August Hermann Francke és a Biblia helyes tanulmányozása

August Hermann Francke és a Biblia helyes tanulmányozása

Share this content.

Forrás: Gasztroteológia blog, szöveg: dr. Orosz Gábor Viktor
August Hermann Francke (1663, Lübeck – 1727, Halle) számára sokáig a barokk tudáseszmény volt a meghatározó: „Teológiámat a fejemben hordoztam, s nem a szívemben, s az inkább volt holt tudomány, mint élő megismerés.” Istennel való bensőséges kapcsolatának létrejötte viszont a pietista megtérésélmény prototípusává vált: neki volt először naphoz és órához köthető megtérése, ami később pietista körökben már-már követelmény lett. Míg Spener Lutherrel együtt vallja, hogy a kísértés és az Istenben való kételkedés hozzátartozik a hívő ember életéhez is, addig Francke szerint az igaz hívőnek teljes bizonyossága van Istenben. Ez új gondolat volt a pietizmusban.

Krisztus a Szentírás magja, vagy egyszerű útmutatás arra, hogy miként kell Krisztust, a teljes Szentírás magját helyesen keresni, megtalálni és ízlelni, hogy ezáltal lelkünket tápláljuk és jóllakassuk című mukája a német bibliai hermeneutika egyik alapműve, melyben a mag-héj fogalompár segítségével szemlélteti a helyes bibliatanulmányozást. A mű János evangéliumának prológusához tartozó exegézist tartalmaz. Ebből két kérdést és az arra adott válaszokat emeljük most ki.

Mi a teljes Szentírás magja? „Azt, hogy Krisztus a Szentírás magja, mindenki vallja: de kevesen értik mit is jelent ez a beszéd; még kevesebben igyekeznek erre a magra rálelni, és ennél is kevesebben ismerik, miként kell keresni, de legkevesebben jutnak odáig, hogy ezt a magot valóban megegyék és a belső ember számára táplálékul és megtartásául helyesen használják.”

A teljes cikk itt érhető el.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!