Roszík Gábor és Beer Miklós kapta idén a Magyar Szabadságért Díjat

Roszík Gábor és Beer Miklós kapta idén a Magyar Szabadságért Díjat

Share this content.

godollo.hu / evangelikus.hu
Gödöllő – Az elismerést idén Roszík Gábor evangélikus lelkész, rendszerváltó politikus és dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke vehette át.

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a gödöllői Alsóparkban a Világfánál a Magyar Szabadság Napját arra emlékezve, hogy 1991. június 19-én 15 óra 1 perckor hagyta el Záhonynál az utolsó szovjet katona hazánk területét. Magyarország ezzel újra szabad, független állammá vált. 2001-től az Országgyűlés döntése alapján június 19-e nemzeti emléknap és június utolsó szombatja a Magyar Szabadság Napja. 1991 óta itt, Gödöllőn ezen a helyen, a Világfa előtt a magyar történelem egy-egy részletének felelevenítésével, a magyar kultúra értékeinek bemutatásával ünneplik a szabadságot.

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma Roszík Gábor evangélikus lelkész részére életútja, az ország függetlenségéért, demokratikus átalakításáért tett tevékenysége elismeréséül ítélte oda a Magyar Szabadságért Díjat.
Roszík Gábor, a legújabb magyar demokrácia első szabadon megválasztott országgyűlési képviselője. Lelkész családból származik, diplomáját az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szerezte.
1984-ben került lelkészként Gödöllőre, ahol a lelkészi állást tíz éven át töltötte be. Ez idő alatt a veresegyházi és az isaszegi lelkészi feladatokat is ellátta. 1988 novemberében részt vett az MDF gödöllői szervezetének megalapításában, és még ebben az évben nyílt levelet fogalmazott Gödöllő-Isaszeg akkori országgyűlési képviselőjének, a párt kezdeményezésére a képviselő asszonyt visszahívták a Parlamentből és 1989 áprilisában elérték, hogy lemondjon mandátumáról. A kommunista rendszerben ez volt az egyetlen sikeres kísérlet képviselő elmozdítására a Parlamentből!
Ezután az 1989. július 22-én tartott időszaki választáson országgyűlési képviselővé választották. 1947 óta ő volt az első szabadon választott országgyűlési képviselő, az akkori magyar országgyűlés egyetlen demokratikusan választott tagja, aki a rendszerváltozás többpártrendszer programjával került a Parlamentbe. 1990-ben az MDF színeiben ismét országgyűlési képviselő lett. Roszík Gábor egyik kezdeményezője volt a Magyar Szabadság Napja megemlékezésnek, a szovjet csapatkivonás napján, 1991. június 30-án. Később a Parlament országgyűlési határozatban rögzítette a nap elnevezését és az ünnepet is.


A Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma Dr. Beer Miklós Váci egyházmegye megyés püspökének a keresztény értékrend képviseletéért és terjesztéséért, a szegények és oltalomra szoruló embereinek védelméért tett tevékenysége, személyes példamutató életútja elismeréséül adományozta a Magyar Szabadságért Díjat.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!