Az orgona nálam hobbi, kedvtelés

Az orgona nálam hobbi, kedvtelés

Share this content.

Szöveg: Schvarczkopf Anita, fotó: Magyari Márton (archívum), Schvarczkopf Anita
Nagyvázsonyban adott hangversenyt Győrffy István. A zeneszerző evangélikus kántorral beszélgettünk.

Az elmúlt napokban Győrffy István zeneszerző, zeneelmélet-tanár, evangélikus kántor ült a nagyvázsonyi barokk orgona elé. Koncertjének első részében a korai barokk itáliai zeneszerzők műveiből, majd a korszak legnagyobb alakjától, Johann Sebastian Bachtól csendültek fel a közönség számára is ismert evangélikus énekek, korál feldolgozások.

Szakmai pályafutásáról a koncert után, nagyon szerényen beszélt: „Az orgonálás nem hivatásom, inkább egyfajta kedvtelés. Eredetileg nem orgonista vagyok, zeneszerzést, zeneelméletet tanultam: először a budapesti Bartók Béla Szakközépiskolában, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban. 1977-től 41 éven át a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumban zeneelméletet és zeneszerzést tanítottam. Emellett zeneelméletet tanítok a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán is.”

A beszélgetés során elmesélte, hogy már 30 éve Bonyhádon él. Ide nősült. Ezidőtől kántori szolgálatot is ellát a közeli Egyházaskozáron. Szívesen foglalkozott a magyarországi orgonaépítészet történetével, főleg a bonyhádi barokk orgonaépítő műhellyel. Győrffy István bár nem beszélt róla, de online forrásokból fellelhető, hogy e témában tanulmányt írt és részt vett egy kiállítás rendezésében, melynek fénykép-anyagát a bonyhádi Völgységi Múzeum őrzi.

A Bonyhád-Hidas-Kismányok evangélikus gyülekezet orgonái publikációja szintén a témában való érdeklődéséről, jártasságáról tanúskodik. A nagyvázsonyi régi történeti orgona sem volt számára ismeretlen. Tolna és Baranya megyében jónéhány jó állapotban lévő hangszeren volt lehetősége játszani: „Ezek az alkalmak főleg kisebb településeken a zenei élet szinte egyetlen lehetőségeként tekinthetők. Így egyfajta zenei ismeretterjesztést is szolgálnak egyben.”

Szintén internetes forrásokban tudható meg, hogy nevéhez fűződik 1987-ben a zeneszerzés szak újraindítása a pécsi Művészeti Szakközépiskolában. Emellett saját zeneművei is említést érdemelnek, melyek között billentyűs, kamaradarabok, vonós és fúvós szólódarabok, kórusművek, dalok szerepelnek. A dalciklusok és kórusművek Kassák Lajos, Tóth Árpád, Sipos Gyula, Dsida Jenő, Antal Barnabás, Gulyás Pál, Sinka István és régi japán költők verseire készültek, illetve az evangélikus és református gyülekezeti ének-feldolgozások kórus feldolgozásai csak néhány a gazdag a repertoárból. 1985-től tagja a Pécsi Evangélikus Gyülekezet énekkarának, 1987 és 1993 között, az állandó karnagy távollétében vezette is az együttest.

A tavalyi tanévtől bár már nyugdíjas, mégis sokoldalú szakmai tudására továbbra is igényt tartanak a zeneművészeti képzésekben.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!