Szakma – hit – közösség – megrendezték a 11. Országos Evangélikus Borfesztivált

Szakma – hit – közösség – megrendezték a 11. Országos Evangélikus Borfesztivált

Share this content.

Szöveg: Hafenscher Károly
Révfülöp – Szakma – hit – közösség – e három szó fogja össze az immár 11. alkalommal megrendezett Országos Evangélikus Borfesztivált Révfülöpön. A rendezvénynek, amely idén is telt házzal zajlott, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ adott helyet.

Az ország minden részéből érkező szőlészek és borászok magas színvonalú szakmai előadások segítségével képezhették tovább magukat. Idén is nagy hangsúlyt helyeztek a lelki programokra, hiszen nem csak a szakma, hanem evangélikus hitük, az egyház Urához való kötődésük is összetartja a részt vevő szakembereket. A borfesztivál közönsége szinte családdá nőtte ki magát a több mint egy évtized alatt, ugyanakkor nagy öröm volt, hogy bővült a család és új résztvevők is bekapcsolódtak a nagy és összetartozó közösségbe: Csurgóról, Pécelről, Sopronból, Budapestről.

A jelenlevők megemlékeztek azokról, akik e nagy család tagjai vagy éppen vezetői voltak, de már elmentek a minden halandók útján: Dr. Urbán Andrásról, aki a rendezvén fővédnöke volt éveken keresztül, Nagy Eörsről, aki kezdettől fogva a szakmai szervezője volt a borfesztiválnak és Seregély Sámuelről, aki a közösség legidősebb tagja volt, Sárvár színeit képviselve.

Ebben az esztendőben - Kunszeri Miklós borrendi nagymester személyében – új fővédnök fogta össze a szakmai munkát és vezette az elismert szakemberekből álló borbíráló bizottságokat. Személye, tudása, tekintélye kiváló biztosíték arra, hogy a lutheri értelemben istentiszteletté váló hivatás igényessége és nívója megmaradhasson ezen a találkozón is.

A reformáció emlékévében külön előadás hangzott el a reformáció és a bor kapcsolatáról. De a jelenlevőket tájékoztatták a munkájukkal kapcsolatos legfrissebb törvényekről és rendeletekről. Előadás hangzott el a tavalyi fagykárok hatásáról és az ahhoz kötődő sajátos feladatokról, továbbá a borkostolás nemzetközi szabályairól és művészetté nemesülő eljárásairól. Dr. Mörk András, a Badacsonyi Borászati Kutató Intézet tudományos főmunkatársa, dr. Györe Dániel, a Földművelési Minisztérium szakreferense, Fekete Kinga WSET borszakértő, valamint e sorok jegyzője voltak az előadók. Mindig öröm, ha a fesztiválon aktívan és segítően jelen van egyházunk ilyen irányú szakképzést is biztosító iskolája. Ebben az évben a Kiskőrösi Evangélikus Iskola borász-tanára és borszakos hallgatói voltak jelen Filus János vezetésével.

A szombat délelőtti borversenyen 115 bormintával neveztek. Az abszolút győztes a pannonhalmi Pécsinger Szőlőbirtok Olaszrizlingje volt, a második helyre Csepregi Kálmán Cabernet Sauvignonja került.

A hagyományos népművészeti programok sem maradhattak el „Kongó” (Darvas András) és művésztársai játszottak autentikus erdélyi zenét, amire Fekete Péter és társa mutattak be gyönyörű magyar táncokat, majd az evangélikus hátterű, Gömbőcz Róbert által irányított répcelaki Ümmögő együttes vezette be a hallgatóságot és nézőközönséget a rábaközi táncok és népi játékok világába.

A két igen tartalmas nap összefogó bibliai mottója nem csak a 136. Zsoltár, hanem egész életünk refrénje: „… mert örökké tart szeretete”. Ezt vihette magával tarisznyájában minden résztvevő – a jövő évi találkozás reményében. 

Címkék: borfesztivál - Révfülöp -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!