Töretlenül él a legendás püspök emlékezete

Töretlenül él a legendás püspök emlékezete

Share this content.

Forrás: nool.hu
Nemzetközileg elismert tudományos munkásságú egykori püspökére emlékezett a város evangélikus gyülekezete. Dr. Baltik Frigyes épp száz esztendeje hunyt el, és közel negyedszázadon át szolgálta itt a protestáns vallási közösséget.

A Luther-házban tartott ünnepségsorozaton részt vettek a püspök leszármazottjai is, köztük a Jánoska család tagjai, akik jelentős részt vállaltak az esemény megszervezésében.
Az emlékező hallgatóság előtt Bartha István lelkész tekintett vissza dr. Baltik Frigyes hosszú életútjára, pályafutására. Megemlítette a kezdetet, az Ipolyon túli szülőföldet, Hontbagonyát, az iskoláit Selmecbányán és Pozsonyban, a külföldi tanulmányutakat Basel–Halle–Bécs vonalán. Kitért lelkészi tevékenységére, ami Besztercebányáról indult, majd 1890-ben történt püspökké választására, ez főrendi házi tagsággal járt együtt. Balassagyarmatra 1895-ben hívta meg őt az akkor Nógrád és Hont vármegyékben igen rangosnak számító helyi evangélikus gyülekezet, így a püspöki székhely is átkerült az Ipoly partjára. Dr. Baltik Frigyes nem csupán magyar nyelven prédikált, hanem szlovákul is, és több tanulmányát, iratát németül fogalmazta meg.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!