Vasárnapi ige: Hálás vagyok

Vasárnapi ige: Hálás vagyok

Share this content.

Szöveg: Horváth-Csitári Boglárka Flóra, fotó: Courtney Hedger / Unsplash, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

[Az Úr, a mi Istenünk] fordítsa oda magához szívünket, hogy mindenben az ő útjain járjunk…” (1Kir 8,58)
„Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” (Kol 2,6–7)

Hálaadás. Ha meghallom ezt a szót, akkor valami nagy ünnep jut eszembe. Jól megszervezett, ahová mindenkit meghívnak, aki számít. Szép díszítés, finom ételek, fennkölt szavak. A hálaadás valami olyan esemény, ami csak a különleges napokon adatik az ember életében – gondolják sokan, ellentétben igénkkel, amely azt mondja: hálaadásotok legyen egyre bőségesebb! Bátran mondhatom azt is, hogy a hálaadás legyen életformává. Legyen olyan napi rutin, amely mellett nem lehet elmenni, amely nélkül nem lehet elkezdeni és befejezni egy napot. Hogy miért? Mert mindig van miért hálát adni. Még a rossz, nehéz, nemszeretem napokon is van valami, akár csak egy apró mozzanat, egy mosoly egy másik embertől, egy gesztus, egy kedves szó, egy jó műsor a tévében, egy finom falat, egy frissítő zuhany, egy jóleső séta, amire azt tudom mondani: hálás vagyok érte.

Hálás vagyok, mert megadatott. Hálás vagyok, mert mindezt megkaphattam. Nem mástól, mint Istentől. Attól az Istentől, akitől az életemet kaptam, aki számtalan dologgal megajándékoz nap mint nap. Attól az Istentől, aki mellett már döntöttem, aki mellé már letettem a voksomat. Őbenne élve nem tehetek mást, mint hogy hálát adok életet ajándékozó kegyelméért, hitet ajándékozó szeretetéért.
*
Istenem! Hálát adok. Köszönöm az életem.
Istenem! Hálát adok. Köszönöm az embereket, akik körülvesznek.
Istenem! Hálát adok. Köszönöm az ételt, amellyel táplálsz nap mint nap.
Istenem! Hálát adok. Köszönöm a napfényt, a természet friss illatát, az élettel teli tavaszt.
Istenem! Hálát adok. Köszönöm igédet, amellyel utat mutatsz, és nap mint nap erősítesz.
Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)
 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!