Nem lehet Luther és Kálvin utca Marosvásárhelyen?

Nem lehet Luther és Kálvin utca Marosvásárhelyen?

Share this content.

Forrás: szekelyhon.hu, Szucher Ervin / evangelikus.hu
Marosvásárhely – A két hónappal ezelőtti leváltása előtt egy utolsó „ajándékkal” lepte meg a marosvásárhelyi magyarokat Lucian Goga prefektus. A kormánybiztos közigazgatási bíróságon támadta meg azt a két, tavaly hozott tanácsi határozatot, melynek értelmében a Maroshévíz utcát Lutherről, a Posta utcát Kálvinról neveznék el.

Az átkeresztelést egy esztendővel ezelőtt, a reformáció 500 éves jubileumának tiszteletére, a helyi evangélikus, illetve református közösség kezdeményezte. A magyarellenességéről elhíresült exprefektus, aki hároméves mandátuma alatt ádáz harcot folytatott a kétnyelvűség, a kisebbségi jelképek használata, valamint a katolikus középiskola működése, majd újraalakítása ellen, ezzel a sokadik közigazgatási perét indította. Újabb barátságtalan gesztusával lényegében „kiegyenlítette” a katolikusok és protestánsok közti számláját: mint ismert, Goga volt az, aki a pápai nunciusnak tett ígérete ellenére a tavaly nyáron megvétózta a felekezeti iskola újjáalakítási kísérletét.

Az evangélikus-lutheránus egyházközség Luther Mártonról, a protestáns reformáció szellemi atyjáról szerette volna átneveztetni az egykori Mentovich Ferenc, mai Maroshévíz utcát, azt, amelynek sarkán a főtéri lebontott templomuk helyett 1960-ban egy magánházat kaptak, amelyet Isten házává alakítottak. A cél érdekében aláírásokat is gyűjtöttek az utca lakóitól, akik támogatásukról biztosították az evangélikusok kezdeményezését.

Később a reformátusok is jelezték abbéli igényüket, hogy a vártemplom közelében lévő Posta utcát Kálvinról kereszteljék el.

Annak ellenére, hogy a Szabad Emberek Pártjának képviselője, Radu Bălaș kérte, hogy az utcák nevét a magyar megfelelő nélkül tüntessék fel, azok támadhatóságával indokolva javaslatát végül mindkét utca átnevezését az RMDSZ által javasolt formában fogadta el az önkormányzati testület 17 igen és 5 tartózkodás mellett. A közigazgatási bíróság szeptember 9-ére tűzte ki az első tárgyalást, de a per könnyűszerrel elhúzódhat.

Közben a közigazgatási bíróság egy másik utcanévpert is elkezdett tárgyalni. Abban Maros megye volt prefektusa az utcák kétnyelvűsítése ellen emelt kifogást, azt állítva – többek között –, hogy a személyazonossági igazolványokba nem fér ki egyetlen utca román és magyar megnevezése. Kérdésünkre, hogy módjában, illetve szándékában áll-e a perek visszavonása, Nagy Zsigmond ügyvivő prefektus nemmel válaszolt. Mint kifejtette, jogköre nem terjed ki erre. „Egyrészt nem kaptam prefektusi kinevezést és az ezzel járó hatáskört, másrészt a bevett joggyakorlat szerint a kormányhivatalnak addig kötelessége védenie álláspontját, amíg jogerős ítélet nem születik” – mondta el a Székehlyhon.ro lapnak Nagy Zsigmond.

Az intézményt irányító alprefektus jó hírrel is szolgált: mint mondta, a prefektúra nem támadta a legújabb utcanévadást. A múlt hónapban a vásárhelyi tanács arról döntött, hogy a jövőben a Sportolók utcája dr. Czakó József főorvos nevét viselje. Az RMDSZ határozattervezete egyébként csak második nekifutásra lelt román támogatásra. Értesüléseink szerint márciusban a szociáldemokraták azért nem támogatták a szövetség kezdeményezését, mert nem figyelve a kérés indoklására Czakó Józsefet összetévesztették Czakó Jánossal, az ASA egykori labdarúgójával, későbbi edzőjével. „Focistáról azért mégse nevezzünk el utcát” – indokolták döntésüket. Figyelmetlenségükért utólag elnézést kértek.

Címkék: Marosvásárhely - Románia -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!