15 éves az Asztali beszélgetések sorozat

15 éves az Asztali beszélgetések sorozat

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: asztali.hu
Budapest – „Szellemi-kulturális hídépítés egyház és világ között” – ezzel a mottóval indult annak idején az Asztali beszélgetések sorozat. Az immáron több mint 350 rendezvényt megvalósító szerveződés 2004. október 7-én tartotta első alkalmát.

Az Asztali beszélgetések elnevezés a lutheri hagyományra utal, ugyanis a reformátor tanítványaival asztaltársaság mellett vitatta meg a kor időszerű társadalmi, etikai és világnézeti kérdéseit. Ennek aktualizálásaként a szervezők immáron tizenöt éve a kortárs művészeti és szellemi élet kiválóságait kérik fel, hogy egyházi résztvevőkkel folytassanak párbeszédet. Az Asztali beszélgetések sorozat programgazdái vallják, hogy a párbeszéd lehetőség a különböző nézetek találkoztatására, mérlegelésére, egy szélesebb perspektíva kialakítására.

A 2004 októberében Győrött indult kezdeményezés először Sopronban, Mosonmagyaróváron, majd a későbbiekben Budapesten is elindult. A fővárosban a Petőfi Irodalmi Múzeum mellett többek között a Ludwig Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában szoktak rendezvények lenni. Mára már nemcsak disputák, hanem estek és kiállítások is köthetők a sorozathoz.

Az Asztali beszélgetések sorozat keretében a beszélgetőtársak számos társadalmi kérdésre reflektáltak. Így téma volt többek között a hajléktalanság, a holokauszt traumája, az emlékezetkultúra megítélése, az ügynökkérdés, de a mese életre gyakorolt szerepe és a kortárs művészet aktuális kérdései is. Ezenkívül zsidó–keresztény és iszlám–keresztény disputára is sor került.

A Luther Kiadó együttműködésével megjelentetett kötetek, az Asztali beszélgetések sorozat vagy a Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája előtt zajló ökumenikus tárlatvezetés-sorozat éppúgy egyszerre szól hívőnek és nem hívőnek, mint az Imák Auschwitz után című tárlat és az Ámos Imre és a 20. század kortárs összművészeti kiállítás. Mindezt talán az is jelzi, hogy az utóbbi kiállítás nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban is bemutatásra került, és látogatottsága meghaladta az ötvenezer vendéget.

Az Asztali beszélgetések, melynek ötletgazdája és szervezője Galambos Ádám evangélikus teológus, eddig több mint háromszázötven rendezvényt tudhat maga mögött. A beszélgetések résztvevői voltak többek között Kertész Imre, Jókai Anna, Esterházy Péter, Takács Zsuzsa, Vízi E. Szilveszter, Vásáry Tamás, valamint beszélgetőtárs volt Lovász László, Nádasy Ádám, Röhrig Géza, Szabó T. Anna és Závada Pál is. A felekezetek részéről az evangélikus diskurzuspartnereken kívül a résztvevők együtt gondolkodhattak Várszegi Asztrikkal, Schweitzer Józseffel, Darvas Istvánnal és Jelenits Istvánnal is. A sorozat tizenhatodik évadának nyitóalkalmán Konok Tamás festőművész közelgő kilencvenedik születésnapját köszöntötték.

Az Asztali beszélgetések sorozat őszi rendezvényei:

Hajó a ködben – Toronyi Zsuzsanna és Závada Pál disputája
2019. október 24. 18.00
| Petőfi Irodalmi Múzeum (élő közvetítéssel)
https://www.facebook.com/events/356257665260076/

Beszélgetés a művészetről – Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész
2019. november 7. 18.00 | Klebelsberg Kultúrkúria
https://www.facebook.com/events/1779913445485475/

„Az égre írj, ha minden összetört” – In memoriam Radnóti Miklós – Ferencz Győző irodalomtörténész, költő, az ELTE egyetemi tanára, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke
2019. november 28. 18.00 | Petőfi Irodalmi Múzeum (élő közvetítéssel)
https://www.facebook.com/events/382831715974499/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!