Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

Egészségnap a kicsiknek

Dr. Láposi Szilárd háziorvos tartott előadást a harmadik évfolyamos kisdiákoknak az egészséges életmódról és táplálkozásról a mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskolában. (nyirgorkat.hu)

Országos színjáték-színháztörténet minősítő verseny Nyíregyházán

A Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola legújabb innovatív rendezvénye valósult meg 2018. április 6-án és 8-án. A minősítő versenyen a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium növendékei is eredményesen szerepeltek. (nyirgorkat.hu)

A mocsai egyházközség kiállítással készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a mocsai Rózsafüzér Királynője Plébániához tartozó hívek összegyűjtötték az 1954 és 2017 között, az elsőáldozások alkalmával készített csoportképeket. A felvételekből összeállított tablók a plébániatemplomban láthatók. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Alsórákoson találkoztak a brassói egyházmegye ifjai

Április 14-én szervezték meg a Brassói Református Egyházmegye tisztújítással egybekötött ifjúsági találkozóját. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Basilica minor rangra emelik a komáromi Szent András-​templomot

Jó Pásztor vasárnapján, húsvét 4. vasárnapján, mely idén április 22-ére esik, hirdetik ki ünnepélyesen az észak-komáromi Szent András-plébániatemplom basilica minor (kisebb bazilika) rangra emelését - tájékoztatott Kiss Róbert kanonok, nagyszombati püspöki helynök, komáromi esperes-plébános. (Magyar Kurír)

A görögkatolikusok jubileumi napját ünnepelték Hajdúdorogon

150 évvel ezelőtt Hajdúdorogon gyűltek össze először a Kárpát-medencében élő magyar ajkú görögkatolikusok. Az évforduló alkalmából április 14-én családi napot rendeztek Hajdúdorogon, melyen több mint háromszázan vettek részt. (Magyar Kurír)

Szavalóverseny a szakkollégiumban

A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium szeretettel meghívja a diákokat az ismét megrendezésre kerülő Lakatos Menyhért Szavalóversenyére 2018. május 11-én, pénteken 9.30-kor. (nyirgorkat.hu)

24 órás szentségimádást tartottak a Váci Irgalmasrendi Kórházban

24 órás szentségimádást tartottak április 13-14-én a Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnájában. (Magyar Kurír)

„Máriától Máriához” – zarándoklat Máriapócsról Sajópálfalára

A Máriapócsi Görögkatolikus Egyházközség zarándoklatot szervez Sajópálfalára. „Máriától Máriához” vezető több, mint 100 km-es távolságot 2018. április 27. és 30. között teszik meg a vállalkozó kedvű zarándokok. (nyirgorkat.hu)

MEGKEZDŐDTEK A BÉRMÁLÁSOK A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBEN

A Váci Egyházmegyében, az idei év első felében harminchárom helyen fogja Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök és Dr. Varga Lajos segédpüspök a szentlélek ajándékának szentségét kiszolgáltatni. Első alkalommal, a Hernádi Római Katolikus templomban 2018. április 14.-én, szombaton délelőtt Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét 15, a szentség felvételére, kereszténységük megvallására és a krisztusi valóság továbbélésére és hirdetésére felkészült fiatalnak. (Váci Katolikus Egyházmegye)

BTESZ: bemutatkoznak munkatársaink

Az egyetemtől a jogi osztályig Mellettem ül egy mindig mosolygós fiatal lány, akiről nehéz elhinni, hogy már jogi végzetséggel rendelkezik, sokkal inkább vélném hallgatónak. Saját bevallása szerint nem is szokott ezzel hivalkodni. A Btesz jogi munkatársával, dr. Szegedi Alexandrával beszélgettem. Kezdjük a legelején. Miért ezt a pályát választottad? A gimnázium elején már kitaláltam, hogy jogász (baptist.hu)

Szentszéki nagyköveteknek szerveztek kurzust Szűz Máriáról

Mariológiai képzést indítottak április 16-án szentszéki nagykövetek számára. A kurzust a római Antonianum ferences egyetemen tartják, amely egyben a Nemzetközi Pápai Mariológiai Akadémia (Pontificia Academia Mariana Internationalis - PAMI) székhelye is. (Magyar Kurír)

Egy jó választás: Felvidéki és Pest környéki pengetősök nemzetközi találkozója

Április 8-án - a felvidéki magyar baptista testvérekkel való kapcsolat ápolása céljából is -, egyedülálló zenei találkozóra került sor a határon belüli és túli baptista gyülekezetek között. Szlovákiából a nagysallói-lévai körzet - részben magyar ajkú - tagjaiból álló tamburazenekar és énekkar érkezett a szadai-veresegyházi körzetbe. (A tambura pengetős hangszer, hasonló a mandolinhoz és a bendzsóhoz. (baptist.hu)

A clevelandi Szent Imre-templomba látogattak a Borromeo Szent Károly-szeminárium kispapjai

A Clevelandi Egyházmegye kispapjai a Borromeo Szent Károly-szeminárium rektorának vezetésével a clevelandi Szent Imre-templomba látogattak április 13-án, ahol rövid történelmi ismertetőt hallhattak a magyarságról és azon belül a clevelandi magyarokról. (Magyar Kurír)

Liturgikusének-versenyt rendezett a pécsi Szent Mór Iskolaközpont

Április 12-én harmadik alkalommal rendezte meg a pécsi Szent Mór Iskolaközpont a Musica Sacra Egyházzenei Énekversenyt, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel a színvonalas liturgikus éneklést. (Magyar Kurír)

Dr. Soós Viktor Attila előadása - beszámoló

2018. április 18. - Dr. Soós Viktor Attila előadása hangzott el Egyházüldözés Magyarországon Brenner János életén, vértanúságán keresztül címmel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Tizenhat diakónust szentel pappá vasárnap a pápa

Papokat szentel Ferenc pápa húsvét 4. vasárnapján, április 22-én, a hivatások világnapja alkalmából a Szent Péter-bazilikában. (Magyar Kurír)

Ételosztást tartottak a görögkatolikusok Debrecenben

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Karitatív Irodája április 15-én ismét ételosztást tartott Debrecenben, immár nyolcadik alkalommal. (Magyar Kurír)

16 diakónust szentel pappá vasárnap a pápa

Papokat szentel Ferenc pápa április 22-én, a hivatások világnapja alkalmából a Szent Péter-bazilikában. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. április 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 6,44-51 (Magyar Kurír)

Keresztek nélkül

Hogy lehetséges az, hogy kereszténységünk egy másik pólusán egy egyházi elöljáró kijelenti, hogy be kell tiltani a kereszteket, mert ezzel sértjük a muzulmánok hitét? Mit hoztak ők magukkal, ami nincs meg nekünk? Ők vajon szégyellnek Allah követői lenni? Egyre nehezebb kérdéseket kell feltennünk, amikor a migrációt vizsgálva figyeljük Európa sorsát. (parokia.hu)

A pápa fogadta Alfie Evans, a súlyos beteg angol kisgyermek édesapját

Ferenc pápa április 18-án reggel a Szent Márta-házban fogadta az idegsejt-leépülésben szenvedő Alfie Evans édesapját, Thomast. Az általános kihallgatás végén pedig újra felhívta a figyelmet a kisgyermek esetére. Emlékeztetett, hogy az élet végső ura - annak kezdetétől természetes végéig - Isten. (Magyar Kurír)

„Adj életet a gyermekednek” – Életvédelmi csoport indult a Facebookon

„Adj életet a gyermekednek” elnevezéssel új, életvédelemmel foglalkozó közösség indult a közösségi médiában. Az egyelőre Facebook-csoportként működő közösségben életvédő szervezetek képviselői mellett érintett segítők is vannak, akik adott esetben segítséget nyújtanak a krízishelyzetben lévőknek. (Magyar Kurír)

A fiatalon meghalt Carlotta Nobile, a betegségben való lelki újjászületés csodája

Carlotta Nobile (1988. december 20., Róma - 2013. július 16., Benevento) hatalmas bátorságról tett tanúságot, amikor rákos betegséggel, melanomával küzdött. Élete utolsó hónapjait mély hittel és életörömmel élte. 24 évesen halt meg. (Magyar Kurír)

250 résztvevője van a Vatikánban az ördögűzők képzésének

Tizenharmadik alkalommal szervezik meg Rómában az ördögűzők továbbképzését a Regina Apostolorum (Apostolok Királynője) Pápai Egyetem szervezésében. Április 16-tól 21-ig tart a tanfolyam, témája az ördögűzés és a szabadító imádság. (Magyar Kurír)

A Veszprémi Főegyházmegyébe érkezett az eucharisztikus kongresszus missziós keresztje

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje országjáró körútja során április 14-én megérkezett a Veszprémi Főegyházmegyébe. Az érsekségben a keresztet először a sümegi Urunk mennybemenetele-plébániatemplomban fogadták, ahol április 18-ig kereshették fel a hívek. (Magyar Kurír)

Pappá szentelték Grunda Dávidot Máriapócson

Egykori tanára, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája, Manuel Nin szentelte pappá Grunda Dávid görögkatolikus diakónust április 15-én Máriapócson. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Beszédünk, nézésünk, cselekvésünk a kereszt jegyét hordozza magán

A Szentatya április 18-án folytatta a keresztségről múlt héten elkezdett tanítását a délelőtti általános kihallgatás keretében. Hangsúlyozta, hogy Isten egész életünkben, szüntelenül hív minket a krisztusi életre, és meghívásaira várja is válaszunkat. (Magyar Kurír)

Georges Abou Khazen püspök: A nagyhatalmak ürügyet keresnek, hogy tönkretegyék Szíriát

Georges Abou Khazen püspök, a latin rítusú hívek aleppói helynöke az Asianews hírügynökségnek nyilatkozott a szíriai Dúmát ért támadás utáni feszültség felerősödéséről. Ez a szíriai város a lázadók utolsó bástyája. (Magyar Kurír)

Békéscsaba lesz idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja

Békéscsaba, 2018. április 18., szerda (MTI) - Békéscsaba lesz az idén május 15. és 20. között zajló Con Spirito Egyházzenei Fesztivál központja, a Filharmónia Magyarország fesztiválja 2018-ban az evangélikus egyházzenét állítja középpontba. (MTI)

Magyar kormánytámogatással felújított öt óvodát adott át Grezsa István Kárpátalján

Sárosoroszi, 2018. április 18., szerda (MTI) - A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított öt magyar óvodát adott át ünnepélyesen Grezsa István kormánybiztos szerdán Beregszászon és három környékbeli településen. (MTI)

Több mint tizenötezer embert várnak Brenner János boldoggá avatására Szombathelyre

Szombathely, 2018. április 18., szerda (MTI) - Több mint tizenötezren regisztráltak résztvevőként Brenner János vértanú pap május elsejei szombathelyi boldoggá avatására, ezért nem az eredetileg meghirdetett helyszínen, a székesegyház előtti téren, hanem az úgynevezett emlékműdombon tartják meg a boldoggá avatási szertartást is magában foglaló szentmisét - jelentette be Székely János katolikus megyéspüspök szerdán sajtótájékoztatón. (MTI)

Trócsányi: Magyarország támogatja Jordániát a regionális kihívások kezelésében

Budapest, 2018. április 17., kedd (MTI) - Magyarország támogatja Jordániát a regionális kihívások kezelésében - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter kedden az MTI-nek. (MTI)

A libanoni maronita egyház vezetője is gratulált a miniszterelnöknek

Budapest/Bejrút, 2018. április 17., kedd (MTI) - A libanoni maronita egyház vezetője, Besára Butrosz ar-Rái antiókhiai pátriárka gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek választási győzelméhez - derül ki abból a levélből, melyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden juttatott el az MTI-hez. (MTI)

Porosenko a független ukrán ortodox egyház elismerését kéri a konstantinápolyi pátriárkától

Kijev - Petro Porosenko ukrán elnök kedden bejelentette, hogy aláírta azt a hivatalos megkeresést, amelyben I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkát arra kéri, hogy nyilvánítsa az ukrán ortodox egyházat autokefállá, azaz Moszkvától független, egységes nemzeti ortodox egyházzá. (MTI)

Balog: Granasztói Györgyben az évszázadok szépsége és tragikuma élt tovább

Budapest, 2018. április 17., kedd (MTI) - Granasztói György az a magyar polgár volt, akiben az évszázadok szépsége és tragikuma élt tovább - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy könyvbemutatón kedden, Budapesten. (MTI)

Kétnapos ünnepséggel emlékeznek meg Bukarestben a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulójáról

Bukarest, 2018. április 17., kedd (MTI) - Magyar és román nyelvű istentisztelettel, könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg szerdán és csütörtökön Bukarestben arról a 450 éve Tordán tartott erdélyi országgyűlésről, amely 1568. január 13-án a világon elsőként iktatta törvénybe a vallás- és lelkiismereti szabadságot. (MTI)

A botrány elmaradt

„Mindenki csendben ült a film végén a moziban. Egyszerre éreztem magam a 21. században és Jézus korában. A filmkészítők elém éltek valamit a jézusi titokból." Fekete Ágnes ajánlja Garth Davis Mária Magdolna című filmjét. (reformatus.hu)

Roma–magyar imaestet tartottak Szegeden

Hatodik alkalommal rendezték meg a roma-magyar imaestet - a nemzetközi roma naphoz kapcsolódva - a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség közös szervezésében április 15-én, vasárnap este a szegedi dómban. (Magyar Kurír)

Újjáépítették az útszéli keresztet Lillafüreden

Újjáépítették a lillafüredi Palotaszálló és a Tókert panzió között található útszéli keresztet. Az elkészült alkotást április 14-én áldotta meg Mikolai Vince diósgyőri plébános. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 18-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A Szombathelyi Egyházmegye közérdekű információi Brenner János boldoggá avatása kapcsán

A Szombathelyi Egyházmegye sajtóközleményt tett közzé az egyházmegye vértanú papja, Brenner János május 1-jén tartandó boldoggá avatásával kapcsolatban. A következőkben a boldoggá avatási programokról, a résztvevőket érintő információkról és a várható forgalmi változásokról olvashatnak. (Magyar Kurír)

Stúdióbeszélgetés Szocska A. Ábel kinevezett püspökkel

Szocska A. Ábel kinevezett megyéspüspök adott interjút a Kölcsey Televízióban. A tízperces műsort tekinthetik meg az alábbiakban. (nyirgorkat.hu)

A fiatalok érzelmi és szexuális neveléséről szólt a családpasztorációs papi találkozó

A fiatalok érzelmi és szexuális nevelése volt a hagyományos tavaszi családpasztorációs papi találkozó témája április 12-én Budapesten, a Katolikus Pedagógiai Intézetben. (nyirgorkat.hu)

Nem lehet elég korán kezdeni – Óvodások látogattak a Győri Egyházmegyei Levéltárba

Április 10-én a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ nagycsoportos óvodásai a Győri Egyházmegyei Levéltárba látogattak. A levéltár munkatársai számára igazi kihívást jelentett egy jellemzően iratokat őrző intézményt bemutatni olyan gyermekeknek, akik épp csak most ismerkednek a betűkkel, az olvasás szépségével. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Ünnepi megemlékezés a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulójáról Bukarestben

Magyar és román nyelvű istentisztelettel, könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg április 18-19-én Bukarestben a 450 éve Tordán tartott erdélyi országgyűlésről, amely 1568. január 13-án a világon elsőként iktatta törvénybe a vallás- és lelkiismereti szabadságot. (Magyar Kurír)

Nem lehet elég korán kezdeni – Levéltári foglalkozás óvodásoknak

Április 10-én a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ nagycsoportos óvodásai a Győri Egyházmegyei Levéltárba látogattak. A levéltár munkatársai számára igazi kihívást jelentett egy jellemzően iratokat őrző intézményt bemutatni olyan gyermekeknek, akik épp csak most ismerkednek a betűkkel, az olvasás szépségével. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A FELÚJÍTOTT KAKUCSI TEMPLOM MEGÁLDÁSA ÉS FELSZENTELÉSÉNEK 90. ÉVFORDULÓJA

Sokat készültünk Kakucson a Szent Kereszt Felmagasztalásáról elnevezett templomunk megünneplésére, hiszen egy újabb kerek évfordulóhoz érkeztünk az idén. Településünk istenháza 90 éves. De ami még fontosabb az az, hogy az Úr Jézus 90 éve lakik Kakucson a kenyér színe alatt, vagyis az Oltáriszentségben. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Baptista imaház lesz a volt malom épülete helyén

Hatvan Tv 2018. április 18-i műsorában számolt be a Hatvani Baptista Gyülekezet imaházának alapkőletételéről. (baptist.hu)

Kálvin Kiadó könyvbemutatója április 25-én

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt a Kálvin Kiadó könyvbemutatójára, amelyet április 25-én, szerdán, 18 órától tartunk a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Elvitték Szent Pio atya szívereklyéjét Paraguayba és Argentínába

Április 10-től 19-ig Paraguay egyházmegyéiben, ezt követően pedig Argentínában imádkozhatnak a hívek a Dél-Amerikában is szeretett és tisztelt Szent Pio atya szívereklyéje előtt. (Magyar Kurír)

Jubileumi ünnepség a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában

2018. április 13-án és 14-én a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda a tehetséggondozóprogram fennállásának 30. jubileumi évét konferencia keretében ünnepelte a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Országos Szövetsége közös szervezésében. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Varga László püspök tartott lelkigyakorlatot a kaposvári Szent Margit-óvodában

Varga László megyéspüspök volt a kaposvári Szent Margit Katolikus Óvoda vendége április 16-án, ahol az óvodások szüleinek és nagyszüleinek tartott lelkigyakorlatot. (Magyar Kurír)

Volt miért hálát adni – metropóliai nap Hajdúdorogon

150 évvel ezelőtt Hajdúdorogon gyűltek össze először a Kárpát-medencében élő magyar ajkú görögkatolikusok, amely évforduló alkalmából április 14-én nagyszabású megemlékezés volt a városban. A jubileum miatt különösen is fontos metropóliai napon jelen voltak az egyes parókiák és intézmények papjai családtagjaikkal együtt, és még sok más család (voltak, akik három vagy négy nemzedékkel érkeztek) összesen mintegy háromszázötvenen. (nyirgorkat.hu)

X. JUBILEUMI TAVASZKÖSZÖNTŐ HANGVERSENY MEZŐTÁRKÁNYBAN

Április 14-én Vincze Lilla és Barátai X. Jubileumi Tavaszköszöntő Hangversenye volt Mezőtárkányban. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Látogatás a szerbiai baptistáknál

2018. április 15-én, vasárnap tartotta Újvidéken (Novi Sad - Serbia) éves missziós konferenciáját a Szerb Baptista Szövetség. Az alkalmon 44 gyülekezet képviselői gyűltek össze. A konferencia témája: Isten népe a változó, viharos időkben. Szerbiából (főként a gazdasági-társadalmi viszonyok miatt) igen nagyarányú (kb. háromszor akkora, mint Magyarországról) az elvándorlás, emellett jelentős a munkanélküliség is. Mindeközben az (baptist.hu)

Művészetpedagógiai konferencia

Mi a művészet az alfa generáció számára, azaz mit és hogyan adhat át az X, Y, Z nemzedék a XXI. század szülötteinek? (reformatus.hu)

Művészetpedagógiai konferenciát szervezünk

Mi a művészet az alfa generáció számára, azaz mit, hogyan adhat át az X, Y, Z nemzedék a XXI. század szülötteinek? Erről szól a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium, valamint a Református Tananyagfejlesztő Csoport közösművészetpedagógiai konferenciája. (reformatus.hu)

Török Csaba az Egyház jövőjéről: A szekularizációt lehet áldásnak is tekinteni?

„Az Egyház jövője” címmel tartott előadást Török Csaba teológus, egyetemi tanár, az MKPK televíziós referense a budapesti Szent Szabina bencés kápolnában április 12-én, a havonta megrendezett „Bencés Bár” keretében. (Magyar Kurír)

150 éve történt Hajdúdorogon

Tudományos konferencia a magyar görögkatolikusok első nagygyűlésének 150. évfordulója alkalmából (nyirgorkat.hu)

A SZAMARITÁNUS SZOLGÁLAT NÉPKONYHA SZOLGÁLTATÁSA

Vácon a Báthori Miklós u. 4. szám alatt 2017. augusztus 21-óta népkonyha szolgáltatást működtet a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központ, rövid nevén a Szamaritánus Szolgálat. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Ifjúsági Csendesnap Szatmárban

Április 14-én rendezte meg a Szatmári Református Egyházmegye Ifjúsági Csendesnapját Jánkmajtison. Elsősorban a konfirmációs és afölötti korosztályt szólítottuk meg. Az alkalom témája a teremtés volt, "minden, amit alkotott, igen jó!" (1 Móz 1, 31) bibliai ige alapján. E témán belül válogattuk össze az énekeket, amit tanultunk és közösen elénekeltünk, amelyet a csengersimai Ifjú Hírnök zenekar vezetett. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Tompa Mihály konferencia

Tompa Mihály konferenciát szervez a Ráday Gyűjtemény és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete április 27-én (pénteken). (reformatus.hu)

Elhunyt Gömbös Kálmán

Az Őrségi Református Egyházmegye egykor gondnoka, volt zsinati képviselő életének 75. évében hunyt el. (reformatus.hu)

Tizedszer zarándokolnak Máriagyűdre a Pécsi Egyházmegye hívei

Tizedik alkalommal szervez zarándoklatot Máriagyűdre a Pécsi Egyházmegye május 12-én. A zarándoklat célja az egyházmegyében élők hitének és keresztény identitásának megerősítése. (Magyar Kurír)

JÉZUS ELÉ ÁLLTUNK BETEGEINKÉRT, SZOLGÁLATUNKÉRT

24 órás szentségimádást tartottak a Váci Irgalmasrendi Kórház Kápolnájában múlt hétvégén. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Portréinterjú Berkesi Sándorral

2018. március 15-én Kossuth-díjat vehetett át Berkesi Sándor, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetője, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Közösség a migráció és üldöztetés mérlegén

Tisztújítást tartott a Református Egyházak Világközösségének európai régiója idei tanácskozásán. A budapesti ülésen arról is döntöttek, hogy tovább folytatódik a migráció és menekültügy kérdéseinek két éve tartó kutatása. A témában a REV libanoni elnöke, Najla Kassab is felszólalt. (reformatus.hu)

Ferenc pápa üzenete az olasz egyházmegyei karitászszervezetekhez: Mind közelebb az utolsókhoz

Ferenc pápa levelet küldött az olasz egyházmegyei karitászszervezetek konferenciájára, mely április 16-án, hétfőn kezdődött Padova közelében. A Szentatya azon kívánságának ad hangot, hogy egyre inkább álljanak a szegények mellé. (Magyar Kurír)

KAZETTA – Katolikus Zenei Táborba várja a zenészeket a NEK Általános Titkársága

A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága katolikus zenei tábort szervez Révfülöpre. A tábor időpontja: 2018. július 23-29. A szervezők 2018. május 31-ig várják az érdeklődők jelentkezését a www.iec2020.hu honlapon. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Szocska A. Ábel OSBM püspökké szentelése

2018. április 7-én Őszentsége Ferenc pápa Szocska A. Ábelt , a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzóját nyíregyházi megyéspüspökké nevezte ki. Szentelése és beiktatása 2018. május 10-én lesz a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. (katolikus.hu)

Családi programot szervez a Föld napja alkalmából a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Mindannyiunk közös érdeke a teremtett világ védelme, erre hívja fel a figyelmet minden évben a Föld napja (április 22.) köré szervezett rengeteg esemény világszerte. Ebből az alkalomból tart családi programot a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum április 21-én, szombaton délután. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. április 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 6,35-40 (Magyar Kurír)

A reménység hangjai

Menekültválság a közel-keleti és a görög reformátusok szemével. (parokia.hu)

„A Gondviselésre bízni önmagunkat és gyakorolni az erényeket” – Interjú Szocska A. Ábellel

Ferenc pápa április 7-én nyíregyházi megyéspüspökké tette meg Szocska A. Ábel bazilita szerzetest, aki korábban apostoli kormányzóként vezette a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegyét. Az újonnan kinevezett és szentelése előtt álló püspökkel Polyákné Tóth Nóra készített interjút. (Magyar Kurír)

„A mennyországban van az apukám?” – Ferenc pápa válaszolt egy síró kisfiú kérdésére

A Szentatya április 15-én Róma egyik külvárosi, zsúfolt, omladozó lakótelepére látogatott, ahol megható beszélgetést folytatott egy, a környéken lakó kisfiúval, akinek nemrég halt meg az édesapja, aki nem volt hívő, de gyermekeit megkereszteltette. (Magyar Kurír)

Elhunyt Szepessy Tibor klasszika-filológus, irodalomtörténész, műfordító

2018. április 16-án elhunyt Szepessy Tibor klasszika-filológus, műfordító, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE BTK) Görög Tanszékének volt vezetője. Takács László egyetemi docens, a PPKE BTK Klasszika-filológia Tanszéke vezetőjének megemlékezését közöljük. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az igazi próféta a saját bőrét kockáztatja

Az igazi próféta tud sírni a népéért, még akkor is, ha az nem hallgat rá - mondta Ferenc pápa a Szent Márta-házban április 17-én reggel bemutatott szentmise homíliájában. A Szentatya a napi olvasmány alapján István diakónus vértanúságáról elmélkedett. (Magyar Kurír)

Főpróbát tartottak az országos vetélkedőre készülő pócsi cigány gyerekek

Roma kulturális vetélkedőre készülnek a máriapócsi cigány gyerekek. Mintegy főpróbaként, a helyi Nemzetiségek Házában adták elő április 14-én mindazt, amivel a megmérettetésre készülnek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A reménység jele

„Elhisszük, hogy Isten a menedékünk, vagy csak kimondjuk ezeket a szavakat?" - kérdez vissza Najla Kassab libanoni lelkésznő, amikor a közel-keleti keresztyének helyzete kerül szóba. A Református Egyházak Világközösségének (REV) elnökét múltheti látogatása végén magyarországi tapasztalatairól és az egyházaink közötti együttműködési lehetőségekről is kérdeztük. (reformatus.hu)

A szívünk fiatal, tele van lelkesedéssel – Ifi papi találkozót tartottak Kaposváron

A kaposvár-donneri Szent Kereszt-plébánián találkoztak április 16-án a Kaposvári Egyházmegye fiatalabb korosztályhoz tartozó papjai. A közös szentmise főcelebránsa Varga László megyéspüspök volt. (Magyar Kurír)

Nyugodt, családi légkörben – XVI. Benedek a bátyjával ünnepelte a születésnapját

Április 16-án töltötte be 91. életévét XVI. Benedek. Az Avvenire olasz katolikus napilap hétfői száma arról tudósított, hogy „az emeritus pápa Georg bátyjával együtt ünnepelt, aki pár napja érkezett Rómába, és nyugodt, családi légkörben töltötték a napot”. (Magyar Kurír)

Egyház és szex – Határokat feszegető kérdések a „Szólj be a papnak” sorozatban

Hatodszorra kiemelt érdeklődést kiváltó témára invitáltak Budapesten a „Szólj be a papnak” beszélgetés-sorozat szervezői. Az Egyház és a szex kérdésköréről telt ház előtt vallott két katolikus, egy evangélikus és egy baptista lelkipásztor április 16-án a Zappa Caféban. (Magyar Kurír)

Gyászhír - Elhunyt Gömbös Kálmán

Szomorú szívvel, de a feltámadott Jézus Krisztusba és az örök életbe vetett reménységgel tudatjuk, hogy elhunyt Gömbös Kálmán az Őrségi Református Egyházmegye egykor gondnoka, egyházkerületi közgyűlési-, és zsinati képviselő, az Őriszentpéter-Szalafői Református Társegyházközség több ciklusban szolgálatot teljesítő gondnoka. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Identitásválságban

Ki vagyok én? Milyen társadalomból származom? Honnan jövök és hová tartok? Milyen értékek fontosak számomra, amiket a gyermekeimnek is tovább adhatok? Hiszek-e Istenben? Milyen lelki-vallási törvények szerint élem a mindennapjaimat? Csupa olyan kérdés, amelyek alapjaiban határozzák meg énképünket és amelyek az iszlám radikalizmus térhódításában is központi szerepet játszottak. (reformatus.hu)

Emléket állítottak Komjátiban Vanyó Lászlónak

A tizenöt évvel ezelőtt elhunyt Vanyó László áldozópapnak, egyetemi tanárnak, képzőművésznek állítottak emléket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komjátiban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzorának mellszobrát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg április 14-én. (Magyar Kurír)

Újságíróképzést indított a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóirodája és az azon belül működő Örömhír Média Alapítvány által szervezett „3 az 1-ben Médiaképzés” keretében 35 hallgató kezdte meg márciusban egyéves tanulmányait. (Magyar Kurír)

Szent Kateri Tekakwitha, a mohawk indiánok lilioma

„A mohawkok lilioma” - sokszor így nevezik Kateri Tekakwithát, az első észak-amerikai őslakos szentet. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, április 17-én. (Magyar Kurír)

Tízéves a londoni Szent István Ház – Püspöki misével és koncerttel ünnepelt a magyar közösség

Tízéves az angliai magyarok egyik legnagyobb központja, a londoni Szent István Ház. A jubileumi ünnepséget április 15-én tartották, ennek keretében Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be hálaadó szentmisét. (Magyar Kurír)

A Kaposvári Egyházmegye huszadik hittanversenyét tartották Csurgón

Mintegy négyszáz résztvevővel rendezték meg április 14-én Csurgón a Kaposvári Egyházmegye huszadik hittanversenyét, melyen többek között a Fatimai Szűzanyáról, Szent László királyról és Brenner János vértanúról mérhették össze tudásukat a fiatalok. Az eseményről Göndics János plébános tájékoztatott. (Magyar Kurír)

Májusban szentelik püspökké Szocska A. Ábelt

Május elején szentelik püspökké Szocska A. Ábel OSBM apostoli kormányzót, akit Ferenc pápa április elején nevezett ki a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé. A szertartások helyéről és idejéről tájékozódhatnak az alábbiakban. (Magyar Kurír)

„Misecsődületet” rendeztek a detroiti magyar katolikus templomban

Mass mobot, „misecsődületet” rendeztek a flash mob, a villámcsődület mintájára a detroiti katolikus magyarok Szent Kereszt-templomában április 15-én. (Magyar Kurír)

Elkezdődött az amerikai lelkész pere Törökországban

Anakara túszaként emlegeti a világsajtó Andrew Craig Brunsont. A török hatóságok által fogva tartott amerikai evangélikus lelkészt hírek szerint szabadon engednék, ha cserében az Egyesült Államok kiadná Törökországnak az USÁ-ban élő hitszónokot, Fetullah Gülent. (euronews.com)

Öngondoskodó háztartásokért karitász program - beszámoló

2018. április 16. - A Katolikus Karitász országos nagyböjti tartós élelmiszergyűjtés és- osztás húsvéti lezárultával újabb országos program vette kezdetét, az „Öngondoskodó háztartásokért - Vetőmag” program. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

A szeretet alkotása

125 évvel ezelőtt, 1893. április 11-én alakult meg a Nagypénteki Református Társaság a Budai Református Egyházközség kebelén. Hogy is jött létre az Erzsébet árvaház Kamaraerdőn? (parokia.hu)

Csernai Balázs mutatott be szentmisét a Fatimai Szűzanya tiszteletére Győrben

Csernai Balázs tapolcai lelkipásztor, teológiai tanár mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére április 13-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

Holokauszt-emléknap - A szalézi szerzetesrend előtt tisztelegtek a Terror Házában

Budapest, 2018. április 16., hétfő (MTI) - A szalézi szerzetesek embermentő munkájára emlékeztek a holokauszt-emléknap alkalmából a Terror Házában - mondta el B. Varga Judit történész, muzeológus az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. (MTI)

Holokauszt-emléknap - Miniszterelnökség: kegyelettel emlékezünk a csaknem hatszázezer magyarra

Budapest, 2018. április 16., hétfő (MTI) - A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Miniszterelnökség kegyelettel emlékezik a csaknem hatszázezer magyar, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatra. (MTI)

Holokauszt-emléknap - Rétvári: bízunk benne, hogy Magyarország a béke szigete marad a zsidóságnak

Budapest, 2018. április 16., hétfő (MTI) - Bízunk benne, hogy Magyarország mindig a béke és a biztonság szigete marad a zsidóságnak, az egész magyarságnak és mindenki másnak, ahol senkinek sem kell félnie, hogy származása, szokásai, kultúrája miatt megkülönböztetés éri - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. (MTI)

A detroiti magyar katolikus templomban "misecsődületet" rendeztek

Washington, 2018. április 16., hétfő (MTI) - A detroiti magyar katolikus templomban vasárnap úgynevezett mass mobot, - a flash mob, a villámcsődület mintájára "misecsődületet" - rendeztek. (MTI)

Holokauszt-emléknap - Főpolgármester-helyettes: Budapest őrzi azok emlékét, akik emberek maradtak az embertelenségben

Budapest, 2018. április 15., vasárnap (MTI) - Budapest őrzi azoknak a hősöknek az emlékét, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben és a remény hordozói voltak a kétségbeesés idején - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes vasárnap Budapesten, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen. (MTI)

Kőrösi Csoma Sándort idézték szülőfalujában születése 234. és halála 176. évfordulóján

Kolozsvár, 2018. április 14., péntek (MTI) - Kőrösi Csoma Sándort idézték szülőfalujában, Csomakőrösön és a szomszédos Kovászna fürdővárosban születése 234. és halála 176. évfordulóján. (MTI)

Vajda Károly az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem új rektora

Budapest, 2018. április 13., péntek (MTI) - Vajda Károly irodalomtörténész, vallásfilozófust, a Selye János Egyetem (UJS) szakvezető egyetemi docensét nevezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöksége az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem megbízott rektorának - közölte a Mazsihisz pénteken az MTI-vel. (MTI)

Mai evangélium – 2018. április 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 6,30-35 (Magyar Kurír)

„Iszonyú kicsi lettem!"

Dr. Széplaki György, a több évtizedes pedagógiai tapasztalattal rendelkező szakember mesélt 1956-os élményeiről, arról, hogy úttörővezetőként is református énekeket énekelt volna, s hogyan hallotta meg a harang szavát. (parokia.hu)

A mennyei és a földi oltár között átjárhatóság van – Szentségimádás iskolája Debrecenben

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tartotta április 13-án a szentségimádás iskoláját a debreceni Szent László domonkos templomban. (Magyar Kurír)

Újabb támadás történt Pakisztánban keresztények ellen

Április 15-én újabb támadás történt Pakisztánban keresztények ellen: vasárnapi szentmiséről távozókra lőttek rá motorkerékpárról ismeretlenek Kvettában. Két ember meghalt, öten megsebesültek - adta hírül a rendőrség. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a Corviale-lakótelepen: A bűn öregíti a szívet, de Krisztus megújít minket

Április 15-én a pápa egy újabb plébániát keresett föl, és szentmisét celebrált Róma külvárosában. Homíliájában arra biztatta a nehézségekkel küzdő Corviale-lakótelep lakóit, hogy hagyják belépni Krisztus igazságát szívükbe. 2013 óta ez a tizenhatodik plébánia, amelyet fölkeresett Róma püspökeként. (Magyar Kurír)

Krisztus jelenvalóvá teszi önmagát számunkra Igéjében, az Egyház szentségeiben, de a másik emberben is.” – papszentelés Máriapócson

Püspöki Szent Liturgia keretében szentelték áldozópappá Grunda Dávid diakónust Máriapócson 2018. április 15-én. (nyirgorkat.hu)

Szellemi box – A posztmodern kor istenkereséséről mutattak be könyvet Nagyváradon

Diósi Dávid gyulafehérvári egyházmegyés pap „»A te arcodat keresem, Uram« (Zsolt 27,8). Puzzle-darabok posztmodern korunk istenkeresőiről/-nek” című új kötetét mutatták be április 13-án a nagyváradi püspöki palota dísztermében. (Magyar Kurír)

Istenes versfolyam Komáromban

Március 21-én immár negyedik alkalommal tartotta Komáromban a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda a helyi katolikus közösséggel együtt az Istenes versfolyam című irodalmi estjét. (Magyar Kurír)

Lelkipásztori munkatársaknak tartottak továbbképzést Marosvásárhelyen

A Gyulafehérvári Főegyházmegye marosi kerületének akolitusainak, lektorainak és lelkipásztori munkatársainak szervezett továbbképzést a Főegyházmegyei Pasztorális Iroda a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánián április 13-14-én. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Ne érdekből, hanem hittel kövessük Jézust!

Ne „érdekből” kövessük Jézust, a csodáiért, hanem hittel keressük őt. Frissítsük fel emlékeinket arról, amit az Úr az életünkben művelt, hogy szeretettel válaszolhassunk szavára - emelte ki Ferenc pápa április 16-án, hétfőn reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában. (Magyar Kurír)

ŐSZRÉGIÓS TALÁLKOZÓT TARTOTT A VÁCI EGYHÁZMEGYE IFJÚSÁGI LELKÉSZSÉGE

Április 6. és 8. között a váci Piarista Gimnáziumban tartotta a Váci Egyházmegyei Ifjúsági Lelkészség (VEIL) a szokásos tavaszi összrégiós találkozóját. A hivatás témában meghirdetett eseményen közel kétszázan vettek részt - tájékoztatott Petneházy András. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Pál Feri: Az okoseszközök tönkreteszik a kapcsolatainkat

A háborúhoz hasonló pusztítást végez a gyermekek személyes kapcsolataiban az okoseszközök használata - mondta Pál Ferenc római katolikus pap az InfoRádió Aréna című műsorában. (Magyar Kurír)

Vetőmagot osztott a Katolikus Karitász – Idén is elindult az „Öngondoskodó háztartások” program

Az országban 254 településen közel 4000 családnak adományozott 11 millió forint értékben vetőmagot a Katolikus Karitász. Az Egri Főegyházmegyében idén 30 településen 915 család kapott segítséget az „Öngondoskodó háztartások” elnevezésű program keretében. (Magyar Kurír)

Különleges hangverseny volt a nagyváradi püspöki palotában

Különleges hangverseny helyszíne volt a nagyváradi püspöki palota díszterme április 15-én: a Partiumi Keresztény Egyetem 2017-ben a macedóniai Ohridban, egy nemzetközi kórusversenyen első díjat nyert énekkara lépett fel, Kovács Gábor vezetésével. (Magyar Kurír)

A szíriai pátriárkák tiltakozása

A szír ortodox-, melkita (görögkatolikus)-, és antiókhiai görög ortodox pátriárkák közös nyilatkozata Szíria bombázásáról. (nyirgorkat.hu)

Főpróbát tartottak a pócsi cigánygyermekek

Roma kulturális vetélkedőre készülnek a pócsi cigánygyerekek. Mintegy főpróbaként, a Nemzetiségek Házában adták elő 2018. április 14-én mindazt, amivel a vetélkedőre készülnek. (nyirgorkat.hu)

ÉLETADÓ SZERZETESSÉG, SZOLGÁLAT ÉS ÖRÖM – SZERZETESEK ZARÁNDOKLATA MÁTRAVEREBÉLY-SZENTKÚTON

„Életadó szerzetesség - Szűz Máriával és Szent Józseffel a szerzetesi úton” címmel rendezték meg április 14-én a magyarországi szerzetesek zarándoklatát a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen. Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi érsek és Jeges Mirjam kármelita perjelnő tartottak előadást. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Kecskeméten rendezték a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hittanversenyét

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében zajlott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hittanversenye április 14-én Kecskeméten, a Piarista Iskola Czollner téri tagintézményében. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A szalézi szerzetesrend előtt tisztelegtek a holokauszt-emléknapon

A szalézi szerzetesek embermentő munkájára emlékeztek április 15-én, a holokauszt-emléknap alkalmából, a Terror Háza Múzeum előtt. (Magyar Kurír)

Híres diákokra emlékeztek a szombathelyi premontrei gimnáziumban

„Premontrei tudós tanárok és híres diákok” címmel rendezték meg a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium hagyományos diákkonferenciáját és házi vetélkedőjét április 12-én. (Magyar Kurír)

Májusban tartják Ábel atya püspökszentelését

Őszentsége Ferenc pápa Szocska A. Ábel OSBM apostoli kormányzót a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé nevezte ki. A szertartások helyéről és idejéről tájékozódhatnak az alábbiakban. (nyirgorkat.hu)

Első hétvégét tartott a Házas Hétvége soproni közössége

Április 6. és 8. között tartotta a Házas Hétvége soproni közössége az Első hétvége elnevezésű rendezvényét Kőszegen Varga János atya, a bécsi Collegium Pazmanianum rektorának vezetésével. A részt vevő házaspárokat segítette Gál Áron és Melinda, Orosz Árpád és Mária, valamint Tóth László és Ágota. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A libanoni pátriárka békefelhívása Szíria népéért

A Szíria közvetlen közelében élő Béchara Boutros Raï libanoni bíboros, a maroniták antiochiai pátriárkája április 14-én, szombaton határozott hangú békefelhívást tett közzé. (Magyar Kurír)

Hittanostalálkozót tartottak Szegeden

A tanév második hittanos találkozóját szervezte a Szeged-Csanádi Egyházmegye, amelynek Szegeden felsővárosi minorita templom és rendház adott otthont április 14-én, szombaton. (Magyar Kurír)

Aki túllépett a korlátain – Bódi Mária Magdolnára emlékeztek Litéren

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért imádkoztak április 14-én Litéren, ahol 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal. (Magyar Kurír)

A holokauszt áldozataira emlékeztek a politikai élet képviselői

A kormány, az MSZP-P és az LMP is közleményt adott ki az emléknapon. Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Miniszterelnökség kegyelettel emlékezik a csaknem […] A A holokauszt áldozataira emlékeztek a politikai élet képviselői bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

A halált az élet követi

Holokauszt megemlékezés és kiállítás megnyitó a Zsilipben Nehéz egy olyan kiállítás megnyitójáról írni, ami rólam szól. Persze nem konkrétan rólam, de mégis. Mert a holokauszt bennem él, nem csak ma, nem csak az emléknapon, hanem minden nap. Mert az, hogy egyáltalán ott lehettem, hogy a szüleim megszülethettek, a nagyszüleim bátorságán és egy nyilas tiszt emberségén […] A A halált az élet követi bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Isten éltesse Győri L. Jánost!

2018. április 13-án, péntek délután köszöntötték családtagjai, barátai és kollégái a hatvan esztendős Győri L. Jánost születésnapja alkalmából a Debreceni Református Kollégium Dísztermében. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Márton Áron életéről készült filmet mutattak be Veszprémben és Várpalotán

Nagy Zoltán mérnök, tanár, hitoktató, Márton Áron-kutató tartott filmvetítéssel egybekötött előadást április 5-én a KÉSZ megyei szervezeteiben, Veszprémben a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskolában és Várpalotán a plébániai közösségi házban. (Magyar Kurír)

Képbe foglalt imádság – április végéig tekinthető meg a zarándokkiállítás Nyíregyházán

2018. április 12 -én „Ablak az örökkévalóságra” címmel, 20 képzőművész alkotásaiból készített vándorkiállítás anyaga került bemutatásra. (nyirgorkat.hu)

Nagy busszal a keskeny úton – Székelyföldön kirándult a zsoboki gyülekezet

37 lelkes gyülekezeti tag vágott neki a háromnapos, rég óta tervezett kirándulásnak. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

„Nagy szeretet vesz körül” – XVI. Benedek pápát köszöntjük születésnapján

Az emeritus pápa ma, április 16-án ünnepli 91. születésnapját. Imádkozzunk XVI. Benedek emeritus pápáért és szándékaira! (Magyar Kurír)

„Keresd a békét…” – Német László nagybecskereki püspök a nemzetközi ministránstalálkozóról

A Vatikánban tárgyal a napokban Német László SVD püspök, a Nemzetközi Ministránsszövetség elnöke. Folynak az előkészületek az idei találkozóra, melyet július 28-a és augusztus 4-e között tartanak Rómában a következő mottóval: „Keresd a békét és járj a nyomában!” (Magyar Kurír)

„Aki zarándokol, jó úton van!” – Varga Józsefné Horváth Mária előadása Sopronban

Április 14-én az Éltető Erő Alapítvány a Rák Ellen szervezésében Varga Józsefné Horváth Mária, a Győri Hittudományi Főiskola nyugalmazott szakigazgatója tartott előadást, Aki zarándokol, jó úton van! címmel a soproni Szent Imre-templomban. Az előadás előtt az alapítvány képviselője, Csiszár Zoltánné köszöntötte a megjelenteket, és röviden bemutatta a szervezetet. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Debrecenben a református és evangélikus szaktanácsadók

Közös elhatározás hívta életre a református és az evangélikus szaktanácsadók találkozóját. Hagyományteremtő szándékkal, immár második alkalommal rendezték meg április elején a szakmai napot, melyre az ország szinte valamennyi tájáról érkeztek Debrecenbe szaktanácsadó pedagógusok. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Hiszek Magyarország feltámadásában

Egy héttel az országgyűlési választások után lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a gondolattal, de úgy érzem, baj van velünk. Nem az országgal vagy a körülményekkel, hanem elsősorban velünk, emberekkel. Az elmúlt időszakban annyi gyűlölettel és haraggal találkoztam minden irányból, ami egyszerűen megrémített. Mi történik velünk? És ami ennél is fontosabb: hogyan változtathatunk ezen? (reformatus.hu)

A szíriai pátriárkák tiltakoznak a bombázások miatt

A szír ortodox, melkita katolikus és antiochiai görög ortodox pátriárkák április 14-én közös nyilatkozatot adtak ki Szíria bombázásával kapcsolatban. Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita fordítását közöljük. (Magyar Kurír)

„Próbáljuk közösen megoldani a gondokat”

A Minority SafePack kezdeményezésről, a kárpátaljai magyarságot sújtó ukrán nacionalizmusról, valamint a hazai és külhoni református óvodák építéséről is szó volt a Generális Konvent elnökségének kétnapos budapesti ülésén. A tanácskozás után kérésünkre Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke foglalta össze a főbb napirendi pontokat. (Kárpátaljai Református Egyházkerület)

Elhunyt Mónus Béla

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának igazgatóhelyettese 48 éves korában, 2018. április 9-én visszaadta lelkét Teremtőjének. (reformatus.hu)

Minden, mit elloptál – Elkészült a Képmás zenekar harmadik klipje

A közelmúltban jelent meg a keresztény könnyűzenét játszó nyíregyházi Képmás zenekar harmadik videoklipje. (Magyar Kurír)

Istenes versfolyam Komáromban

Március 21-én immár negyedik alkalommal tartotta Komáromban a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda a helyi katolikus közösséggel együtt az Istenes versfolyam című rendezvényét. Az eseménynek a Szent Ignác Közösségi Ház adott otthont. A programon fellépők - köztük Bros Gergely komáromi, Bors Imre gyömörei plébános, Both Andrásné óvónő, Horváth Marianna református segédlelkész, Mészáros Sándor baptista lelkész, valamint a katolikus oktatási intézmény egykori diákjai - egy általuk kiválasztott verset osztottak meg a jelenlévőkkel. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Charin Patton: Megbocsátás

(baptist.hu)

Prof. Dr. Almási Tibor – Elragadtatás, Homoszexualitás, Eredendő bűn

A teológiai napok keretében gyülekezetünk vendége volt Prof. Dr. Almási Tibor, a Baptista Teológiai Akadémia rektora. A tanítói alkalomra elkísérte a BTA kamarakórusa Dr. Almási Kornél karnagy vezényletével. (baptist.hu)

A karizmák ünnepén tartják idén az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ministránstalálkozóját

Idén 21. alkalommal rendezik meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ministránstalálkozóját, a hagyományoktól eltérő módon Máriaremetén, méghozzá május 21-én, pünkösdhétfőn, a karizmák ünnepén. (Magyar Kurír)

Mester és tanítvány – a Szent Miklós-iskola jótékonysági hangversenye

2018. április 20-án, pénteken 17.00 órától veszi kezdetét az a jótékonysági hangverseny, melyet a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában zenét oktató Muzsika Zeneiskola tanárai és növendékei adnak közösen a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. (nyirgorkat.hu)

Letölthető Brenner János boldoggá avatásának programfüzete

Az alábbiakban közöljük Brenner János 2018. május 1-i boldoggá avatásának hivatalos programját, egyúttal mellékeljük a szertartás letölthető ima- és programfüzetét. (katolikus.hu)

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetet küldött a buddhisták hagyományos ünnepére

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetben fejezte ki jókívánságait a buddhista vészák ünnep alkalmából. Az üzenet a törvényesség és az átláthatóság kultúrájáért való összefogásra buzdít. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. április 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 6,22-29 (Magyar Kurír)

A hivatás útjára léptek

"Minden nemzedéknek megvan a maga esélye, amellyel neki kell élnie, és csak az évek során derül ki, hogy egyes évfolyamok és személyek hogyan tudnak az Istentől kapott lehetőségükkel élni." (parokia.hu)

Ferenc pápa nyugtalanságának adott hangot a szíriai helyzettel kapcsolatban

Április 15-én délben is elimádkozta Ferenc pápa a szokásos vasárnap déli Mária-imádságot, melyet követően a szíriai bombázásokra és a nagyhatalmak között kiéleződő helyzetre is reagált. (Magyar Kurír)

Kiléptek a négy fal közül

Miközben pénteken újabb bombatámadások érték Szíriát, Najla Kassab libanoni lelkésznő, a Református Egyházak Világközösségének elnöke újabb tanúbizonyságát adta a közel-keleti keresztyének hitének. (reformatus.hu)

Magyarázatok kincsestára

Március elején új bibliakiadást vehettek a kezükbe a Szentírást rendszeresen olvasók és az érdeklődők. A Biblia magyarázó jegyzetekkel, közismertebb nevén a Magyarázatos Biblia a Magyar Bibliatársulat Alapítvány (MBTA) gondozásában jelent meg a Kálvin Kiadónál. A kötetet Nádas Péter író mutatja be április 21-én, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az új kiadásról Pecsuk Ottó református lelkésszel, az MBTA főtitkárával beszélgettünk. A Magyarázatok kincsestára bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Villanófényben Bodó Zoltán

Sok szálból erős kötél A Villanófényben Bodó Zoltán bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A megújult Román Csarnok

Látogatás a felújítás alatt lévő Szépművészeti Múzeumban A A megújult Román Csarnok bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Kitavaszodóban

A keresztény könnyűzene, bár pontos elnevezése, helye és szerepe máig vita tárgya, kétségkívül élő zenei köznyelvként létezik és hat. A kezdetek másolt kazettás, stencilszöveges, kézzel kottázós mozgalmi lendülete után a műfaj új lehetőségeket kapott a rendszerváltozással. Manapság, a nagykoncertek és a CD-lemezek utáni Facebook-korban a gitáros egyházi muzsika széttartóbb, mint valaha, amire jó példa a Boanergész együttes, valamint Olgyay Gábor tavaly év végén megjelent legújabb minialbuma. A Kitavaszodóban bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Elhunyt Forrai Botond OSB

Forrai János Botond OSB életének 89., szerzetességének 69. évében, a betegek szentségével megerősítve, április 1-jén, húsvétvasárnap elhunyt. Temetését április 10-én tartották Pannonhalmán. A Elhunyt Forrai Botond OSB bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Tizennyolc év után

Pál Feri atya befejezi keddi előadás-sorozatát A Tizennyolc év után bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A Szentlélek örömében

Nagycsütörtök estéjén, az utolsó vacsora emlékezetének, az apostolok közössége ünnepének napján mutatta be első szentmiséjét a Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelségének új elöljárója, Mihályi Jeromos. A tihanyi bencés közösség perjele március 29-én hívek sokaságával ünnepelt együtt. A A Szentlélek örömében bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„A világ reménytelenségét a hitünk győzi le”

Kaposvár az irgalom városa volt április 7-én. Ott, a székesegyházban és a közelében álló épületekben rendezték meg ugyanis az isteni irgalmasság kilencedik konferenciáját, idén Bizalom az irgalmas Istenben címmel. A nyitóelmélkedést a házigazda, Varga László püspök mondta, a mise főcelebránsa Beer Miklós váci megyéspüspök volt. A „A világ reménytelenségét a hitünk győzi le” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A megértés hídja épül

Hegyháti roma és magyar családok találkozója Bérbaltaváron A A megértés hídja épül bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Azokhoz kell elmennünk, akik a kegyelem szélére sodródtak”

Interjú a cursillós Berecz Balázzsal a börtönmisszióról A „Azokhoz kell elmennünk, akik a kegyelem szélére sodródtak” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A Székelyföldre érkezett a „Szerzetesek asztalánál” vándorkiállítás

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba, székelyföldi útjának első állomására érkezett április 12-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „Szerzetesek asztalánál” című vándorkiállítása. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Az emberi test Isten csodálatos ajándéka

Április 15-én délben is elimádkozta Ferenc pápa a szokásos vasárnap déli Mária-imádságot a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk. (Magyar Kurír)

Letölthető Brenner János boldoggá avatásának programfüzete

Az alábbiakban közöljük Brenner János 2018. május 1-i boldoggá avatásának hivatalos programját, egyúttal mellékeljük a szertartás letölthető ima- és programfüzetét. (Magyar Kurír)

Szeretettel, kedvvel, erővel – bérmálást ünnepeltek az újpesti Egek Királynéja-templomban

Április 15-én Erdő Péter bíboros a vasárnapi szentmise keretében 29 fiatalnak és felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét az újpesti Egek Királynéja-templomban. (Magyar Kurír)

Béke lámpása-díjat kap Angela Merkel német kancellár

Angela Merkel május 12-én Assisibe látogat, hogy átvegye a Béke lámpása-díjat. Az eseményről Mauro Gambetti, a Szent Konvent kusztosa tájékoztatta a sajtót április 12-én. (Magyar Kurír)

Bérmálás: Sárbogárd - beszámoló

2018. április 14. - Sárbogárdon délután Spányi Antal megyés püspök 31 fiatalt bérmált. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Áttételeken keresztül élünk

Amikor fúj a szél, a bőrünk cserződik, a tüdőnk ellenben kitágul és magába szívja a friss levegőt. Különbséget azonnal érzünk a novemberi metsző hideg szél és a kellemes tavaszi szellő között. Ha fúj a szél, a városból kitakarodik a szmog, és újra kék lesz az ég. A langy esőnek tavaszillata van, a tavasz virága az (baptist.hu)

Húsvéti hittel a raboknál – Püspöki látogatás a csíkszeredai börtönben

Április 2-án, húsvéthétfőn Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke kísértében öten keresték fel a csíkszeredai börtönkápolnát, hogy tanúságot tegyenek a feltámadásról. A fogvatartottak bekapcsolódhattak a rózsafüzér-imádságba, szentmisén vehettek részt és szentgyónást végezhettek. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa második Twitter-üzenete április 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Történelem a filmvásznon

„A legsötétebb óra” azt a néhány napot dolgozza fel, amikor Churchillben megszilárdult az elhatározás: az Egyesült Királyság belép a háborúba. A „Sztálin halála” című film pedig a történelem egyik legvéresebb diktátora életének utolsó fejezetét jeleníti meg a szatíra eszközeivel. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Akinek képeit átjárja a világosság – Muzsinszki Nagy Endre, a Biblia festője

A Muzsinszki Nagy Endre (1886-1975) festőművész Jézus életéről készült képeit bemutató album tavaly év végén jelent meg a Veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiadványaként. (Magyar Kurír)

Megjelent a Vigilia áprilisi száma

A Vigilia ez évi negyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Konferenciával emlékeztek a magyar görögkatolikusok első nagygyűlésének 150. évfordulójára

Százötven éve, 1868. április 16-17-én gyűltek össze első alkalommal a magyar görögkatolikus parókiák képviselői Hajdúdorogon, hogy közös jövőjükről közösen gondolkodjanak. Az évfordulóra április 13-án tudományos konferenciával emlékezett a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. (Magyar Kurír)

Életadó szerzetesség, szolgálat és öröm – Szerzetesek zarándoklata Mátraverebély-Szentkúton

„Életadó szerzetesség - Szűz Máriával és Szent Józseffel a szerzetesi úton” címmel rendezték meg április 14-én a magyarországi szerzetesek zarándoklatát a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen. Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi érsek és Jeges Mirjam kármelita perjenő tartottak előadást. (Magyar Kurír)

Negyven éves az Agapé Kiadó

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte április 14-én az újvidéki Agapé Kiadó. Az évfordulóról ünnepséggel és hálaadó szentmisével emlékeztek meg. (Magyar Kurír)

A szíriai nuncius elítéli a bombázással való fenyegetést

„Szíriát továbbra is háború pusztítja, a lakosság folyamatosan menekül, a nemzetközi közösség pedig nem képes beavatkozni” - Mario Zenari bíboros, Szíria apostoli nunciusa újabb vészkiáltással fordult a világhoz április 12-én. (Magyar Kurír)

Az Eucharisztia ünneplése 26.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. április 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Lk 24,35-48 (Magyar Kurír)

„…kezdték el építeni az Úr templomát.”

(1Királyok 6)* TÖRTÉNELEMBEN CSELEKSZIK AZ ISTEN. - 1. Nem legenda, valóság üdvösségünk története (1). (Dunántúli Református Egyházkerület)

Elítélte az újabb szíriai erőszakot a REV

A Református Egyházak Világközössége (REV) közleményében ismét az erőszak beszüntetését kéri Szíriában, és imádságra hív a békéért. (reformatus.hu)

Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

2018. április 22. (vasárnap) - Húsvét 4. vasárnapján, a Szentatya megírta üzenetét a papi- és szerzetesi hivatásban élőknek: meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Egyházzenei találkozót tartottak a Székelyföldön – KÉPRIPORT

Április 14-én tartották Székelyvarságon a székelyudvarhelyi főesperesi kerület huszadik egyházzenei találkozóját „Vígan énekeljetek az Úrnak, te egész Föld!” mottóval. A rendezvény a helyi plébánia és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola szervezésében valósult meg. (Magyar Kurír)

Díjat nyert a vatikáni csendőrségről készült dokumentumfilm

Az argentínai Arfecine filmfesztivál elismerésében részesült az a dokumentumfilm, amely a pápa és a Vatikán biztonsága felett őrködő csendőrökről készült. A vallási témájú filmek nemzetközi fesztiválja április 7-én a legjobb rendező díjával tüntette ki Cesare Cupponet, a film rendezőjét. (Magyar Kurír)

A pennsylvaniai Villanova Katolikus Egyetem küldöttségét fogadta Ferenc pápa

A Kelemen-teremben találkozott április 14-én Ferenc pápa az amerikai Villanova-egyetem hetvenfős küldöttségével. A Villanovai Szent Tamásról elnevezett intézményt ágostonos szerzetesek alapították 1842-ben a philadelphiai érsekséghez tartozó Radnor Township-ben. (Magyar Kurír)

Isten emberei – Az elhunyt főpásztorokra emlékeztek Pécsen

Elhunyt főpásztoraira emlékezett a Pécsi Egyházmegye április 12-én. Cserháti József püspök halálának évfordulóján Udvardy György megyéspüspök a székesegyház altemplomában mutatott be szentmisét. (Magyar Kurír)

A láthatók láthatatlanjának szobrásza – Maria de Faykod evangéliumi esztétikájáról

Maria de Faykod ezúttal is csak néhány napra hagyta el dél-franciaországi, Aups melletti napfényes műtermét és szoborparknak berendezett, vadregényes szabadtéri múzeumát. A hazanézés apropója most is egy kiállításmegnyitó volt. (Magyar Kurír)

Damaszkuszba és Aleppóba látogatott a szalézi rendfőnök

Ángel Fernández Artime április 5-én érkezett Damaszkuszba, ahol a helyi szalézi közösséggel és fiatalokkal találkozott. 7-én Aleppóba utazott, ahol videoüzenetet tett közzé. (Magyar Kurír)

Phil Bosmans: Az öröm virágait neked kell elültetned

Phil Bosmans (1922-2012) belga római katolikus pap, író élete jelentős részében egykori börtönviseltekkel, betegekkel, fogyatékkal élőkkel, idősekkel, szüleik által elhagyott gyerekekkel foglalkozott. Könyvei több százezer példányban jelentek meg, elsősorban német nyelvterületen. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Levelet írtak a brazil püspökök Ferenc pápának

Április 10-20-ig tartja Aparecidában 56. közgyűlését a brazil püspöki konferencia, mely során kiemelt témaként foglalkoznak a papképzéssel, tekintettel a katolikus egyház előtt álló számos kihívásra. A 477 főből álló püspöki kar létszámát tekintve a világ legnagyobb katolikus püspöki konferenciája. (Magyar Kurír)

Miért támad kétely a szívetekben? Valóban én vagyok!

Húsvét 3. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 24,35-48) (Magyar Kurír)

Mária igazi gazdagsága Jézus – Csernai Balázs atya szentmisét mutatott be a Fatimai Szűzanya tiszteletére

Április 13-án Csernai Balázs tapolcai lelkipásztor, teológiai tanár mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Elhunyt Csúry László toronyórakészítő mester

Március 23-án, 102 éves korában elhunyt Csúry László szegedi órás- és toronyórakészítő mester, aki toronyórákkal kapcsolatos ügyekben évtizedeken át volt a Magyar Katolikus Egyház főtanácsadója - tájékoztatott Takács József toronyóratörténeti kutató, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegyei Levéltár és Könyvtár nyugalmazott vezetője. (Magyar Kurír)

A Délvidékre látogatott Bábel Balázs érsek

A délvidéki Kúlán tett látogatást Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek április 13-án, hogy részt vegyen a helyi magyar művelődési központ 150 éves jubileumi ünnepségén. (Magyar Kurír)

Az Isteni Szeretet kegyhelyen nyitja meg a Mária-hónapot Ferenc pápa

A Szentatya május 1-jén, kedden délután fölkeresi a Róma határában található Isteni Szeretet elnevezésű Mária-kegyhelyet - jelentette be a Szentszék sajtóközpontjának igazgatója. (Magyar Kurír)

„Nem bűnösöket akarunk keresni” – Folytatódott a bencés rendtörténeti konferenciasorozat

Április 13-án tartották a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején” című tudományos konferenciasorozat harmadik alkalmát Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltárban. (Magyar Kurír)

Kocsis Fülöp vezetett feltámadási szertartást Ungváron

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezetett április 7-én, szombaton feltámadási szertartást és végzett pászkaszentelést a Kárpátalja legszebb műemlékei közé tartozó ungvári Szent Kereszt felmagasztalása székesegyházban. (Magyar Kurír)

Regionális találkozót szerveztek Nagyszalontán az eucharisztikus kongresszusra készülve

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve öt regionális találkozót szerveznek a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében. Az első összejövetelt április 12-én, csütörtökön Nagyszalontán tartották. (Magyar Kurír)

Felvételt hirdet a szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium a 2018/19-es tanévre

A Szombathely belvárosában található, II. János Pálról elnevezett egyetemi szakkollégium a 2018-2019-es tanévben is várja az egyetemre készülő érettségizőket, de a már egyetemistákat és főiskolásokat is. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. április 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Jn 6,16-21 (Magyar Kurír)

Régebbi anyagok az archívumban