Lehetetlen küldetés? – Lukács Máté búcsú-istentisztelete Maglódon

Lehetetlen küldetés? – Lukács Máté búcsú-istentisztelete Maglódon

Share this content.

Szöveg: Németh Mihály; fotó: Osztertág István
Gyömrő – Maglód – A maglódi evangélikus gyülekezet történetében Lukács Máté volt a hetedik lelkészjelölt, aki gyakorlati évét az agglomerációs kisvárosban töltötte. A gyülekezetben az a gyakorlat alakult ki, hogy a lelkészavatást követően hívják vissza volt hatodéveseiket „búcsú-istentiszteletre”. Lukács Máté hatodévet lezáró, hálaadó, elköszönő istentiszteletére augusztus 4-én került sor előbb a gyömrői leányegyházközség templomában, majd Maglódon.

Gyömrőn Komjáthy Károly presbiter és felesége Komjáthyné Zsolnay Éva mondott köszönetet a 2018/19-ben végzett lelkészjelölti szolgálatért. A gyülekezetből pedig Szende Márta kívánt áldást az induló lelkészi munkára: „Isten nem ígérte meg, hogy az ég mindig kék lesz, / Hogy virágos úton halad az életünk. / Isten nem ígért állandó, felhőtlen napsütést, / Örömöt bánat nélkül, békét fájdalom nélkül. / De ígért erőt napról napra, pihenést a munka után, / Világosságot az úton, kegyelmet a próbák közt, / Segítséget felülről, kifogyhatatlan együttérzést és / Örökkétartó szeretetet…”


Lukács Máté a vasárnapra kijelölt János evangéliuma 11: 116 verseiről tartott igehirdetésében arról szólt, hogy mennyi-mennyi „mission impossible” – magyarul lehetetlen küldetés van életünkben. Mégis „Jézus arra hívja tanítványait és minket is, hogy kövessük nap mint nap Őt, aki a „világ világossága”. Ha Őt követjük, az Ő útján járunk, ha jelen van életünkben világosságával, akkor a leglehetetlenebb küldetés is teljesül: magunktól a bűneink miatt távol maradnánk Istentől, a halálban, de Jézus Krisztus, az Isten Fia által mi is feltámadunk, Istenhez kerülünk, örök életre!”


A maglódi istentisztelet igeszolgálatának végén, a hirdetésekben, Németh Mihály lelkész köszöntötte a gyülekezet egyik leghűségesebb tagját, Miklós Pált, aki a napokban töltötte be 90. esztendejét. Áldást kért a gyülekezet teológusának, Slezák Bencének az életére, aki a soron következő tanévet az Amerikai Egyesült Államokban tölti ösztöndíjasként. Kérges László felügyelő pedig Lukács Mátét köszöntötte – elmondva, hogy a Luther-kabát „tartást ad” – így kíván hűséget, kitartást, erőt most kezdődő lelkészi szolgálatára, melynek első állomása a Nógrád megyei Galgagután lesz. Továbbá arra kérte őt: ne feledkezzék meg mentori gyülekezetéről, mely őt is mindig szeretettel hazavárja.


A felügyelői szavakat követően Balázs Zoltán presbiter, festőművész, a gyülekezet ajándékaként, egy általa készített, és a maglódi templomot ábrázoló festményt adott át Lukács Máténak.
Az istentisztelet ezután az úrvacsoraosztással zárult. A vasárnapi lelkészi szolgálat pedig még két helyettesítő istentisztelettel folytatódott a farmosi és tápiószelei gyülekezetekben.
A sok szolgálattal teli, de áldott vasárnap a két lelkész – a volt hatodéves és mentora – hálaadásával ért véget: „Urunk, köszönjük szereteted ajándékait. Kérünk, maradj velünk, építsd gyülekezetedet, és gyűjtsd egybe egykor mennyei asztalodnál!”

További fotók a Maglódi Evangélikus Egyházközség Facebook oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!