A szélrózsa minden irányából záporoztak a kérdések

A szélrózsa minden irányából záporoztak a kérdések

Share this content.

Forrás: Szólj be a papnak! blog
Sokfelől érkezők sokféle kérdésére válaszoltak vállalkozó szellemű lelkészeink, papjaink a kétévente megrendezésre kerülő országos evangélikus ifjúsági találkozón, a Szélrózsán. A keresztyén fesztiválnak is nevezhető találkozónak idén a dunántúli Bük adott otthont 2018. július 25-től 29-ig. Nem is volt kérdés, hogy itt is lesz pódiumbeszélgetésünk, hiszen a debreceni csapat tagjainak és Gombkötő Beáta evangélikus lelkésznek, a budapesti alkalmak gyakori válaszadójának fejében szinte egyszerre született meg a gondolat: a Szélrózsa olyan esemény, ahol mindenképp szükség van egy Szólj be a papnak! vitaestre.

Témánk az volt: Hol van Isten a bajban? 
Akiket pedig faggatni lehetett:
Arany Barbara református lelkész, 
Asztalos Richárd evangélikus lelkész, 

Gömbkötő Beáta evangélikus lelkész, 
Porpáczy Attila római katolikus pap.

Debrecenben ritkaságnak számítanak az evangélikusok, de itt legnagyobb örömünkre nem volt belőlük hiány; a lelkészeink között is akadt mindjárt kettő is! A közönség soraiban a tiniktől kezdve a teológiai doktorátussal rendelkezőkig mindenféle ember megtalálható volt, és a kérdések is igen színesek voltak. A kérdezők kíváncsiak voltak többek között arra, hogy miért engedi Isten a terrorizmust, vagy épp hol van Isten, amikor ártatlanok balesetet szenvednek. Egyik résztvevőnk őszinte kérdése így hangzott: „Felelősségre vonható Isten?”

A válaszok rávilágítottak egy nagyon fontos tényre, amelyről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni. Nemcsak az a kérdés, hogy hol van Isten a bajban, hanem az is, hogy „Te hol vagy, amikor olyan baj történik, ami ellen tehetnél valamit?”

A kérdezőket természetesen most is egy-egy pohár sörrel jutalmaztuk. Legnagyobb örömünkre moderátori végszavam nem jelentette az estünk végét. Több hosszabb-rövidebb beszélgetés indult el, a leglendületesebb a most először faggatható Porpáczy Attilával és a köré gyűlt nem is kicsi csapattal.

A cikk itt olvasható el.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!