Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Bőséggel megáldott város

Rippl-Rónai József, Vaszary János, Csik Ferenc és Czibor Zoltán – mindannyian Kaposváron születtek. Csertán Márton, Ikafalvi Farkas Béla, Matoltsy Sándor és Magay Ferenc – jeles személyek, akiknek emlékezetét hálával őrzik a somogyi megyeszékhely református gyülekezetében. A dél-dunántúli városban jártunk, hogy megismerkedjünk az idei REND (Református Egyházi Napok – Dunántúl) helyszínével és házigazdáival. (reformatus.hu)

„Távolodóban” – Búcsú Kányádi Sándortól

A déli harangszóval érkezett a szomorú hír ma, 2018. június 20-án: meghalt Kányádi Sándor. A költőre és az emberre emlékezünk, akinek egyszer vendégei lehettünk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Gyermekként vagy rabszolgaként gondolkodó keresztények vagyunk?

A Szentatya június 20-án folytatta a tízparancsolatról megkezdett katekéziseit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Biblia nem véletlenül „tíz szót” és nem tíz parancsolatot említ: Isten ugyanis nem szolgaságba vető zsarnokként, hanem gondoskodó apaként bánik velünk. (Magyar Kurír)

Karok és lábak nélkül él, de nem kifogásokat keres, hanem másokat bátorít

Massimiliano Sechi, a karok és lábak nélkül született férfi előadásait rengetegen hallgatják Olaszországban. „Nincs kifogás” néven alapított mozgalma bátorítja az embereket, hogy bízzanak magukban, bátran induljanak el céljaik felé. (Magyar Kurír)

Személyi változások a Győri Római Katolikus Egyházmegyében

Dr. Veres András katolikus megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2018. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Az amerikai püspökök ellátogatnak a menedékkérő szülőktől elszakított gyerekekhez a mexikói határhoz

Az egyesült államokbeli püspökök „erkölcstelennek” nevezték a migrációs politika néhány intézkedését, például azt a módszert, hogy a gyermekeket elválasztják szüleiktől, ezzel eltántorítva az menekülteket attól, hogy az USA déli határainál próbáljanak bejutni az országba. (Magyar Kurír)

Az ifjúság a szentség ideje – Bemutatták a fiatalokról szóló szinódus munkadokumentumát

Június 19-én sajtótájékoztató keretében mutatták be a Vatikánban az „Instrumentum laboris”-t, azaz a szinódusi munkadokumentumot, amelyet szakértők állítottak össze. (Magyar Kurír)

Újra megnyitotta kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora

Idén is megnyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora a Vas megyei Nardán. A június 20-i megnyitón Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára is. (Magyar Kurír)

A kereszténység védelme alkotmányos kötelesség lett

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását szerdán. (reformatus.hu)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete június 20-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: Az ember méltósága nem azon múlik, hogy állampolgár, migráns vagy menekült. Emberséges gesztus megmenteni annak az életét, aki a háború, a nyomor elől menekül. (Magyar Kurír)

A pápa segélyt küld a vulkánkitörés által sújtott Guatemalába

Százezer dollárnyi segélyt küld Ferenc pápa Guatemalába, melyet a vulkánkitörésben megsérültek ellátására fordítanak. A természeti katasztrófa 1,7 millió embert érint. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenetet küldött a „Találkozás ebédje” rendezvény résztvevőinek

A Szentatya június 19-én üzenetet küldött a „Találkozás ebédje” elnevezésű kezdeményezés résztvevőinek. A programot a római Karitász szervezte az olasz főváros Szent II. János Pál szegénykonyháján az „Osztozzunk az útban” (Share the Journey) kampány keretében. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa első Twitter-üzenete június 20-án

Ferenc pápa az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán: A szegényben, a kiselejtezett emberben, a menekültben Jézussal találkozunk. Ne engedjük, hogy a félelem meggátoljon szükséget szenvedő felebarátunk befogadásában! (Magyar Kurír)

Biciklin járja végig a menekülőútját egy túlélő

Közel 80 évvel ezelőtt Paul Alexander már megtette ezt az utat. Igaz, akkor a náci birodalom elől menekítették ki az Egyesült Királyság területére. Csecsemőként saját édesanyja adta át a Kindertransport nevű mentőakció egyik önkéntesének 1938-ban, hogy a gyermeket biztonságba helyezzék, több tízezer másik zsidó gyermekkel együtt. (zsido.com)

„Mi magunk vagyunk az egyház” – Médianapot tartottak Nagyváradon

Idén kétnaposra bővült a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye által hagyományosan megszervezett médianap. Június 15-én, pénteken este „A hit kiárusítása” című dokumentumfilmet vetítették le a Posticum kulturális központban, másnap a hamis hírek kártékonyságáról értekeztek a résztvevők. (Magyar Kurír)

„Egy táskányi boldogság”

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) nemrég megjelent érzékenyítő mesekönyvének egyik története egy olyan kisfiúról szól, aki orvosnak készül, azonban a család anyagi nehézségei miatt nem tudják megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges tanszereket. Ez a helyzet sokaknál nemcsak a képzelet játéka, hanem évről-évre ismétlődő szomorú valóság. Ezért a szervezet idén is elindította a tanévkezdést támogató programját. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Sajtótájékoztatót tartottak a keresztény szemléletű vezetőképzés beindításáról Kaposváron

A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara június 18-án mutatta be új szakirányú továbbképzési szakát, amely a Keresztény értékrendű vezetés nevet viseli. (Magyar Kurír)

Hollandiai zsinagóga épült újjá Izraelben

Egy olyan holland zsinagóga pontos mását építették fel Izraelben, melyet a nácik kiraboltak és felrobbantottak a második világháborúban. A maradványokat az ötvenes években bontották le. (zsido.com)

Két gyémántmisés a magyar szaléziak közösségében

Az óbudai szalézi közösség két tagja, Timár Mihály és Baji János papi szolgálata 60. évfordulóját ünnepli. 1957. június 19-én tettek örökfogadalmat Budán, szentelésüket 1958. június 28-án ünnepelték Szegeden. Timár atya június 17-én mutatta be gyémántmiséjét az óbudai Segítő Szűz Mária-kápolnában. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét - mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is - két részletben, teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

Reménység ellenére remélni

Történelmi mérföldkő a csömöri gyülekezet, de a település életében is a Magvető Házának átadása. A beruházás első ütemében felépült a gyülekezeti terem, a lelkészi hivatal, valamint a lelkész szolgálati lakása, de a közeli jövőben kitárhatja ajtaját Isten Háza is. (parokia.hu)

A biztonsághoz vezető úton menekülőkért imádkozhatunk

A menekültek világnapja alkalmából az Európai Egyházak Konferenciája és társszervezete, az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága közös levélben fordult az európai egyházakhoz. A két szervezet egyben liturgiai javaslatot is készített igei alkalmakhoz és ökumenikus imádságokhoz. (reformatus.hu)

Az elhurcolt kalocsai zsidókra emlékeztek

A II. világháború során Kalocsáról elhurcolt zsidókra emlékeztek az egykori zsinagóga épülete melletti parkban hétfőn, a kalocsai holokauszt évfordulóján. (szombat.org)

Ferenc pápa találkozott a lengyel férfival, aki 18 évet töltött ártatlanul börtönben

A június 13-i általános kihallgatás után Ferenc pápa találkozott a 41 éves Tomasz Komendával, akit igazságtalanul vádoltak meg egy 15 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával, és 18 évre bebörtönözték. (Magyar Kurír)

Bemutatták Rómában a gyógyíthatatlan gyermekek jogainak chartáját

Az Apostoli Szentszék fenntartásában működő római Bambino Gesù kórház május 28-án mutatta be a gyógyíthatatlan gyermekek jogainak chartáját. A tíz cikkelyből álló dokumentum a gyermek családja és az orvosok közötti terápiás szövetségről, a gyógyításban, kezelésben történő közös részvételről szól. (Magyar Kurír)

Közzétették az Amazónia térségével foglalkozó szinódus előkészítő dokumentumát

Az amazóniai egyháznak alternatív, átfogó és szolidáris fejlődési modellt kell keresnie, olyan etikára építve, amely figyelmet fordít a hiteles természeti és emberi ökológia iránti felelősségre - hangsúlyozza a június 8-én kiadott dokumentum. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk Jézus és a vértanúk logikáját

Nehéz belépnünk Jézus logikájába, vagyis megbocsátanunk ellenségünknek, megpróbálni szeretni őt és imádkozni érte. Mégis erre az isteni tökéletességre kell törekednie a keresztény embernek - fejtette ki június 19-én, kedden a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén a pápa. (Magyar Kurír)

A megtérés flashbackje

A drogmisszió Adna kávézója, a budapesti ünnepi könyvhét, a gazdagréti református gyülekezet - ezeket a helyszíneket járta végig az ünnepi könyvhéten Orsolics Zénó Flashback című könyvével. A kötet életének első lépései a szerző életének fontos színtereit, szerepeit ölelik át. Rendhagyó önéletírás, bizonyságtétel, formálódás, kibontakozás áll előttünk közel 160 oldalon. (reformatus.hu)

Apai jóság?

"Az Apák napja olyan ünnep, amely segít, hogy szokjuk az apák jelentőségét. Mi apák pedig a saját szerepünk fontosságára csodálkozhatunk rá." Szalay László Pál református lelkész vallomása családja három generációjának apa-élményéről. (reformatus.hu)

Ferenc pápa a családokhoz (1. rész): A szerelem olyan, mint a tésztafőzés – mindennapi feladat!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét - mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is - három részletben, teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

„Az elvetett mag már dolgozik” – Tanévzáró Ajakon a missziós kereszt jelenlétében

Ajakra érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje június 14-én. A kereszt fogadása alkalmából Galsi János mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 19-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Elkészült a Római Kúria új apostoli konstitúciójának vázlata

Háromnapos ülést tartott a kilenctagú bíborosi tanács június 11. és 13. között Ferenc pápa részvételével. A megbeszélésen a „Praedicate Evangelium” kezdetű új apostoli konstitúció vázlatával foglalkoztak, amelyet átadnak a Szentatyának, hogy áttekintse és kiegészítse a szükséges változtatásokkal. (Magyar Kurír)

Nőszövetségi Konferencia - 2018. június 29.

Meghívó A Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetség Debrecenben 2018. június 29-én 10 és 16 óra között a Nagytemplomban Egyházkerületi Konferenciát tart Szeretettel hívjuk és várjuk a Kárpát-medencei nőszövetségek és gyülekezetek tagjait! (Tiszántúli Református Egyházkerület)

„Egy táskányi boldogság”

Sok családnak évről-évre nehézséget jelent az iskolakezdés, mert szűkös anyagi kereteik miatt nem tudják megvásárolni a szükséges tanszereket. Őket segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat idén is meghirdetett tanévkezdést támogató programjával. (reformatus.hu)

Zarándoknapot tartottak Alsószentivánon

A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáróhelyén, Alsószentivánon májustól októberig, minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain zarándoknapot tartanak. Június 13-án az ünnepi szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Öröm a mennyben és a földön

2018. június 17-én délután teljesen megtelt a váci baptista imaház, ahol bemerítést tartott a helyi gyülekezet. Hét megtért keresztény tett bizonyságot megtéréséről Isten és az emberek előtt. Sok vendég, barát, érdeklődő is eljött az ünnepi istentiszteletre. A bizonyságtevők között volt egy testvérpár, Urbán Réka és Bálint, akik a gyülekezetben nőttek fel. Mindkettőjüknek komoly harcot jelentett, (baptist.hu)

A szeretet a végső mozgatórugó – Ferenc pápa asztrofizikusokat fogadott a Vatikánban

Június 6. és 29. között tartja nyári egyetemét a Vatikáni Csillagvizsgáló Castel Gandolfóban. Az asztrofizikai képzés résztvevőivel június 14-én találkozott Ferenc pápa a Vatikánban. A Szentatya kiemelte: a hit és a tudomány együtt segítenek megérteni a világegyetemet. (Magyar Kurír)

Aranymisét ünnepeltek Dürnsteinban

Hugo Rafael De Vlaminck, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye tiszteletbeli kanonoka június 17-én pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte az ausztriai Dürnsteinb városában. (Magyar Kurír)

Bemutatták Szombathelyen Németh Norbert „Isten anyai és atyai arca” című könyvét

Személyes hangvételű beszélgetés keretében mutatták be június 11-én a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárának konferenciatermében Németh Norbert egyetemi lelkész, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium igazgatója új - társszerzőkkel közösen írt - könyvét. (Magyar Kurír)

Istennel sosem vagyok egyedül

Valahányszor kétségeim támadtak, kinyitottam a Bibliát, és megkaptam a feleletet. Az igékkel válaszol Isten. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Rómában tanácskoztak a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói

Az őszi világtalálkozó előkészítése a lovagrend alkotmányának megújítására, az európai helytartóságok jelentése, új főkormányzó és megújult médiajelenlét: ezekről tanácskoztak Rómában a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend európai helytartói június 14-én. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. június 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,43-48 (Magyar Kurír)

Néróért imádkozni

A mindenkori hatalomnak nemcsak a gyakorlati, konkrét ügyeket kell megoldania, hanem valamilyen eszmeiséget is hitelesen kell képviselnie. Hogyan tud e két feladattal szembenézni egy önmagát kereszténynek és demokratának valló kormány? Bogárdi Szabó István püspök és Balog Zoltán leköszönő miniszter vitaestjén jártunk. (parokia.hu)

A Karitász Rév intézményének munkássága egy specifikus környezetben

Kifelé! Ki felé?! 2018.06.19. - A Fejér-megyei Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektumában több, mint két éve működtetünk tematikus csoportfoglalkozásokat és egyéni konzultációkat megelőzés, illetve terápia céljából a fogvatartottak számára. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A jövőt építik Kárpátalján

Átadták a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon összegyűjtött adományokat a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak. A három millió forintos támogatást a Magyar Református Szeretetszolgálat fél millió forint értékű élelmiszer felajánlással egészítette ki. (reformatus.hu)

Világosító Szent Gergely-búcsút ünnepeltek Szamosújváron

Az örmények apostola, Világosító Szent Gergely emléknapjához kapcsolódva, június 16-án tartották Szamosújváron az erdélyi örmények búcsúünnepét. (Magyar Kurír)

Igen az Isten hívására – Papszentelést ünnepeltek a pécsi székesegyházban

Június 16-án délelőtt Udvardy György pécsi megyéspüspök Fekete Zoltán és Lábár Tamás diakónusokat áldozópappá; Kárász Gábort, Kovács Józsefet és Molnár Eriket pedig szerpappá, diakónussá szentelte. (Magyar Kurír)

Bővült a „somogyikumok” köre

Somogy megye közgyűlése, valamint az értéktár bizottság évről évre választ azon büszkeségek, helyi nevezetességek közül, amelyek méltóak az „Örökségünk - Somogyország Kincse” kitüntető címre, illetve eredetiségük, unikális jellegük miatt az értéktár meghatározó elemei lehetnek. (Magyar Kurír)

Nyolc papot szenteltek Kassán – Schmotzer Péter Szepsiben mutatta be újmiséjét

Június 16-án Kassán, a Szent Erzsébet-székesegyházban Bernard Bober érsek pappá szentelt nyolc diakónust. A kassai főegyházmegye új papjai közül ketten magyarok: Kark Krisztián Szepsibe kapott kápláni kinevezést, Schmotzer Pétert pedig Nagykaposra disponált beosztásra a főpásztor. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A diktatúrák a rágalmazó kommunikációval kezdődnek

A botrányról szóló hírek vonzzák az embereket, és ezt a rossz szándékú hatalom kihasználja, hogy lerontsa mások hírnevét. Innen már csak egy lépés, hogy ténylegesen elpusztítsa az embert, mint az a zsidókkal történt az elmúlt évszázadban - mondta Ferenc pápa június 18-i reggeli homíliájában. (Magyar Kurír)

Az Igazságügyi Minisztérium Nyugdíjas Bizottságának tagjait látta vendégül a Püspöki Hivatal

A Szent Miklós-székesegyházat is megismerhették szabolcsi útjuk során az Igazságügyi Minisztérium Nyugdíjas Bizottságának kirándulói 2018. június 15-én. (nyirgorkat.hu)

Egyházmegyei evangelizáció Szatmárban június 3-6. között

„...kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól.” (Ef 1, 2) (Tiszántúli Református Egyházkerület)

A gyémántmisés Németh Károly atyát köszöntötték a toronyi egyházközségben

A június 16-17-i hétvégén tartotta gyémántmiséit Németh Károly atya a toronyi plébániához tartozó négy községben. (Magyar Kurír)

Legyen ránk jegyezve orcád világossága – Európai keleti katolikus püspökök találkozója Calabriában

„Legyen ránk jegyezve orcád világossága, hogy meglássuk benne a megközelíthetetlen fényt” - ez volt a mottója az európai keleti katolikus püspökök idei találkozójának, melyet Donato Oliverio, a lungrói eparchia püspöke meghívására Calabriában rendeztek meg június 14. és 17. között. (Magyar Kurír)

Egyházmegyei médianapot tartottak Nagyváradon

Június 16-án a nagyváradi Posticumban szervezte meg nyolcadik médianapját a Nagyváradi Egyházmegye. (Magyar Kurír)

Motoros zarándoklat – frissítve

Sok szeretettel várnak minden motorost és motorokat kedvelőt 2018. június 23-án Máriapócsra, ahol a napot imádsággal és a biztonságos közlekedés fejlesztésével fogják tölteni az érdeklődők. (nyirgorkat.hu)

Hálaadás a papszentelés kegyelméért

2018. június 19. - Spányi Antal megyés püspök tart hálaadó szentmisét a bajnai templomban kaposvári és esztergom-budapesti egyházmegyés szemináriumi évfolyamtársaival, pappá szentelésük 42. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Papjait köszönti a megyés főpásztor

2018.08.21. - Spányi Antal megyés püspök kezdeményezésére minden hónapban egybegyűlnek a névnapjukat ünneplő papok a Székesfehérvári Püspökségen. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Konfirmáció Dadon és Bokodon, avagy népegyház vagy hitvalló egyház?

Isten kegyelméből májusban a dadi és bokodi gyülekezetekben négy konfirmandus tehetett hitvallást Urukról, Jézus Krisztusról. Dadon Bierbauer Csenge, Kovács Rebeka és Szabó Krisztina Anna, Bokodon Szűcs Kata Szilvia. Hogy ez a szám (sok vagy) kevés? Örök kérdés ez egyházunkban. (Dunántúli Református Egyházkerület)

SzamosFeszt - június 30 - július 1.

Adj Isten Szatmárban! - hallhatjuk faluszerte a településen. Aki szereti a népzenét, a táncot, a gasztronómiát, a túrázást, a lovas, gyermek és családi programokat, azoknak ezen a hétvégén Cégénydányádon a helyük. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Szabó Magda nosztalgia villamos

A DKV Zrt. és a Református Kollégium Múzeuma közösen különjáratot indít az 1-es villamos vonalán 2018. június 21-én. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Lecsapott a vihar a siteri műemléktemplomra

A múlt heti Magyarországon, Partiumon és Erdélyen végig haladó vihar megrongálta a Nagyváradtól 21 kilométerre fekvő Siter Árpád-kori református templomát is. A helyreállításhoz segítséget kér a gyülekezet. (reformatus.hu)

Boldog Sándor Istvánra emlékeztek Újpesten

Sokan összegyűltek Boldog Sándor István vértanúságának évfordulóján, június 8-án az újpesti Szent István-templomban (Clarisseum), hogy a vértanúhalált halt szalézi testvérre emlékezzenek. Az ünnepi szentmise keretében három új szalézi munkatárs tett ígéretet. (Magyar Kurír)

Krisztus sugárzik át rajta – Mindszenty-emlékmisét tartottak Budapesten

Június 17-én, vasárnap a józsefvárosi Szent József-templomban Michels Antal plébános Mindszenty bíboros emlékére mutatott be szentmisét, cserkészek részvételével. Az ünnepi eseményen megemlékeztek a hercegprímás halálának 43. évfordulójáról, és hálát adtak Istennek a most zárult iskolai tanévért. (Magyar Kurír)

Magyar evangélikus kapcsolatépítés Nigériában

A Lutheránus Világszövetség „Kölcsönös tanulás a vezetők cseréjén keresztül” (Mutual Learning through Exchange of Leaders) elnevezésű projektjének a Magyarországi Evangélikus Egyházat érintő első lépéseként dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Buda Annamária diakóniai osztályvezető látogatott Nigériába. A képen a LCCN érseke - egyben az LVSZ elnöke -, Dr Panti Filibus Musa látható Dr. Fabiny Tamással, Buda Annamáriával az LCCN vezetői társaságában. Az LVSZ célja a... (diakonet.hu)

6+1 érdekesség a zsinagógákról

Sok polgártársunk még sosem járt zsinagógában, ezért összeszedtünk 6+1 érdekességet, amit a „gyülekezés házáról” tudni érdemes. Aki közelebbről is megismerkedne a zsinagógák világával, az a Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezett Nyitott Zsinagógák Éjszakájánál jobb alkalmat nem is találhatna erre. 1) A világ legrégebbi aktív zsinagógája Prágában áll A világ legrégebbi, ma is működő zsinagóga a […] A 6+1 érdekesség a zsinagógákról bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Sajtótájékoztatót tartottak a székesfehérvári püspökségen a Múzeumok Éjszakájáról

Tizedik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakáját. A város és környéke egyik legkedveltebb és leggazdagabb kulturális rendezvénye évről évre egyre több látogatót vonz az év legrövidebb éjszakáján a fesztivál helyszíneire. Idén június 23-án várják az érdeklődőket. (Magyar Kurír)

Egy keleti egyház arca

„Legyen ránk jegyezve orcád világossága, hogy meglássuk benne a megközelíthetetlen fényt” - ez volt a mottója az Európai görögkatolikus püspökök idei találkozójának, melyet ezúttal az olaszországi Lungroban szerveztek meg június 14. és 18. között. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kanada: háromszülős család, az abortusz kötelező elfogadása, keresztény egyetem alapításának tilalma

Az elmúlt hónapok híre volt, hogy 2018 nyarától csak olyan szervezetek igényelhetik a hagyományosan adható állami támogatást nyári táborok szervezésére Kanadában, amelyek elfogadják a liberális kormányzat alapelveit, köztük az abortuszhoz való „jogot”. (Magyar Kurír)

Papi jubileumokat és kanonoki beiktatást ünnepeltek Szombathelyen

Június 16-án Székely János megyéspüspök hálaadó szentmisét mutatott be az egyházmegye papságával a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban. A főpásztor köszöntötte az idén jubileumukat ünneplő papokat, a liturgia keretében pedig kanonoki beiktatásra is sor került. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a teatinus nővérekhez: A szemlélődő imádság lelkületével szolgáljatok!

A Szentatya június 16-án délben a Konzisztórium teremben fogadta a teatinus nővérek kongregációjának küldöttségét, akik alapítójuk négyszáz évvel ezelőtti halálára emlékeznek. Beszédében a szemlélődő ima fontosságáról, az Eucharisztia központi szerepéről és az önzetlen szolgálatról szólt a pápa. (Magyar Kurír)

Kásler Miklós: Szent László az egyik legnagyobb magyar államférfi volt

Nagyvárad, 2018. június 18., hétfő (MTI) - Szent László az egyik legnagyobb magyar államférfi volt - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn Nagyváradon, a Szent László Napok nyitórendezvényén. (MTI)

Magyarországi reformátusok által gyűjtött pénzadományt adott át Fekete Károly püspök Kárpátalján

Nagydobrony, 2018. június 17., vasárnap (MTI) - A XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon gyűjtött hárommillió forint pénzadományt adott át Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak vasárnap az ungvári járási Nagydobronyban. (MTI)

„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre. (nyirgorkat.hu)

A tanulás mellett tűnjetek ki a szeretetben – Te Deumot tartottak Kaposváron

Varga László megyéspüspök celebrálta a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola év végi hálaadó szentmiséjét a Nagyboldogasszony-székesegyházban június 15-én. A szentmisében a főpásztor hálát adott az elmúlt tanévért. (Magyar Kurír)

Ülésezett a hierarchák tanácsa, a Görögkatolikus Metropólia döntéshozó testülete

Június 12-én a debreceni metropóliai hivatalban tartotta meg soron következő rendes ülését a hierarchák tanácsa, mely a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (Görögkatolikus Metropólia) legfőbb döntéshozó testülete. A tanács tagjai a magyar görögkatolikus főpásztorok. (Magyar Kurír)

Újra Túr-túra

A tavalyi évhez hasonlóan „Egy csónakban evezünk” címmel házasság erősítő családtábort szervez a Nyíregyházi Egyházmegye családreferense és a Görög Menta Szolgálat 2018. július 19. és 22. között. (nyirgorkat.hu)

Hálaadás a papszentelés kegyelméért

2018. június 29. - Spányi Antal megyés püspök tart hálaadó szentmisét a bajai templomban kaposvári és esztergom-budapesti egyházmegyés szemináriumi évfolyamtársaival, pappá szentelésük 42. évfordulóján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek Szanyban

A Szent Anna Katolikus Általános Iskola munkatársai és diákjai Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek május 24-én a Győr-Moson-Sopron megyei Szanyon. A megemlékezés lelki csúcspontja az ünnepi szentmise volt, amelyet Veres András győri megyéspüspök a helyi plébániatemplomban mutatott be. (Magyar Kurír)

Hárommillió forint adomány a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak

Fekete Károly tiszántúli püspök, Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Oláh István, a Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke látogatott el 2018. június 17-én, vasárnap délután Nagydobronyba. Fekete Károly tiszántúli püspök itt adta át azt az adományt, melyet a reformátusok gyűjtöttek a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon Debrecenben. A hárommillió forintos támogatás mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat élelmiszer-adománnyal is hozzájárult az intézmény szolgálatához. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. június 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,38-42 (Magyar Kurír)

A magvető reménységével

Hálaadó istentiszteleten vették birtokukba gyülekezeti otthonukat, a Magvető Házát a csömöri reformátusok szombaton. Az építkezés nem áll meg, következő lépésként a templomot szeretnék felépíteni. (reformatus.hu)

Az első és az egyetlen

Állítása szerint az udvarlásban gyerekes és naiv volt, leendő felesége mégis határozottnak és megbízhatónak látta. A nő viszont saját magát nem tartotta alkalmasnak arra, hogy lelkészfeleség legyen. Férje rácáfol, azt mondja, nem is kaphatott volna nála jobb társat. Egy lelkészházaspár egymásra találásának története. (parokia.hu)

Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József. (Magyar Kurír)

Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József. (Magyar Kurír)

A lélek vendége

„A nagy dolgok csöndben teljesednek be… a belső tekintet világosságában figyelmünket a legrejtettebb, legcsöndesebb eseményre akarjuk fordítani, amelynek titkos forrásai Istenben vannak elrejtve, és láthatatlanok az emberi szemnek.” A A lélek vendége bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Szegény Szentlélek, mennyi munkája lehet” velünk!

Június 6-án délelőtt a Szentatya folytatta a bérmálásról megkezdett katekézis­so­ro­zatát. Hangsúlyozta, hogy a Szentlélek ajándékát mindnyájan azért kaptuk, hogy továbbadjuk másoknak, hogy kilépjünk magunkból, és egymás megszentelődésén munkálkodjunk. Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk. A „Szegény Szentlélek, mennyi munkája lehet” velünk! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A szelídség lelkülete

Bábel Balázs érsek vezette a Jézus Szíve-búcsú körmenetét Kalocsán A A szelídség lelkülete bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Múltőrzés Vácon

Valamivel több mint egy évvel az alapkőletétel után, május 31-én átadták és megáldották a Váci Püspöki és Káptalani Levéltárat, amely a környék utca saroktelkén épült fel. A környék arculatához is jól illeszkedő, impozáns épületet Kokas László tervező-építész álmodta meg, a kivitelezés Urbán Péter és csapata munkáját dicséri. A Múltőrzés Vácon bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ülésezett a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 5-én és 6-án megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, a testület titkára június 7-én számolt be az ülésen tárgyalt témákról. A Ülésezett a püspöki konferencia bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom”

A Katolikus Szeretetszolgálat idősotthonainak dolgozói és lakói évről évre közösen vesznek részt Mátraverebély-Szentkúton a Jézus Szíve-zarándoklaton. Az idei alkalmat június 8-án, pénteken tartották. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt. A „Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Találkozás, imádság, tánc

Huszonkettedik alkalommal találkoztak Poznań közelében, a Lednica-mezőn a lengyel fiatalok, hogy együtt ünnepeljék a keresztény hit ajándékát. A június 2-i rendezvény résztvevőit, a mintegy nyolcvanötezer fiatalt Ferenc pápa is üdvözölte üzenetében. A Találkozás, imádság, tánc bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes

A budapesti piarista rendház tagjaival, valamint híveivel és volt hittanosaival együtt ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját Kállay Emil piarista szerzetes, egykori tartományfőnök. A budapesti piarista kápolnában június 8-án tartott szentmisét Labancz Zsolt tartományfőnök mutatta be. A Vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Megtartó szeretettel

Szeretetnapot rendeztek Győrben június 10-én Böjte Csaba és általa pártfogolt gyerekek részvételével és javára. A jótékonysági kulturális és gasztronómiai fesztivált a Győri Egyházmegye „Adj örömmel!” mottóval hirdette meg, immáron tizenhatodik alkalommal. A Megtartó szeretettel bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Missziójuk Krisztus iránti személyes szeretetből fakadjon

Erdő Péter papokat és diakónusokat szentelt Esztergomban A Missziójuk Krisztus iránti személyes szeretetből fakadjon bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A szőlőtőről az oltárra – A gyulafehérvári misebor útján

A Gyulafehérvári Főegyházmegye miseborának nyomába eredt Bőjte Csongor, a gyulafehérvári papnevelő intézet növendéke. A bor útján kalauza Tóth Csaba, az érsekség borásza volt. (Magyar Kurír)

2018.06.17.

E heti lapszámunkban többek közt olvashatnak a győri jótékonysági fesztiválról, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek írását a papszentelések idején, illetve beszámolunk az esztergomi diakónus és papszemtelésről A 2018.06.17. bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Egy emberarcú kastély: Bonchida

Szemet-lelket gyönyörködtető kirándulásként érdemes ellátogatnunk a bonchidai kastélyba, amely Erdély egész művészettörténetének nemes összefoglalása. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Közös gondolkodás a háláról a teremtésvédelem jegyében

„A hála mint a fenntarthatósági fordulat alapja” címmel rendeztek teremtésvédelmi konferenciát június 16-án a Párbeszéd Házában. A rendezvényen többek közt Erdő Péter bíboros, prímás is felszólalt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A varjak szeretik a cseresznyét – Schmidt Egon ornitológus írása

Laci fiammal és feleségével, Edittel május 18-án reggel Badacsonyba mentünk, ahol egészen fent, az erdőhatárnál egy kis nyaralójuk van. (Magyar Kurír)

Négy pappal gazdagodott a Veszprémi Főegyházmegye

A veszprémi Szent Mihály-bazilikában június 15-én Márfi Gyula érsek áldozópappá szentelte Merva Péter, Simon László, Szabó Zoltán és Tóth Tamás diakónusokat, valamint akolitussá avatta Tiszta Zsoltot. (Magyar Kurír)

Tizenöt éves a BBTE zenepedagógiai képzése

A 2003-ban alakult intézetet egésznapos programmal, istentisztelettel, hangversennyel ünnepelték. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Seholországban

A „Sosem voltál itt” című amerikai film főhősének egyáltalán semmi sem fáj már - és ez rémisztőbb bármilyen csapdában vergődő lélek rúgkapálásánál. (Magyar Kurír)

A keresztény kultúra védelme is bekerülhet az alaptörvénybe

Magyarország keresztény kultúrájának védelme is bekerülne alaptörvénybe az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által június 14-én megszavazott módosító indítvány szerint. (reformatus.hu)

Fagyizáskor gondoljunk a szíriai gyerekekre!

Június végéig még támogathatjuk - akár egy fagyi árával is - a háborús körülmények között élő gyerekeket. Adományaikkal a szíriai református egyházak vasárnapi iskolai programját segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). (reformatus.hu)

Régi zenei napok lesznek Vácon

Az idei évben Vácon rendezik meg a Régi Zenei Napok fesztivált, mely június 30. és július 7. között várja páratlan kurzus- és koncertkínálattal a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget. (Magyar Kurír)

Lelkesítő családi nap

Keresztyén családi napot szervez az Abaúji Református Egyházmegye július 7-én Abaújváron. (reformatus.hu)

Az Eucharisztia ünneplése 31.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egyetemisták szakácskönyve

A Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség gondozásában most megjelent „Egyetemisták szakácskönyve” egy különleges gyűjtemény. A kötetben szereplő receptek elkészítése nem bonyolult, nem kíván nagy előképzettséget, mégis nagy sikert arathatunk vele akár baráti körben, akár másutt. (Magyar Kurír)

Nagy előrelépés Isten Szolgája Mindszenty József bíboros szenttéavatási ügyében

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – Hol a csend mostanában?

Jókai Anna Vasárnapi levelei közül ma a zajról és a csendről olvashatnak új, állandó rovatunkban. (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2018. június 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mk 4,26-34 (Magyar Kurír)

Presbiterek vasárnapjára

„Nem új keletű dolog a presbiteri tisztség, már az ősegyházban is voltak, akik a gyülekezetek lelki vezetőjét segítették. Hallatlan megtiszteltetés, hogy az Úristen feladatot bíz ránk, és az erőt is megadja annak elvégzéséhez." Huszár Pál írása. (reformatus.hu)

„…meglátogatta népét, és váltságot szerzett neki.”

(Lukács 1,67-80) Kórházban voltam, beteglátogatáson. Gyakran jutok el börtönökbe is, szolgálatra, látogatásra. Hálásak a betegek, a fogvatartottak ezekért a látogatásokért: - általunk érkezik valami hozzájuk a „kinti, mindennapi, egészséges, szabad, normális” világból; - miközben reményt, erőt ad nekik, hogy még emlékeznek rájuk, még nem írták le őket végképp. (Dunántúli Református Egyházkerület)

„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára. (Magyar Kurír)

Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben. (Magyar Kurír)

Nemes szerepem

Gyermeket neveltem, etettem, meleg helyre fektettem, vele nevettem, ebben leltem kedvem. Egyszer-egyszer elfenekeltem, mert fegyelmeztem, de nem kegyetlen tettel, mert szerettem. Boldog apák napját kíván az MBE Férfimissziója! (baptist.hu)

Az apák férfivá nevelik a fiúkat

„Aminthogy azt is tudjátok, hogy mint gyermekeit az apa, mindenkit egyenként intettünk és buzdítottunk, és kérve kértünk titeket: éljetek Istenhez méltó módon, aki az ő országába és dicsőségébe hív titeket.” (1Thessz 2,11-12) A férfiak nevelik férfivá a fiúkat Természetes, hogy különbözőképpen kell nevelni a fiúkat és a lányokat, egyszerűen mert mások. Néha nagyon mások. Ugyanakkor (baptist.hu)

Figyelmesen járjunk az emberek között – Regionális karitászévzárót tartottak Esztergomban

Hároméves képzést szervezett tagjainak az Esztergom-Bajóti Karitász Régió. Az esztergom-szentgyörgymezői templomban Erdő Péter bíboros, prímás és Écsy Gábor országos karitászigazgató június 16-án szentmise keretében adták át a tanfolyam sikeres elvégzését jelző emléklapokat. (Magyar Kurír)

A szeretet a legnagyobb hajtóerő – Papszentelést ünnepeltek Egerben

Ternyák Csaba egri érsek Pintér Bálint, Soltész Ádám, Resch András és Resch Tamás ötödéves papnövendékeket diakónussá, Czókoly Sándor és Drahos Dávid diakónusokat pappá szentelte június 16-án az egri bazilikában. (Magyar Kurír)

„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára. A szentmisén koncelebrált Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, valamint az Egyházmegye papsága. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Lépjünk bátran arra az útra, ami felülről meg van írva – Egyházmegyei Te Deum Máriagyűdön

Harmadik éve adnak hálát Máriagyűdön a Pécsi Egyházmegye iskoláinak tanulói és tanárai az elmúlt tanév sikereiért, örömeiért. Idén tíz iskola mintegy háromszáz diákja gyűlt össze június 14-én az egyházmegye kiemelt kegyhelyén. (Magyar Kurír)

Tükörtojás tálalva – Látogatás az Epreskertben

A Képzőművészeti Egyetem tanév végén megrendezett kiállításai mindig tartogatnak meglepetéseket. Az epreskerti Székely Bertalan-, Lotz- és Benczúr-műtermekben, a Stróbl-műteremházban és a többi pavilonban, meg persze az Andrássy úti főépületben sokféle alkotást láthatunk ilyenkor. (Magyar Kurír)

Ülésezett a Hierarchák Tanácsa

Június 12-én a debreceni Metropóliai Hivatalban tartotta meg soron következő rendes ülését a Hierarchák Tanácsa, mely a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (Görögkatolikus Metropólia) legfőbb döntéshozó testülete. Tagjai a magyar görögkatolikus főpásztorok, így Szocska Ábel atya, aki eddig apostoli kormányzóként volt tagja ennek a tanácsnak, most mint fölszentelt püspök kapcsolódott be az ülés munkájába. (nyirgorkat.hu)

Személyi változások a Győri Egyházmegyében

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2018. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Kincset érő könyvek éjszakája

Könyvkötéstörténeti kiállítással és igazi különlegességgel készül a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára a Múzeumok Éjszakájára. Az elmúlt öt évszázad könyvkötészetét bemutató tárlatról Oláh Róbertet, a Nagykönyvtár tudományos igazgatóhelyettesét, a kiállítás kurátorát kérdeztük. (reformatus.hu)

Egy keskeny sikátor lépcsőjén – Emlékmorzsa a Szeretetnapról

Vörösháziné Ádám Zsuzsa írását olvashatják egy apró „boldogságmorzsáról”, melyet a június 10-i győri Szeretetnapon kapott ajándékba családjuk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a családi társulatok fórumához: Tanúsítsátok a családi szeretet örömét!

A pápa június 16-án délben az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta az olasz Családi Társulatok Fórumának mintegy százötven tagját. (Magyar Kurír)

„Aludj máskor!” – Aporos diákok sikere a középiskolai csapatok versenyén

Az Aludj máskor! című vetélkedő középiskolás csapatok 24 órán át tartó, sokszínű, tartalmas megmérettetése. Győrben 13. alkalommal játszhattak egymással az ötvenfős iskolai válogatottak június 9-én. Nyolc győri, egy soproni és egy szolnoki középiskola csapata versenyzett az idei évben. A diákok műveltségi feladatokat oldottak meg, játszottak, táncoltak, sportoltak, barátságokat kötöttek, s közben képviselték iskolájuk értékrendjét. A tíz csapatból egyedüli katolikus iskolaként az Apor csapata a keresztény hitről tett tanúságot. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek Szanyban

Május 24-én a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola munkatársai és diákjai Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek. A megemlékezés lelki csúcspontja az ünnepi szentmise volt, amelyet Veres András győri megyéspüspök a helyi plébániatemplomban mutatott be. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A reménység alapvető emberi jog – Munkájukért kitüntetett embereket fogadott a pápa

A Munka Mesterei olaszországi szövetség nemzeti összejövetelének mintegy hatszáz tagját fogadta Ferenc pápa június 15-én délben a VI. Pál teremben. A pápa beszédében a legelső emberi jognak nevezte a reménységet, amely a jövőbe tekint, s amelytől méltó emberi életet és munkalehetőséget vár. (Magyar Kurír)

Dér Katalin: Próféciák a Messiásról

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. Legújabb könyvében az Ószövetség Messiásról szóló próféciáit elemzi - mintegy negyven forrást emgadva -, kiemelve: Isten számtalan próféciát adott, hogy minden kor minden embere, mindaz, aki hall róla, felismerje Őt. (Magyar Kurír)

„A mag magától terem...”

Évközi 11. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 4,26-34) (Magyar Kurír)

Hatgyermekes család legkisebb lányát keresztelte meg Veres András a családok éve alkalmából

A soproni Szent Imre plébánia hívei és a város schönstattos családjai - a közösség tagjai, amelyhez Petrekovich-Perjés Borbála és Kalitz Péter tartozik -, különleges alkalomra gyűltek össze június 15-én délután: a hatgyermekes család legkisebb lányát keresztelte meg Veres András győri megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Azbej Tristan: Gyakran a keresztény egyházak sem merik felvetni a keresztényüldözést

Gyakran a keresztény egyházak sem merik felvetni a keresztényüldözést, és nem merik nevén nevezni a dolgokat - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek a kanadai Ottawából június 14-én este telefonon. (Magyar Kurír)

A hívő ember Istenre bízza életét – Páduai Szent Antal-búcsút ünnepeltek Déván

Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója mutatott be búcsúi szentmisét június 13-án a dévai ferences templomban. (Magyar Kurír)

Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen

A pécsi püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz június 23-án. Az idei rendezvény kiemelt városa Pécs - témája a család. (Magyar Kurír)

Népbetegséget gyógyítana találmányával a refis diák

Berzsák Bulcsú, a Baár-Madas Református Gimnázium 11. osztályos tanulója az általa kifejlesztett tartásjavító hátizsákkal kiemelt dicséretet nyert a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen. Az ünnepélyes eredményhirdetés után arról beszélgettünk, milyen út vezetett idáig. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2018. június 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,33-37 (Magyar Kurír)

Múzeumok éjszakája - sajtótájékoztató - beszámoló

2018.06.15. - Az idén 10 éves múltra tekint vissza a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája a város és környékének egyik legkedveltebb és leggazdagabb kulturális rendezvénye, amely évről évre egyre több látogatót vonz az év legrövidebb éjszakáján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mert élni jó! – „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó”

Május 25-én, pénteken Írországban népszavazást tartottak arról, hogy lazítsák-e az országban az abortuszra vonatkozó törvényi feltételeket. Az abortusz etikai kérdéséről Roska Péter morálteológus és munkatársai írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? – Ferences diákok nyerték az innovációs tehetségkutatót

Első helyezést ért el június 5-én Budapesten a szentendrei Ferences Gimnázium két növendéke, Matányi Marianna és Kákonyi Marcell az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Találmányuk az agyi kérgestest problémáit segít feltérképezni gyorsan, olcsón és egyszerűen. (Magyar Kurír)

15. századi ősnyomtatványt kaptak vissza a ferencesek az Országos Széchényi Könyvtártól

Kettős könyvátadást tartottak június 11-én az Országos Széchényi Könyvtárban. A magyarországi ferences rend visszakapott egy 15. századi ősnyomtatványt a könyvtártól; Mikes Kelemen „Törökországi levelek” című művének több mint százéves díszkiadása Amerikából hazatérve került az OSZK gyűjteményébe. (Magyar Kurír)

Hoser érsek: A „Humanae vitae” enciklika prófétaian előre látta a fogamzásgátlás következményeit

Ötven éve, 1968. július 25-én jelent meg VI. Pál pápa „Humanae vitae” kezdetű enciklikája a helyes születésszabályozásról. Az évforduló alkalmából a lengyel Katolikus Hírügynökség (KAI) június 12-én újságírók számára szervezett találkozót a Lengyel Püspöki Konferencia Titkárságán. (Magyar Kurír)

Huszonöt éves a jánosházi Szent Imre Általános Iskola

Szentmisével és sokszínű műsorokkal ünnepelte június 13-án megalakulásának 25. évfordulóját a Szent Imre Általános Iskola a Vas megyei Jánosházán. (Magyar Kurír)

Hálaadás az igazság szolgálatában – Te Deum a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Hálaadó szentmisét mutatott be június 10-én Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a 2017/2018-as akadémiai év végén Budapesten, az Egyetemi templomban. Szuromi Szabolcs Anzelm szentbeszédét teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Mi legyek, ha nagy leszek? – Szakmákkal ismerkedtek a jánosházi iskolások

Szakmákkal ismerkedtek a jánosházi Szent Imre Általános Iskola második osztályos tanulói május 28-án. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A nők kihasználása bűn Isten ellen

Június 15-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén Ferenc pápa a nők tárgyként való kezelése, kihasználása ellen emelte fel szavát. Emlékeztetett rá, hogy minden férfi mellett kell hogy álljon egy nő ahhoz, hogy a férfi Isten képe és hasonlatossága legyen. (Magyar Kurír)

Akik a remény útján haltak meg

Ökumenikus megemlékezést tart a Sant Egidio közösség június 20-án, a Menekültek Világnapján azokról az embertársainkról, akik a „remény útján haltak meg”: akik háború, terrorizmus, elnyomás és nyomor elől menekültek Európába és tízezrével veszítették életüket az úton. (reformatus.hu)

Az egyháznak elemi érdeke a szabályszerű gazdálkodás

A Magyarországi Református Egyház vezetőinek látogatásával megkezdődött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei egyházi találkozóinak sorozata. Az ÁSZ évek óta visszatérően szervez egyeztetéseket a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel, a megbeszélésnek ezúttal az egyházak mint intézményfenntartók első számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatainak megosztása adott különös aktualitást. (reformatus.hu)

A pápa Genfbe látogat

Az Egyházak Világtanácsa 70 éves jubileuma miatt különös figyelem övezi a szervezet vezetőtestületének idei ülését Genfben. A Központi Bizottság ma kezdődő ülésére Ferenc pápa is ellátogat. (reformatus.hu)

Ízesítsd meg mások életét!

A 72 óra kompromisszum nélkül ifjúsági akció arra buzdítja a magyar fiatalokat, hogy tegyenek közösen másokért, segítsenek ott, ahol igazán szükség van rájuk. Az ország bármely pontjáról várják az önkénteseket, augusztus végéig még szervezőnek is lehet jelentkezni. (reformatus.hu)

A szívet kell követni, mert a Jóisten oda beleírta, hogy mire gondolt – Interjú Lakatos Lászlóval

Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus lelkész június 14-én tölti 84. évét. Születésnapja alkalmából Polyákné Tóth Nóra beszélgetett a lelkipásztorral. (Magyar Kurír)

Hoffmann Rózsa kapta a Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat

Az egykori köznevelési államtitkárt a magyar köznevelés és a keresztény nevelés ügyéért hosszú idő óta végzett elkötelezett, példamutató munkásságáért tüntette ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete. (Magyar Kurír)

Készüljünk az ifjúsági világtalálkozóra!

2019. január 22. és 27. között a közép-amerikai Panamaváros ad otthont az ifjúsági világtalálkozónak (IVT). A Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére, amelyre a Szentatya is ellátogat, 250 ezer fiatalt várnak a szervezők. (Magyar Kurír)

Istenbe gyökerezve – Aranyjubileumát ünneplő nővért köszöntöttek Nagybányán

Június 8-án, Jézus Szíve ünnepén a helyi katolikus közösség Rosalba Gallarotti nővért, a Jézus Szíve Kis Leányai kongregáció tagját is köszöntötte rendbe lépésének ötvenedik évfordulója alkalmából a partiumi Nagybányán. (Magyar Kurír)

Nő az egyházi alapintézmények és közgyűjtemények működésének támogatása

Tovább nő az egyházi alapintézmények működésére, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékának kiegészítésére fordítható összeg jövőre. Míg 2018-ban 9,1 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 2019-re 10,5 milliárd forintot terveznek. (Magyar Kurír)

Isten szolgái a festőművész szemével

Díjasaim és barátok címmel, portrék és montázsgrafikák alcímmel jelent meg kiadványa Komiszár János Holló László-díjas festőművésznek. A 77 alkotást tartalmazó kiadványba a rajzok tavaly október óta, szó szerint éjjel-nappal készültek. A grafikák között megtalálhatjuk Szocska A. Ábel püspök atya és Kapin István parókus atya arcképét is. A festőművészt 1949. augusztus 20-án keresztelték meg a máriapócsi bazilikában és a nemzeti kegyhely azóta is fontos szerepet tölt be életében. (nyirgorkat.hu)

Gyulán találkozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye papsága

Hagyományosan Gyulán rendezik meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye papságának éves találkozóját, melyre ezúttal június 13-án került sor. Az esemény első részét a katolikus közösségi házban tartották, majd a belvárosi templomban folytatták. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember június 17-i száma

Az Új Ember ez évi huszonnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Papi válogatott – Országgyűlés: 6-0

A kupát is elhódították a katolikus lelkipásztorok 2018. június 13-án a dabasi tornán, a lelkipásztorok és az Országgyűlés csapata közötti mérkőzésen. (nyirgorkat.hu)

Futball VP tippjáték eredmények

A Futball VB tippjátékunk eredményeit a lejátszott mérkőzések után folyamatosan frissítjük. (nyirgorkat.hu)

Aludj máskor! – Városi középiskolai verseny aporos diákok győzelmével

Az Aludj máskor! című vetélkedő középiskolás csapatok 24 órán át tartó sokszínű, tartalmas megmérettetése. Győrben 13. alkalommal játszhattak egymással az ötvenfős iskolai válogatottak június 9-én. Nyolc győri, egy soproni és egy szolnoki középiskola csapata versenyzett az idei évben. A diákok műveltségi feladatokat oldottak meg, játszottak, táncoltak, sportoltak, barátságokat kötöttek, s közben képviselték iskolájuk értékrendjét. A tíz csapatból egyedüli katolikus iskolaként az Apor csapata a keresztény hitről tett tanúságot. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Futballbajnokságot rendeztek a Szombathelyi Egyházmegye ministránsainak – KÉPRIPORT

Szentpéterfán rendezték meg június 9-án a Szombathelyi Egyházmegye középiskolás korú ministránsainak meghirdetett focibajnokság döntőjét. (Magyar Kurír)

Böjte Csaba a focivébéről: „Nézzétek a meccset, és döbbenjetek rá, hogy egy hazug világban éltek”

Böjte Csaba ferences szerzetesnek a tegnap kezdődött labdarúgó-világbajnokságról június 14-én írt gondolatait adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenetet küldött az angliai életvédő napra

Üzenettel fordult a Szentatya az angliai és walesi püspöki konferenciához a június 17-i életvédelmi nap alkalmából, amelyet idén az emberkereskedelem tragédiájának szentelnek. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk! – rádióműsor – 2018. május 28.

Erős vár a mi Istenünk! - Az evangélikus egyház félórája. (NAVA_Video)

Erős vár a mi Istenünk! – rádióműsor – 2018. május 14.

Erős vár a mi Istenünk! - Az evangélikus egyház félórája. (NAVA_Video)

Állásajánlat – Máriapócs

A nyírlugosi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola tanítót keres angol műveltségterülettel. (nyirgorkat.hu)

Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai hívek

Május végén Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai egyházközség tagjai Kótai László plébános vezetésével. A programot Varga Györgyné nyugdíjas hitoktató szervezte. A jánossomorjai zarándokok elsőként a mariazelli bazilika kincstárának gyűjteményét tekintették meg. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Mai evangélium – 2018. június 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,27-32 (Magyar Kurír)

Isten élő molinója

Zénó Isten élő molinójaként tesz tanúságot hite mellett, amely megmentette őt, a fókuszban ez áll. És ennél jobb reklám nem is kell annak a gondolatnak, hogy a kutyából is lehet olykor szalonna. (parokia.hu)

Szeretetközösségben az ügyfelekkel

A családi életben és a hivatásban is odaadással fordul mások felé Dr. Rácz Mária. A Tiszáninneni Református Egyházkerület jogtanácsosa azt vallja: ügyvédként nemcsak az a feladata, hogy jogi problémákat oldjon meg, hanem hogy reményt és hitet adjon az embereknek. Eddig elért eredményeiért és magas színvonalú munkájáért Bizony Ákos Kitüntető Jogi-díjat vehetett át Miskolc Város Önkormányzatától. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Régebbi anyagok az archívumban