Halálbüntetés pró és kontra. Az evangélikus lelkész válasza

Halálbüntetés pró és kontra. Az evangélikus lelkész válasza

Share this content.

Forrás: divany.hu
Budapest – Románné Bolba Márta evangélikus lelkész fejti ki gondolatait a halálbüntetés gyakorlatáról.

A halálbüntetés intézményét és gyakorlatát elvetem. A Magyarországi Evangélikus Egyházunk vezetői között is egyértelmű, hogy a keresztény tanítással nem tartják összeegyeztethetőnek a halálbüntetés gyakorlását.

Egyházi vezetőink érvelésükben támaszkodnak a magyar alkotmányos jogrendre, az élet védelmének elvére. Támaszkodnak arra a megfigyelésre, hogy amióta eltörölték a halálbüntetést, javultak a bűnügyi statisztikák. Teológiailag érvelnek azzal, hogy a krisztusi szeretet gyakorlatával összeférhetetlen a bosszúszomj táplálása a társadalomban. A halálbüntetés vélt elrettentő hatását hamis ködképként nevezik meg.

A bosszú az igazság helyreállításának egyik módja. Nem ezt az utat járja a Jézus követésére induló személy. Jézus a megbocsátás és a szeretet útját mutatja meg. Az igazságszolgáltatásnak és a büntetés-végrehajtásnak jézusi értelemben a társadalomba való visszailleszkedés, a rehabilitáció, a visszaesés kockázatának csökkentése lenne a célja.

Az igazságszolgáltatás célja a közösség értékrendjének megerősítése, a kapcsolat helyreállítása, a jóvátétel, és az ismételt károkozás valószínűségének a csökkentése lenne. Ha az élet védelme a célunk, azt nem szolgálhatja az élet kioltása. Ha a sértettek lelki nyugalma vagy erkölcsi kárpótlása a cél, akkor más módokat kell erre keresni. A bosszú nem hoz lelki békét.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!