Szarvason ülésezett a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület

Szarvason ülésezett a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Kézdi Beáta, Szeverényi János
Szarvas – „Mindenekelőtt legyetek kitartóak az egymás iránti szeretetben” (1Pét 4,8) – ez volt az igei iránymutatója, mottója a 2018. június 28–29. között megtartott Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület (METT) ülésének. A Szarvason megrendezett program lehetőséget adott arra, hogy a külhoni magyar evangélikus gyülekezetek mindennapjaikról, problémáikról, örömeikről beszámolhassanak.

Az első napon a külhoni gyülekezetek és egyháztestek aktuális helyzetéről folyt informális beszélgetés. Másnap a program a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Karának egyik termében áhítattal kezdődött. Szemerei János levezető elnök, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, hogy Péter apostol tanácsa és a METT célja összecseng, úgymint az egymásra figyelés, a külhoni gyülekezetek és egyháztestek folyamatos figyelemmel kísérése. Az áhítat után a reformáció emlékévéről szóló beszámolók következtek.

Erdélyből Adorjáni Dezső Zoltán püspök, Felvidékről pedig Nagy Olivér lelkész és Lóczy Tibor lelkészi munkatárs számolt be. Ausztria terén a bécsi gyülekezetről Németh Kitti ott szolgáló teológushallgató, a burgenlandi, őriszigeti gyülekezet munkájáról Mesmer Ottó lelkész számolt be. Németországról – főként Stuttgartra koncentrálva – Gémes Pál adott összegzést.Vajdaságból és Szlovéniából sajnos nem voltak jelen a testvérek.

A személyes referátumokat Kondor Péter püspök előremutató szavai zárták. Az ülés hátra levő részének kiemelt pontja volt Magyar Levente külügyminiszter-helyettes, államtitkár beszámolója a magyar kormány külhoni magyar támogatási rendszeréről. Ezt követően az államtitkár sorra kérte a jelenlevő külhoni magyar evangélikus egyházak és gyülekezetek vezetőinek bemutatkozását, és külön kérte, hogy vázolják fel, milyen problémákkal küzdenek a szórványban, és milyen segítségre van szükségük a kormány részéről. Ezeket végighallgatva megállapodtak a felek abban, hogy az elhangzottakat írásos formában, összegezve a kéréseket és a javaslatokat, előretekintő együttműködés kezdődik a kormányzattal a külhoni evangélikus egyházak megsegítésére.

A miniszterhelyettessel elköltött közös ebédet követően egy rövid összegzéssel, a jövőbeni feladatok és a következő ülés időpontjának körülbelüli meghatározásával fejeződött be az ülés, melyet dr. Fabiny Tamás elnök-püspök imádsága és áldása zárt.

Hosszabb beszámolót a külhoni evangélikus helyzetről az Evangélikus Élet magazin következő lapszámában olvashatnak majd.

A METT ülés megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!