Phenjan – Baranka György észak-koreai beszámolójának folytatása

Phenjan – Baranka György észak-koreai beszámolójának folytatása

Share this content.

Szöveg: Baranka György
Ott hagytuk abba, hogy erős az Isten, nincs neki semmi lehetetlen. Nem lehet vele szembeszállni, illetve nem érdemes. Amikor a jeruzsálemi vezetők üldözni kezdték Jézus követőit, egy közismert rabbi – Gamáliél – tanácsolta nekik, hogy hagyják őket. Ugyanis, ha a mozgalom nem Istentől van, úgyis meg fog szűnni magától, ha pedig Istentől van, akkor ők úgy fognak feltűnni, mint Isten ellenségei. Ez ma is így van! Minden mozgalom, klub, párt megszűnt, meg fog szűnni – az egyház pedig nem azért marad meg, mert különb emberek alkotják, hanem azért, mert Isten ezen a törékeny „cserépedényen” keresztül szeretné az evangéliumot közvetíteni.

Phenjanban, miután számomra megmagyarázhatatlan módon átment a vámvizsgálaton a sok száz koreai nyelvű bibliai könyvecske, azon gondolkodtam, hogyan tudnám szétosztani ezeket. Részt vettünk a Világifjúsági Találkozó parádés megnyitó ünnepségén abban a stadionban, mely 220 ezer ülőhellyel rendelkezett (akkor talán a legnagyobb ilyen létesítmény volt a világon). Azért építették – akárcsak a város szélén elterülő olimpiai falut, ahol a szálláshelyünk volt –, mert a diktatórikus vezetés vakon hitt abban, hogy ott fogják megszervezni az 1988-as olimpiát. A belépésnél még a Praktika kamera teleobjektívét is le kellett vennem, hogy a biztonságiak meggyőződjenek arról, nem alkalmas lövöldözésre. Nem csoda: a fő-fő Vezér, akinek a bevonulását mindenki várta, Kim Ir Szen volt. Vezényszóra indult a húsz percig tartó éljenzés, ováció, amely a kellő idő eltelte után szintén vezényszóra megszűnt. Egy szintén a VIT-en részt vevő magyar úgy fogalmazott: a stadionban találkoztunk először a diktatúrával. 

Később különféle előadásokon vettünk részt, amelyeken a sokat hangoztat jelszóval – „Korea is one”, vagyis „Korea egy” – gyakran találkoztunk. Megható történeteket hallgattunk egymástól elszakított családtagokról, akik az északi és déli országrészt elválasztó demarkációs vonal miatt nem találkozhattak egymással. Persze az észak-koreai vezetés azóta sem tett lépéseket, amelyek ezt az egységet a megvalósulás felé segítették volna. Voltunk Panmindzsonban, a határfaluban, ahol nemrégiben tartott csúcstalálkozót Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök. A két országot egy 250 kilométeres, 4 kilométer széles demilitarizált övezet választja el 1953 óta, amely három-négy drótkerítéssel és aláaknázott területtel van lezárva. A VIT-re érkezett dél-koreai küldött nem léphetett át ezen a határon, hanem hatalmas kerülővel, Kínán keresztül kellett utaznia. 

Végül Phenjanban meglátogattam egy protestáns templomot, amelyet abban az évben építettek egy-két hónap alatt, hogy lássák a VIT résztvevői, hogy az országban vallásszabadság van. Ott kezdtem el osztogatni a bibliai könyvecskéket, majd elcsatangoltam a belvárosba, villamosra, buszra szálltam, s az utasoknak ajándékoztam, akik udvarias meghajlással köszönték meg. Egyetlen udvariatlan megnyilvánulásra emlékszem, amikor egy fiatalember magából kikelve kérte számon, hogy képzelem, hogy dél-koreai kiadású könyveket adok nekik.

Végül alig találtam vissza a szállásra, mert a nálam lévő térkép latin betűs volt, az utcanévtáblák viszont számomra olvashatatlanok voltak. Szerencsére egy, a vendégek számára kirendelt buszra találtam, amely elvitt az olimpiai faluba. Egyetlen utas voltam én, a sofőrön kívül csak egy utaskísérő volt. Ekkor buktam le. Zöldfülűként az utaskísérőnek is ajánlottam az evangéliumot. Amikor visszaértem a magyar delegációba, már azzal várták az embereket, hogy valaki a csoportból tiltott irodalmat terjesztett, s azonnal le kell adni, ha még maradt belőle. Ekkor nyilvánvalóan diplomáciai okokra vezethető vissza megmenekülésem.

A kalandos út után mindig érdeklődéssel figyelem a híreket Koreából. Olvastam titkos munkatáborokból megszökött, egy életre megnyomorított emberek történeteit. Demarkációs vonal nemcsak Észak- és Dél-Korea között van, hanem sajnos közöttünk is, családtagok vagy különféle vallási vagy politikai nézeteket vallók között. De a legszigorúbb demarkációs vonalat, amely a bűn miatt ember és Isten között volt, Jézus rombolta le. Az evangélium meg tud menteni bennünket is!

Phenjanban ért bennünket a hír, hogy Kádár János meghalt. Itthon pedig a Hotel Intercontinentalban köszönte meg tevékenységemet a dél-koreai magyar nagykövet.

A szerző evangélikus lelkész.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!