Tapio Luoma érsek beiktatása

Tapio Luoma érsek beiktatása

Share this content.

Forrás: MEE OI Külügyi Osztály, fotó: kotimaa24.fi
Turku, Finnország – 2018. június 3-án került sor a Finnországi Evangélikus Egyház új érsekének beiktatására Turkuban. Tapio Luoma korábban espooi püspökként, előtte Seinäjoki gyülekezetének igazgató lelkészeként szolgált.

Érsekként elmondott első igehirdetését Luoma az aznapra kijelölt evangéliumi olvasmány (Mt 16,24–27) alapján tartotta. Ezen az igehelyen Jézus a követéséről beszél tanítványainak, de egyben utat mutat a helyes értékrend irányába is. Napjainkban nagyon nehéz értékekről beszélni, mert bár a legtöbben azt tartják szem előtt, hogy mi jó az embernek, de a szélsőségesen megfogalmazott, különböző fontossági sorrendeket hangsúlyozó vélemények egymással nehezen kommunikáló táborokba osztják az embereket. Ezért kell hangsúlyoznunk, hogy mindaz, ami az embernek jó, végső soron Jézus Krisztustól ered. Ha az igyekezetünk csak arra terjed ki, hogy megnyerjük a világot, elveszítjük a lelkünket, azaz elveszítjük az Istennel és a másokkal való közösség lehetőségét.

Az iktatást a püspöki kar rangidős tagja, Samuel Salmi oului püspök végezte. A liturgiában tizenkét különböző ország püspökei közreműködtek, a Lutheránus Világszövetséget dr. Martin Junge főtitkár képviselte.

Az ünnepi istentisztelet közvetítése nagyjából június végéig megtekinthető ITT.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!