A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban előnnyé válik a hátrány

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban előnnyé válik a hátrány

Share this content.

Forrás: Szabolcs Online
Nyíregyháza – Az Evangélikus Roma Szakkollégium az idén is felvételt hirdet az egyetemre, főiskolára most felvett, illetve már ott tanuló hallgatóknak. Elsősorban romákat, illetve hátrányos helyzetűeket segít felsőoktatási tanulmányaik során, hogy a tehetséges, jó képességű fiatalok anyagiak híján, szociokulturális hátrányaik miatt ne morzsolódjanak le.

Nem csak diplomásnak szánják őket a szakkollégiumban, a cél kinevelni olyan értelmiségieket, akik a keresztény értékrenddel megerősítve képesek lesznek tenni a hazai cigányság integrációja érdekében, és példaképei lehetnek azoknak is, akik most még úgy érzik, a nehéz anyagi helyzet, az otthonról hozott hátrányok miatt nincs esélyük. A felvett hallgatókat a tutori és mentori programban pedagógusok segítik, kötelező az idegen nyelv tanulása, kapnak ösztöndíjat is (ebből fizetik a kollégiumi díjukat), ám ehhez szigorú elvárásoknak kell megfelelniük a tanulmányi eredményben éppúgy, mint a közösségi szolgálatban.

Teljesíthető követelmények

– Most kell döntéseket hozni. Akik a mi „célcsoportunkat” adják, egyre mélyebb szegénységbe csúsznak, a családoknak beláthatatlan terhet jelent a felsőoktatási tanulmányok finanszírozása – mondta Molnár Erzsébet intézményvezető, és hozzátette: – Ezért nagyon fontos, hogy a roma származású, valamint a hátrányos helyzetben élő diákok tudjanak az ösztöndíj- illetve támogatási lehetőségekről. Hallgatóik között vannak olyanok, akik nem hogy otthonról nem kapnak anyagi támogatást, de még ők küldenek haza pénzt. A szakkollégium egyéni, személyre szabott segítséget ad a hátrányok lefaragásához, így a főiskolai, egyetemi tanulmányi követelmények könnyebben teljesíthetőek.

– A felvételi eljárás két részből áll. Az elsőben a beküldött dokumentumokat (pályázatokat) értékeli a szakkollégium felvételi bizottsága. A másodikban a pályázati feltételeknek eleget tevő jelöltek szóbeli meghallgatáson vesznek részt, ahol a szakkollégium céljaival kapcsolatos motivációról tájékozódik a felvételi bizottság, ezután alakul ki a felvételt nyert hallgatók listája.

A kollégium már államvizsgázott, a diplomájukat átvett, vagy még tovább tanuló, és sikeresen elhelyezkedett diákjai bizonyítják: sokan elérik az álmaikat.

Információk

Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 24. (A dokumentumok beérkezésének határideje.)
A felvételi szóbeli fordulójának tervezett ideje: 2017. augusztus 25-27. – Bevonótábor, részletek az írásbeli jelentkezés lezárását követően! www.meersz.hu/Jelentkezes

További információk:

Molnár Erzsébet intézményvezető: 0620/824-5402
Facebook: Evangélikus Roma Szakkollégium

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!