A hetvenéves Izraelről tanácskoztak a debreceni zsinagógában

A hetvenéves Izraelről tanácskoztak a debreceni zsinagógában

Share this content.

Forrás: debrecen.hu, haon.hu, evangelikus.hu
Debrecen – Izrael a központi témája a Pásti utcai zsinagógában pénteken kezdődött, idén 19. alkalommal megrendezett konferenciának. A Debreceni Zsidó Hitközség, a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által szervezett Sorsfordulók – Izrael 70 című tanácskozás nyitórendezvényén számos felekezet vezetője felszólalt.

A konferencián Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögka tolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája megfogalmazása szerint azzal a szándékkal jött a rendezvényre, hogy a testvéreihez jöjjön. A zsidóság ugyanis a görögkatolikusok idősebb testvére. Az Istenre tekintve, az Istent dicsőítve találnak a legmélyebb gyökerekre, s egy családba tartoznak, ugyanannak az Istennek a gyermekei.

A tanácskozáson felszólalt Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Derencsényi István református főjegyző és Pető Albert baptista lelkész is, és mindannyian az egyházak közötti párbeszéd fontosságára hívták fel a figyelmet.
Heisler András ,  a MAZSIHISZ elnöke arról beszélt, hogy örömmel tölti el a tény, hogy Izrael fennállásának hetvenedik évfordulójáról olyan magyar településeken is megemlékeznek, ahol nem is laknak zsidók. Horovitz Tamás azt emelte ki, hogy a fejlődő Debrecennek szerves része kíván lenni a zsidónegyed, ezért egy emlékközpont létrehozását tervezik. A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta: a legújabb terv a Kárpát-medencei zsidóságot bemutató emlékközpont létrehozása, amely a zsidónegyedhez fog kapcsolódni. Az elnök kifejtette továbbá, hogy örömmel tapasztalják, hogy itt tanulnak, és jól érzik magukat az izraeli diákok, és hozzájuk járnak a zsinagógába. Debrecen az ország második legnagyobb zsidó hitközsége, a körzetben a legnagyobb. A fejlesztések révén a látogatóknak immár minden olyat meg tudnak adni, ami a zsidó vallási élethez szükséges – például rituális fürdőt, kóser konyhát is. Ez a turizmust is magasabbra fogja emelni, és nagyobb lesz a közösség látogatottsága.

Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy soha nem volt még olyan erős kapcsolat Debrecen és Izrael között, mint amióta 2017 márciusában elindult a menetrend szerinti járat Tel Avivba. Kulturális és hitbéli kapcsot jelenthet az is, hogy nemrég megnyílt Izrael tiszteletbeli konzuljának irodája a belvárosban.

A háromnapos konferencián Izrael múltjáról és jelenéről hangzanak el tudományos előadások, de lesznek könyvbemutatók is a Pásti utcai zsinagógában. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!