Ééés: ÍME A FLASHMOB!

Ééés: ÍME A FLASHMOB!

Share this content.

Budapest – Virágvasárnap lett nyilvánossá a március végén rögzített evangélikus flashmob, amely az evangélikus identitás erősítésén túl arra emlékeztet, hogy Heinrich Heine szerint Luther Márton és társai 1521. április 16-án a wormsi birodalmi gyűlésre menve énekelték ezt – a világszerte az evangélikusság himnuszaként ismert – zsoltárfeldolgozást. Mint arról már az evangelikus.hu hírt adott, a Magyarországi Evangélikus Egyház által meghirdetett 2014-es Reformáció és kultúra emlékévének jegyében zenészek, zenekarok, kórusok tagjai, önkéntesek, evangélikus iskolák és gyülekezetek fiatal és idősebb tagjai zenéltek-énekeltek együtt a Deák téri templom előtt, az egyház Reformációi Emlékbizottságának szervezésében. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: ld. az alkotói listát.

A flashmobban (villámcsődület) az „Erős vár a mi Istenünk” Luther-éneket Johann Sebastian Bach harmonizálásában szólaltatta meg az énekkar, az összekötő zene Felix Mendelssohn Reformáció szimfóniájának témáira épült. 

Mint ismeretes, a Magyarországi Evangélikus Egyház a 2010 óra szervezett tematikus évekkel szeretne felkészülni a reformáció 2017-ben megünneplésre kerülő ötszázadik évfordulójára. 

Az idei évben a Reformáció és kultúra áll középpontban.
„A vallás a kultúra lényege, a kultúra a vallás egy formája” – vallotta Paul Tillich teológus, aki egész életében azt hangsúlyozta, hogy a teológia válaszolni köteles a kultúra által felvetett kérdésekre, ám mindig Krisztuson kell tájékozódnia.

Ezért az emlékévben kulturális események, kiállítások, kerekasztal beszélgetések, konferenciák szerveződnek a gyülekezetekben, szerte az országban. A tematikus évben bibliai személyként a zsoltárszerző Dávid áll a középpontban. Emellett megemlékeznek olyan kiváló evangélikusokról, mint a 200 éve született Pulszky Ferenc és Tavasy Lajos, valamint 170, illetve 160 éve született Benczúr Gyula és Pecz Samu életéről és munkásságáról. A Reformációi Emlékbizottság kiírt két pályázatot is, egy kórusmű és egy zenés színpadi mű megalkotására is.

Az alkotói csapat:

Zenei vezető: Bence Gábor

Rendező: Horváth Tamás

Segédrendező, a forgatócsoport vezetője, vezető operatőr, vágó:

Győri András Timótheus

Operatőrök: 

Gál Efraim

Győri András Timótheus

Győri Máté András

Győri János Sámuel

Horváth Tamás H.S.C.

Pete Dániel

Tagai Péter

Tóth Péter

Colorist:

Győri Márk

Hangmérnök:

Gazdag Zoltán

A „villámcsődület” utcazenészei:

Tóth Viktória - hegedű

Zászkaliczky András - oboa

Huszák Zsolt - gitár

Zenekar:

BrassCom Rézfúvós Együttes - Zalaszentgrót (művészeti vezető: Johann Attila)

Szólisták: 

Friedrich Ábel - ének (német nyelven)

Garai Szilvia és Lupták Dóra - ének (szlovák nyelven)

– valamint evangélikus kórusénekesek. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!