Isten meg fogja tenni érted! – Házi hittanóra 4.

Isten meg fogja tenni érted! – Házi hittanóra 4.

Share this content.

Szöveg: Torda Eszter
„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra” – szól a thesszalonikaiakhoz írott levelében Pál apostol. A rendkívüli helyzet miatt nemcsak a vasárnapi templomi alkalmainkról kell lemondanunk, de a gyerekek számára oly kedves hittanórákat sem tartják meg. Az otthoni áhítatok után készítettünk egy kis útmutatót arra az esetre, ha istentiszteleti alkalmaink mellett az elmaradt hittanórákat is szeretnénk megtartani a gyerekeknek.

A hittanórát kezdjük egy közös imádsággal.

Az óra témája: Isten meg fogja tenni érted!

Jézus mindig veled volt, van és lesz. Nem vagy egyedül, mert a Szentlélek mindig ott lesz veled, támogatni fog téged. 

Ahogyan az apostolok kiküldetésében is olvasható, Jézus tanítását mi is hirdessük és terjesszük. 

Az ige testté lett – olyan, mintha meglátnánk a fényt a sötétségben. Képzeljük el, hogy sötétében vagyunk, félünk, mert a sötétben nem látunk és ismeretlen körülöttünk minden. Majd képzeljük el, ahogyan kinyílik egy ajtó, felkapcsolunk egy lámpát vagy meggyújtunk egy gyertyát. Isten igéje hasonlóképpen hat ránk: elveszett utunkon elkísér, megsegít bennünket a bajban, és minden félelmünket eltörli, akárcsak a fény a sötétségben. 

Az órához kapcsolódó igehelyek:

Az apostolok kiküldetése (Mt 28,16–20)

Az ige testté lett (Jn 1,1–5)

További igehelyek:

Jer 29,11

Jn 14,27

Jn 14,25–21

1Thessz 5,16–18

Beszélgetés a témakörről: A történetek elolvasása után beszélgessünk és próbáljunk meg válaszolni a következő kérdésekre:

  • Hogyan tudnád elmesélni és megosztani mással Isten szeretetét és a hitedet például a családod, barátaid számára? 
  • Mit jelent számodra az Istenbe vetett hit? Hogyan tapasztaltad meg eddig a Szentlélek jelenlétét az életedben?
  • Hogyan érzed magadat a sötétben? Hogyan tudnál segíteni azokon, akik szintén „sötétségben élnek és keresik a fényt”?

Kreatív feladatok és játékok a témához:

1. Isten igéjének története – terjeszd az igét te is!

Ebben a játékban testvéreid, vagy akár az egész család is részt vehet. Az úgynevezett „Telefon-játék” lényege, hogy kitalálj egy mondatot, például „Isten veled van és szeret téged”. Ezt a mondatot a lehető leghalkabban suttogd el testvéred, vagy családtagod fülébe, de csak egyszer! Annak az embernek, akinek a fülébe suttogtad a mondatot, tovább kell adnia a mellette ülő embernek, és így tovább, amíg az üzenet el nem jut mindenkihez. Az utolsó ember, aki megkapja az üzenetet, hangosan el kell ismételnie a mondatot. Ha a mondat ugyanaz, mint ami eredetileg volt és nem változott a suttogások során, Isten igéje mindenkihez eljutott és mindenki meghallgatja hívó szavát! Próbáljátok meg a játékot először egyszerűbb, majd egyre hosszabb és bonyolultabb mondatokkal.

2. Az én hitem története – idővonal az életed legfontosabb állomásairól Istennel!

Egy nagy rajzlapra rajzolj középre egy vízszintes vonalat. Ez lesz a te idővonalad. Ezen a vonalon jelölj meg különböző távolságra pontokat, amihez valamilyen fontos, Istennel és a hiteddel kapcsolatos eseményről mesélsz, vagy ha szeretnéd, rajzold is le. Ezek az események lehetnek akár a keresztelőd, az első hittanórád, az első alkalom, amikor templomban voltál, de akár a konfirmációd napja is. 

Az óra befejezése: 

Az órát a csend erejével zárjuk. Ahogyan az első órák egyikén is, most is a csendben kell meghallanunk Isten szavát. A mai órán nemcsak a csend, hanem a sötétség jelentősége is fontos: este, lefekvés előtt gondoljunk arra, milyen érzés a sötétében egyedül. Majd jusson eszünkbe, hogy nem vagyunk egyedül ekkor sem, hiszen Isten jelenléte az életünkben folyamatos.  

Az órát közös imádsággal zárjuk. 

Címkék: online - hittanóra -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!