A zene és a béke szolgálatában

A zene és a béke szolgálatában

Share this content.

Szöveg és fotó: Schvarczkopf Anita, nyitókép forrása: Szurasenkó Dániel honlapja
Az elmúlt napokban Szurasenkó Dániel blockflöte (furulya) művész adott hangversenyt a nemesleányfalui evangélikus templomban. A művésszel Schvarczkopf Anita beszélgetett.

Szurasenkó Dániel nemesleányfalui koncertjének kezdetén egy rövid elméleti ismertetőben bemutatta a blockflötét, közismert nevén a furulyát. Majd ismertette repertoárját, melynek legismertebb szerzője és darabja J. S. Bach D moll toccata és fúga műve volt. Szakmai pályafutásáról a koncert után beszélt:

„Miskolcon születtem. Családunkban több zenész is van: zenetanárok, operaénekes. Zeneiskolai éveim alatt Veres Tamás szerettette meg velem a zenét és ezt a hangszert. Majd a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet tanára, Széplaki Zoltán lett a mesterem. A művészi pálya iránti inspirációkat Kállay Gábortól kaptam meg a budapesti Weiner Leó Konzervatóriumban.”

Szurasenkó Dániel bár nem beszélt róla, de online forrásokból fellelhető, hogy fiatal kora ellenére számos verseny győztese, kiemelt nívódíjasa. Az országos versenyek egyéni és kamarakategóriájában is több alkalommal első helyezést ért el. Fesztiválok, programsorozatok vendégművésze Magyarországon és az országhatáron kívül is.

A beszélgetés során szóba került a tavaly szeptemberben kapott békenagyköveti kitüntetése is. A díjat az Egyetemes Béke Szövetség hozta létre, azzal a céllal, hogy vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül mindenkit egyenrangúnak tekintsen, és legyenek jó és békés kapcsolatai:

„Az elismerést azért kaptam, mert a zsidósággal kapcsolatban nyíltan megélem a hitemet, és minden erőmmel küzdök az antiszemitizmus ellen. Szeretném, ha az emberek többet tudnának a zsidóságról. Úgy gondolom, hogyha az emberek több ismeretet szereznek a zsidóságról, csökken az antiszemitizmus is. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy ki milyen vallású, lehet jó és rossz ember, tehát a vallási és nemzeti hovatartozáson felül kell emelkedni. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra az elismerés, és óriási felelősséggel jár, hiszen amit eddig tettem, azt most már fokozottan kell csinálni” – fogalmaz Dániel.

Aki tovább böngészi az internetet nemcsak a békenagyköveti díj tulajdonosaként bukkan rá Szurasenkó Dániel nevére, hanem mint magyar rekorderére is:

„2018. május 27-én lettem magyar rekorder. Magam sem gondoltam volna, hogy megdöntöm és főleg megduplázom Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész 12 órás rekordját a 24 órán át tartó folyamatos blockflöte játékkal. Egy egész napon át muzsikáltam szakadatlanul – meséli Dániel, úgy folytatva –, a rekordnak különböző feltételei voltak. Óránként csak 5 perc pihenőt lehetett tartani, bár ezeket össze is lehetett vonni úgy, hogy például 3 óránként tartottam 15 perc szünetet. Aludni természetesen nem lehetett ennyi idő alatt, csak enni, inni és a mosdóba elszaladni. De az étkezéssel is vigyázni kellett, hiszen nem volt mindegy, hogy mit eszem és mit iszom. A helyszín a színészmúzeum volt, és nagyon örültem, hogy sokan eljöttek. Főleg a végén szaporodtak meg a résztvevők, hiszen kíváncsiak voltak, hogy sikerül-e a tervem.”

A fiatal energikus művész beszélgetésünk záró gondolataként szeptemberben induló koncertsorozatáról is szólt:

„2019. szeptember 15-én indítom útjára a világ legnagyobb koncertsorozatát 1000 Koncert Hazánkért címmel, mellyel hazánk kulturális értékeinek megtartásáért veszünk kollégáimmal hangszert a kezünkbe. Célunk, hogy minél több embert szólítsunk meg a klasszikus zene nyelvén! Hiszem és vallom, hogy a mai kulturális hanyatlásban, amikor a fiatal generáció nagy része nem hajlandó hallgatni barokk, klasszikus vagy romantikus zenét, kell egy kezdeményezés, ami bevonja őket, és megpróbál ezen a felálláson változtatni!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!