Lapozható óriáskönyvből tanulhatjuk a reformációt Székesfehérváron

Lapozható óriáskönyvből tanulhatjuk a reformációt Székesfehérváron

Share this content.

Forrás: http://www.szekesfehervar.hu, szöveg: Simon Erika
Székesfehérvár – Hétfőtől látható a székesfehérvári Jávor Ottó téren, az evangélikus templom mellett az az óriáskönyv, amely a reformáció és az evangélikus egyház történetét eleveníti fel. A tizenkét oldalas rendhagyó köztéri installáció a reformáció emlékévének alkalmából hirdeti az evangélium csodáját.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Gyülekezeti és Missziói Osztálya a reformáció 500. évfordulójának alkalmából készítette el az Evangélikus képeskönyvet, amely az evangélikus egyház történetét és jelenét, valamint a reformáció országunkra gyakorolt hatását foglalja magába. A 600 kilós óriáskötetet hazánk több városában is felállították már, most egy hónapig Székesfehérváron, a Jávor Ottó téri evangélikus templom mellett lesz látható.

Bencze András lelkész elmondta, hogy szombaton délelőtt érkezett Székesfehérvárra az evangélikus képeskönyv, amely számos városban járt már és a sok utazás, emelés megviselte a szerkezetet. „Tekintsük példázatnak ezt az állapotot, hogy a könyv nehezen nyitható. Mélységes mély a múltnak kútja. Bizony nehezen végigjárható a reformáció története és hatása. Nemcsak azért, mert az ötszáz év hosszú idő, hanem ezért is, mert sok súlyos oldal található ebben a könyvben. Nemcsak arra gondolok, hogy mennyi szenvedést hordoztak eleink a hitükért, hanem azokra az oldalakra is gondolok, amelyeken nem csilloghatnak aranybetűk. Amikor - Pál apostollal ellentétben - valakik szégyellték az evangéliumot, amikor nem vallották, hogy az minden ember üdvösségét, menekvését gyógyulását adja. Sok súlyos oldal van ebben a könyvben..” – fogalmazott a megnyitón Bencze András lelkész, aki szólt arról is, hogy az ünnep mindig bűnbánattal, kicsinységünk felismerésével kezdődik.

„Az én erőm erőtlenség által ér céljához – mondja az Úr. Az evangélikus képeskönyv, az óriáskönyv Luther Márton bemutatásával kezdődik. Jó is, ha a reformáció évében nem csak a fogalommal ismerkedünk meg, hanem a történettel is, azzal, hogyan újult meg az egyház, hogy a szentlélek milyen erővel formálta a történelmet, és az emberi szíveket egyaránt. Hogyan használ fel filozófiai irányzatokat és mégis, azoktól nem függve szabadon mutatja meg az evangélium csodáját” – tette hozzá. A könyv egy hónapon keresztül lesz látható, lapozható a Jávor Ottó téren. Az ünnepélyes megnyitót követően a Korál-sziget együttes adott koncertet.

Az ünnepségen Székesfehérvár polgármestere bejelentette, hogy a  város maradandó támogatással is szeretné kifejezni a protestáns közösségek iránti megbecsülését: az evangélikus gyülekezet javaslatára befejezik az orgona építését.

A megnyitó ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a hétfői nap különböző eseményeinek a felidézésével kezdte: a ciszterci templom és a gimnázium felújításának a bejelentése után az evangélikus templom előtt nyílik rendhagyó kiállítás, hirdetnek társadalmi felelősségvállalási akciót, majd este fogadalmi szentmise kezdődik a Szent István-székesegyházban. A polgármester a három egyházi esemény kapcsolódási pontjaira: a közösségi tudatra, a keresztényeket egymással összekötő közös dolgokra hívta fel a figyelmet.  „Ez nem kell, hogy azt jelentse, nem láthatunk másként bizonyos dolgokat – ez lehetséges, és nem baj, ha alapvetően mégiscsak az a felismerés, hogy a közös értékeink olyanok, amelyekre érdemes közösen büszkének lennünk, érdemes azokat ápolnunk és érdemes azokat megtartanunk a jövő nemzedékeinek a számára” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki az emlékév eseményeivel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ezeken keresztül az emberek megszólítják egymást és közösségként is gyarapodnak, ami a város fejlődését szolgálja.

Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy a rendezvénysorozat mellett a város maradandó támogatással szeretné kifejezni a protestáns közösségek iránti megbecsülését: az evangélikus gyülekezet javaslatára befejezik az orgona építését. Az orgona – amely a templom, a hitélet, a lelkiség és a város kulturális életének a hozzátartozója – szolgálja majd a gyülekezeten keresztül a város egész közösségét. Az ünneplő gyülekezet tapssal köszöntötte a kezdeményezést. A polgármester a város nettó 30 millió forint értékű támogatása mellett közösségteremtő, -erősítő céllal akciót hirdetett az orgona befejezésére, amihez magánemberek és intézmények is csatlakozhatnak. A közadakozásra október végéig várják a felajánlásokat. 

Az emlékév eseményei között a templomokban, a közösségi házakban és a közösségi tereken, rendezvényközpontokban irodalmi esteket, kiállításokat és koncerteket szerveznek, júniusban fáklyás felvonulásra hívták a lakókat. A Székesfehérvári Királyi Napok ünnepsorozatának megnyitójára Debrecen városának, a „kálvinista Rómának” a küldöttsége érkezett díszvendégként, ezzel is az emlékév előtt tisztelgett Székesfehérvár. Szeptemberben egyháztörténeti kiállítás nyílik majd a Szent István Király Múzeumban.


 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!