Óráról órára ’56 – Dokumentumfilm-bemutató Békéscsabán

Óráról órára ’56 – Dokumentumfilm-bemutató Békéscsabán

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Szegfű Katalin
Békéscsaba – Kevéssel az elkészülte előtt, próbavetítésként, a Békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban került a nézők elé az Óráról órára ’56 című dokumentumfilm. A bemutatóra a Viharsarokba látogatott az író-rendező Molnár Csaba is.

Az egyórás filmalkotás különlegessége, hogy a budapesti utcákon és az ország más részein készített korabeli filmfelvételek és fotográfiák adják a képi világát, míg a hang – a politikai eseményeket elmagyarázó narrátorén kívül – kizárólag a Magyar Rádió Kossuth adóján és a későbbi Szabad Kossuth Rádióban elhangzott hírekből, riportokból és interjúrészletekből származik.

Az alkotó egyik szándéka az volt, hogy a néző megértse és át is élje: a forradalomból szabadságharcba átment események óráiban az embereknek nagyon nehéz volt a tájékozódás. Ellentétes, sokszor manipulatív félinformációkat, hazugságokat hallhattak hír gyanánt. A politikai vezetés kapkodott, az események önálló életre keltek. A 21. századi emberek – köztük a békéscsabai vetítésen nagy számban részt vevő, érdeklődő gimnazisták – fel sem tudják fogni, mekkora volt az információs káosz. A legtöbben egyszerűen csak belesodródtak a forradalmi eseményekbe. Az erősebb családi és mentális háttérrel rendelkezőkből, a sokat szenvedettekből, a bátrabbakból pedig a szabadságharcosok lettek. A történelem a fejük fölött, mégis velük együtt íródott.

„Az volt a célom, hogy a film nézője egyben, egyetlen jól meghúzott ívként láthassa a forradalmat és a szabadságharcot. Ne csupán számadatokat ismerjen meg, politikai elemzések adathalmazát kapja, hanem az archív anyagok erős elhitető erejének segítségével maga is érzelmileg részese lehessen elejétől a végéig ezeknek a nagyszerű és felemelő napoknak. Elemi erővel hasson rá az ország, a szabadság el- árulása, a szabadságharc jól szervezett, kegyetlen leverése” – mondta el lapunknak Molnár Csaba.

Az alkotó a dokumentumfilm elkészítésére a Zsigmond Vilmos dokumentumfilm-pályázaton nyert anyagi támogatást. Kár, hogy ennek folyósítását ahhoz kötötték, hogy az alkotást mozikban és televíziókban nem lehet bemutatni. Csak zárt körű vetítéseken lesz látható.

A film korábban kevésbé látott – amerikai archívumokból megszerzett – filmrészletek mellett százötvenhét fotográfiát is bemutat, melyeket magyarországi és külföldi gyűjteményekből vásároltak meg.

Molnár Csaba a békéscsabai bemutató után elmondta, hogy számos homályos terület van még 1956-tal kapcsolatban, sok a kutatni- és bemutatnivaló. A szemtanúkkal, túlélőkkel való interjúk készítése elodázhatatlan, hogy minél teljesebb képünk legyen a történésekről. Különösen keveset tudni a vidéki városok 56-járól.

Ezért is volt örömteli, hogy eljött a mostani vetítésre Papp István, aki a gimnázium diákjaként sodródott a csabai forradalmi eseményekbe hatvan esztendeje. Mint elmondta, ennyi idő múltán is azt érzi, hogy bizonytalanság, bizalmatlanság és félelem van a 20. századi jelenségek és események médiabeli megjelenítésekor, még a közmédiában is. A múltat nem sikerült feltárni, de egy-egy szeletét az ilyen filmek képesek bemutatni a későbbi generációk számára.

A film egyfajta tisztelgés a névvel sosem emlegetett hősök, a mindennapokban helytálló „kisemberek” előtt.

„Azok is hősök, aki úgy szállnak szembe a leigázó erővel, hogy van egy kicsi esély a győzelemre. Ám még ennél is nagyobb hősök 56 hősei, akiknek nemzetközileg is tudottan semmi, de semmi esélyük nem volt a világ akkoriban legnagyobb szárazföldi hadserege ellen. Mégis kiálltak a szabadságért. Ez az egyik legfontosabb üzenet, amit tovább kell adni nemzedékről nemzedékre” – foglalta össze a film célját Molnár Csaba rendező.  

A cikk az Evangélikus Élet magazin 81. évfolyam, 49. számában jelent meg, 2016. december 11-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!