Ideje felébredni!

Ideje felébredni!

Share this content.

Szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: illusztráció
Ideje felébredni! Ezzel a két szóval lehet a legrövidebben összefoglalni a Szélrózsán található Ökosátor péntek délelőtti előadásának lényegét. Antal Bálint, a Luther Kiadó munkatársa bő egy órán keresztül beszélt egy olyan érdekfeszítő témáról, amelyet a szó szoros értelmében ma már mindenki a bőrén érez. Hiszen a klímaváltozás bolygónkon és azon belül itt, Európában is már nemcsak teória, hanem valóság, a globális felmelegedésről nemcsak beszélünk, hanem következményeivel már itt a kontinensen is szembesülnünk kell.

A környezetmenedzsment szakirányú közgazdász nemcsak itthon, hanem Angliában is egy évig tanulmányozta a fenntarthatóság társadalmi dimenzióit. Előadása ennek megfelelően volt felépítve sok-sok hiteles (és sajnos riasztó) adattal, grafikonnal, táblázattal.

A legvégén beszélgetésbe forduló előadást Antal Bálint egy kisfilmmel vezette be. A Klímaváltozás - Ideje észretérni! című 11 perces videó ötletes, mondhatni, könnyed grafikákkal rengeteg, fajsúlyos információval szolgált. Elsőre talán nem is emészthető meg, annyira mellbevágó. Maga a film 2008-ban készült, tehát a benne látható előrejelzések egy része mára megvalósult, illetve karnyújtásnyira került. Csak egy téma: a klímaváltozás miatt is beindult tömeges migráció például tíz éve még nem volt napi téma hazánkban, ma már mindenki látja a folyamatot.

Antal Bálint előadásáról az Evangélikus Élet magazin szeptember 9-i számában részletes cikk lesz olvasható.

Ideje észretérni from Leo Murray on Vimeo.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!