7144

 • Miért vagyunk mi evangélikusok?

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Gyóni Martin a domonyi gyülekezetben nevelkedett, érettségi után rögtön a teológiára jelentkezett. Önkéntességről, a történelem szeretetéről és a 21. század egyházáról beszélgettünk a negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatóval.

  Bővebben

 • Szavak nélkül szeretni – Film egy különös románcról

  Guillermo del Toro, a gótikus horrormesék mestere ismét a rendezői székbe ült, hogy egy újabb sötét, de elbűvölő filmmel örvendeztessen meg minket. A víz érintése egy nem mindennapi szerelem történetét meséli el, és komoly esélyekkel indul az idei Oscar-díj-átadón.

  Bővebben

 • Isten szőlőskertje – Látogatóban Halász János borospincéjében

  Tisztaság, rend mindenütt, látszik a gazda precizitása, ugyanakkor otthonos, vendégszerető hely Halász János szekszárdi présháza. A katonából lett borász, a gyermekkora óta istenfélő ember hitről, családról, szőlőről mesél. Szót ejt a nemes nedű méltó megbecsüléséről és arról is, hogy a szőlészethez-borászathoz Istentől kapta a talentumot.

  Bővebben

 • Kis bibliai szőlészet-borászat

  A Bibliában kétszáznál is több alkalommal esik szó a borról, a növények közül pedig a szőlőről tesz említést legtöbbször a Szentírás. Fontos tudni, hogy a keleti népeknél a bor fogalma legtöbbször nem az erjedt, hanem a frissen préselt, édes, alkoholtartalommal még nem bíró szőlőlevet jelentette, így a bibliai szóhasználatban a bor leginkább az általunk szőlőléként ismert italnak felel meg.

  Bővebben

 • Hazaseb és hazaszeretet – Hogyan teremt békét magában az, aki nincs otthon?

  A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett újságíró-diplomával és a hazai médiapiacon gyűjtött néhány évnyi tapasztalattal 2008-ban kiment New Yorkba szerencsét próbálni. A Columbia és a New York Egyetemen tanult újságírást, majd munkát kapott a Reuters hírügynökségnél. Az amerikai álom összejött, csakhogy az nem az ő álma volt. Az elérhetetlennek tűnő, a maga módján mégis kegyetlen várossal folytatott küzdelméről, az oda- és visszavezető utakról írta 2017 novemberében megjelent első könyvét Mások álma címmel. New Yorkról, lelkészgyereksorsról, zsidóságról és evangélikusságról, útkeresésről és kihívásokról, saját álmairól is beszélgettünk Donáth Mirjammal.

  Bővebben

 • Isten áldása a tehetség – Világbajnok a ceglédi gyülekezetben

  Majorosi-Lázár Anita ügyvédből lett profi sportoló. Legutóbb a kettlebellsport magyar bajnoki címét nyerte el, negyedik helyezést ért el a szöuli világbajnokságon, korábban pedig amatőr kategóriában lett világbajnok. A világbajnokságokon és a gyülekezetben is otthon érzi magát. Sportágáról, a hit és a sport viszonyáról, nem utolsósorban pedig gyülekezeti elköteleződéséről is kérdeztük.

  Bővebben

 • Legyen az egyház közösségi és emberi!

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Vincze Délia ötödéves, teológuslelkész szakos hallgatót az iskolalelkész szerepéről és a Közel zenekarról is kérdeztük.

  Bővebben

 • Jártomban-keltemben – Szeverényi János jegyzetlapjaiból

  Holokauszt. Nyugat-európai protestáns gyülekezetben szolgáltam néhány hónappal ezelőtt. Különös közösség a hazától távolra szakadtak csapata. Mindenkinek egyéni, sajátos története van. Az idősebbek még a háború idején vándoroltak ki, mások ’56-ban. A fiatalok általában jobb megélhetést keresnek a kontinens gazdagabb felén.

  Bővebben

 • Day Zero

  Drámai visszaszámlálásban él az afrikai kontinens egyik legnagyobb városának, a közel négymilliós Fokvárosnak a lakossága. A korábbi számítások 2018. április 21-re, az újabbak április 12-re jelzik azt a napot, amikor teljesen elfogy a város vízkészlete, és a vízszolgáltatás leáll… Több mint száz éve nem tapasztalt szárazság van azon a vidéken, ráadásul a település is gyorsabban és nagyobbra nőtt, mint amekkorához a víztározókat tervezték.

  Bővebben

 • Középen

  Mit tudunk Jézusnak arról a tanítványáról, akinek a nevét a „hitetlen” jelzővel együtt emlegetjük? Ő nem volt jelen azon az estén, amikor a feltámadott Jézus a „békesség néktek!” köszöntéssel lépett oda a félelmükben bezárkózó tanítványokhoz. Hiába mondták előkerült társuknak immár ujjongva: „Láttuk az Urat!”, ő zaklatott lélekkel így felelt nekik: „Ha nem látom a kezén a szögek helyét, és nem teszem a kezem az oldalára, nem hiszem!” (Jn 20,25)

  Bővebben

 • A végső virradat előszele

  Húsvét minden rá vonatkozó újszövetségi részlet ellenére – némelyeknek talán éppen azok miatt –, de kétezer év igehirdetése és értelmezési kísérletei dacára is, titok marad. A 20. század érzékeny lelkű, mértékadó magyar költője, Pilinszky János egy húsvéti elmélkedésében a végső virradat előszelét említi. „Az ember csak megtapasztalhatja érintését, de útjait ki nem fürkészheti. A végtelen Isten és a véges ember drámájában ez a kifürkészhetetlenség Isten szeretetének örök előjoga. Megértenünk lehetetlen, de bármelyikünk megbizonyosodhat róla, s ez a bizonyosság nemcsak a világ szeszélyeit és esetlegességeit, de bensőséges erejével még törvényeinek bizonyosságát is véghetetlenül fölülmúlja.” (Isten dicsősége, Új Ember, 1970. március 29.)

  Bővebben

 • Kezdődik! – Elindult a második félév a roma szakkollégiumban

  Lezárult a felvételi folyamat a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban (ERSZK). Az intézmény ezúttal harminckét taggal, köztük nyolc új szakkollégistával vág neki a második félévnek. A szakkollégisták Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye településeiről, főleg aprófalvaiból érkeztek, jellemzően ők lesznek az első diplomások családjukban.

  Bővebben

 • Püspökkenyér – ezúttal a szemnek és a léleknek

  Lassan benépesül a stúdió előtti társalgó a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületében, a budapesti Kunigunda útján. A Püspökkenyér című műsor felvételét mindig rövid megbeszélés és közös imádság előzi meg, amikor a résztvevők Isten segítségét kérik a munkájukhoz.

  Bővebben

 • Közép-európai sorsközösség – a jövőbe tekintve | Cseh–magyar egyházvezetői találkozó Brnóban

  Brno – Csehország Európa leginkább szekularizált országa, a közelmúlt felmérései szerint alig tizenöt százalékot ér el azoknak az aránya, akik valamilyen egyházi közösséghez tartozónak vallják magukat. A Cseh Testvérek Egyházának hetven-nyolcvanezres lélekszáma az ország lakosságának még egy százalékát sem teszi ki, diaszpórahelyzetük, az egyház fordulatokban gazdag történeti háttere, az ebből eredő tapasztalatkincs ugyanakkor számos olyan tanulsággal szolgál, amely miatt egyházunk vezetése nagy örömmel vette Daniel Ženatý egyházelnök meghívását.

  Bővebben

 • Böjti gondolatok

  A népi hagyományban a hónapoknak nevük van. A teljesség igénye nélkül: kikelet hava – március, szelek hava – április. […] Ennek mentén jutott eszembe, hogy a böjti hónapot nevezhetnénk az elengedés hónapjának. Sok minden tartja fogva az embert, gondjaink lehúznak bennünket. Sokszor érezhetjük úgy magunkat, mint Gulliver a lilliputiak országában, amikor a sok kis lilliputi ezer apró pányvával földhöz kötözte az óriást. De az igazság az, hogy inkább mi magunk szorítjuk, markoljuk gondjainkat, bűneinket, s nem tudjuk elengedni őket.

  Bővebben

 • Ágfalvi „aranyketrec”

  Január 1-jével egyházunk lett a működtetője több, korábban állami fenntartású szociális intézménynek. Ezek egyike a pszichiátriai betegek ágfalvi otthona. Mind az egyház, mind az intézmény nagy reményeket fűz a „frigyhez”. A tervekről és az otthon életéről beszélgettünk Gregersen-Labossa György lelkésszel, egyházunk diakóniai bizottságának elnökével, az ágfalvi intézet anyaintézményének, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központnak az igazgatójával és Belényessy Évával, a diakóniai központ ágfalvi telephelyének vezetőjével.

  Bővebben

 • Mózes és a karibi tánczene

  A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó büki nagyszínpadán hallhatjuk július 27-én Magyarország egyik legkedveltebb zenekarát. A Pannonia Allstars Ska Orchestra énekesét, Tóth Kristóf KRSa-t a skazene eredetéről, a magyar pluszról, a Biblical című kislemezükről és a tudatos társadalmi felelősségvállalásról is kérdeztük.

  Bővebben

 • Élet megalkuvás nélkül – Ordass Lajos püspök tanúságtételei

  Azt hiszem, nem túlzás Ordass Lajos evangélikus püspököt Luther Márton hűséges követőjeként Isten emberének tekinteni. Luther azt mondta: a keresztény embernek, azon az alapon, hogy keresztény, nincs joga az igazát erőszakos úton érvényesíteni, hanem el kell szenvednie az igazságtalanságot. Ámde ha Isten törvénye és valamely emberi rendelkezés ellentétben van, a reformátor is hivatkozott Péter szavaira: „Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek.” (ApCsel 5,29)

  Bővebben

 • Szilárd alapokra építhettek

  A januári tavaszban rügyet bontottak a fák a budai, XII. kerületi Kék Golyó utcában, így a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség kertjében is. Gyülekezetlátogató riportsorozatunkhoz ezúttal a főváros talán legszebb kerületében választottunk helyszínt. Keczkó Pál igazgató lelkész és felesége, Keczkó Szilvia parókus lelkész vár, napsütésben járhatjuk körbe a különlegesen szép és modern, Benczúr László Ybl-díjas építészmérnök, az Északi Egyházkerület korábbi – ma már tiszteletbeli – felügyelője tervezte épületegyüttest. Tavaly év végén volt a tizedik évfordulója, hogy Pált beiktatták itteni szolgálatába, Szilviát pedig – aki három gyermekük születése, nevelése miatt „maradt le” csupán – öt éve, 2013 februárjában. Amúgy pedig ő Budahegyvidék első női parókus lelkésze.

  Bővebben

 • Jézus barátai – Küldetésben a kallódó fiatalokért

  „Istené az ítélet, én nem úgy vagyok közöttük, hogy megmondom, mi fekete, mi fehér. Azzal az indulattal kell feléjük fordulni, amely Jézusban is megvolt: az Atya szeretetét képviselte” – vallja Hecker Christiane, aki Magyarországon elkezdte és vezeti a Teen Challenge Hungary befogadóház szolgálatát. A nemzetközi keresztény missziós közösség az utcán kallódó, illetve szenvedélybeteg fiatalok körében a Krisztus általi szabadulást hirdeti. Az elkötelezett szolgálatvezetőtől valósághű képet kapunk a felelősségteljes hivatás velejáróiról.

  Bővebben

 • Jártomban-keltemben

  Szeverényi János jegyzetlapjai az Evangélikus Élet magazinban.

  Bővebben

 • Bátran forduljunk az egyházhoz!

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Somogyvári Flóra negyedéves teológushallgató a pályaválasztásáról, a zene erejéről és a lelkészi felelősségről is beszél.

  Bővebben

 • Túrmezei-énekek digitalizálva

  Evangélikus énekeskönyvünk értékes kincsei Túrmezei Erzsébet diakonissza költőnő énekversei és énekfordításai. Nem „csupán” mi, hanem katolikus, református, baptista és metodista testvéreink is nagy szeretettel énekelik a Túrmezei-alkotásokat. Most, születésének százhatodik évfordulóján azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy hagyatékának feldolgozása során célegyenesbe jutott a korábban nem ismert vagy énekeskönyvünkben nem teljes egészében közölt énekszövegeinek digitalizálása.

  Bővebben

 • Hit, tudomány, család – Liptay György életútja

  „Éljen a fasori gondolat, mely tolerancián, nyitottságon, egymás elfogadásán, valamint a hazafias és keresztényi szellemiségen alapul” – olvasható Liptay György ars poeticaként is értelmezhető mondata A Fasori Gimnáziumtól a Műegyetemig című kötetben, amelyből egy sajátos, 20. századi magyar életutat ismerhetünk meg. A későbbi vegyészmérnök, egyetemi tanár érdeklődése a legendás, világhírű tudósokat nevelő evangélikus iskola diákjaként fordult a kémia felé.

  Bővebben

 • Koldusteológia

  A budapesti városképhez, akarva-akaratlanul, hozzátartoznak a koldusok. Pár éve a hatóságok megpróbálták „eltüntetni” őket az utcasarkokról, aluljárókból, de a problémának ez a meggondolatlan tüneti kezelése kudarcot vallott.

  Bővebben

 • Felragyog a megfoghatatlan titok – Dióhéjban Simai Mihály költőről

  „Simai Mihály megszenvedett életútján eljutott a létértelmezés és az istenkeresés olyan fázisába, ahol már világosan kitetszik, valójában mire is készülődött idáig. Versei meggyőző erővel hirdetik, nincs más vigasz, nincs más remény, mint a spiritualitásban megszerzett igazság – azért kell meghalnunk, hogy végre örökké éljünk. A megszentségtelenített világ újraszentelése: ez a költészet mai feladata. Simai Mihály kötetében erre vállalkozik” – írta Jókai Anna a költő Végtelen vonzásban című, eddig legutolsó verseskötetének borítóján.

  Bővebben

 • Hány szögletű Jézus kerek erdeje? – Lázár Ervin meséje a Bethlen Téri Színházban

  A Négyszögletű Kerek Erdő című meseregényből készült darabot legutóbb a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának vendégjátékában lehetett megtekinteni az anyaország fővárosában. A Vendégváró Fesztivál keretében január 21-én bemutatott előadás minimális díszlet között zajlott, a jelmezek is inkább jelképszerűek voltak, mert Szabó Attila rendező a színészek játékára kívánta ráirányítani a figyelmet. A hetvenperces előadásban mindez remekül sikerült is.

  Bővebben

 • Balczó

  Különleges perceket éltünk át több százezren a televízió előtt, látva és hallgatva a nyolcvanéves tanúságtevőt. A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság az év sportolóinak tiszteletére rendezett január 11-i díjátadó gálán életműdíjjal jutalmazta az evangélikus Balczó András háromszoros olimpiai bajnokot, minden idők legnagyobb öttusázóját, a nemzet sportolóját.

  Bővebben

 • A fiatalok a jövő egyháza

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Molnár Anita Katával az ifjúság megszólításának lehetőségeiről, ökumenéről és elhivatottságról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • In memoriam Sárkány Tibor (1927–2018)

  Tudtuk, hogy öregkori súlyos betegséggel küszködik évek óta, de karácsony előtt még megelőzött a telefonos köszöntéssel, az ünnepi áldáskívánással. Fáradt volt a hangja, de élni akarásának ereje még átsütött rajta. S aztán jött a hívás hitvesétől: Tibor hazament…

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 7144 csatornájára