20 év vallásközi párbeszéd

20 év vallásközi párbeszéd

Share this content.

Szöveg: Hölvényi György
Zágráb – „A vallásközi párbeszéd szerepe megnőtt a nemzetközi politikában. Érdekes ellentmondás azonban, hogy ez az egyre szélsőségesebb formában megjelenő szekularizációval párhuzamosan történik” – jelentette ki Hölvényi György, az európai néppárti frakció vallásközi munkacsoportjának társelnöke Zágrábban. A néppárti képviselőcsoport december 7–8-án tartja 20. vallásközipárbeszéd-találkozóját a horvát fővárosban.

„A vallások adják az emberi lét etikai alapját. A kommunizmus és a nácizmus szomorú történelmi példái megmutatták, milyen veszélyes, ha az állam akarja meghatározni az erkölcsi alapokat” – hangsúlyozta a konferencián elhangzott beszédében Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

A néppárti politikus szerint kulcsfontosságú időszakot él át az európai integráció: vagy kinövi jelenlegi, konfliktusokkal teli „kamaszkorát”, vagy a teljes meghasonlás emészti majd fel az alapító atyák óta felépített eredményeket. A képviselő hozzátette: „A vallásközi párbeszéd támogatása az Európai Néppárt identitásának szerves része, miközben a témát egyetlen másik politikai erő sem képviseli Európában.”

A tanácskozáson részt vett Andrej Plenković horvát miniszterelnök, Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, Oliver Poquillon, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára, valamint számos politikai és vallási (keresztény, zsidó, muszlim) vezető Brüsszelből és a balkáni országokból egyaránt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!