A Despacitoban nincs semmi meglepő és semmi keresztényi

A Despacitoban nincs semmi meglepő és semmi keresztényi

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Nagy Szabolcs
A napokban megjelent egy írás a Szemlélek blog-on a világ jelenleg legtöbbet hallgatott számáról, a Despacitóról. A bejegyzés arra keresi a választ, hogy a szám miért örvend ekkora népszerűségnek és a videóklip nyomán a dal milyen témát, üzenetet hordozhat. Ez egy fontos célkitűzés lehet: vizsgálni azt, hogy bizonyos kulturális tartalmak miért és miképpen rezonálnak emberek millióival. A Szemléleken megjelent bejegyzés viszont ennek a szándéknak csak a felszínen tesz eleget. Inkább menteget egy dalt, aminek idealizálásában keresztényként nem jó ötlet részt venni.

Még mielőtt bárkit magamra haragítanék, le szeretném szögezni: szerintem jó bulizós szám a Despacito. Annyira, hogy még el is gondolkodtam azon, hogy érdemes meglátogatni a Morrisons’ 2-ben tartott bulit, ahol csak ez a dal szól, mert tényleg van hangulata, ami behúz a táncparkettre. (Ahogyan ezt a három olasz srácot is, akik – miután hosszasan kifejtik, miért utálják a Despacito-t – mégis képtelenek ellenállni a szám hangulatának.)

Bárcsak ne kizárólag arról szólna a dal, hogy hogyan használjunk szexuális vágyálmaink beteljesítőjeként egy lányt.

Lehet félrenézni, lehet mismásolni, de a Despacito a szexről szól és semmi másról. Jó, egy kicsit szól a haverságról is, ami annyiban kimerül, hogy közösen néztünk ki egy lányt, akit én majd jól megszerzek magamnak.

Akár a címét még lehetne is így magyarázni (a „despacito” jelentése: lassacskán – a szerk.), ennek a dalnak korántsem az az üzenete, hogy vegyük elő a rég elfeledett nyugalmat, mikor még jutott idő arra, hogy megpihenjünk a Puerto Rico-i tengerparton, mert ez nincs benne. A „lassúság” tényleg csak arról szól a számban, hogy a szerelmi aktus hosszan tartson. Semmi másról. Nincsen a dalban, se a klipben egy átgondolt motívumrendszer, amely arra engedne következtetni, hogy az egyszerű pop dal képletnél - miszerint kinézem a lányt és megszerzem, kit érdekel, mit gondol ő vagy más – ez több lenne. Nem az. A dal refrénje bizonyítja ezt leginkább:

Lassan
Szeretném, hogy lassan érezd a lélegzetem a nyakadon,
Hadd súgjak dolgokat a füledbe,
amikre akkor is emlékszel, ha nem vagy velem
[…]
Hadd lépjem át a veszélyes zónáidat, hogy síkíts, és elfelejtsd a neved.”

Egyébként a slow-life-nak tényleg nagy fontossága van az életünkben és érdemes erre a mozgalomra odafigyelni. Mi is írtunk már róla a Kötőszón és azt sem tartom rossz dolognak, hogyha valakinek a Despacitóról és annak klipjéről ez az asszociáció jut eszébe. De ez a szám nem ad és nem is akar többet adni az egyéjszakás kalandoknál.

 

A cikk teljes terjedelmében a kotoszo.blog.hu oldalon olvasható el.

 

Címkék: Kötőszó blog -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!