Lucas Cranach, a reformáció festője – animációs kisfilm

Lucas Cranach, a reformáció festője – animációs kisfilm

Share this content.

Forrás: Szépművészeti Múzeum
Budapest – A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei több mint 30 alkotást – festményeket és grafikákat – őriznek az id. Lucas Cranach műhelyében készült több ezer mű közül. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy Cranach nemcsak kiváló festő volt, hanem rendkívül sokoldalú vállalkozó is, akinek könyvkiadója és nyomdája, patikája és még sörfőzdéje is volt. Nem csak a 16. század művészetére gyakorolt jelentős hatást, hanem a korszak egyik legfontosabb, világtörténelmi jelentőségű fordulatában, a reformáció elterjedésében is kulcsfontosságú szerepet játszott. Színes személyiségét és Luther Mártonnal kötött barátságának történelmi jelentőségét a Szépművészeti Múzeum egy animációs kisfilmben mutatja be, amely reményeink szerint igazi, többdimenziós hús-vér emberré teszi a nézők számára jól ismert képek alkotóját.

A kisfilm Cranach szűkebb és tágabb környezetének, Wittenberg és a német fejedelemségek bemutatásával kezdődik. A festő a wittenbergi fejedelem udvari festőjeként kezdte a pályáját, itt ismerkedett meg Luther Mártonnal is. Cranach óriási szerepet játszott a protestáns eszmék közérthetővé tételében. Luther tanainak vizuális formába öntésével, és Biblia-fordításának illusztrálásával messzemenőkig meghatározta a reformáció képi világát. Házi nyomdájában hatalmas mennyiségben nyomtatta a fametszetekkel illusztrált röplapokat, amelyek hamar eljutottak Európa szinte minden pontjára. 1522-ben ő nyomtatta ki először Luther Szeptemberi Bibliáját, a Jelenések könyvét fametszetekkel illusztrálta – ezekből az illusztrációkból a múzeum Grafikai Gyűjteménye is őriz egy példányt. Luther és Cranach kapcsolata azonban nem korlátozódott ezekre a feladatokra. Szoros barátságuk bizonyítéka, hogy a festő volt a reformátor esküvői tanúja 1525-ben, majd első fiának keresztapja is. Luther cserébe Cranach legfiatalabb lánya, Anna keresztapaságát vállalta el. A festő az ily módon családtaggá vált Luthert, annak feleségét és szüleit is több alkalommal megfestette.

Cranach mai szemmel nézve is megdöbbentően sokféle dolgot csinált egyszerre: elsősorban festő volt és grafikus, de könyvkiadót és nyomdát is üzemeltett, kereskedő volt, üzletember és diplomata, ráadásul egy időben ő töltötte be Wittenberg polgármesterének tisztét is. Udvari művészként Európa egyik legproduktívabb és legnagyobb létszámú festőműhelyét vezette, amelyben fiai (Hans és ifj. Lucas) is tanultak és dolgoztak. Ez egy igazi nagyvállalt volt, ahol Cranach akár 36 festősegédet is foglalkoztatott egyszerre. A műhelyben a mester által létrehozott mintarajzok és sablonok alapján valóságos „sorozatgyártás” folyt. Cranach sokszor saját magát is „másolta”, egy-egy kompozícióját, például a népszerű Salomét nagy példányszámban festette meg és variálta. Összesen több mint 5000 mű került ki a műhelyéből, ebből több mint 1500 maradt fent napjainkra.

A film alkotói stábjának egy része 2017-ben fejezte be a reformáció 500. évfordulójára készült Luther életéről szóló 10 részes rajzfilmsorozatot, amit 7 különböző nyelvre fordítva oktatási segédanyagként használnak Európa számos országában. Bízunk benne, hogy kisfilmünk is hasonlóan hasznos és élvezetes segítség lesz Cranach és Luther életének megismeréséhez.

ALKOTÓK:
Rendező: Huszár Dániel

Koncepció: Fábry Eszter, Bognár Éva Katinka, Huszár Dániel
Látványtervező: Bognár Éva Katinka
Író: Fábry Eszter, Huszár Péter
Storyboard: Bognár Éva Katinka, Huszár Dániel
Animáció és clean up: Benes Mirella, Fehér Georgina, Koska Zoltán, Rónyai Balázs, Zabos Csaba
Layout: Zétényi Borbála, Koska Zoltán
Kifestés: Haskó Anikó, Ottlik Anna
Zene, zörej: Chris Allan Tod
Narráció: Csiby Gergely
Kompozit: Huszár Dániel
Producer: László Zsófia​
Gyártás: Krakout Film www.krakoutfilm.com
2019

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!