A Zákeus Média Centrum első filmjei

A Zákeus Média Centrum első filmjei

Share this content.

Szöveg: Győri András Timótheus
A Zákeus Média Centrum az Apokalipszis filmből nőtte ki magát. A celluloid filmről a VHS videóra áttérve szervezett formában 1989-től Győri János Sámuel vezetésével három területen – dokumentáció, edukáció és evangelizáció – kezdett működni az evangélikus egyházban. Sorozatunkban az első felvételektől indulva tesszük közzé az archívum anyagát.

Győri János a hatvanas évek végétől az Apokalipszis film égisze alatt normál, 8 mm-es celluloid filmre készítette a felvételeket. A kezdeti némafilmek után 1968-ban már az úgynevezett nyílt hurkú szinkronizálással készült el a Nagytarcsai Evangélikus Egyház történetét és életét bemutató, ötvenperces, hangos dokumentumfilm, majd 1969-ben a kántorképzőt bemutató Mandák otthon című film.

1971-ben Győri János mint teológus németországi diakóniai tanulmányútjáról készített felvételeket. Ebben a harmincperces dokumentumfilmben a türingiai Arnstadtban működő Marienstift evangélikus diakóniai intézet mindennapjait mutatta be. A hetvenes években készült rövidfilmek: a Hermons együttes moziklipjei, Ezékiel, Üdv expressz (1972), Nábót szőlője (1973), Tékozló fiú (1974), Tranoszciusz (1975), Közelebb hozzád (1977) és a Megmozdul a Luther szobor (1980). Ezek mellett számtalan egyházi eseményt rögzített az Apokalipszis film. A nyolcvanas évek elejétől már ajakszinkronos felvételek és filmeket készítettek (Ora et labora, 1981; Vivos voco, 1982; Gazdag ifjú, 1983 stb.).

Nagy változást jelentett a VHS-kamerák megjelenése. Győri János ugyan 1989-ben alapította a Zákeus Média Centrumot, de 1985-től már videóra készültek a felvételek. Az első videófelvételt idősebb Fischl Vilmos készítette (a MEÖT jelenlegi főtitkárának édesapja). Ez örökítette meg a református Soli Deo Glória zenekar fellépését az ősagárdi evangélikus gyülekezet imatermében. Egy év múlva sikerült kölcsönözni egy kamerát, mellyel Győri János forgatott a felekezetközi Jubilate Kórus és zenekar evangelizáló zenés fellépésén 1986. június 16-án Felsőpetényben.

Az 1985-ös ősagárdi SDG:

Az 1986-os felsőpetényi Jubilate:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!