19. alkalommal rendezték meg a Neumann-versenyt

19. alkalommal rendezték meg a Neumann-versenyt

Share this content.

Szöveg és fotó: Babics Csaba
Budapest – Ismét megrendezték az evangélikus iskolások számára a Neumann-versenyt. Párhuzamok a londoni BETT Show és az evangélikus megmérettetés között.

A világ legnagyobb oktatástechnológiai kiállítása, a BETT Show immár Londonban 34. alkalommal került megrendezésre. A nemzetközi seregszemlére több mint 35 ezer látogató érkezik száznál is több országból. A látogatók nem kis részét a brit tanárok, iskolavezetők, szakemberek teszik ki, akik gyakran itt vásárolják meg a munkájukhoz szükséges tananyagokat, szoftvereket, szolgáltatásokat.

Az evangélikus iskolákat megmozgató Neumann-versenyt 2000 óta szervezik, tehát az április 4-én megrendezett volt a 19. (Érdekesség, hogy ezen a napon volt a soproni Volt fesztivál 25. évfordulója is.) A Neumann-verseny a diákok megmérettetése mellett mindig tanárok és diákok találkozóhelye is egyben. Az első években a formálódó érettségire készítettük fel a versenyzőket, aztán az informatikai műveltségi vetélkedő került előtérbe, az elmúlt években az online munkák felé tolódott el a hangsúly.

A mostani évadban viszont a világ digitális átalakulása, az új, digitális eszközökkel, robotokkal támogatott ipar, a startupok, az úgynevezett ipar 4.0, illetve az oktatási rendszer digitális átalakulása került a figyelem fókuszába. 

A témának köszönhetően idén az eddiginél is több csapat indult a versenyen. A tanárok kérésének megfelelően kettéválasztottuk a mezőnyt általános és középiskolás korosztály szerint. 

Mivel a verseny során a tanulásra helyeztük mindig a hangsúlyt, ezért a délelőtti vetélkedőt követően az eredményhirdetésig egy kis gyakorlati képzést kaptak a tanárok és diákok. Azokkal az eszközökkel ismerkedhettek a résztvevők, amelyekről szó volt délelőtt, amelyek a londoni kiállítás sztárjai is voltak. Koren Balázs egyetemi és középiskolai tanárnak köszönhetően, aki idén kinn lehetett a BETT Show-n, például a mikro:bit lapkával játszhattak. Ilyen kis eszközt két éve a BBC-től minden angol kisdiák kapott, amellyel rengeteg programozási játék elvégezhető, ezért közkedveltté vált. De a résztvevőknek is megjött a kedve a folytatáshoz, tanároknak, diákoknak egyaránt.

Külön öröm, hogy a Pázmány-egyetem informatikai-bionikai kara immár másodszor volt a verseny házigazdája. Iván Kristóf dékán a versenyben is részt vett „mentorként”, ugyanis az idei esztendőben a fedőtörténet a tehetségkutató mintájára egy „Informat-X-Faktor” volt. A másik két mentor Gáspárné Vágási Julianna, az Evangélikus Pedagógiai Intézet igazgatóhelyettese és Nagy Dávid öregdiák voltak. Dávid tavaly a kupagyőztes aszódi csapat tagja volt. Meg kell említenem a líceumi önkéntes diákot, Gyarmati Martint is, aki a szervezésben nagyon sokat segített, illetve ő konferálta e sorok írójával a vetélkedőt. A versenydíjak informatikai cégek nagylelkű adományai voltak, köztük az egyik cég tulajdonosai egykori Neumann-nyertesek.

Végezetül az idei két nyertes csapatot említeném meg: az általános iskolás korosztályban a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium csapata nyert, a tagok: Adorján Kristóf, Farkas Gergő és Kónya Máté voltak, felkészítő tanáruk Juhászné Vaszil Henrietta. A kupát a következő évre a líceum két 9.-es és egy 8.-os diákból álló csapata vihette haza, a győztes csapat tagjai: Kiss Dániel, Sahin Rauf és Szekér Balázs, felkészítő tanáruk Nagy Andrásné volt. Gratulálunk a nyerteseknek, de minden versengő diáknak és tanáraiknak is, hiszen sok új tudással gyarapodtak, és mindannyian teljes erőbedobással versenyeztek!

A kupagyőztesek: Kiss Dániel, Sahin Rauf és Szekér Balázs Nagy Andrásné tanárnővel, Babics Csabával és Iván Kristóf dékánnal.

A nyertes általános iskolások Miskolcról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!