Biztonságot jelentő beruházás készült

Biztonságot jelentő beruházás készült

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Balázs László, fotó: Makovics Kornél
Kismányok – Százhetvenöt méter hosszú, betonba rakott mederlap burkolatú árkot adtak át Kismányokon. Az ünnepélyes átadás zárómomentumaként Barcsik Zoltán evangélikus lelkész és Bagi Sándor római katolikus plébános megáldotta az új árkot.

Ezt is megértük – kezdte köszöntőbeszédét Simon László, Kismányok polgármestere. Évek óta húzódó problémára került pont a völgységi településen. Visszatérő gondot jelentett a Kossuth utca egy szakasza, ahol még nem burkolták be az árkot. Mivel a föld a vízerózió pusztító munkájának eredményeként kopott, a meder egyre mélyebb és szélesebb lett. Előfordult, hogy a kiszélesedett árok a közlekedést is veszélyeztette. A település a Tolna Megyei Önkormányzattal kötött konzorciumi szerződést, s 2016-ban zöld lámpát kapott a projekt. Az önkormányzat közel huszonegymillió forint uniós forrást fordíthatott a munkálatokra. A polgármester hozzátette: fontos, biztonságot jelentő beruházással bővült a falu.

Palotásné Kővári Terézia tervező a műszaki tartalom ismertetésénél közölte, száz hektár vízgyűjtő területről folyik le a csapadékvíz a Völgységi-patakba. Tereptárgyakhoz, közművekhez kellett alkalmazkodni a tervezésnél. A kivitelező Kész Kft. ügyvezetője, Kőműves József jelezte, áprilisban kezdték a munkát. A határidő előtt elkészültek, kétszáz köbméter iszapot és földet termeltek ki. A százhetvenöt méter, betonba rakott mederlap burkolatú árok hatszáz négyzetméternyi felületet jelent.

A TOP-os források a megye zászlóshajóját jelentik – ezt már Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke jegyezte meg. Kiemelte, huszonhét és félmilliárd forintot osztottak a településeknek, az allokációnál fontos tengely volt a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés, az infrastruktúra-fejlesztés és a modernizáció. Az összeg kilencvenöt százalékát már „kipályázták”, a beruházások nagy része megvalósításra vár. A befektetéseknek köszönhetően gyarapodnak a települések, élhetőbbé válik a megye. Továbbra is azért dolgoznak, hogy a különböző fejlesztésekre forrást találjanak, s olyan helyi korszerűsítések valósuljanak meg, amelyeket az ott élő emberek szeretnének.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!