ÁRVÍZ: Német testvéreink is bajban vannak – Segíteni szeretnénk

ÁRVÍZ: Német testvéreink is bajban vannak – Segíteni szeretnénk

Share this content.

Passau– München – Budapest – A Bajorországi Evangélikus Egyház több mint 20 éve partnerkapcsolati viszonyban van a Magyarországi Evangélikus Egyházzal. Amikor meghallottuk a Duna németországi szakaszán történt áradások híreit, egyértelmű volt: eddig ők segítettek nekünk, most – ha szimbolikusan is – de nekünk kell segítségükre sietnünk. Szöveg: evangelikus.hu

Felvettük a kapcsolatot a bajor Diakónia részéről, Fritz Blanzzal, aki nagyon örült annak, hogy mi magyarok gondoltunk rájuk - adták szerkesztőségünk tudtára Fabiny Tamás püspök és Buda Annamária diakóniai osztályvezető.

„Megkérdeztük a német testvérektől, mire lenne leginkább szükség. A kért holmit terveink szerint, a jövő héten Nürnbergbe utazó Szabó Szilárd lelkész viszi majd ki a németeknek.”

Mint ismertes, Duna vízállása meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál. A bajor-osztrák határon fekvő városnál – ahol a Duna, az Inn és az Ilz találkozik – a szakemberek szerint a vízállás a 12,98 métert is elérte.

A Bajor Diakóniai Szolgálat a tartományi egyházzal és a Diakóniai Katasztrófa Segéllyel együtt döntött arról, hogy a rászoruló vidékek számára a lehető leggyorsabb segítséget nyújtja.

Bajorországban a leginkább érintett régió a már említett Passaunál van, bár ott már a maximumot elérte a víz állása és a remények szerint innentő kezdve a víz apadni fog. A Rosenheimi Esperességben azonban még mindig feszült a helyzet. Rosemheimból és Kolbermoorból 200 ember evakuáltak. Itt az egyházi és diakóniai épületek is érintettek és sajnos további esőzésekkel és árvízzel kell számolni - írták a Bajor Diakónia honlapján

A bajorok szorosan együttműködnek a szövetségi katasztrófasegítő szolgálatokkal, s más tartományi egyházakkal. Tudomásunk szerint rajtuk kívül a Thüringiai, a Szászországi és a Szász-Anhalti Evangélikus Tartományi Egyház is adományok gyűjtését rendelte el.

A károkat még fel sem tudják mérni, egyelőre becslésekbe sem bocsátkoznak, s az árvíz levonultával a károk helyreállításakor, az újjáépítéskor is szükség lesz a segítségre.

 

Címkék: bajor - diakónia - segítség - árvíz -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!