Reformáció 500 – A wittenbergi tételek forradalma Európában és Magyarországon

Reformáció 500 – A wittenbergi tételek forradalma Európában és Magyarországon

Share this content.

Videó: Heti Közélet
Szeged – A Reformáció 500 – A wittenbergi tételek forradalma Európában és Magyarországon című tárlat a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban tekinthető meg.

„Luther Márton wittenbergi Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én tette közzé híres 95 tételét, amelyeket a bűnbocsánat elnyerése és a búcsúcédula-árusítás gyakorlatának kapcsán fogalmazott meg. A vitaindító írásnak szánt dokumentum, amelyet Luther a wittenbergi vártemplom kapujára is felszegezett, korszakhatárnak bizonyult a történelemben, mivel a szerzetes és a katolikus egyház között kiéleződő konfliktus hamarosan a reformációval bekövetkező egyházszakadáshoz vezetett" – idézet a jeles esemény ötszázadik évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtárban rendezett kiállítás ajánlójából.

Címszavak a könyvtár régi könyves gyűjteményének ritkaságait bemutató tárlatának anyagából: Reformáció könyvek tükrében, Magyarország a reformáció hajnalán, Nyelvészeti törekvések a hit szolgálatában, Hitújítók arcképcsarnoka.

Videó:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!