„Közösen a közösségünkért” – Hálaadó istentisztelet tartottak és jótékonysági bált szerveztek a Sztehlo-ban

„Közösen a közösségünkért” – Hálaadó istentisztelet tartottak és jótékonysági bált szerveztek a Sztehlo-ban

Share this content.

Szöveg: Kákay István
Budapest – 2014. október 3-án délután hálaadó istentiszteltre gyűltek össze a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai, munkatársai, a szülők, a végzős diákok, a gyülekezet tagjai, a kerületi önkormányzat és a testvérintézmények vezetői, a rummelsbergi diakóniai főiskolának a Sztehlóban vendégeskedő hallgatói.

Jelen voltak a Thermo-Épgép vezetői is, mivel az alkalom megszervezésének aktualitását éppen az adta, hogy a gimnázium épületének energetikai megújítását célzó, mintegy 300 milliós beruházás a Thermo-Épgép kivitelezésében zajlott. A projektet az Európai Unió támogatásával, a Magyarországi Evangélikus Egyház és Sztehlo Gábor intézmény összefogásával a KEOP – 5.5.0. 12 / B / 2013-0309 pályázat keretében sikerült lebonyolítani a kivitelező és az intézmény munkatársainak példásan konstruktív együttműködésének köszönhetően nagyobb zökkenők nélkül, határidőre.

A hálaadó istentiszteleten dr. Szabóné Mátrai Mariann püspökhelyettes hirdette az igét a több száz fős gyülekezetnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi igyekezet önmagában nem elég a sikerhez. Istenünk gondoskodása kellett ahhoz, hogy a Sztehlo Gimnázium épülete ilyen üdén, szépen, kívül-belül megújulva fogadja a diákokat és pedagógusokat. Az épület új, sárga színe azt a harmóniát juttatta eszébe, melyet az intézmény működése számára kíván. A liturgiai szolgálatot Brebovszkyné Pintér Márta iskolalelkész és Győri Gábor esperes végezték. Igét olvasott fel Tina Lindörfer, a rummelsbergi diakóniai főiskola hallgatója. Az istentisztelet zenei szolgálatát a Sztehlo Gábor Általános Iskola énekkara látta el Velkey Zsuzsanna énektanár vezetésével és Győri Dávid iskolalelkész zongorakíséretével.

Az istentiszteletet követően dr. Kalina Katalin, a Sztehlo intézmény vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt hónapokban a gimnázium épületének megújításán munkálkodtak. A sikert az összefogás, az együttműködés és az egymásra figyelés szép példájának nevezte, és ajándékokat adott át azoknak, akik kiemelkedően sokat tettek az eredményért, „közösen a közösségért”.

A köszöntőt a gimnázium végzős diákjainak és tanárainak táncbemutatója követte, Erkel Ferenc jól ismert palotásának dallamaira és ritmusaira. A táncosok ezt követően a tótkomlósi és aszódi gyülekezeti asszonyok által sütött, az iskolalelkész által megtört kaláccsal kínálták a gyülekezetet barátság-kalácsként.

A projekt zárása kapcsán Kákay István intézményvezető-helyettes megköszönte a kivitelező Thermo-Épgép munkáját. Örömét fejezte ki azért, hogy az egyházi átvétel óta eltelt három év alatt a gimnázium tantestülete egységes közösséggé kovácsolódott, most pedig a belső megújuláshoz a külső megújulás társult, így az intézmény élhetőbb környezetben, immár belső-külső harmóniában folytathatja tovább tevékenységét, majd tolmácsolta Krámer György országos irodaigazgató köszöntését és jó kívánságait.

Ezek után az épület átadására került sor. Édes Csaba, a Thermo-Épgép műszaki igazgatója adta át az intézmény kulcsát Dr. Kalina Katalin intézményvezetőnek, aki átvágta a nemzeti színű szalagot.

Az ünneplő gyülekezet az épület homlokzata elé vonult, ahol Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és méltatta a beruházás eredményeit, kitérve annak részleteire is.

Az ünnepség első része faültetéssel zárult. Az egyházi és világi vezetők két császárfát ültettek a gimnázium épülete elé, mintegy az intézmény megújulását, egy újabb szakasz reményteli kezdetét szimbolizálva.

Az ünnepség az épületben folytatódott pezsgős köszöntővel. Sor került az újonnan kialakított díszterem átadására, ahol diavetítést láthattak a Fecskefészek Óvoda 2013-as építéséről és a gimnázium KEOP-beruházásának 2014-es eseményeiről. Az egybegyűltek megtekinthették a gimnázium megújult tereit, megszemlélhették a beruházás során kicserélt nyílászárókat, világítótesteket és fűtésrendszert, értesülhettek a tervezett energia-megtakarítás mértékéről.

Az épület bejárását ünneplés követte. A gazdagon terített asztalok mellett beszélgetve, majd a Simple Partyzenekar lendületes muzsikájára táncolva ünnepelhettek együtt az intézmény munkatársai és a vendégek.

Az adományokból, a báli belépőkből és a felajánlott tombolatárgyak kisorsolásából befolyt összegek a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium szociális alapjába kerülnek. Ebből tudnak támogatást adni a szociálisan rászoruló gyermekeknek az intézmény szociális bizottságának döntése alapján.

Ez az emlékezetes nap szép példája volt a hálaadásnak az elmúlt években elért eredményekért, egyben reményt adott a közös munka sikeres folytatásáért, a jövő építéséért.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!