Egyedülálló egészségfejlesztő program az Ökumenikus Segélyszervezet központjaiban

Egyedülálló egészségfejlesztő program az Ökumenikus Segélyszervezet központjaiban

Share this content.

Szöveg és fotó: Ökumenikus Segélyszervezet
Szendrő – Újabb mérföldkőhöz érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 elején indított egészségfejlesztő programja. A Roche Magyarország Kft. által támogatott, egyedülálló projekt keretében a segélyszervezet családokat és gyermekeket segítő központjai sorra bővülnek az egészség megőrzését segítő beruházásokkal, berendezésekkel. Cél, hogy a karitatív szervezet intézményeiben élő, illetve oda járó nehéz sorsú családok is esélyt kaphassanak az egészséges életmód tanulására, gyakorlására.

Az egészségfejlesztő program harmadik lépéseként Szolnok és Miskolc után most a segélyszervezet szendrői Biztos Kezdet Gyerekházában szerveznek egészségnapot a rendszeresen odajáró kisgyermekes családoknak. A rendezvény keretében átadták az intézménybe járó gyermekek és szüleik számára ingyenesen használható sószobát. Tomorszki István szendrői polgármester köszöntője, illetve köszönetmondása után Irma Veberic, a Roche Magyarország Kft. vezérigazgatója és Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója bemutatták a szervezet egészségfejlesztési programját, majd bekapcsolódtak a gyermekeknek szervezett játékos foglalkozásokba, végül átadták a vállalat gyermekek számára készített ajándékcsomagjait.

A Roche úttörő szerepet játszik a betegek gyógyulását célzó, innovatív gyógyszeripari és diagnosztikai vállalatok sorában. 1896-os megalakulása óta a Roche folyamatosan azért dolgozik, hogy megtalálja a legjobb lehetőséget a betegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére, és fenntartható módon szolgálja a társadalmat” – mondta el Irma Veberic, a Roche Magyarország Kft. vezérigazgatója a sószoba átadóünnepségén. 

Rácsok Balázs köszönőszavaiban kifejtette: nagy öröm a segélyszervezet számára a Roche hosszú távú elköteleződése egy műfajában úttörő kezdeményezés mellett. Ennek a példaértékű, az eredeti tervek szerint szépen megvalósuló társadalmi szerepvállalásnak köszönhetően olyan eredményeket értek el az együttműködő felek a segélyszervezet intézményeiben, amelyekre máshonnan nem jutott volna forrás. A szociális és fejlesztési igazgató kiemelte: „Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekeket és családokat segítő intézményei azon túl, hogy gyakorlati segítséget nyújtanak rászoruló családoknak, fontos szerepük van a támogatottak, különösen is a gyermekek szemléletformálásában – így az egészségtudatosságra nevelésben is. A segélyszervezet intézményeiben eltöltött idő alatt tanult minták és szokások a gyerekek egész életére kihathatnak” tette hozzá Rácsok Balázs.

A különleges élménynapon az intézménybe járó mintegy 25 gyermek sószobás foglalkozásokon, fejlesztőpedagógus által vezetett egyéni és csoportos alkalmakon, továbbá udvari játékokon, sorversenyen és vetélkedőn vett részt. A kötetlen és játékos programok során, melyek között volt gyümölcskóstolás és kemencés sütés is, számos új, az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás birtokába is jutottak.

Átfogó segítség

Az Ökumenikus Segélyszervezet arra törekszik, hogy a szociális és fejlesztő központjaiban eltöltött idő alatt olyan tudás birtokába is jussanak az érintett családok, amelyeket máshol nincs lehetőségük elsajátítani, és önálló életvitelük során is kamatoztatni tudnak. Míg a gyermekekkel felzárkózást segítő fejlesztőpedagógusok foglalkoznak, addig a szülőket a rendszerezett, takarékos életvitel kialakításában, az egészség- és környezettudatos szemlélet elsajátításában segítik a munkatársak.

Ebbe a filozófiába illeszkedik bele a Roche (Magyarország) Kft. támogatásával megvalósuló egészségfejlesztő program, melynek Szolnok és Miskolc után immár harmadik kézzelfogható eredménye a szendrői Biztos Kezdet Gyerekházban kialakított sószoba, illetve az egészségtudatos életmódra nevelés támogatása. A három intézmény ebből a szempontból az ország hasonló jellegű intézményei között egyedülálló.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!