A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. évi vándorgyűlése

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. évi vándorgyűlése

Share this content.

Forrás: reformacio.mnl.gov.h
Miskolc – A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. július 10–12. között Miskolcon tartotta vándorgyűlését. Ebben az évben a reformáció ötszázadik évfordulójához kapcsolódva a forrásközlő szekció előadásai a reformáció köré szerveződtek, a szakmai kirándulások pedig Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre vezettek.

A forrásközlő szekció 2001. évi megalakulása óta 17. tanácskozását tartotta A reformáció  magyarországi történetének levéltári forrásai a 16. századtól napjainkig címmel, csatlakozva a reformáció ötszázadik évfordulóhoz kötődő előadásokhoz.

Őriné dr. Bilkei Irén  (MNL ZML) szekcióvezető röviden ismertette az MNL-ben az elmúlt évben, illetve jelenleg is folyó forrásfeltáró munkákat, amihez aztán az első előadás is kapcsolódott: Laczlavik György, az MNL OL főosztályvezetője A reformáció története levéltári forrásainak feltárása az MNL-ben – az 1526 és 1570 közötti oklevelek adatbázisa című előadásában ismertette az eddig elvégzett munkát és beszélt a várható eredményekről.

Hudi József, a Dunántúli Református Egyházkerület Pápai Levéltárának vezetője Reformáció- és egyháztörténeti kutatások a magyarországi református levéltárakban című előadásában adott alapos tudománytörténeti és szakirodalmi áttekintést a református egyház levéltárainak iratanyagáról.

A forrásközlő szekció mindig feladatának tekintette, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon fiatal kutatóknak. Ez alkalommal Világi Dávid, a győri Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény vezetője Rejtett (erő)források – kutatási lehetőségek az evangélikus gyűjteményekben című előadásában ismertette a magyarországi evangélikus levéltárakban őrzött iratanyagot.  

Befejezésül a forrásköző szekcióülések gyakori előadója, Sávoly Tamás, a Veritas Történetkutató Intézet főlevéltárosa A protestáns egyházak és a reformáció a Magyar Rádió egykori archívumának írott dokumentumai között című előadásában mutatta be a Rádió protestáns vallási műsorait.

A szakmai előadások után a szekció tisztújító gyűlésén a leköszönő Bilkei Irén szekcióvezető helyére a tagság Laczlavik Györgyöt a szekció vezetőjévé, Sávoly Tamást pedig a helyettesévé választotta.

A programot szakmai kirándulás zárta, amely a reformáció emlékhelyeit ismertette meg az érdeklődőkkel.

A kirándulás keretében két helyszín felkeresésére nyílt lehetőség, egyéni választás szerint. Az egyik csoport Sárospatakot látogatta meg, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumát (Vöröstorony, állandó Rákóczi-kiállítás, habán-kiállítás/Ágyúöntő-műhely), valamint a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeit lehetett megtekinteni. A pataki városnéző séta keretében a Várkert és a külső vár érintésével jutottunk el a Sárospataki Református Kollégiumhoz. A kollégium gyűjteményeit Szentimrey Márk levéltáros és Kovács Áron muzeológus kollégák mutatták be a csoportnak.

A Sátoraljaújhelyre kirándulókat a volt Vármegyeháza, jelenlegi Városháza épületében Szamosvölgyi Péter polgármester fogadta, rövid pohárköszöntővel, és közös koccintással (természetesen hegyaljai borral) várta a résztvevőket. Ezt követően több látnivaló megtekintésére nyílt lehetőség: a PIM Kainzczy Fenenc Múzeuma; tárlatok: A Szép és a Jó - Kazinczy és a művészetek, bemutatta Fehér József ny. múzeumigazgató a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke. (Egyúttal szabadon megtekinthetők voltak a következő tárlatok is a múzeumban: Egy eltűnt vár nyomában - Régészeti kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen; Erdőjárók Kalauza - Zempléni tájak természeti értékei, időszaki kiállítás; Kő kövön - Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából.) A Fő téren rövid városismertetést is tartott Fehér József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Sátoraljaújhelyi Fióklevéltárát pedig levéltáros kollégánk, Oláh Tamás (a Kazinczy Társaság alelnöke) mutatta be. Kazinczy Ferenc egykori munkahelyén még látható a neves levéltáros előd karosszéke, asztala, valamint a korabeli levéltári bútorzat. A kirándulás résztvevői eljutottak Széphalomba is, ahol a PIM – Magyar Nyelv Múzeuma, a Kazinczy-emlékcsarnok és a Kazinczy Ferenc Emlékpark megtekintésére nyílt lehetőség. Az út zárásaként rövid látogatást tettek Borsiban, Rákóczi Ferenc születése helyén. 

Köszönjük a Kazinczy Társaságnak a szervezést, Sátoraljaújhely Önkormányzatának, a Sárospataki Rákóczi Múzeumnak, a Sárospataki Református Gyűjteménynek, a Kazinczy Ferenc Múzeumnak, a Magyar Nyelv Múzeumának, az MNL BAZML Sátoraljeújhelyi Fióklevéltárának, valamint a levéltáros, könyvtáros és muzeológus kollégáknak a szíves fogadtatást!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!