeliturgiában) S z e n t B i b l i a „Aki titeket hallgat, engem hallgat, és aki titeket elutasít, engem utasít el, és aki engem elutasít, az azt utasítja el, aki elküldött engem.” Péter és János azonban így válaszolt nekik: „Iga (Örömüzenet)

- Hétfő [2018.06.04.] "Ragaszkodik hozzád lelkem, jobboddal támogatsz engem!"

* MINDEN NAPRA: 1 MONDATBAN IS; 2 KIÍRT ÚTMUTATÓ IGE; 3*Protestáns-RÚF*Károli*Katolikus*FORDÍTÁSBAN*HANGZÓ ÖRÖMHÍRTÁR* http://www.garainyh.hu *** http://utmutato.blog.hu *** http://www.garainyh.hu/utmutato/utmutato.htm LOSUNG - Hétfő [2018.06.04.] *** AZ ÚRISTEN MAI KIJELENTÉSE A SZENTÍRÁSBÓL * LELKI ELEMÓZSIA * S z e n t B I B L I A * A mai nap evangélikus igéi Ószövetség: Zsolt 91,14 S z e n t B I B L I A * http://www.losungen.de Újszövetség: Jn 15,9 Mivel ragaszkodik hozzám, megmentem őt, Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket: maradjatok meg az én szeretetemben! Mivelhogy ragaszkodik hozzám, megszabadítom őt, A miképen az Atya szeretett engem, én is úgy szerettelek titeket: maradjatok meg ebben az én szeretetemben. Hű volt hozzám, azért megmentem, Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg szeret (Útmutató)

06.03 Igazság Napja

Malakiás 4,2-6 (3,20-24) tovább (Velünk az Isten!)

Világméretű összefogás a válasz az orgonaégető vandalizmusra

Van, amit a hírekből nem lehet kideríteni. Ellátogattam Kemenessömjénre, ahol egy nappal a vélhetően szándékos templomi gyújtogatás után szokás szerint misére gyűltek össze a hívek. [...] Bővebben! (Szemlélek)

06.02 A Seregek Ura

Malakiás 3,16-18 tovább (Velünk az Isten!)

Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő......vagy 90 esztendő, és nagyon kis része hiábavaló fáradság. Igaz, hogy gyorsan elrepül, de nem marad nyom nélkül...Május 27.-én egy hatalmas nagy család gyűlt össze, hogy közösen Isten házában, a pilisi templomban ünnepelje D. Keveházi László nyugalmazott esperes, egykori pilisi lelkész 90. születésnapját.Az alkalom előkészítése már hetekkel ezelőtt elkezdődött az egyházvezetés, a gyülekezet és a család részéről, és nagy titok övezte, hiszen mindenki szerette volna meglepni Laci bácsit.Az IZSÓP énekkar két énekkel, az egész gyülekezet pedig közös ajándékkal készült az alkalomra.Az ünnepi istentiszteleten Dr. Fabiny Tamás hirdette Isten igéjét az efezusi levél 1,3-14 alapján. Püspök úr az áldások erejéről beszélt az életünkben és a gyülekezeteinkben, és arról az áldásról, amely a pilisi gyülekezetnek is megadatott. Ajándékokról, amel (Pilisi blog)

Mesterterv érted. Érted? (prédikáció, Ajka-Öcs, Szentháromság ünnepe utáni 1. vasárnap, 2018.06.03.)

textus: Mk 1,14-20„14 Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: 15 Beteljesedett az idő, és elközelített az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!16 Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátta Simont és Andrást, Simon testvérét, amint hálót vetettek a tengerbe, mivel halászok voltak; 17 és így szólt hozzájuk Jézus: Kövessetek engem, és én emberhalászokká teszlek titeket. 18 Erre azok a hálókat otthagyva azonnal követték őt. 19 Amikor egy kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, a testvérét, amint a hálóikat rendezgették a hajóban; 20 és azonnal elhívta őket, azok pedig apjukat, Zebedeust a napszámosokkal együtt a hajóban hagyva, elmentek őutána.” Sokféle személyiségtípus létezik, abban a tekintetben, hogy ki hogyan éli a mindennapjait. És persze tudom, hogy nincsen olyan, hogy átlag, meg nincsen olyan sem, (Gyülekezetépülő)

Büszke semmik vagyunk – Lélekemelő #10

Varga László püspök ezúttal a kicsinyesség démonairól és a szíven talált emberekről osztotta meg gondolatait. [...] Bővebben! (Szemlélek)

Isten felkészít a kiégésre

Nem hiszek a stagnálásban, szerintem ritkán toporgunk egy helyben, különösen a hitéletünkben nem. Vagy előre, vagy hátra lépünk. De hogyan tudjuk kezelni azt, ha eljönnek a nehezebb időszakok és a korábbi lángolásunk és lelkesedésünk emlék már csupán? Az elmúlt egyetemi félévben elolvastam a Bibliát. Az elején tele voltam lelkesedéssel, de nem számítottam rá, hogy pont ebben az időszakban, amikor minden nap kapcsolatban vagyok Isten igéjével, elérem lelki sivatagom csúcspontját. Természetesen nem volt hiábavaló a Biblia olvasása, különösen a próféták történetei hatottak rám kifejezetten megerősítően. Vegyük például Illést. Hatalmas próféta, aki a Karmel-hegyen Baal prófétáinak és az egész népnek a szeme láttára tudja megmutatni, hogy az Úr az egyetlen Isten (1Kir 18,20-46). Isten kegyelméből csodát tesz, méghozzá nem is akármilyet, amiből természetesen következhetne, hogy elbízza magát, vagy legalább egy (777blog.hu)

Holdfény a zsebben

A kép forrása itt találhatóIgehirdetés Mk 1,14-20 alapjánNéhány napja történt. Már az esti szürkület és a sötétség beállta között jártunk. Indultam ki a teraszomra, hogy behozzam a ruhaszárítót. Ekkor egyszer csak megláttam, ahogy egy fa teteje felett éppen készült áttörni a ragyogó hold a sűrű felhőkön. Csodálatos volt. A ruhaszárítót még gyorsan betettem a lakásba, aztán a leültem a teraszon, szemben a holddal.Ahogy ittam magamba a ragyogását, azon gondolkodtam, hogy tulajdonképpen többnyire észre sem veszem. Vagy ha meglátom, csak pár pillanatra gyönyörködök el az éjszakai fényárján. Nappal meg, ha látjuk, akkor sem látjuk, hiszen olyan kicsi kis folt az égen! Pedig én jártam a NASA houstoni központjában. Láttam a sok képet, felvételt, űrruhát és egyéb felszerelést. A hold óriási! Számunkra elképzelhetetlen méretű. Onnan azonban, ahol mi élünk, eltörpül a jelentősége.Ezt a szálat fogjuk tovább fű (Egy evangélikus lelkész blogja)

Hogyan tovább május 25. után?

Sok véleményt, reakciót lehetett olvasni mindkét oldalon az ír népszavazás után. Életvédő oldalon főleg a csalódottság hangjait, az abortuszpárti oldal pedig történelmi győzelemként ünnepli a csaknem ⅔-os többséggel megszavazott változtatást. Véleményem szerint az eredmény nem, a többség mértéke viszont meglepő. Ezzel a népszavazással egy nagymintás pillanatképet kaptunk a társadalom gondolkodásáról, valamivel több, mint kétmillióan vettek reszt rajta és elsöprő többség szavazott igennel, azaz az abortusztörvény enyhítésére. Ez arra kell, hogy rávilágítson, hogy pusztán egy politikai cselekedet, az abortusz törvényi szigorítása önmagában nem lesz, nem lehet eredmény és megoldás, mert a társadalmi akarat - mint például az ír népszavazás -, azt bármikor megváltoztathatja. Azt kell elérni, hogy a társadalom lássa és értse az élet értelmét, és az élet védelmének fontosságát. Ezért hárul mostant (777blog.hu)

Így néz ki a felgyújtott templom

Kemenessömjénen a vandalizmus ellenére, égett szag, plafonról hulló pernye mellett is megtartották a tűzeset másnapján az úrnapi szentmisét. Képes beszámolónk a helyszínről. [...] Bővebben! (Szemlélek)

A nemzeti érzésről

A magyar nemzet hosszú távú fennmaradását és fejlődését a világ népeinek körében egyedül a képességei és a megkülönböztető, de adaptív és termékeny kultúrája biztosíthatják. Az állama csak rombolja ezeket és már csak emiatt sem lesz kár, amikor fel fogja adni a (leginkább ma is csak látszat-) harcot a globalizáció valamelyik újabb hullámával szemben. Ez nem fog holnap bekövetkezni, de minimálisan elfogulatlan szemlélettel pontosan érzékelhető, hogy előbb-utóbb be fog, és akkor elválik majd a nép, a nemzet és az állam ma éppen egységesnek tűnő útja. A nemzetállamok történeti képződmények -- btw, hogyan fér meg velük a liberális, multikulturális-dinasztikus birodalmat sirató Trianon-ellenesség?! -- és ekként is fognak az erőforrás-rendszerek változó dinamikája miatt elmúlni. Fel kéne fogni végre, hogy nem élünk üvegházban azonos ideális hőmérsékleten, és az értékrendünk -- ahogy az elmúlt évezr (reposzt.hu)

2. oldal a 267-ből. || Előző oldal || Következő oldal