„…betegeket gyógyítsatok, leprásokat tisztítsatok…” – 40 éves a Magyarországi Lepramisszió – Fotókkal! Videóval!

„…betegeket gyógyítsatok, leprásokat tisztítsatok…” – 40 éves a Magyarországi Lepramisszió – Fotókkal! Videóval!

Share this content.

Budapest – 2014. április 6-án a Skót Misszió Vörösmarty utcai templomában népes gyülekezet gyűlt össze, hogy megtartsák a 40 éves Magyarországi Lepramisszió ünnepét, melyen a Nemzetközi Lepramisszió vezetői és több tagország igazgatója is jelen volt. Köszöntést mondtak a hazai egyházak püspökei és kiosztották a misszió által meghirdetett rajzpályázat nyerteseinek díjait is. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus, Horváth-Bolla Zsuzsanna

A misszió szolgálatáról

A Lepramisszió Magyarországon 1974-ben kezdte meg szolgálatát Dobos Károly református lelkész munkájával. A Nemzetközi Lepramissziónak 2002-ben lett tagja. A misszió célja, Jézus parancsának értelmében, „…betegeket gyógyítsatok, leprásokat tisztítsatok…” (Máté 10,8) a világ különböző országaiban élő mintegy 6 millió leprás beteg gyógyítása, a meggyógyítottak rehabilitációja, a gyógyultak és családtagjaik oktatása, szakmára tanítása, számukra munkahelyek teremtése, otthonhoz juttatása.

A Lepramisszió azonban külmisszió is, hiszen a leprabetegek gyógyítása közben pogány országokban hirdeti az evangéliumot szavakkal és tettekkel. A magyarországi felekezetek a misszió munkáját imádságaikkal és pénzadományokkal segítik. Megdöbbentő számadat, hogy a  földön ma is minden 2. percben megállapítják valakiről, hogy leprás, közülük minden 5. egy gyermek! 

A legnagyobb tömegben Ázsiában élnek leprások. Azokban az ázsiai országokban a legnehezebb a misszió, ahol az államhatalom és a helyi vallás halálos ellenségnek tekinti a keresztyéneket. Csak azért engedik mégis be őket, mert a leprásokat gyógyítják! Tapasztalat, hogy Isten mégis kapukat nyit meg, hiszen akarata az, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság megismerésére eljusson, ezért a beteg leprás testvéreinken keresztül a pogányok szíve felé nyit.

40 év megünneplése

Ennek megünnepléséről szólt az utolsó böjti vasárnap ünnepe. Kapi Zoltán elnök, evangélikus lelkész és Riskóné Fazekas Márta igazgató, református lelkész köszöntése után, megismerkedhettük a Lepramisszió haza történetével és munkájukkal is. Aztán pedig Ken Martin a Nemzetközi Lepramisszió elnöke és Geoff Warne, a Nemzetközi Lepramisszió vezérigazgatója mondták el köszöntéseiket. Utánuk következtek a tagországok missziói-igazgatóinak köszöntései: Pam Packett (Ausztrália), Boelens-Csákány Tünde (Belgium), Pascal Machefer (Franciaország), dr. Zaw Moe Aung (Myanmar), dr. Arie de Kruijff (Mozambik), dr. Sunday Udo (Nigéria), Linda Todd (Skócia), Markus Freudiger (Svájc), Brent Morgan (Új-Zéland). Őket követte a magyarországi egyházi vezetők, így Szabó István református és Szemerei János evangélikus püspök köszöntése.

A Szántó Sándor művész vezette zsűri több mint 350 rajzból válogatott. A pályázatra egyrészről bibliai jeleneteket bemutató képeket, másrészről a misszió mai munkáját bemutató alkotásokat lehetett beküldeni, alsó- és felsőtagozatos kategóriában. A biblia jelenteket bemutató rajzok között, a soltvadkerti Milinkó Vivien, ötödik osztályos evangélikus tanuló rajza lett az első.

Az ünnepség Kapi Zoltán elnök imádságával, valamint Szemerei János püspök és Aaron Stevens a skót misszió lelkészének áldásával zárult. A megemlékezés utáni szeretetvendégségen kötetlenül beszélgethettek még a misszió történetéről az egybegyűltek.

Hivatkozások: A Lepramisszió honlapja. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!