Ökumenikus istentisztelet a XIV. Alsószeli jurtanapokon

Ökumenikus istentisztelet a XIV. Alsószeli jurtanapokon

Share this content.

Forrás: ma7.sk
Alsószeli – Érezhetően fáradtabbak voltak már a fesztiválozók a XIV. Alsószeli jurtanapok harmadik napján, de a levegőben még mindig vibrált a baráti találkozások és újonnan szerzett élmények feletti öröm. A vasárnap ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd előadások és gyermekprogramok sorozatával folytatódott. Az esti órákban a zárszót Berényi József mondta el, majd a Vezér, Francisti László utasítására a Zele törzs levonta a három napon át büszkén lobogó törzsi zászlót.

Július első vasárnapján, a jurtanapok utolsó napján a hagyományokhoz híven szabadtéri ökumenikus istentiszteletre került sor a fesztivál színpadán. A római katolikus szentmisét Nagy Péter atya celebrálta. Az evangélikus felekezet felé Nagy Olivér tiszteletes hirdette az Úr szavát. A langyos nyári délelőttön szépen zengett a Laposon Isten igéje, a lelkész és az atya egyaránt egymás szeretetére és megsegítésére szólította fel a gyülekezetek tagjait. Az ökumenikus alkalom végén felcsendült a népeket összetartó magyar Himnusz.

Ebéd után, amikor már a jurtanapok szervezői, segítői, kézművesei, árusai és vendégei is összeszedték magukat az előző napi fergeteges bulik után, az ügyes gyermekek kiállhatták a Hétpróba vetélkedő embert és lurkót próbáló feladatait. Ezek után a Lapos közönsége átvonulhatott a helyi evangélikus templomba, ahol Kóka Rozália pódiumműsorára került sor a Mátyás-év jegyében.

A délutáni órákban a Gyermekudvarban a néptáncé és a népzenéé volt a főszerep, miután a felsőszeli Bicskás zenekar megtáncoltatta és megénekeltette a kis fesztiválozókat, az esti órákban a nagyszínpadon adott koncertet. A babák és mamák ismét ringatózhattak, ezúttal Deák Erika foglalkozásvezető óvó szárnyai alatt. Az 1849-es peredi (elővéri) csata emlékére a Vermes törzs és a Šemík lovasiskola (Řicmanice) tagjai egy izgalmas lovagi tornát adtak elő a Lapos közönségének.

Az esti órákban már mind a szervezőkön, árusokon, mind a fesztiválozókon látni lehetett a fáradtság jeleit, de senki nem adta fel a küzdelmet. A Faloda, a Hörpintő, a Serelde és a lepényesek mág mindig nagy erőkkel szolgálták ki a farkaséhes és szomjas embereket. A színpadon Berényi József mondta el a zárszót. A rendezvény fővédnöke megköszönte a szervezők és segítők áldozatos, összefogó és kitartó munkáját. Hangsúlyozta, emberpróbáló feladat egy ekkora fesztivált a háttérből mozgatni és szolgálni.

A jurtanapok az elmúlt években egy nagyon komoly regionális rendezvénnyé nőtte ki magát. A hagyományőrzés, a kultúra szeretete, a gyökereinkhez való ragaszkodás, az új barátságok fesztiválja ez. Jó hangulatban, jó fellépőkkel, jó koncertek sorozatával tudunk zárni idén is” – hangzott el Berényi József záróbeszédében. A védnök sok energiát és kitartást kívánt minden háttérben szorgoskodónak a tizenötödik, jubiláló fesztivál szervezéséhez.

A díjak sorsolása után a Zele törzs Vezére, Francisti László parancsára a törzs tagjai levonták a zászlót, amely büszkén lobogott a sikeres tizennegyedik jurtanapok alatt is. A szervezők ismét bebizonyították, hogy senki nem tud úgy hagyományt őrizni, ahogy ők.

Címkék: Alsószeli -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!