Június 20-a a menekültek világnapja – Minden tett számít

Június 20-a a menekültek világnapja – Minden tett számít

Share this content.

Forrás: Lutheránus Világszövetség, fordította: Balicza Klára, fotó: LWF/Albin Hillert
Percenként 20 ember kényszerül mindent hátrahagyva elmenekülni az őt sújtó háború, üldözés vagy erőszak elől. A világon több mint 79,5 millió ember él kényszerűségből otthonától távol. Közülük nem mindenki lépett át nemzeti határt menekülés közben, sokuk belső menekültként (internally displaced people, IDP) saját országának egyik menekülttáborában vagy szükségszállásán él. Mások viszont az államhatárt átlépve egy másik ország menekülttáborában vagy egy befogadó közösségben telepedtek le. Gyakran kívül esnek az adott állam társadalom- és egészségbiztosítási rendszerén, alkalmi munkából tengődnek és könnyen válnak visszaélés vagy bántalmazás célpontjává.

A koronavírus-járvány tovább nehezítette az otthontalanok életét. A táborok és a menekültszállások túlzsúfoltak, így fizikai távoltartásra nincs lehetőség. A kijárási korlátozások pedig a humanitárius segítségnyújtást nehezítették. Ráadásul a járvány elvonta a figyelmet és az anyagi forrásokat is a nagy menekültválságoktól.

Evangélikus egyházvezetők állnak ki a menekültek védelméért

Az egyházaknak és vallási közösségeknek aktívan segíteniük kell a menekülteket. Minden tett számít. Erre hívják fel a figyelmet az evangélikus egyházak vezetői szerte a világon. „Amikor szolidárisak vagyunk a menekültekkel és bevándorlókkal, akkor Urunk parancsát teljesítjük, aki az idegenek befogadására és szolgálatára hívta követőit” – mondta Elizabeth Eaton, az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) elnök-püspöke, egyben a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) észak-amerikai régiójának alelnöke.

„Újra és újra elcsodálkozom azon, hogy az afrikai szegényebb országok több millió menekültet fogadnak be” – teszi hozzá Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök. „Közben szégyenkezve látom, hogy a gazdag európai országoknak micsoda problémát okoz néhány ezer ember átvétele.”

„Alig-alig jutott be a hírekbe az, hogy idén már közel 80 millió menekült él otthonától távol” – nyilatkozta Maria Immonen, az LVSZ menekültekkel is foglalkozó Világszolgálati Osztályának igazgatója. Ez a valaha feljegyzett legnagyobb szám, a 2010-es adatok majdnem duplája.

„A menekültválság az egész világon egyre növekvő mértékben zajlik. Nem hagyhatjuk magukra ezeket a könnyen sebezhető és traumatizált csoportokat. Ha a COVID-19-járvány kapcsán is megállapítható, hogy ezekre az emberekre nemcsak érintettségük miatt, de a járvány megállításának szempontjából is különös figyelmet kell fordítani a nemzeti védekezési intézkedések során” – mondta Immonen.

A vallási közösségek fontos szerepet játszanak

Az LVSZ a kezdetektől fogva segíti a menekülteket, ez a munka a szervezet küldetésének egyik fő eleme. Az LVSZ 1947-es alapításakor a II. világháború utáni európai menekültválság miatt vált szükségessé a támogatás. Mára az LVSZ 25 országban közel 2,25 millió embert szolgál humanitárius és fejlesztési részlegén, a Világszolgálati Osztályon keresztül.

Az LVSZ jelen van Venezuelában, Mianmarban, Szíriában, Dél-Szudánban, Irakban és Kolumbiában. Ezen kívül közreműködik az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) által koordinált programok helyi megvalósításában többek között Kakuma, Dadaab, Észak-Uganda, Zaatari és Cox Bazaar menekülttáboraiban.

„A vallási vezetők, szervezetek és közösségek jelentős szerepet tudnak betölteni a menekültek közösségi integrációja során, a konfliktusok csökkentésében és a mindenüket elvesztett emberek támogatásában” – mondta Dr. Sivin Kit, az LVSZ nyilvános teológiáért és vallásközi kapcsolatokért felelős programigazgatója. „A jelenlegi koronavírus járvány során a Világegészségügyi Szervezet (WHO) külön megkereste az LVSZ-t és a hasonló vallási szervezeteket, hogy segítségüket kérje a fontos információk és iránymutatások továbbadásában. Ezeket az emberek jobban elfogadják egy vallási közösségtől, mint más forrásokból. Az LVSZ közösségének tagegyházai pedig mindenhol igyekeztek lelkipásztori támaszt nyújtani a vészhelyzet idején és képviselni a veszélyeztetett népességcsoportok érdekeit.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!