A kántorképző hallgatói Veszprémben

A kántorképző hallgatói Veszprémben

Share this content.

Szöveg: Balla Emőke, fotó: Veszprémi Evangélikus Egyházközség
A fóti Evangélikus Kántorképző Intézet júliusi tanfolyamának hallgatói énekeltek a veszprémi evangélikus gyülekezetben.

Az Evangélikus Kántorképző Intézet tanfolyamának résztvevői szolgáltak a július végi vasárnapi istentiszteleten. Két művet adtak elő: Kodály Zoltán 114. genfi zsoltárát és Felix Mendelssohn-Bartholdy Verleih uns Frieden című darabját. A Kodály mű a zeneszerző egyetlen orgonakíséretes genfi zsoltár feldolgozása, a Mendelssohn-darab eredetileg zenekari kísérettel szólal meg, de zongora vagy orgonakísérettel is előadható. Mindkét darabot Németh Zsuzsa kísérte orgonán. A kántorképzősök a gyülekezettel közösen is énekeltek; az igehirdetés előtti főéneket versszakonként felváltva szólaltatták meg a kórus, illetve a gyülekezet tagjai.

Németh Sándor nyolcadik alkalommal vezeti az Evangélikus Kántorképző Intézet júliusi képzését, korábban ő is ott tanult. A kórus a tanfolyam ideje különböző helyeken szolgál, a hallgatóktól kapnak a gyülekezeteikbe meghívást, ezeket teljesítik évről évre.

A Kántorképző Intézet nyári bentlakásos tanfolyamai igyekeznek megismertetni a résztvevőkkel az evangélikus egyházzenét: az alapoktól kezdve az igényes orgonazenéig és a lelkesítő közös éneklésig. Jut idő gyakorlásra, tanórákra, bibliaolvasásra, játékra és sok-sok éneklésre. A kéthetes tanfolyam célja, hogy az ott résztvevő fiatal hitében megerősödjön, otthonában aktív gyülekezeti tag, szolgálatot vállaló muzsikus legyen. A tanulmányok folytathatók később a téli tanfolyamokon és az Evangélikus Hittudományi Egyetem kántor szakán is.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!