Pál apostol Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden

Pál apostol Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden

Share this content.

Forrás: szegedma.hu, szöveg: Varga Anna
Szeged – A reformáció ötszázadik évfordulója adta a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia alaptémáját, a sok vitát kiváltó Római levélről tanácskoznak a biblikusok. A rendezvényhez egy jótékonysági koncert is kapcsolódott, kedden este a dómban felekezetek zenéi csendültek fel.

Megkezdődött a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia, amelynek középpontjában a reformáció által legtöbbet vitatott Római levél áll. Benyik György plébános, a konferencia igazgatója a SZEGEDma.hu-nak elmondta, évről-évre baráti beszélgetéseken dől el, hogy mi az a Bibliához kapcsolódó téma, ami aktuális és érdekes, így határozzák meg a tanácskozás alaptémáját. Idén a reformáció ötszázadik évfordulója kapcsán adta magát a téma, hogy a reformáció egyik legvitatottabb levelével foglalkozzanak. „A Római levél kapcsán annak idején sokat veszekedtek a kegyelemből való megigazuláson, a zsidó-keresztények és a pogány-keresztények kapcsolatáról, s azok helyes értelmezéséről. De az eukarisztia téma is vitákra adott okot, amire Luther Márton fő tézisei épültek. Kevesen tudják azonban, hogy Római levélnek a reneszánszban, illetve a reformáció idején számos római katolikus kommentárja is született, erre utal konferenciánk címe is, hiszen nagyon érdekes azt vizsgálni, hogy egy adott levelet egy adott történelmi korban miként is interpretálnak és miként értelmeznek később” – részletezte Benyik György.

Példaként elmondta, hogy katolikus körökben Kálvin Jánosnak a fő művét, a kálvinista teológia összefoglalóját, vagyis az Institutiot támadni szokták, mint a katolikus egyház elleni merénylet koncepcióját. Ám ha Kálvintól a Római levél kommentárját vesszük górcső alá, akkor megfigyelhető, hogy teljesen más hangnemet üt meg, mint egy Biblia olvasó ember úgy olvassa, s a lelki információkat emeli ki belőle. A magyar fordítását a szövegnek így épp olyan gyakran idézik a katolikusok napjainkban, mint a reformátusok, megváltozott ugyanis a kontextus.

Első alkalommal vesznek részt nagyobb létszámban a konferencián ortodox teológia képviselői is – tudtuk meg Benyik Györgytől. „Az ortodox teológia szlogenje szerint az atyák szíve szerint kell interpretálni a Bibliát, ami azt jelenti, hogy az aktuális vallási üzenetét kell közvetíteni, és nem pedig a Biblia-kritikát. Mivel idén a reformáció évfordulója van, célként tűztük ki, hogy ezen a területen egyesítsünk a keleti és a nyugati egyházat, s meghallgatjuk az ő véleményüket is” – fogalmazott a konferencia igazgatója.

A 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia újdonsága, hogy egy jótékonysági koncert is kapcsolódott a rendezvényhez: kedden 19.30-ra várták az érdeklődőket a fogadalmi templomba, amelyen a felekezetek zenéi hangzottak fel. Ha valaki meghall egy templomi zenét, akkor egyből tudja, hogy mely felekezethez köthető muzsika csendül fel, hiszen igen eltérő zeneművekről van szó, a zenei kultúrának ezt a színességét szerették volna megmutatni. A jótékonysági koncerten az egyes felekezetekhez tartozó művek között üdvözletek hangzottak el, Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök mellett szólt az egybegyűltekhez Fabiny Tamás püspök, Fekete Károly püspök, Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek, valamint Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora is. A jótékonysági esemény bevételét az SZNBK kapja meg. Azok, akik 2000 forintot vagy afölötti összeget szánnak a rendezvényre, egy CD-t is katnak ajándékba, méghozzá a magyar nyelv dialektusait is bemutató 500 hangú Bibliát.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!