„Nemcsak láthatóan, hanem hallhatóan is evangélikusnak kell lennünk!” – Ünnepélyes tanévnyitót tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen – Frissítve HANGFÁJLLAL!

„Nemcsak láthatóan, hanem hallhatóan is evangélikusnak kell lennünk!” – Ünnepélyes tanévnyitót tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen – Frissítve HANGFÁJLLAL!

Share this content.

Budapest – A láthatóan evangélikus irányelv mellett a hallhatóan evangélikus célkitűzés is szükséges. 2013. szeptember 13-án istentisztelettel és ünnepi üléssel nyitották meg a 2013-2014-es tanévet az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: Galambos Ádám, Sánta József, hangfájl: Kőháti Dorottya

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke „Hadd halljam meg, mit hirdet az Úristen! Bizony, békességet hirdet népének, híveinek, hogy ne legyenek újra oktalanok” (Zsolt 85, 9) alapján hirdette Isten igéjét. (Az igehirdetés a mellékelt hangfájlban meghallgatható.) A püspök beszédében figyelmeztetett arra, hogy már végzett és leendő lelkészeknek is meg kell találniuk azt a kifejezési formát, amely által az evangélium nemcsak elhangzik, hanem megélhetővé is válik a gyülekezetek számára. Gáncs Péter elmondta: „Nagyot hallunk, de a legnagyobbat még hangosítással sem halljuk meg. Csendre van szükség ahhoz, hogy Krisztus utat találjon hozzánk.” Az elnök-püspök az egyházunk által megfogalmazott láthatóan evangélikus stratégiai irányelvhez hozzátette: „Nemcsak láthatóan, hanem hallhatóan is evangélikusnak kell lennünk ahhoz, hogy Isten igéjének eszközeivé váljunk. Csak azt tudjuk továbbadni, amit befogadtunk már, ennek hiányában üres frázisokká válhat igehirdetésünk. Ennek értelmében az örök üzenetet kell magunkra vennünk ahhoz, hogy ne csak láthatóan, hanem hallhatóan is evangélikusok lehessünk.”

Az ünnepi istentiszteletet a mentorok és hatodévesek közös útra indító áldása követte. Szabóné Mártai Marianna püspökhelyettes, a Gyakorlati Intézet vezetője Anselm Grün bencés szerzetesre utalva kifejte: „A spirituális út első lépése a valósággal való szembenézés. Ezt mentornak és hatodévesnek egyaránt el kell sajátítania.”

Az ünnepi ülést Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora nyitotta meg. (Beszéde a mellékelt hangfájlban meghallgatható.) A rektor beszédében az 1960-as évek templomépítészetét parabolaként használva kifejtette: „Újra birtokba kell venni a templomokat. Tudjuk, hogy sokan finomítani szeretnének egy templom belsején, mások a változatlanságban hisznek. Nem szabad ismét gyorsan dönteni. Megalapozottan, felkészülten szükséges a jövő egyházképének formálását elkezdeni. Ennek értelmében a jó teológiához is időre van szükség, hiszen a felszínen művelt teológia életveszélyes.”
Szabó Lajos beszédében figyelmeztetett: „Rá kell döbbenni, hogy sokkal elmélyültebb tudásra van szüksége annak, aki le mer ereszkedni a szószékról a hívek közé. A megalapozatlan beszéddel tele van a világ. Lélekre épülő, mély teológiai tartalmat értelmesen megfogalmazni kész lelkészek alkothatják a jövő egyházának művelését.” Ehhez a hallgatóknak cselekvési prioritásnak kell tekinteniük a teológia művelését, továbbá az egyéni felkészülés igényességére való törekvés kell, hogy meghatározza hozzáállásukat. E mellett azonban nem elhanyagolható a megélt közösség megtapasztalása, melyre szintén szükségük van. „Nemcsak azokkal kell foglalkoznunk akik templomba járnak, hanem azokat szükséges megszólítanunk és hívnunk, akik egyébként nem jönnek el. Mi vagyunk elhívva arra, hogy otthonosabbá varázsoljuk azt a teret, amely ezáltal hívogat és közösséget formál” – fogalmazott Szabó Lajos.

Ezt követően az Evangélikus Hittudományi Egyetem első éves hallgatóinak fogadalomtételére, majd a hatodévesek mentori megbízóleveleinek átadására került sor. Örömhír, hogy az egyetem két oktatója, Béres Tamás és Korányi András Magyarország köztársasági elnökétől egyetemi tanári kinevezést kapott. Ünnepi iktatásukra 2013. november 7-én a Dies Academicus konferencián fog sor kerülni.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem százhetvennyolc hallgatóval és tizenhat oktatóval kezdte meg a 2013-2014-es tanévet.

Csatolt állományok: gancspeter.mp3 - szabolajos.mp3 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!