Woodstockra hangolódva – Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

Woodstockra hangolódva – Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

Share this content.

Szöveg, fotó, videó: Bartha István
Balassagyarmat – Éppen ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 15–18. között rendezték meg a legendás Woodstock Fesztivált, amely nemcsak a rockzene, hanem a közösségi kultúra történetének is máig páratlan jelentőségű eseménye. Tudjuk, ugye: szeretet, béke, öröm, szabadság... mintha csak Pál apostol galatákhoz írott levelét, vagy a hegyi beszédet idéznénk. Méltó hát megemlékezni róla. És ugyan mi mással lehetne ünnepelni, mint koncertekkel? A Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében augusztus 14-től 19-ig minden este fellép legalább egy, de néha kettő, sőt három előadó is. Az utolsó, hétfői napra pedig a koncert mellett egy stand up előadást is szerveztek, amelyen Kövesdi Miklós Gábor humorista, író, műfordító gondolkodtatja és szórakoztatja az érdeklődőket.

Az első este egy most még kevéssé ismert zenekar, a Pyøba volt a vendég. Ők egy budapesti baráti társaság, akik másnap már a Fekete Zaj Fesztiválra utaztak tovább a mátrafüredi Sástó Kempingbe. Sajátos hangzású, meditatív, kizárólag improvizációkból álló zenéjükben a megszokott dob és basszusgitár alapokra építkeznek. A gitár, valamint az instrumentális stílusú emberi hang és a szintetizátor mellett jelen van a hegedű, de megszólal néha a doromb és a szitár is.

E sorok írója, a szervező szerint egy ilyen koncert bármelyik nagyobb szabású fesztiválon erős felütés lehetne. Kívánjuk is nekik, hogy legyen ilyen! Nem különben közönségüknek. Balassagyarmati koncertjükön nem volt ugyan nagy tolongás, mégis nagyon jó hangulatot teremtettek, és a jelen lévő helyi zenész kollégákkal egy közös fotóra is felálltak.

A második napot egy sajnos már nem köztünk lévő zenésztársnak szentelték a balassagyarmati öreg rockerek. Szeverényi Dezső, a város köztiszteletben álló és sokoldalú személye, aki egyebek közt kiváló gitáros volt, idén hunyt el. Evangélikus szertartás szerint búcsúztatták. Magától értetődő, hogy ha Woodstock-ot megünneplik Balassagyarmaton, akkor legalább az egyik este a róla való megemlékezésről kell, hogy szóljon. Az esten jelen volt Szeverényi Dezső özvegye is, aki meghatódottan fogadta a barátok kedves gesztusát, és voltak pillanatok, amikor mindenki elérzékenyült. Három formáció lépett fel a színpadra: a rendkívül népszerű és sokfelé ismert Music Jam Band, valamint Koleszár Gábor énekes szólista és a Fikció együttes.

Pénteken 20.00 órakor a budapesti Keresztkérdés, szombaton 18.30-kor a Sugera Bugera Band, 20.30-kor pedig a Félmegoldás nevű helyi zenekarok lépnek fel. Vasárnap 19.00 órakor a Hangszedők együttes új szólistájuk, a Csordás Peti helyébe lépő Csetneki Hanna debütálását is ünnepli. Hétfő este pedig a szinte hazajárónak számító debreceni Neonhal zenekar koncertje előtt a már említett Kövesdi Miklós Gábor áll a színpadra.

Videók:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!