Krisztus szeretete szorongat – Lelkészavatás Harkán

Krisztus szeretete szorongat – Lelkészavatás Harkán

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Harka – A közösség története során első alkalommal került sor ordinációs ünnepségre a harkai gyülekezetben 2019. július 5-én, amikor Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke lelkésszé avatta Sinkó-Szabó Lillát.

A liturgiában az Evangélikus Hittudományi Egyetem részéről dr. Szentpétery Péter tanszékvezető egyetemi tanár, valamint Mesterházy Balázs helyi lelkész vett részt.

A lelkészjelölt választott igéje, 2Kor 5,14–15 alapján Szemerei János Krisztus szorongató szeretetéről beszélt, amely zavarba ejti és ösztönzi az embert, ugyanakkor nem lehet kikerülni, szükséges választ adni rá. „Az egész lelkészi szolgálatunknak a titka benne van ebben a bizonyságtételben” – fogalmazott a püspök. Majd hozzátette: Lilla most indul, hogy tanúja legyen ennek, hogy rajta keresztül láthatóvá váljon valami Isten szeretetének csodájából.

Az eskütétel, az áldás és a Confirma elhangzása után a frissen felavatott lelkész személyes imádságba foglalta háláját a megtett útért, és mindazokért az emberekért, akik elkísérték ezen. Ezt követően közösen osztott úrvacsorát Szemerei János püspökkel.

Az istentisztelethez kapcsolódva hangzottak el a köszöntések. Elsőként az egyházkerület lelkészi vezetője nyújtotta át új szolgatársának az ordinációs oklevelet. Ezután jókívánságait tolmácsolta Szentpétery Péter, aki a lelkésznőnek szakdolgozati témavezetője is volt; illetve mentora, Szabó András, a nógrádi egyházmegye esperese. Harka község részéről Molnár Csabáné kenyeret és bort adott át Lillának szimbolikus ajándékként, majd zárásként Töreki István, a település korábbi polgármestere mondott köszöntőt.

Az ünnepség a templom udvarán tartott szeretetvendégséggel ért véget.

Sinkó-Szabó Lilla a Sopronhoz közel fekvő Harkáról származik. Középiskolai tanulmányait a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnáziumban végezte. 2011-ben az érettségit követően beiratkozott az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. Itt ismerte meg későbbi férjét, Sinkó Gábor Vilmos lelkészt, akivel 2017 nyarán kötöttek házasságot. Hatodéves gyakorlatát a vanyarci gyülekezetben töltötte Szabó András esperes mentorsága alatt. Ordinációját követően a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében egy évig a berlini magyar közösséget fogják férjével együtt pásztorolni.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!