Hangolódó #54 | Mit énekelne Ádám és Éva egy karaokebárban?

Hangolódó #54 | Mit énekelne Ádám és Éva egy karaokebárban?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunk egy gondolatkísérlet: mit énekelne Ádám és Éva egy karaokebárban?

A kétezres évek legelején jelent meg a Fables című képregény, amelynek az az alapötlete, hogy mindenki által ismert mesehősöket átültessen a modern, való világba. Amellett, hogy ez egy szórakoztató elgondolás – mint a Mit énekelne? sorozatunk is –, segít minket abban, hogy jobban megismerjük ezeket a karaktereket, mesealakokat. A képregény fontos szereplői például a Szépség és a Szörnyeteg, akik már évszázadok óta boldog házasok, azonban a történet során kiderül, hogy a felszín alatt a folyamatos képmutatás tönkretette a kapcsolatukat és terápiára kell járniuk...

Bár nagyon keveset tudunk arról, hogy Ádám és Éva milyen kapcsolatban élt egymással, illetve arról is keveset tudunk, hogy egyáltalán mi is történt igazán a Teremtés könyvének első 11 fejezetében, azonban ha csak a történetből ismert tényeket vesszük alapul, nem hiszem, hogy az ő kapcsolatuk annyira idealizált és tökéletes lett volna, mint ahogy sokan beállítják. Különösen úgy, hogy az utolsó történet velük kapcsolatban az, hogy az egyik gyermekük megöli a másikat. 

Ha mélyére nézünk ezeknek a történeteknek – mint ahogy a Fables képregény is teszi – talán okulhatunk belőlük. Talán tanulhatunk abból, hogy bármi is történik nem érdemes örökké hibáztatni a másikat, mert evett egy almából, vagy hallgatott a kísértőre. Talán végre elérhetjük azt, hogy ne szégyenkezzünk a másik előtt, mint ahogy ők tették.

Talán rájövünk arra, hogy nincs annál fontosabb, mint az a kert, amiben minden szégyenem ellenére elfogadtak.

A cikk teljes terjedelmében a kotoszo.blog.hu oldalon olvasható el.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!