Felszentelték az Öregtemplom helyreállított orgonáját

Felszentelték az Öregtemplom helyreállított orgonáját

Share this content.

Szöveg: Adámi Mária, fotó: Adámi Mária, aerisorgona
Győr – Az Insula Lutherana épületegyüttes nagyszabású felújítása során lezajlott a győri evangélikus Öregtemplomban található orgona rekonstrukciója is. Az 1791-ből származó szekrénybe 1926-ban építették bele a Cézár típusú hangszert, amely három manuállal, 37 regiszterrel és 2464 síppal rendelkezik. A helyreállított hangszert 2018. február 18-án, a Duna Televízió által élőben közvetített istentisztelet keretében szentelte fel Szemerei János püspök.

Az ünnepi alkalmon közreműködtek a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium furulyásai és énekkara. A megújult orgonát Fassang László orgonaművész szólaltatta meg. A liturgiában Kiss Miklós győr-mosoni evangélikus esperes és Csorba János igazgató lelkész mellett részt vettek Jánosa Attila és Vancsai József helyi lelkészek is.

A böjt jézusi értelmezéséről beszélt Mt 9,14-17 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője hangsúlyozta: Jézus nem a böjt fontosságát kérdőjelezi meg, hanem mentő szeretetét helyezi mindenek elé, mert számára a szokásoknál fontosabb az ember. „Jézus válasza nem a különböző szabályokról szól, hanem rávilágít arra, hogy a vele való kapcsolat milyen nagy csoda és páratlan lehetőség” – fogalmazott a püspök. Majd hozzátette: „A böjt arra való, hogy az ember a korlátait lássa meg, és ezen keresztül megtapasztalja Isten gondoskodó szeretetét.”

Az istentisztelethez kapcsolódó közgyűlésen dr. Galli Csaba, a Győri Evangélikus Egyházközség felügyelője köszöntötte a megjelenteket. Ezután Faragó Attila orgonaépítő mester, a rekonstrukciót végző AerisOrgona Kft. ügyvezetője beszámolt az elvégzett munkálatokról. Kiemelte, hogy nem felújítás, hanem az eredeti (1926-os) állapot példaértékű és szakszerű helyreállítása történt meg, amelynek során mintegy három kilométernyi sípot építettek vissza a hangszerbe.

Ezt követően Fassang László orgonaművész improvizatív játékkal mutatta be az orgona hangzásvilágát. Majd köszöntések hangzottak el. Jókívánságait fejezte ki Kara Ákos országgyűlési képviselő, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, valamint Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő.

Csorba János igazgató lelkész zárszavában a hangszer legfontosabb céljára hívta fel a jelenlévők figyelmét. „Az orgona hangjával örömre hív, hálaadásra szólít, bűnbánatra késztet: Istenre mutat és hozzá hív” – fogalmazott.

Az ünnepség a Péterfy-iskola aulájában tartott állófogadással zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!