Lapszemle

Más egyházak, felekezetek honlapjainak híreit, információit, illetve világi lapoknak a kereszténységről szóló tudósításait gyűjtjük itt egybe. Az anyagok a forrás eredeti oldalán olvashatóak. A közölt hírek nem tükrözik egyházunk hivatalos véleményét.

Régebbi anyagok az archívumban

„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Mai evangélium – 2018. június 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,38-42 (Magyar Kurír)

A magvető reménységével

Hálaadó istentiszteleten vették birtokukba gyülekezeti otthonukat, a Magvető Házát a csömöri reformátusok szombaton. Az építkezés nem áll meg, következő lépésként a templomot szeretnék felépíteni. (reformatus.hu)

Az első és az egyetlen

Állítása szerint az udvarlásban gyerekes és naiv volt, leendő felesége mégis határozottnak és megbízhatónak látta. A nő viszont saját magát nem tartotta alkalmasnak arra, hogy lelkészfeleség legyen. Férje rácáfol, azt mondja, nem is kaphatott volna nála jobb társat. Egy lelkészházaspár egymásra találásának története. (parokia.hu)

Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József. (Magyar Kurír)

Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József. (Magyar Kurír)

A lélek vendége

„A nagy dolgok csöndben teljesednek be… a belső tekintet világosságában figyelmünket a legrejtettebb, legcsöndesebb eseményre akarjuk fordítani, amelynek titkos forrásai Istenben vannak elrejtve, és láthatatlanok az emberi szemnek.” A A lélek vendége bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Szegény Szentlélek, mennyi munkája lehet” velünk!

Június 6-án délelőtt a Szentatya folytatta a bérmálásról megkezdett katekézis­so­ro­zatát. Hangsúlyozta, hogy a Szentlélek ajándékát mindnyájan azért kaptuk, hogy továbbadjuk másoknak, hogy kilépjünk magunkból, és egymás megszentelődésén munkálkodjunk. Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk. A „Szegény Szentlélek, mennyi munkája lehet” velünk! bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A szelídség lelkülete

Bábel Balázs érsek vezette a Jézus Szíve-búcsú körmenetét Kalocsán A A szelídség lelkülete bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Múltőrzés Vácon

Valamivel több mint egy évvel az alapkőletétel után, május 31-én átadták és megáldották a Váci Püspöki és Káptalani Levéltárat, amely a környék utca saroktelkén épült fel. A környék arculatához is jól illeszkedő, impozáns épületet Kokas László tervező-építész álmodta meg, a kivitelezés Urbán Péter és csapata munkáját dicséri. A Múltőrzés Vácon bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Ülésezett a püspöki konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 5-én és 6-án megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, a testület titkára június 7-én számolt be az ülésen tárgyalt témákról. A Ülésezett a püspöki konferencia bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom”

A Katolikus Szeretetszolgálat idősotthonainak dolgozói és lakói évről évre közösen vesznek részt Mátraverebély-Szentkúton a Jézus Szíve-zarándoklaton. Az idei alkalmat június 8-án, pénteken tartották. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt. A „Nem hagy nyugodni az én Krisztusom” bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Találkozás, imádság, tánc

Huszonkettedik alkalommal találkoztak Poznań közelében, a Lednica-mezőn a lengyel fiatalok, hogy együtt ünnepeljék a keresztény hit ajándékát. A június 2-i rendezvény résztvevőit, a mintegy nyolcvanötezer fiatalt Ferenc pápa is üdvözölte üzenetében. A Találkozás, imádság, tánc bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes

A budapesti piarista rendház tagjaival, valamint híveivel és volt hittanosaival együtt ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját Kállay Emil piarista szerzetes, egykori tartományfőnök. A budapesti piarista kápolnában június 8-án tartott szentmisét Labancz Zsolt tartományfőnök mutatta be. A Vasmiséjét ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Megtartó szeretettel

Szeretetnapot rendeztek Győrben június 10-én Böjte Csaba és általa pártfogolt gyerekek részvételével és javára. A jótékonysági kulturális és gasztronómiai fesztivált a Győri Egyházmegye „Adj örömmel!” mottóval hirdette meg, immáron tizenhatodik alkalommal. A Megtartó szeretettel bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Missziójuk Krisztus iránti személyes szeretetből fakadjon

Erdő Péter papokat és diakónusokat szentelt Esztergomban A Missziójuk Krisztus iránti személyes szeretetből fakadjon bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

A szőlőtőről az oltárra – A gyulafehérvári misebor útján

A Gyulafehérvári Főegyházmegye miseborának nyomába eredt Bőjte Csongor, a gyulafehérvári papnevelő intézet növendéke. A bor útján kalauza Tóth Csaba, az érsekség borásza volt. (Magyar Kurír)

2018.06.17.

E heti lapszámunkban többek közt olvashatnak a győri jótékonysági fesztiválról, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek írását a papszentelések idején, illetve beszámolunk az esztergomi diakónus és papszemtelésről A 2018.06.17. bejegyzés először a Új Ember jelent meg. (Új Ember)

Egy emberarcú kastély: Bonchida

Szemet-lelket gyönyörködtető kirándulásként érdemes ellátogatnunk a bonchidai kastélyba, amely Erdély egész művészettörténetének nemes összefoglalása. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 17-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Közös gondolkodás a háláról a teremtésvédelem jegyében

„A hála mint a fenntarthatósági fordulat alapja” címmel rendeztek teremtésvédelmi konferenciát június 16-án a Párbeszéd Házában. A rendezvényen többek közt Erdő Péter bíboros, prímás is felszólalt. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 16-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

A varjak szeretik a cseresznyét – Schmidt Egon ornitológus írása

Laci fiammal és feleségével, Edittel május 18-án reggel Badacsonyba mentünk, ahol egészen fent, az erdőhatárnál egy kis nyaralójuk van. (Magyar Kurír)

Négy pappal gazdagodott a Veszprémi Főegyházmegye

A veszprémi Szent Mihály-bazilikában június 15-én Márfi Gyula érsek áldozópappá szentelte Merva Péter, Simon László, Szabó Zoltán és Tóth Tamás diakónusokat, valamint akolitussá avatta Tiszta Zsoltot. (Magyar Kurír)

Tizenöt éves a BBTE zenepedagógiai képzése

A 2003-ban alakult intézetet egésznapos programmal, istentisztelettel, hangversennyel ünnepelték. (Erdélyi Refomátus Egyházkerület)

Seholországban

A „Sosem voltál itt” című amerikai film főhősének egyáltalán semmi sem fáj már - és ez rémisztőbb bármilyen csapdában vergődő lélek rúgkapálásánál. (Magyar Kurír)

A keresztény kultúra védelme is bekerülhet az alaptörvénybe

Magyarország keresztény kultúrájának védelme is bekerülne alaptörvénybe az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által június 14-én megszavazott módosító indítvány szerint. (reformatus.hu)

Fagyizáskor gondoljunk a szíriai gyerekekre!

Június végéig még támogathatjuk - akár egy fagyi árával is - a háborús körülmények között élő gyerekeket. Adományaikkal a szíriai református egyházak vasárnapi iskolai programját segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). (reformatus.hu)

Régi zenei napok lesznek Vácon

Az idei évben Vácon rendezik meg a Régi Zenei Napok fesztivált, mely június 30. és július 7. között várja páratlan kurzus- és koncertkínálattal a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget. (Magyar Kurír)

Lelkesítő családi nap

Keresztyén családi napot szervez az Abaúji Református Egyházmegye július 7-én Abaújváron. (reformatus.hu)

Az Eucharisztia ünneplése 31.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják. (Magyar Kurír)

Egyetemisták szakácskönyve

A Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség gondozásában most megjelent „Egyetemisták szakácskönyve” egy különleges gyűjtemény. A kötetben szereplő receptek elkészítése nem bonyolult, nem kíván nagy előképzettséget, mégis nagy sikert arathatunk vele akár baráti körben, akár másutt. (Magyar Kurír)

Nagy előrelépés Isten Szolgája Mindszenty József bíboros szenttéavatási ügyében

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány közleményét adjuk közre. (Magyar Kurír)

Vasárnapi levelek – Hol a csend mostanában?

Jókai Anna Vasárnapi levelei közül ma a zajról és a csendről olvashatnak új, állandó rovatunkban. (nyirgorkat.hu)

Mai evangélium – 2018. június 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mk 4,26-34 (Magyar Kurír)

Presbiterek vasárnapjára

„Nem új keletű dolog a presbiteri tisztség, már az ősegyházban is voltak, akik a gyülekezetek lelki vezetőjét segítették. Hallatlan megtiszteltetés, hogy az Úristen feladatot bíz ránk, és az erőt is megadja annak elvégzéséhez." Huszár Pál írása. (reformatus.hu)

„…meglátogatta népét, és váltságot szerzett neki.”

(Lukács 1,67-80) Kórházban voltam, beteglátogatáson. Gyakran jutok el börtönökbe is, szolgálatra, látogatásra. Hálásak a betegek, a fogvatartottak ezekért a látogatásokért: - általunk érkezik valami hozzájuk a „kinti, mindennapi, egészséges, szabad, normális” világból; - miközben reményt, erőt ad nekik, hogy még emlékeznek rájuk, még nem írták le őket végképp. (Dunántúli Református Egyházkerület)

„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára. (Magyar Kurír)

Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben. (Magyar Kurír)

Nemes szerepem

Gyermeket neveltem, etettem, meleg helyre fektettem, vele nevettem, ebben leltem kedvem. Egyszer-egyszer elfenekeltem, mert fegyelmeztem, de nem kegyetlen tettel, mert szerettem. Boldog apák napját kíván az MBE Férfimissziója! (baptist.hu)

Az apák férfivá nevelik a fiúkat

„Aminthogy azt is tudjátok, hogy mint gyermekeit az apa, mindenkit egyenként intettünk és buzdítottunk, és kérve kértünk titeket: éljetek Istenhez méltó módon, aki az ő országába és dicsőségébe hív titeket.” (1Thessz 2,11-12) A férfiak nevelik férfivá a fiúkat Természetes, hogy különbözőképpen kell nevelni a fiúkat és a lányokat, egyszerűen mert mások. Néha nagyon mások. Ugyanakkor (baptist.hu)

Figyelmesen járjunk az emberek között – Regionális karitászévzárót tartottak Esztergomban

Hároméves képzést szervezett tagjainak az Esztergom-Bajóti Karitász Régió. Az esztergom-szentgyörgymezői templomban Erdő Péter bíboros, prímás és Écsy Gábor országos karitászigazgató június 16-án szentmise keretében adták át a tanfolyam sikeres elvégzését jelző emléklapokat. (Magyar Kurír)

A szeretet a legnagyobb hajtóerő – Papszentelést ünnepeltek Egerben

Ternyák Csaba egri érsek Pintér Bálint, Soltész Ádám, Resch András és Resch Tamás ötödéves papnövendékeket diakónussá, Czókoly Sándor és Drahos Dávid diakónusokat pappá szentelte június 16-án az egri bazilikában. (Magyar Kurír)

„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára. A szentmisén koncelebrált Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, valamint az Egyházmegye papsága. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Lépjünk bátran arra az útra, ami felülről meg van írva – Egyházmegyei Te Deum Máriagyűdön

Harmadik éve adnak hálát Máriagyűdön a Pécsi Egyházmegye iskoláinak tanulói és tanárai az elmúlt tanév sikereiért, örömeiért. Idén tíz iskola mintegy háromszáz diákja gyűlt össze június 14-én az egyházmegye kiemelt kegyhelyén. (Magyar Kurír)

Tükörtojás tálalva – Látogatás az Epreskertben

A Képzőművészeti Egyetem tanév végén megrendezett kiállításai mindig tartogatnak meglepetéseket. Az epreskerti Székely Bertalan-, Lotz- és Benczúr-műtermekben, a Stróbl-műteremházban és a többi pavilonban, meg persze az Andrássy úti főépületben sokféle alkotást láthatunk ilyenkor. (Magyar Kurír)

Ülésezett a Hierarchák Tanácsa

Június 12-én a debreceni Metropóliai Hivatalban tartotta meg soron következő rendes ülését a Hierarchák Tanácsa, mely a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (Görögkatolikus Metropólia) legfőbb döntéshozó testülete. Tagjai a magyar görögkatolikus főpásztorok, így Szocska Ábel atya, aki eddig apostoli kormányzóként volt tagja ennek a tanácsnak, most mint fölszentelt püspök kapcsolódott be az ülés munkájába. (nyirgorkat.hu)

Személyi változások a Győri Egyházmegyében

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2018. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Kincset érő könyvek éjszakája

Könyvkötéstörténeti kiállítással és igazi különlegességgel készül a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára a Múzeumok Éjszakájára. Az elmúlt öt évszázad könyvkötészetét bemutató tárlatról Oláh Róbertet, a Nagykönyvtár tudományos igazgatóhelyettesét, a kiállítás kurátorát kérdeztük. (reformatus.hu)

Egy keskeny sikátor lépcsőjén – Emlékmorzsa a Szeretetnapról

Vörösháziné Ádám Zsuzsa írását olvashatják egy apró „boldogságmorzsáról”, melyet a június 10-i győri Szeretetnapon kapott ajándékba családjuk. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa a családi társulatok fórumához: Tanúsítsátok a családi szeretet örömét!

A pápa június 16-án délben az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta az olasz Családi Társulatok Fórumának mintegy százötven tagját. (Magyar Kurír)

„Aludj máskor!” – Aporos diákok sikere a középiskolai csapatok versenyén

Az Aludj máskor! című vetélkedő középiskolás csapatok 24 órán át tartó, sokszínű, tartalmas megmérettetése. Győrben 13. alkalommal játszhattak egymással az ötvenfős iskolai válogatottak június 9-én. Nyolc győri, egy soproni és egy szolnoki középiskola csapata versenyzett az idei évben. A diákok műveltségi feladatokat oldottak meg, játszottak, táncoltak, sportoltak, barátságokat kötöttek, s közben képviselték iskolájuk értékrendjét. A tíz csapatból egyedüli katolikus iskolaként az Apor csapata a keresztény hitről tett tanúságot. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek Szanyban

Május 24-én a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola munkatársai és diákjai Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek. A megemlékezés lelki csúcspontja az ünnepi szentmise volt, amelyet Veres András győri megyéspüspök a helyi plébániatemplomban mutatott be. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A reménység alapvető emberi jog – Munkájukért kitüntetett embereket fogadott a pápa

A Munka Mesterei olaszországi szövetség nemzeti összejövetelének mintegy hatszáz tagját fogadta Ferenc pápa június 15-én délben a VI. Pál teremben. A pápa beszédében a legelső emberi jognak nevezte a reménységet, amely a jövőbe tekint, s amelytől méltó emberi életet és munkalehetőséget vár. (Magyar Kurír)

Dér Katalin: Próféciák a Messiásról

A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. Legújabb könyvében az Ószövetség Messiásról szóló próféciáit elemzi - mintegy negyven forrást emgadva -, kiemelve: Isten számtalan próféciát adott, hogy minden kor minden embere, mindaz, aki hall róla, felismerje Őt. (Magyar Kurír)

„A mag magától terem...”

Évközi 11. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 4,26-34) (Magyar Kurír)

Hatgyermekes család legkisebb lányát keresztelte meg Veres András a családok éve alkalmából

A soproni Szent Imre plébánia hívei és a város schönstattos családjai - a közösség tagjai, amelyhez Petrekovich-Perjés Borbála és Kalitz Péter tartozik -, különleges alkalomra gyűltek össze június 15-én délután: a hatgyermekes család legkisebb lányát keresztelte meg Veres András győri megyéspüspök. (Magyar Kurír)

Azbej Tristan: Gyakran a keresztény egyházak sem merik felvetni a keresztényüldözést

Gyakran a keresztény egyházak sem merik felvetni a keresztényüldözést, és nem merik nevén nevezni a dolgokat - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek a kanadai Ottawából június 14-én este telefonon. (Magyar Kurír)

A hívő ember Istenre bízza életét – Páduai Szent Antal-búcsút ünnepeltek Déván

Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója mutatott be búcsúi szentmisét június 13-án a dévai ferences templomban. (Magyar Kurír)

Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen

A pécsi püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz június 23-án. Az idei rendezvény kiemelt városa Pécs - témája a család. (Magyar Kurír)

Népbetegséget gyógyítana találmányával a refis diák

Berzsák Bulcsú, a Baár-Madas Református Gimnázium 11. osztályos tanulója az általa kifejlesztett tartásjavító hátizsákkal kiemelt dicséretet nyert a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen. Az ünnepélyes eredményhirdetés után arról beszélgettünk, milyen út vezetett idáig. (reformatus.hu)

Mai evangélium – 2018. június 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,33-37 (Magyar Kurír)

Múzeumok éjszakája - sajtótájékoztató - beszámoló

2018.06.15. - Az idén 10 éves múltra tekint vissza a székesfehérvári Múzeumok Éjszakája a város és környékének egyik legkedveltebb és leggazdagabb kulturális rendezvénye, amely évről évre egyre több látogatót vonz az év legrövidebb éjszakáján. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Mert élni jó! – „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó”

Május 25-én, pénteken Írországban népszavazást tartottak arról, hogy lazítsák-e az országban az abortuszra vonatkozó törvényi feltételeket. Az abortusz etikai kérdéséről Roska Péter morálteológus és munkatársai írását adjuk közre. (Magyar Kurír)

Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? – Ferences diákok nyerték az innovációs tehetségkutatót

Első helyezést ért el június 5-én Budapesten a szentendrei Ferences Gimnázium két növendéke, Matányi Marianna és Kákonyi Marcell az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Találmányuk az agyi kérgestest problémáit segít feltérképezni gyorsan, olcsón és egyszerűen. (Magyar Kurír)

15. századi ősnyomtatványt kaptak vissza a ferencesek az Országos Széchényi Könyvtártól

Kettős könyvátadást tartottak június 11-én az Országos Széchényi Könyvtárban. A magyarországi ferences rend visszakapott egy 15. századi ősnyomtatványt a könyvtártól; Mikes Kelemen „Törökországi levelek” című művének több mint százéves díszkiadása Amerikából hazatérve került az OSZK gyűjteményébe. (Magyar Kurír)

Hoser érsek: A „Humanae vitae” enciklika prófétaian előre látta a fogamzásgátlás következményeit

Ötven éve, 1968. július 25-én jelent meg VI. Pál pápa „Humanae vitae” kezdetű enciklikája a helyes születésszabályozásról. Az évforduló alkalmából a lengyel Katolikus Hírügynökség (KAI) június 12-én újságírók számára szervezett találkozót a Lengyel Püspöki Konferencia Titkárságán. (Magyar Kurír)

Huszonöt éves a jánosházi Szent Imre Általános Iskola

Szentmisével és sokszínű műsorokkal ünnepelte június 13-án megalakulásának 25. évfordulóját a Szent Imre Általános Iskola a Vas megyei Jánosházán. (Magyar Kurír)

Hálaadás az igazság szolgálatában – Te Deum a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Hálaadó szentmisét mutatott be június 10-én Szuromi Szabolcs Anzelm OPraem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a 2017/2018-as akadémiai év végén Budapesten, az Egyetemi templomban. Szuromi Szabolcs Anzelm szentbeszédét teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 15-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Mi legyek, ha nagy leszek? – Szakmákkal ismerkedtek a jánosházi iskolások

Szakmákkal ismerkedtek a jánosházi Szent Imre Általános Iskola második osztályos tanulói május 28-án. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A nők kihasználása bűn Isten ellen

Június 15-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén Ferenc pápa a nők tárgyként való kezelése, kihasználása ellen emelte fel szavát. Emlékeztetett rá, hogy minden férfi mellett kell hogy álljon egy nő ahhoz, hogy a férfi Isten képe és hasonlatossága legyen. (Magyar Kurír)

Akik a remény útján haltak meg

Ökumenikus megemlékezést tart a Sant Egidio közösség június 20-án, a Menekültek Világnapján azokról az embertársainkról, akik a „remény útján haltak meg”: akik háború, terrorizmus, elnyomás és nyomor elől menekültek Európába és tízezrével veszítették életüket az úton. (reformatus.hu)

Az egyháznak elemi érdeke a szabályszerű gazdálkodás

A Magyarországi Református Egyház vezetőinek látogatásával megkezdődött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei egyházi találkozóinak sorozata. Az ÁSZ évek óta visszatérően szervez egyeztetéseket a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel, a megbeszélésnek ezúttal az egyházak mint intézményfenntartók első számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatainak megosztása adott különös aktualitást. (reformatus.hu)

A pápa Genfbe látogat

Az Egyházak Világtanácsa 70 éves jubileuma miatt különös figyelem övezi a szervezet vezetőtestületének idei ülését Genfben. A Központi Bizottság ma kezdődő ülésére Ferenc pápa is ellátogat. (reformatus.hu)

Ízesítsd meg mások életét!

A 72 óra kompromisszum nélkül ifjúsági akció arra buzdítja a magyar fiatalokat, hogy tegyenek közösen másokért, segítsenek ott, ahol igazán szükség van rájuk. Az ország bármely pontjáról várják az önkénteseket, augusztus végéig még szervezőnek is lehet jelentkezni. (reformatus.hu)

A szívet kell követni, mert a Jóisten oda beleírta, hogy mire gondolt – Interjú Lakatos Lászlóval

Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus lelkész június 14-én tölti 84. évét. Születésnapja alkalmából Polyákné Tóth Nóra beszélgetett a lelkipásztorral. (Magyar Kurír)

Hoffmann Rózsa kapta a Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat

Az egykori köznevelési államtitkárt a magyar köznevelés és a keresztény nevelés ügyéért hosszú idő óta végzett elkötelezett, példamutató munkásságáért tüntette ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete. (Magyar Kurír)

Készüljünk az ifjúsági világtalálkozóra!

2019. január 22. és 27. között a közép-amerikai Panamaváros ad otthont az ifjúsági világtalálkozónak (IVT). A Katolikus Egyház legnagyobb ifjúsági rendezvényére, amelyre a Szentatya is ellátogat, 250 ezer fiatalt várnak a szervezők. (Magyar Kurír)

Istenbe gyökerezve – Aranyjubileumát ünneplő nővért köszöntöttek Nagybányán

Június 8-án, Jézus Szíve ünnepén a helyi katolikus közösség Rosalba Gallarotti nővért, a Jézus Szíve Kis Leányai kongregáció tagját is köszöntötte rendbe lépésének ötvenedik évfordulója alkalmából a partiumi Nagybányán. (Magyar Kurír)

Nő az egyházi alapintézmények és közgyűjtemények működésének támogatása

Tovább nő az egyházi alapintézmények működésére, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékának kiegészítésére fordítható összeg jövőre. Míg 2018-ban 9,1 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 2019-re 10,5 milliárd forintot terveznek. (Magyar Kurír)

Isten szolgái a festőművész szemével

Díjasaim és barátok címmel, portrék és montázsgrafikák alcímmel jelent meg kiadványa Komiszár János Holló László-díjas festőművésznek. A 77 alkotást tartalmazó kiadványba a rajzok tavaly október óta, szó szerint éjjel-nappal készültek. A grafikák között megtalálhatjuk Szocska A. Ábel püspök atya és Kapin István parókus atya arcképét is. A festőművészt 1949. augusztus 20-án keresztelték meg a máriapócsi bazilikában és a nemzeti kegyhely azóta is fontos szerepet tölt be életében. (nyirgorkat.hu)

Gyulán találkozott a Szeged-Csanádi Egyházmegye papsága

Hagyományosan Gyulán rendezik meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye papságának éves találkozóját, melyre ezúttal június 13-án került sor. Az esemény első részét a katolikus közösségi házban tartották, majd a belvárosi templomban folytatták. (Magyar Kurír)

Megjelent az Új Ember június 17-i száma

Az Új Ember ez évi huszonnegyedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe. (Magyar Kurír)

Papi válogatott – Országgyűlés: 6-0

A kupát is elhódították a katolikus lelkipásztorok 2018. június 13-án a dabasi tornán, a lelkipásztorok és az Országgyűlés csapata közötti mérkőzésen. (nyirgorkat.hu)

Futball VP tippjáték eredmények

A Futball VB tippjátékunk eredményeit a lejátszott mérkőzések után folyamatosan frissítjük. (nyirgorkat.hu)

Aludj máskor! – Városi középiskolai verseny aporos diákok győzelmével

Az Aludj máskor! című vetélkedő középiskolás csapatok 24 órán át tartó sokszínű, tartalmas megmérettetése. Győrben 13. alkalommal játszhattak egymással az ötvenfős iskolai válogatottak június 9-én. Nyolc győri, egy soproni és egy szolnoki középiskola csapata versenyzett az idei évben. A diákok műveltségi feladatokat oldottak meg, játszottak, táncoltak, sportoltak, barátságokat kötöttek, s közben képviselték iskolájuk értékrendjét. A tíz csapatból egyedüli katolikus iskolaként az Apor csapata a keresztény hitről tett tanúságot. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Futballbajnokságot rendeztek a Szombathelyi Egyházmegye ministránsainak – KÉPRIPORT

Szentpéterfán rendezték meg június 9-án a Szombathelyi Egyházmegye középiskolás korú ministránsainak meghirdetett focibajnokság döntőjét. (Magyar Kurír)

Böjte Csaba a focivébéről: „Nézzétek a meccset, és döbbenjetek rá, hogy egy hazug világban éltek”

Böjte Csaba ferences szerzetesnek a tegnap kezdődött labdarúgó-világbajnokságról június 14-én írt gondolatait adjuk közre. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenetet küldött az angliai életvédő napra

Üzenettel fordult a Szentatya az angliai és walesi püspöki konferenciához a június 17-i életvédelmi nap alkalmából, amelyet idén az emberkereskedelem tragédiájának szentelnek. (Magyar Kurír)

Erős vár a mi Istenünk! – rádióműsor – 2018. május 28.

Erős vár a mi Istenünk! - Az evangélikus egyház félórája. (NAVA_Video)

Erős vár a mi Istenünk! – rádióműsor – 2018. május 14.

Erős vár a mi Istenünk! - Az evangélikus egyház félórája. (NAVA_Video)

Állásajánlat – Máriapócs

A nyírlugosi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola tanítót keres angol műveltségterülettel. (nyirgorkat.hu)

Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai hívek

Május végén Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai egyházközség tagjai Kótai László plébános vezetésével. A programot Varga Györgyné nyugdíjas hitoktató szervezte. A jánossomorjai zarándokok elsőként a mariazelli bazilika kincstárának gyűjteményét tekintették meg. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Mai evangélium – 2018. június 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,27-32 (Magyar Kurír)

Isten élő molinója

Zénó Isten élő molinójaként tesz tanúságot hite mellett, amely megmentette őt, a fókuszban ez áll. És ennél jobb reklám nem is kell annak a gondolatnak, hogy a kutyából is lehet olykor szalonna. (parokia.hu)

Szeretetközösségben az ügyfelekkel

A családi életben és a hivatásban is odaadással fordul mások felé Dr. Rácz Mária. A Tiszáninneni Református Egyházkerület jogtanácsosa azt vallja: ügyvédként nemcsak az a feladata, hogy jogi problémákat oldjon meg, hanem hogy reményt és hitet adjon az embereknek. Eddig elért eredményeiért és magas színvonalú munkájáért Bizony Ákos Kitüntető Jogi-díjat vehetett át Miskolc Város Önkormányzatától. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Kadarkútiak Kálvin nyomában

Az elmúlt esztendőben a kadarkúti gyülekezetből indult kezdeményezésnek és a Reformációi Emlékbizottság 300.000 Ft-os támogatásának köszönhetően (REB-16-2-PROG-0054 pályázati azonosítójú projekt), Isten áldását érezve, sikeresen tartottuk meg a Kaposvár-környéki gyülekezetekben „A reformáció története, értéke és hatása” című előadássorozatot és a hozzá kötődő két koncertet. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Búcsújárás a Fatimai Szűznél - beszámoló

2018.06.13. - A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáró helyén, Alsószentivánon májustól októberig, minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napjain tartanak zarándoknapot. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Múzeumok éjszakája - sajtótájékoztató

2018.06.15. - A délelőtt 10 órakor a székesfehérvári Püspöki Palota dísztermében kezdődő sajtótájékoztató témája a 2018. évi székesfehérvári Múzeumok Éjszakája kulturális rendezvény. (Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye)

Összeomlás - kerekasztal-beszélgetés

Kerekasztal-beszélgetés a nagy bibliai és történelmi kollapszusokról! Hogyan omlik össze egy rendszer? Milyen egy katonai összeomlás? Hogyan omlott össze néhány hét alatt a Monarchia és a történelmi Magyarország? Miben különbözik a természeti katasztrófa és az emberi-közösségi kollapszus? (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Családban maradt a hivatás – Bemutatkozik a diakónus apa és fia

A június 9-i esztergomi papszentelésen Erdő Péter bíboros, prímás négy állandó diakónust is szentelt. Egyikük, Fritz Péter édesapja is állandó diakónus. Meglátogattuk a Dorogon élő családot, hogy hivatásáról kérdezzük apát és fiát. (Magyar Kurír)

Fogvatartottak zarándoklata Szentkúton: „Nem kell szabadulni ahhoz, hogy belül megváltozzunk”

Tizenhat börtön közel nyolcvan fogvatartottja vett részt június 13-án, szerdán a III. Országos Fogvatartotti Zarándoklaton, a Mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhelyen. A szentmisét Bíró László tábori püspök mutatta be. (Magyar Kurír)

Álomcsapat – 12 katolikus futballsztár részvételével

Június 14-én indul a 2018-as focivébé; ez alkalomból az Aleteia portál összeválogatta saját focicsapatát - a hívő futballistákból. (Magyar Kurír)

Sako pátriárka: A keresztények a remény jelei Irakban

Új lelkipásztori irányvonalra van szüksége az iraki egyháznak, hogy lelki, erkölcsi, anyagi segítséget nyújtson a visszatérő keresztényeknek. A közelmúltban bíborossá kinevezett Louis Raphaël Sako pátriárka a káld egyház lelkigyakorlatáról és az augusztusi szinódus célkitűzéseiről nyilatkozott. (Magyar Kurír)

Isten hozta egy jobb házasságban

Azt, hogy egy házasság jó-e vagy sem, minden esetben a kapcsolatban élő férfi és nő dolga eldönteni. Ha tehát Ön úgy gondolja, hogy a házassága tökéletes, ne kattintson cikkünkre! Ha viszont néha elgondolkodik azon, mégis ki az, akinek néhány éve kimondta a boldogító igent, maradjon: Mark Gungor Férfiagy, női agy című könyvét ajánljuk. (reformatus.hu)

„A Szentlélek teljesen ott van bennetek!” – Varga László püspök celebrált szentmisét Homokkomáromban

Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét Páduai Szent Antal emléknapján, június 13-án a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban, ahol a kegyhely engesztelő napján - minden hónap 13-án - zarándokok százai gyűlnek össze. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete a ma kezdődő labdarúgó-világbajnokság alkalmából

A Szentatya az alábbi (második) bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán június 14-én. (Magyar Kurír)

Jutalomkirándulás Miskolcra

Miskolcra kirándultak a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai közül azok, akik egész évben szorgalmasan kántorizáltak az iskolai imaalkalmak során. Toka Levente hatodik osztályos tanuló élménybeszámolója következik. (nyirgorkat.hu)

Észak-Korea: az ott élőknek még fogalmuk sincs róla, mi történt Szingapúrban

A Baptista Szeretetszolgálat alelnöke rendszeresen jár Észak-Koreában, elmondta, milyen hírek jutnak el az ott élőkhöz. Beszélt arról is, milyenek a körülmények a diktatúrában: nincs internet, nem működnek a liftek, és még egy másik városba utazáshoz is engedélyt kell kérni. Szilágyi Béla 1998 óta rendszeresen jár a Baptista Szeretetszolgálat tevékenysége nyomán Észak-Koreába. Az ATV Egyenes beszéd (baptist.hu)

Egykor együtt katonáskodó teológusok találkozóját tartották Tihanyban

A kötelező katonai szolgálatukat 1968-ban a Magyar Néphadsereg bajai gépkocsizó lövészezredében megkezdő teológushallgatók találkoztak bevonulásuk 50. évfordulója alkalmából június 8-án a Tihanyi Bencés Apátságban. Az akkori politikai hatalom szándéka az volt, hogy a teológusokat eltérítsék hivatásuk vállalásától, lemorzsolják és megtörjék őket. Ez a ki nem mondott szándék csak elenyésző mértékben valósult meg. A teológushallgatók többségében (baptist.hu)

Milyen tanév van mögöttünk?

Szinte minden diáknak (és tanárnak) a nyári vakáció a tanév leginkább várt időszaka. Mielőtt a tanévzáró ünnepségek után bezáródnának az iskolaajtók, tekintsünk vissza a most befejeződő tanévre, próbáljuk felmérni református iskolarendszerünk eredményeit, örömeit és gondjait! (reformatus.hu)

Tedd próbára magad, és tégy egy lépést! – Montserrat hivatástisztázó évet hirdet a jezsuita rend

Montserrat hivatástisztázó és jelöltévre várja július 15-ig a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya azon szabad életállapotú fiatal katolikus férfiak jelentkezését, akiket érdekel a jezsuita élet, komolyan foglalkoztat a papi vagy a szerzetesi hivatás, de még nem jutottak döntésre. (Magyar Kurír)

A kínai kormány keresztutat rombolt le Henan tartományában

A kármel-hegyi Miasszonyunk kegyhely Kína Henan tartományában kedvelt zarándokhely a katolikusok körében,1903-as alapítása óta már ezrek fordultak meg itt és járták végig imádkozva a keresztutat. (Magyar Kurír)

BTESZ: bemutatkoznak munkatársaink

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó nevelőszülő legyen? Két dolog nélkülözhetetlen: az önismeret, és hogy bölcsen tudják szeretni a rájuk bízott kicsiket és nagyokat. Balogh Jánosné Edina birtokában van ezeknek, ez nyilvánvalóvá vált beszélgetésünk első pillanatától. Tolerancia Egy szabolcsi faluban egy cigánytelepen nőttem fel magyarként. Együtt játszottunk, közösen jártunk iskolába, nem néztük, kinek milyen a (baptist.hu)

„Csak béke legyen!”

„Imádkozzunk politikusainkért és kérjük Istent, adjon nekik józanságot" - fogalmazott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerda este a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában, ahol Balog Zoltán volt miniszterrel a társadalmi felelősségvállalásról beszélgettek az „Újra néven nevezzük" című kiadvány alapján. (reformatus.hu)

Ferenc pápa első Twitter-üzenete június 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: A sértés a gyilkosság kezdete

Idegességből, irigységből kiszalad a szánkon a sértés, amivel elvesszük a másik méltóságát. Jézus azt kéri, hogy engesztelődjünk ki testvérünkkel, még ha haragszunk is rá - erről elmélkedett Ferenc pápa június 14-én, a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén. (Magyar Kurír)

A szívet kell követni, mert a Jóisten oda beleírta, hogy mire gondolt: interjú a 84 éves Lakatos Laci atyával – VIDEÓVAL

Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus lelkész június 14-én tölti 84. évét. Születésnapja alkalmából szeretettel köszöntjük őt ezzel az interjúval. (nyirgorkat.hu)

A Szombathelyi Egyházmegye területén élő nemzetiségek találkoztak

Első alkalommal találkoztak június 9-én a Szombathelyi Egyházmegye német, horvát és szlovén nemzetiségű hívei a Vas megyei Kőszegfalván. (Magyar Kurír)

Határokon átnyúló idősgondozás

Holland diákok vendégeskedtek a Tiszáninneni Református Egyházkerület fenntartásában működő Bőcsi Református Idősek Otthonában. A hat, ápolónőnek tanuló lány azért érkezett az intézménybe, hogy megismerkedjenek az ott folyó idősgondozással. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

Elképesztő dolgok kerültek elő Szent Tamás apostol prágai szobrából

Néhány, valószínűleg több száz éves, kisebb állatfigurát és a 20. század negyvenes éveiből származó üzenetet találtak a prágai óvárosi városháza toronyórájának, a híres Orlojnak a felújításakor. (Magyar Kurír)

Százezrek meneteltek az életért Lengyelországban

Lengyelország 62 városában tartottak június 10-én, vasárnap felvonulásokat az életért és a családért. A „Lengyelország a család által erős” mottóval megtartott meneteken számos lengyel püspök is részt vett. (Magyar Kurír)

Együtt ünnepelték ezüstmiséjüket a győri szeminárium egykori növendékei

1993-ban nyolcan fejezték be tanulmányaikat a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben. Pappá szentelésük 25. évfordulója alkalmából június 12-én ünnepi szentmisét mutattak be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. (Magyar Kurír)

„Csak béke legyen!”

„Imádkozzunk politikusainkért és kérjük Istent, adjon nekik józanságot" - fogalmazott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerda este a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában, ahol Balog Zoltán volt miniszterrel a társadalmi felelősségvállalásról beszélgettek az „Újra néven nevezzük" című kiadvány alapján. (reformatus.hu)

Meszlényi Zoltán ereklyéjével gazdagodott a nyolcvanöt éves zagyvapálfalvai templom

Az 1961 óta Salgótarjánhoz tartozó Zagyvapálfalva Jézus Szíve-templomát nyolcvanöt éve szentelték fel. A templombúcsú ünnepén, június 10-én Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét. (Magyar Kurír)

Pro Cultura Christiana-díjban részesült Varga Dezső restaurátor

Budapest, 2018. június 13., szerda (MTI) - A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Varga Dezső restaurátornak. A kitüntetést a testület nevében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek adta át szerdán, Esztergomban - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata szerdán az MTI-t. (MTI)

Strand nyílik vallásos zsidók és muszlimok számára New Yorkban

Az adott partszakaszon külön nap lett kijelölve a férfiak és a nők számára. Chaim Deutsch városi tanácsos kibérelt egy partszakaszt Coney Islanden, hogy a választókerületében élő vallásos zsidók és muszlimok számára fürdési lehetőséget biztosítson - külön férfi és női nap meghatározásával. A hagyományokhoz szigorúan ragaszkodó zsidók és muszlimok ugyanis nem járnak olyan strandra, ahol férfiak […] A Strand nyílik vallásos zsidók és muszlimok számára New Yorkban bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Megtartották a panamai ifjúsági világtalálkozó második nemzetközi előkészítő ülését

Több mint nyolcvan ország, harmincöt egyházi mozgalom és nemzetközi közösség háromszáz küldöttje gyűlt össze Panamavárosban június 7-től 10-éig, hogy megvitassák a 2019. január 22. és 27. között megrendezendő ifjúsági világtalálkozó részleteit. (Magyar Kurír)

Megnyílt a Szent Márton Kölcsönkönyvtár Szombathelyen

Június 8-án újra megnyitotta kapuit a Szent Márton Kölcsönkönyvtár Szombathelyen. A régi-új intézményt Székely János megyéspüspök áldotta meg. (Magyar Kurír)

PALOTAKONCERT MÁJUSBAN

2018. május 27.-én vasárnap, 18:00 órától a Püspöki Palota dísztermében PALOTAKONCERT volt, a Trio Energico Kamaraegyüttessel. A zenekar tagjai: Mády-Szabó Eszter - cselló; Ilosfai Csenge - hegedű; Ruth Cochen - zongora A műsorban Dvorak, Mendelssohn, Piazzola művei hangzottak el. Fotó: Fekete István (Váci Katolikus Egyházmegye)

BÉRMÁLÁS MARTFŰN - KÉPRIPORT

Május 19-én, pünkösd szombatján, 10 órai kezdettel a bérmálás ünnepélyes kiszolgáltatása volt a martfűi Szent Tamás-templomban. A bérmálás szentségében tizenegyen részesültek az egyházközségből. Az ünnepi szentmisét és a bérmálást Dr. Beer Miklós megyéspüspök végezte. Forrás és fotó:Római Katolikus Egyházközség Tiszaföldvár-Martfű-Homok (Váci Katolikus Egyházmegye)

MOSOLYGÓS SZERETET LÁTOGATOTT EL A HETÉNYI KÓRHÁZ KÁPOLNÁJÁBA

Az alábbiakban a szolnoki Hetényi Kórház Lelkigondozói Szolgálat Munkatársai által összeállított írást olvashatják. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ISMÉT KATÁNG KLUB VOLT A GALAMB UTCÁBAN

2018. május 29.-én a Váci Egyházmegye Oktatási Központjában a Galamb utcában Katáng klubot tartottak. Volt daltanítás, tánc és hangszerbemutató gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek. Közreműködött Kaczur Csilla, Farkas Péter, Kass Bence és Misik Zoltán (Váci Katolikus Egyházmegye)

RÉGIÓS TÁBOROK - 2018

Fiatalok jelentkezését várják a Váci Egyházmegye regionális ifjúsági táboraiba. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÖRÖM ÉS BÉKE

Születésnapi interjú Beer Miklós megyéspüspökkel, akivel otthonában, a váci Püspöki Palotában beszélgettünk, többek között hitről, derűről, a Jóisten gondviseléséről, felelevenítve az elmúlt hetvenöt esztendő lelki tapasztalatait is. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A VÁCI EGYHÁZMEGYE PÜSPÖKI ÉS KÁPTALANI LEVÉLTÁRÁNAK ÁTADÁSA

A Váci Püspöki és Káptalani levéltár új épületének átadására 2018. május 31-én került sor, rövid ünnepség keretében. (Váci Katolikus Egyházmegye)

KAMASZ PANASZ - FŐISKOLÁSOK ELŐADÁSA

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola előadássorozatot hirdetett a Családok éve kapcsán. A május 30.-i eseménynek a Credo ház adott otthont. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A TE DEUMRA ÖSSZEGYŰLT GYEREKEK KÖSZÖNTÖTTÉK BEER MIKLÓS PÜSPÖKÖT 75. SZÜLETÉSNAPJÁN VÁCON

Június 1-jén délelőtt 10 órától a székesegyház előtt, a Konstantin téren az egyházmegyei óvodák és iskolák műsorral, flashmobbal köszöntötték a püspököt, aki ezt követően bemutatta az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága által szervezett hálaadó szentmisét. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÚRNAPJA A VÁCI SZÉKESEGYHÁZBAN

„ Áldunk Téged, ó angyali kenyér, váltságunkért adott drága bér!” Az Úrnapja: Krisztus testének és vérének főünnepe, amelyet a Pünkösdöt követő második héten, a Szentháromság vasárnapja utáni csütörtökön ünnepel a világegyház. Hazánkban e csütörtököt követő vasárnapon emlékezünk meg az Úrnapjáról. (Váci Katolikus Egyházmegye)

NEGYVENNÉGY ORSZÁGBAN CSATLAKOZTAK A VILÁGMÉRETŰ SZENTSÉGIMÁDÁSHOZ

Szentségimádásra hívtak Úrnapja ünnepének előestéjén, június 2-án, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az esemény szervezői. A világméretű szentségimádási lánchoz 44 ország 900 helyszínén becslések alapján több tízezren csatlakoztak. (Váci Katolikus Egyházmegye)

AZ EMBERI ÁLDOZATNAK MEGVÁLTÓ ÉRTÉKE VAN  

„Legyetek irgalmasok, mint a ti Atyátok”( Lk 6,36) A május végi nagy viharok során Csépán három családi házba villám csapott, az egyik ingatlan súlyosan megrongálódott. A faluközösségben nagyon sok jó szándékú ember állt az ügy mellé és így elkezdődhettek a helyreállítási munkálatok. (Váci Katolikus Egyházmegye)

PRO ECCLESIA HUNGARIAE-DÍJAT KAPOTT NÉMETH EMMA SZOCIÁLIS TESTVÉR, SZERZETES

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozott Dr. Németh Emma SSS szerzetesnek, a MKPK gazdasági főtanácsadójának. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Veres András győri megyéspüspök adta át június 5-én Budapesten. A díjjal a püspöki konferencia köszönetét fejezi ki azért a több mint két évtizedes munkáért, amellyel a Konferencia és az egész magyar egyház gazdasági tevékenységét szolgálta. (Váci Katolikus Egyházmegye)

CREDO IDÉNYZÁRÓ VOLT A GALAMB UTCÁBAN

2018. május 31. csütörtökön tartották a Galamb utcában a Credo-ház idényzáró kerti partiját a klubtagok részére. Vanderlik Boróka énekelt és párja gitározott. A rendezvényen részt vett Dr. Beer Miklós megyéspüspök is. (Váci Katolikus Egyházmegye)

BEFEJEZŐDÖTT A PÜSPÖKI KONFERENCIA NYÁRI RENDES ÜLÉSE

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 5-én és 6-án megtartotta nyári rendes ülését. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÖSSZRÉGIÓS SPORTNAPOT TARTOTT A VÁCI EGYHÁZMEGYEI IFJÚSÁGI LELKÉSZSÉG

Május 26-án, szombaton a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium adott otthont a Váci Egyházmegyei Ifjúsági Lelkészség által szervezett Összrégiós sportnapnak, amelyen több mint száz érdeklődő vett részt. (Váci Katolikus Egyházmegye)

ÚJ ÉNEKKAROSOK  BEÖLTÖZÉSE,  ÉS  FOGADALOMTÉTELE VÁCON

Június 1-én, pénteken délután a Váci Püspöki Palota kertjében, Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök beöltöztette énekkari liturgikus ruháikba a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusának új tagjait és a Váci Székesegyházi Kórusiskola elsős kórusosztályát. A Kórusiskola harmadik osztályos diákjai pedig hűségük jeléül Krisztus keresztjét kapták. Az ünnepségen vette át oklevelét a Váci Egyházmegyei Kántorképző Tanfolyam végzőse is. (Váci Katolikus Egyházmegye)

85 ÉVES A ZAGYVAPÁLFALVAI JÉZUS SZÍVE TEMPLOM

A salgótarjáni Jézus Szíve templom búcsújának ünnepét 2018. június 10-én, vasárnap tartották a templom felszentelésének nyolcvanötödik évfordulóján. (Váci Katolikus Egyházmegye)

A VÁCI EGYHÁZMEGYE OKTATÁSI ÉS NEVELÉSI INTÉZMÉNYEINEK HÁLAADÓ SZENTMISÉJE

"A SZERETET PEDAGÓGIÁJÁT ÉRTSÜK, VALLJUK ÉS ADJUK TOVÁBB" A Váci Székesegyházban 2018. június 10-én délelőtt immáron ötödik alkalommal gyűltek össze az egyházmegye fenntartásában működő köznevelési, illetve oktatási intézmények munkatársai, hogy szentmise keretében közösen adjanak hálát az Úrnak az elmúlt tanévben elért eredményekért. A szentmisét Dr. Beer Miklós megyéspüspök mutatta be, többek között Dr. Csáki Tibor atya, - az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) főigazgatója - koncelebrálásával. (Váci Katolikus Egyházmegye)

RÉGI ZENEI NAPOK VÁCOTT

Az idei évben második alkalommal Vác városában szervezett Régi Zenei Napok Fesztivál, 2018. június 30. és július 7. között páratlan kurzus- és koncertkínálattal várja a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt. (Váci Katolikus Egyházmegye)

Csillagok a mélység fölött

A gyülekezet köztiszteletben álló prédikátora otthon szülőként áll helyt, akinek esendősége közvetlenül hat gyermekeire. Vajon hogyan birkóznak meg ezzel maguk a gyerekek? (parokia.hu)

Mai evangélium – 2018. június 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,20-26 (Magyar Kurír)

Ferenc pápa üzenete a labdarúgó világbajnokságra

Június 13-án a délelőtti általános kihallgatás végén a Szentatya külön köszöntötte mindazokat, akik valamilyen formában részt vesznek a csütörtökön kezdődő labdarúgó világbajnokságon vagy követik annak eseményeit. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa: Mi lesz az emberiséggel, ha a fiatalok a fenekükön ülnek?

Június 13-án a keresztség és a bérmálás témáját követően a Szentatya új katekézissorozatot kezdett, mégpedig a tízparancsolatról. Az első alkalmat egy bevezető témának, a teljes élet utáni vágynak szentelte. Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közöljük. (Magyar Kurír)

„Jaj, ne öleljétek olyan szorosan egymást, mert nem fér közétek a jó Isten!”

Serbán Mária, az erdélyi Vasárnap és Keresztény Szó című katolikus kiadványok munkatársa készített riportot Nagyváradon, a Schönstatt-családakadémián. (Magyar Kurír)

Pro Cultura Christiana díjban részesült Varga Dezső restaurátor

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díjat adományozott Varga Dezső restaurátornak. A kitüntetést a testület nevében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek adta át június 13-án Esztergomban, a Keresztény Múzeumban. (Magyar Kurír)

Hálaadó szentmisére gyűltek össze a Váci Egyházmegye oktatási és nevelési intézményei

Immár ötödik alkalommal gyűltek össze június 10-én a váci székesegyházban az egyházmegye fenntartásában működő köznevelési és oktatási intézmények munkatársai, hogy szentmise keretében adjanak hálát az Úrnak az elmúlt tanévben elért eredményekért. (Magyar Kurír)

Misézni készülő papot öltek meg a Fülöp-szigeteken

Richmond Nilo a harmadik pap, aki az elmúlt hat hónapban életét vesztette az ázsiai országban. A lelkipásztor Saragozza városában a Havas Boldogasszony-kápolna oltára mögött állt, amikor halálosan megsebesítették június 10-én, vasárnap. (Magyar Kurír)

Kirill pátriárka sportszerűségre és fegyelemre buzdít a foci-vb kezdetén

A labdarúgó-világbajnokságot idén - első alkalommal a futball történetében - Oroszország rendezi június 14. és július 15. között. A moszkvai pátriárka sportszerűségre, alázatra ösztönöz, és óva int a doppingszerek használatától. (Magyar Kurír)

Kárpát-medencei presbiteri konferencia

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Presbiteri Konferenciát, melynek idei témája a református presbiter imádságos élete. (reformatus.hu)

Luther és Kálvin magyarul

Luther és Kálvin műveket ismerhetnek meg magyarul az érdeklődők a Magyarországi Luther Szövetség és az Evangélikus Országos Múzeum programsorozatának júniusi estjén. (reformatus.hu)

Pécsen tartották a pálos települések találkozóját

Pécs volt a házigazdája a pálos települések VII. találkozójának június 9-én, szombaton. A találkozón olyan települések vettek részt, ahol történelmünk során jelen volt, vagy ma is jelen van az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesközösség, a pálos rend. (Magyar Kurír)

Pro Cultura Christiana-díjban részesült Varga Dezső restaurátor

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Varga Dezső restaurátornak. A kitüntetést a testület nevében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek adta át június 13-án, Esztergomban. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet munkássága folyamán Varga Dezső a keresztény kultúra továbbadásáért végzett. (nyirgorkat.hu)

Az iszlám szélsőségességről is beszéltek Gambia, Sierra Leone és Libéria püspökei a pápával

Az ad limina látogatásukat végző afrikai főpásztorokat június 11-én fogadta a pápa. A püspökök az audiencián megosztották aggodalmukat a Szentatyával a keresztények és muszlimok békés együttélését veszélyeztető iszlám szélsőségesség miatt. (Magyar Kurír)

Már megint elhagytál valamit? Fordulj Szent Antalhoz!

Elveszíteni vagy nem találni valamit az egyik legbosszantóbb velejárója az emberi létnek - különösen akkor, amikor éppen arra a tárgyra van szükséged. Nem találod a lakáskulcsot, az új bankkártyád PIN-kódját, az aktuális telefonszámla csekkjét? Jó hírünk van, Szent Antal tudja, merre keresd. (Magyar Kurír)

Megjelent a REND programfüzete

A tovább mögött olvashatják és letölthetik a kaposvári Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál részletes programjait. (Dunántúli Református Egyházkerület)

Pro Cultura Christiana-díjban részesült Varga Dezső restaurátor

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana-díjat adományozott Varga Dezső restaurátornak. A kitüntetést a testület nevében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek adta át június 13-án, Esztergomban. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet munkássága folyamán Varga Dezső a keresztény kultúra továbbadásáért végzett. Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE (katolikus.hu)

Fiatal papok adtak hálát a hivatásuk kegyelméért a kolozsvári Szent Mihály-templomban

Aki június 11-én a kolozsvári Szent Mihály-templomban részt vett a délutáni szentmisén, különleges ajándékban részesült: együtt imádkozhatott nyolc fiatal pappal, akik pappá szentelésük tizedik évfordulóján hálát adtak Istennek a hivatás kegyelméért és a benne való kitartásért. (Magyar Kurír)

„Aki keresztet vet, örök életet arat” – Kisvárdára érkezett a missziós kereszt

Ünnepi szentmise keretében köszöntötte Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét a kisvárdai templomban június 11-én. Az eseményen részt vettek a Szent László-iskola tanulói és pedagógusai. (Magyar Kurír)

Vasmisét mutatott be Szegeden Gyulay Endre nyugalmazott püspök

Hatvanöt éve szentelték pappá Gyulay Endrét, a Szeged-Csanádi Egyházmegye nyugalmazott püspökét. Ebből az alkalomból mutatott be vasmisét június 9-én, szombaton a szegedi dómban. (Magyar Kurír)

Közzétették Ferenc pápa írországi apostoli útjának programját

A Szentatya augusztus 25-én és 26-án tartózkodik majd Dublinban, a Családok Világtalálkozója alkalmából. (Magyar Kurír)

„Aki keresztet vet, örök életet arat” – Kisvárdára érkezett a missziós kereszt

Ünnepi szentmise keretében köszöntötte Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét a kisvárdai templomban június 11-én. Az eseményen részt vettek a Szent László-iskola tanulói és pedagógusai. (Magyar Kurír)

Református félóra

Tebenned bíztunk eleitől fogva - Református félóra minden szerdán 13.30-tól a Kossuth rádióban. A 2018. június 13-i adást ajánljuk. (reformatus.hu)

Kiemelkedő református alkotások az Ökumenikus Diákfilmszemlén

A református, katolikus, evangélikus általános- és középiskolák diákjai számára hetedik alkalommal szerveztek filmszemlét, melyen református fiatalok két második és egy harmadik helyezést, illetve két dicséretet is elnyertek. (reformatus.hu)

A Szentírás szekrénye, és hathatós közbenjáró – Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító

Az Egyház egyik legnépszerűbb szentjére, Páduai Szent Antalra emlékezünk június 13-án. (Magyar Kurír)

Tegyétek meg, amit Jézus mond! – Papszentelés Máriapócson

Első alkalommal szentelt papot Szocska A. Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyéspüspök. Aranyics Arnold, aki a június 10-én Máriapócson bemutatott Szent Liturgia keretében lett a Nyíregyházi Egyházmegye papja, Penészlekre kapta első kinevezését püspökétől. (Magyar Kurír)

25 éves a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – VIDÓVAL

Június 2-án a debreceni Szent Anna-székesegyházban hálaadó szentmisével zárult a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának 25. évfordulójára szervezett programsorozat. (nyirgorkat.hu)

Állásajánlat – Nyíregyháza

A Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium általános iskolai tagintézménye pályázatot hirdet matematika-bármely szakos tanár munkakör betöltésére. (nyirgorkat.hu)

A hála kaput nyit bennem: Istennek – és neked

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az iskolai tanév vége felé járva a hála, mely nemcsak a tanulók, oktatók, hanem mindannyiunk nyelve áll e havi írásának középpontjában. (Magyar Kurír)

Olaszországban találkoznak a keleti katolikus püspökök

A keleti rítusú katolikus püspökök huszonegyedik találkozóját tartják június 14. és 17. között az olaszországi italo-albán egyházmegye központjában, Lungróban. A tanácskozáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is részt vesz. (Magyar Kurír)

Ismét ülésezik a bíborosi tanács a Vatikánban Ferenc pápával

Június 11. és 13. között tartja 25. ülését a Vatikánban a kilenctagú bíborosi tanács, amelynek feladata, hogy segítse a pápát a Római Kúria reformjában és az Egyház kormányzásában. (Magyar Kurír)

Törökország szerint Ausztriának el kéne állnia a mecsetek bezárásától

Izmir, 2018. június 12., kedd (MTI) - Törökország azt várja Bécstől, hogy álljon el azoknak a mecseteknek bezárásától, amelyek a múlt héten társadalmi vitát váltottak ki Ausztriában - közölte Binali Yildirim török miniszterelnök kedden a nyugat-törökországi Izmirben tartott sajtótájékoztatóján. (MTI)

Mikes Kelemen leveleinek 19. századi díszkiadása került az OSZK gyűjteményébe

Budapest, 2018. június 11., hétfő (MTI) - Mikes Kelemen Törökországi levelek című művének 1906-os díszkiadása került az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményébe. (MTI)

A Siratófalat is felkeresi háromnapos izraeli látogatásán Sebastian Kurz

Jeruzsálem, 2018. június 10., vasárnap (MTI) - Sebastian Kurz osztrák kancellár európai vezetők között egyedülálló módon ellátogat a Jeruzsálem óvárosában található Siratófalhoz is háromnapos izraeli útján - jelentette a helyi média vasárnap. (MTI)

Tengerentúli magyar nyelvű iskolák éves találkozója a New York-i Főkonzulátuson

Budapest, 2018. június 10., vasárnap (MTI) - Továbbképzés és workshop keretében rendezték meg szombaton Magyarország New York-i Főkonzulátusán az Amerikai Magyar Iskolák Találkozóját (AMIT). (MTI)

Az orgonaépítő Pazsiczky családról jelenik meg kötet

Budapest, 2018. június 10., vasárnap (MTI) - Egy orgonaépítő család műhelytitkaiba avatja be az olvasókat A Pazsiczky-hagyaték címmel megjelent kötet, amelyet június 15-én mutatnak be Budapesten, a Régi Zeneakadémián. (MTI)

Papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

Budapest, 2018. június 9., szombat (MTI) - Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek hétvégén és a következő hetekben országszerte, 25 pappal és 35 diakónussal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az MTI-t. (MTI)

MKPK: az eucharisztia lesz az idei Katolikus Kulturális Hetek témája

Budapest, 2018. június 7., csütörtök (MTI) - Az eucharisztia lesz az idei Katolikus Kulturális Hetek témája - közölte Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület nyári ülése után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. (MTI)

Érdemben letárgyalta a Gyulafehérvári Táblabíróság a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyét

Kolozsvár/Gyulafehérvár, 2018. június 6., szerda, (MTI) - Érdemben letárgyalta szerdán a Gyulafehérvári Táblabíróság a római katolikus egyház által visszakövetelt gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyét. A bírák június 20-ra halasztották az ítélethirdetést. (MTI)

Ismét Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban

Budapest, 2018. június 6., szerda (MTI) - Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Budapest A Cappella Fesztivált. A Hangvető és a Várkert Bazár közös eseményén idén osztrák, észt és olasz fellépő is lesz június 8-9-én az Öntőház udvarban. (MTI)

Átadták az idei Kopp-Skrabski-díjakat

Budapest, 2018. június 4., hétfő (MTI) - Mihalec Gábor párterapeuta, valamint Czeglédi Budai Katalin és Czeglédi Tibor bútorkészítő iparművész kapta idén a Kopp-Skrabski-díjat - közölte az elismerést odaítélő Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány az MTI-vel. Az elismerést hétfőn adták át a Kopp Mária Intézetben. (MTI)

„Ne elégedj meg a félmegoldásokkal!” – Sárai-Szabó Kelemen OSB győri diákokat bérmált a Székesegyházban

Május 26-án Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a győr-belvárosi, a győr-gyárvárosi, valamint a győr-szigeti oktatási intézmények diákjainak. Az ünnepnek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház adott otthont. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, Berkes Gyula, a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom plébánosa, Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész, valamint Németh Gábor győr-kisbácsai plébános. (Győri Katolikus Egyházmegye)

A középkori zsidóságról nyílt kiállítás Franciaországban

Hamarosan megnyitnak egy feltárási területet is, ahol egy 900 éves, zsidósághoz köthető épületet lehet felfedezni. A középkori zsidók életéről és kultúrájáról rendezett nagyszabású kiállítást a Rouen egyik múzeuma - számol be a jewish-heritage-europe.eu. A Musée des Antiques tárlata jelenleg Európa egyik legfontosabb ilyen témájú kiállítása - olvasható a beszámolóban. Dokumentumokat, kéziratokat, rituális tárgyakat, Tóra-tekercseket, bútorokat, […] A A középkori zsidóságról nyílt kiállítás Franciaországban bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Tanévzárás

Szinte minden diák (és tanár) számára a nyári vakáció a tanév leginkább várt időszaka. Mielőtt a tanévzáró ünnepségek után bezáródnának az iskolaajtók, tekintsünk vissza a most befejeződő tanévre, próbáljuk felmérni református iskolarendszerünk eredményeit, örömeit és gondjait. (Tiszántúli Református Egyházkerület)

Időn és téren túli ragyogásban – Udvardi Erzsébet képeiből nyílt kiállítás Badacsonyban

Udvardi Erzsébet Kossuth- és Pro Cultura Christiana díjas festőművész Balatonról készült képeiből nyílt kiállítás június 1-jén a badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban. (Magyar Kurír)

Örömünnep Dunaharasztin

„Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” (2Kor 5,17) 2018. április 8-án bemerítési ünnepre gyűlt össze a Dunaharaszti Baptista Gyülekezet. Boér Angéla testvérnőnk öltözött fehér ruhába, hogy bemerítkezésével mindenki előtt kifejezze: a régi életének meghalt, hogy mostantól új életben járjon Krisztussal. Angéla vallásos hátterű családból származik, (baptist.hu)

Mai evangélium – 2018. június 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,17-19 (Magyar Kurír)

Életre keltek a csontok

„Majdhogynem pásztor nélkül való nyáj volt ez a gyülekezet. Már maguk az emberek is lemondtak saját magunkról, havi egy istentisztelet jelentette a lelki életet”- Székely Zsolt (parokia.hu)

Sportolók zarándoklata és fogadalomtétele Częstochowában

A lengyel nemzeti kegyhely, Jasna Góra mindennapjainak sajátos színfoltját képezik az általában évente megrendezett országos szakmai találkozók és zarándoklatok. A sportolók idei, 28. Jasna Góra-i zarándoklatukon, június 9-én adtak hálát sikereikért, eredményeikért. (Magyar Kurír)

Példaként álltok társaitok előtt – főegyházmegyei tanévzáró Te Deum Egerben

Június 12-én az Egri Főegyházmegye fenntartásban működő oktatási intézmények ünnepi szentmisével és elismerő oklevelek, könyvjutalmak átadásával zárták a tanévet az egri bazilikában. (Magyar Kurír)

Ásványi Ilona a Főapátsági Könyvtár új igazgatója Pannonhalmán

Ásványi Ilona korábbi igazgatóhelyettest nevezték ki 2018. június 12-én Pannonhalmán a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatójának. Ásványi Ilona, aki Dejcsics Konrád bencés szerzetest váltja a Főkönyvtár élén, a nagymúltú intézmény első világi igazgatója. (Magyar Kurír)

Pietro Parolin XXIII. János pápáról: „Sziklaszilárd hite” sokat jelentett az ökumené és a béke útján

Végéhez ért Szent XXIII. János pápa szarkofágjának útja, mely „hazalátogatott” a bergamói egyházmegyébe, oda, ahonnan Angelo Giuseppe Roncalli elindult, hogy a világ plébánosa legyen. A körút záró szentmiséjét Pietro Parolin bíboros-államtitkár mutatta be június 9-én Sotto il Monte városában. (Magyar Kurír)

Papszentelésre készülnek a Pécsi Egyházmegyében

Udvardy György pécsi megyéspüspök június 16-án két diakónust áldozópappá, három papnövendéket szerpappá, azaz diakónussá szentel a pécsi székesegyházban. Őket mutatja be az egyházmegye összeállítása. (Magyar Kurír)

Nem lehetünk vasárnapi keresztények – Pizzaballa jeruzsálemi érsek egy budapesti konferencián

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Vallási szélsőségek kutatócsoportja nemzetközi konferenciát rendezett június 11-én Budapesten. A Központi Papnevelő Intézetben tartott tanácskozás a vallási közösségek biztonsági helyzetét vizsgálta, kiemelten figyelve a Közel-Kelet keresztény felekezeteire. (Magyar Kurír)

Tizenkettedik alkalommal szervezett jótékonysági sétát a Caritas Szatmárnémetiben

Több száz szatmári indult el június 9-én a szatmárnémeti székesegyház elől azzal a céllal, hogy támogassa egy terápiás kert felszerelését. A Szatmári Egyházmegyei Caritas jótékonysági - immár Caritas Charity Walk nevű - sétája újra megmozgatta és összefogta a segíteni vágyókat egy jó ügy érdekében. (Magyar Kurír)

Tegyétek meg, amit Jézus mondd – papszentelés Máriapócson

Első alkalommal szentelt pappá diakónust Szocska A. Ábel püspök atya. Aranyics Arnold a Nyíregyházi Egyházmegye új papjaként Penészlekre kapta püspökétől első kinevezését 2018. június 10-én. (nyirgorkat.hu)

Közösen ünnepelték ezüstmiséjüket a győri szeminárium egykori növendékei

Nyolcan fejezték be tanulmányaikat a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben 1993-ban, négyüket a Győri Egyházmegye, négyüket a Szombathelyi Egyházmegye szolgálatára szentelte fel püspökük. Idén pappá szentelésük 25. évfordulóját ünneplik mindannyian. Az ünnepi szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatták be. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, aki annak idején vezette az Egyházmegyét, és aki pappá szentelte a győri egyházmegyés növendékeket 1993. június 18-án ugyanitt. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Baptista Könyvesbolt

Nyitva tartás: hétfő 09-12 13-16 kedd 09-12 13-16 szerda 09-12 13-16 csütörtök 09-12 13-16 péntek 09-13 szombat zárva vasárnap zárva 1068 Budapest, Benczúr u. 31. Tel.: +36 1 413 0936 Baptifon: +36 20 886 0011 E-mail: konyvesbolt@baptist.hu www.konyvesbolt.baptist.hu A könyvesbolt vezetője: Lomjánszki Andrea A Baptista könyvesbolt nyári nyitvatartása: A Baptista Könyvesbolt értesíti kedves vásárlóit, (baptist.hu)

Ferenc pápa: Legyünk só és világosság mások számára!

A só ahhoz kell, hogy megízesítse az ételt; a fény sem önmagát világítja meg. Ekképpen a keresztény ember hétköznapi tanúságtétele másokat szolgál, nem arra van, hogy hivalkodjon saját érdemeivel. Erről beszélt a pápa június 12-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. (Magyar Kurír)

„Aki keresztet vet, az örök életet arat” – Kisvárdára érkezett a missziós kereszt

Ünnepi szentmise keretében köszöntötte Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét a kisvárdai templomban június 11-én. Az eseményen részt vettek a Szent László-iskola tanulói és pedagógusai. (Magyar Kurír)

Egy életen át kell játszani – Bemutatták Elekes Szende és Kiss Péter felnőtté válásról szóló kötetét

Bemutatták Elekes Szende és Kiss Péter „Repülni tanulunk” című kötetét, mely a felnőtté válás témáját járja körül. A kötetet Fehérváry Jákó bencés szerzetes és Somogyiné Petik Krisztina pszichológus ismertette június 11-én a budapesti D18 kávézó és könyvesbolt közösségi termében. (Magyar Kurír)

Elsőáldozás a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközségben

Június 10-én a müncheni Szent Erzsébet-templomban tizenegy elsőáldozó vehette magához először Krisztus testét a szentáldozásban. (Magyar Kurír)

Immár helyben lakó lelkipásztoruk van a görögkatolikusoknak Hajdúnánáson

Szent Tivadar oltalma alá helyezte Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita az újonnan épült hajdúnánási görögkatolikus parókiát június 7-én. Az épület felszentelése mérföldkőnek számít, hiszen a hajdúsági városban még soha nem volt állandó görögkatolikus lelkipásztor. (Magyar Kurír)

Kitüntetések Kisvárdán

A Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatóját, óvodapedagógusát, és tanulóját is kitüntették Kisvárdán a város szokásos pedagógus napi ünnepségén. (nyirgorkat.hu)

Foci VB tippjáték 2018

A Nyíregyházi Egyházmegye tippjátékra hívja a futballt szerető olvasóit, amelyben megtippelhetik a hamarosan kezdődő futball világbajnokság mérkőzéseinek eredményét. (nyirgorkat.hu)

Családias istentisztelet Szamosszegen

Szamosszegen május 27-én családiasságban gazdag istentiszteletünk volt Isten kegyelméből. Először, legifjabb Bodó Béla harmadik gyermeke, Bodó Balabán Sámuel megáldásában vettünk részt, majd azt követően a dédszülők, legidősebb Bodó Béla és felesége, Irénke néni 65. házassági évfordulós köszöntése volt. Az alkalom után a Bodó család jelen lévő tagjai, vendégei összeálltak fényképezésre, és a fenti kép illusztrációja (baptist.hu)

Az osztrák kancellár ellátogatott a Siratófalhoz

Sebastian Kurz: tudjuk, hogy Izraelnek más szomszédjai vannak mint Ausztriának. Kurz és Netanjahu a médiának adott közös nyilatkozatában hétfőn együtt méltatta Izrael és Ausztria kiváló kapcsolatait. “Értjük, hogy az Önök szomszédjai mások, mint a mieink, nem Lichtenstein és nem Svájc” - hangsúlyozta a kancellár Netanjahunak hétfőn, decemberi megválasztása óta első izraeli látogatásán. Kurz Európában Izrael barátjának számít, amit azzal is […] A Az osztrák kancellár ellátogatott a Siratófalhoz bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Újra Kassára várják a reformátusokat

Fesztiváljellegű programot szerveznek Kassán a magyar reformátusok - így szeretnék megmutatni, mennyire befogadó a közösségük. A június végi, Kassa-ÉRT elnevezésű rendezvény részleteiről Géresi Róbertet, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettesét kérdeztük. (reformatus.hu)

Adatvédelmi és adatkezelési mintaszabályzat

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége az adatvédelmi rendeletnek való megfelelés céljából közzéteszi a Magyarországi Református Egyház Egyházközségei Mintaszabályzatát. (reformatus.hu)

Forradalom, színház, sajtó – Kiállítás nyílt a pécsi Klimo Könyvtárban

„Mit üzentek a pécsi aprónyomtatványok a 19. század közepén?” címmel nyílt kiállítás Pécsett június 8-án. A Kelemen József pécsi kanonok-nagyprépost aprónyomtatvány-gyűjteményének részét képező röplapokat, színlapokat és előfizetési felhívásokat 2019. április 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők. (Magyar Kurír)

Az Alfák Ypszilon szemmel sorozat második előadása a generációs különbségekről

2018. április 12-én Papp Miklós, görögkatolikus parókus, a Sapientia Szerzetesi Főiskola docense tartott előadást a KIM új, az Alfák Ypszilon szemmel című előadássorozatán. (nyirgorkat.hu)

Ferenc pápa: Isten őrizzen a megszólás és rágalmazás kísértésétől!

Június 10-én délben a Szentatya ismét elimádkozta az ekkor szokásos Mária-imát a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében a rágalmazástól és a káromlástól óvott, utána pedig többek között a koreai politikai találkozó sikeréért imádkozott. (nyirgorkat.hu)

„Ne elégedj meg a félmegoldásokkal!” – Sárai-Szabó Kelemen OSB fiatalokat bérmált a Székesegyházban

Május 26-án Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a győr-belvárosi, a győr-gyárvárosi, valamint a győr-szigeti oktatási intézmények diákjainak. Az ünnepnek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház adott otthont. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, Berkes Gyula, a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom plébánosa, Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész, valamint Németh Gábor győr-kisbácsai plébános. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Pax Tv – mesemondó verseny – 2018. június

25. alkalommal rendezték meg Tégláson a Babszem Jankó mesemondó versenyt. Az eseményt bemutató 26 perces filmet a PAX TV sugározza 2018. június 5-én, a Békesség Hirnöke című baptista magazinban. (baptist.hu)

Egyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Nagyváradon

„Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87, 7) mottóval szervezte meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az egyházmegyei ifjúsági találkozót június 9-én. A fiatalokat változatos programokkal várták a szervezők. (Magyar Kurír)

Ferenc pápa Twitter-üzenete június 12-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán. (Magyar Kurír)

Kéz a kézben követni Jézus Krisztust

Cinkotán két házaspár a bemerítést is vállalva nyilvánosan vallotta meg hitét Pünkösdkor Jézus példáját követve, mert “így illik minden igazságot betölteni”. Testvéreink hosszas vívódás után értették meg: mit tett Jézus? Mi történt az első Pünkösd napján Jeruzsálemben? A Szellem munkáját sokszor nem értjük, de a változás csodáját igen! Kulcsár Tibor lelkipásztor testvér ünnepi evangelizációjában az (baptist.hu)

Mit ígért Lionel Messi a Szűzanyának?

Már csak kettőt kell aludni, és itt a futball-világbajnokság. A népszerű argentin labdarúgó különleges ajándékkal készül a Szűzanya számára, amennyiben Argentína nyeri a megmérettetést. (Magyar Kurír)

Új énekkarosok beöltözése és fogadalomtétel Vácon

Beer Miklós váci megyéspüspök öltöztette be énekkari liturgikus ruháikba a Váci Székesegyház Szent Cecília Kórusának új tagjait és a Váci Székesegyházi Kórusiskola elsős kórusosztályát június 1-jén. (Magyar Kurír)

Legyünk mi is a Szentkereszt-fa gyümölcsei – A missziós kereszt Mátészalkán

Püspöki szentmise volt Mátészalkán a missziós kereszt jelenlétében. (nyirgorkat.hu)

Állásajánlat – Nyíregyháza

A Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kémia-biológia szakos gimnáziumi tanárt keres. (nyirgorkat.hu)

Tíz éves az Animus

Tizedik születésnapját ünnepelte a miskolci Animus Csengettyű Együttes. Jubileumi koncertjét telt házas közönség előtt adta a Tiszáninneni Református Egyházkerület Székházában, május 25-én. (Tiszáninneni Református Egyházkerület)

A Mátyás király emlékév veszprémi gyermekpályázatának győztesei

Június 2-án ünnepélyesen kihirdette a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény az óvodások, általános és középiskolás diákok számára tavasszal meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázatának eredményét. A díjazott pályamunkákból a gyűjtemény kiállítóterében tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők. (Magyar Kurír)

Mit ígért Lionel Messi a Szűzanyának?

Már csak kettőt kell aludni, és itt a futball-világbajnokság. A népszerű argentin labdarúgó különleges ajándékkal készül a Szűzanya számára, amennyiben Argentína nyeri a megmérettetést. (Magyar Kurír)

Gyulay Endre vasmiséjét tartották a szegedi dómban – VIDEÓVAL

65 évvel ezelőtt, 1953-ban Hamvas Endre püspök szentelte pappá Gyulay Endrét, aki szombaton a szegedi dómban tartotta vasmiséjét. Gyulay Endre 1930-ban született Battonyán, káplánként Gyulán is töltött 3 évet, 1987-től 19 éven ő volt a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. (nyirgorkat.hu)

Idén is lesz 1Úton Nemzetközi Zarándoknap

Ötödik alkalommal rendezik meg augusztus 25-én Erdő Péter bíboros, prímás és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár fővédnöksége alatt az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot. A Mária Út Közhasznú Egyesület szervezői találkozót tartott Kulcson június 7-én. (nyirgorkat.hu)

Az osztrák kancellár Jeruzsálemben – európai vezetőktől szokatlan módon – a Siratófalat is meglátogatta

Sebastian Kurz osztrák kancellár Jeruzsálemben biztosította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt arról, hogy célja az antiszemitizmus elleni harc, illetve Izrael különleges biztonsági igényeinek elismertetése. Kurz és Netanjahu a médiának adott közös nyilatkozatában hétfőn … Tovább » (szombat.org)

Egy keskeny sikátor lépcsőjén – Emlékmorzsa a Szeretetnapról

Családi programjaink között évek óta előkelő helyet foglal el a győri Szeretetnap, ahol a szép szentmise, a jótékonykodás, a gyermekbarát programokon kívül mindig lehetőség nyílik arra, hogy néhány kedves szót váltsunk Böjte Csaba atyával. Azzal az emberrel, aki sok-sok évvel ezelőtt - néhány éhes gyermek érdekében - nem félt szembeszállni az akkori politikai hatalommal, s akit napjainkban - méltán - az erdélyi árva gyermekek legfőbb gyámjának nevezünk. Neve az egész világon szétszóródott magyarság körében őszinte szeretettel tölti el a szíveket. (Győri Katolikus Egyházmegye)

Az boldog, aki szeret – Idén is telefonált Ferenc pápa a Macerata–Loreto zarándoklat résztvevőinek

Ferenc pápa idén is élő telefon-összeköttetésben csatlakozott a Macerata-Loreto közötti éjszakai zarándoklaton résztvevő fiatalokhoz június 9-én. Arra buzdította őket, hogy ne álljanak meg, hanem mindig haladjanak előre; a boldogságot pedig a szeretetben keressék. (Magyar Kurír)

Párbeszéd az elmúlt száz év kihívásairól

„A konferencia célja a párbeszéd megvalósítása olyan témákról, amelyekről azt hisszük, hogy tabu, esetleg csak halkan, saját közegünkben beszélünk róla" - hangzott el az Egyház és társadalom az elmúlt száz évben című kolozsvári tudományos tanácskozáson. (reformatus.hu)

Egykor együtt katonáskodó teológusok találkozóját tartották Tihanyban

A kötelező katonai szolgálatukat 1968-ban a Magyar Néphadsereg bajai gépkocsizó lövészezredében megkezdő teológushallgatók találkoztak bevonulásuk 50. évfordulója alkalmából június 8-án a Tihanyi Bencés Apátságban. (Magyar Kurír)

3000 éves királyfejet találtak Izraelben

5 cm magas, uralkodói fejet ábrázoló szobrot találtak Izraelben. A nagyszerű állapotban fennmaradt műalkotás a polgári időszámítás előtti IX. században készült, az ókori izraeli királyság idején. A jellegzetes frizurát és koronát viselő férfi minden bizonnyal király volt, de hogy pontosan ki, azt nem lehet tudni. A leletre izraeli északi határvidékén, a Libanonhoz közel fekvő Metula […] A 3000 éves királyfejet találtak Izraelben bejegyzés először a Zsido.com jelent meg. (zsido.com)

Törökországban egyre több a keresztény, de nincsenek lelkipásztorok

Vannak, akik szeretnének megkeresztelkedni, nekünk viszont nincsenek papjaink, akik foglalkoznának velük - nyilatkozta Paolo Bizzetti kelet-törökországi jezsuita püspök, aki a monasztikus életet is szeretné újjáéleszteni Kappadókiában, a nagy egyházatyák hazájában. (Magyar Kurír)

„Vegyétek fel az Isten fegyverzetét”

Pünkösdhétfőn, 2018. május 21-én nagyszerű gyülekezeti kiránduláson vehettek részt a kispesti testvérek. Autóbuszunk és a még bennünket követő három személyautó 65 fős jókedvű kirándulócsapata nagy áldásnak lehetett tanúja ezen az utazáson. Már a reggeli imádságos indulástól kezdődően csak úgy zengett a szebbnél szebb istendicsőítő énekektől a szinte utazó templommá vált autóbusz utastere. Hamarosan meg is (baptist.hu)

Mai evangélium – 2018. június 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… - Mt 5,13-16 (Magyar Kurír)

Elemi erő a zsoltárokban

Interjúnk Monostori Ferenccel, a Dunamelléki Református Kántorképző vezetőjével a tanfolyamról és az orgonisták mai szerepéről gyülekezeteinkben. A kántorképzőre június 15-ig várják a jelentkezéseket. (parokia.hu)

Régebbi anyagok az archívumban