Augusztusban adják át a békéscsabai evangélikus Nagytemplomot

Augusztusban adják át a békéscsabai evangélikus Nagytemplomot

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Busi Ottó
Békéscsaba – Jól halad a megyeszékhely központjában álló evangélikus Nagytemplom felújítása­. Bent a burkolásnál tartanak a szakemberek, kint a bádogosmunka és a festés is ­hamarosan befejeződik. A Hunyadi téren, a volt magtár épületében is nagyban dolgoznak, ott az asztalosmunkákkal végeztek.

Több százmillió forint kormányzati támogatásból és gyülekezeti segítséggel újul meg több, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközséghez tartozó épület. Köztük van a megyeszékhely központjában álló és Közép-Európa legnagyobbjaként jellemzett evangélikus Nagytemplom is.

„Itt várhatóan napokon belül befejeződik a burkolás, ezt követi a felújított nyílászárók beépítése. Amikor ezzel is végeznek, jön a festés, majd a padokkal folytatják a munkákat” – tudtuk meg Kutyej Pál ­Gábor evangélikus lelkésztől.

„A festést direkt későbbre tették a szakemberek, hogy a burkolást be tudják fejezni. Utána, ha bekerültek a padok, tulajdonképpen már csak az elektromos eszközök, a világítás, a hangszórók és a hangfalak felszerelése van hátra. Ezután pedig jöhet az oltár és az orgona állványzatának a bontása, majd a takarítás” – folytatta Kutyej Pál. A lelkész a külső munkálatokról szólva elmondta, a hátsó homlokzati részen felállított állványzatot már eltávolították, az iskola felőli résznél még áll, ott festenek. A Kossuth tér felőli fél templomhajó állványzata is eltűnt, a másik felét pedig folyamatosan bontják.

„A bádogozás a tetőn a végfalnál teljesen kész van, már a cserepezést is visszazárták. Itt a kőkorsókat is restaurálták. A torony alatti tetőszerkezet viszont még hátra van, ott még nincs meg a bádogozás sem, és a kőkorsók renoválása is várat magára” – részletezte Kutyej Pál. Hozzátette, ha mindezzel megvannak, jöhet a torony javítása és festése, majd a lenti falon lévő kőtáblák, tömbök végső restaurálása. Utána járda- és kertépítés, így a tervek szerint augusztus közepére mindennel elkészülnek. A felszentelés pedig várhatóan késő ősszel lesz – tette hozzá. ­

Arra a kérdésre, hogy a torony tetejével mi lesz, ­Kutyej Pál úgy nyilatkozott, hogy bár sokak szerint a zöldes elszíneződést el kellene távolítani, az marad úgy, ahogy van. „A jelenleg látható állapot, elszíneződés a réz patinája, az úgynevezett nemes rozsda. Mi sem akartuk, és a műemlékvédelem sem engedi, hogy eltávolítsák. Egyébként vannak olyan felújítások, ahol komoly pénzeket fizetnek ki azért, hogy ilyen állapotú rézlemezzel borítsanak be egy-egy renováláson átesett műemléket” – árulta el a lelkész.

Az ifjúsági központ is épül, szépül

A Hunyadi téren, a volt magtárban, a leendő ifjúsági központban az asztalosmunkákat és a gipszkartonozást végzik a szakemberek. A belső falak elkészültek, letakarították az összes vakolatot, így már látszik az eredeti téglaburkolat. Ezt egyébként nem vakolják vissza, az épület fala marad így, „csupaszon”.

Elkészültek a lenti térelválasztók, a kiszolgálóhelyiségek villanyszerelői, elektromos munkái pedig folyamatban vannak. Ezután lépcsőépítés, szakipari munkák, majd a burkolás és a fűtés, valamint a villanyszerelés befejezése történik meg. A külső részeken a tető és a bádogozás kész van, és már nekikezdtek a homlokzatnak is. Itt az átadás várható időpontja szeptember közepe – árulta el Kutyej Pál.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!